yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soju / 소주
#1
Soju / 소주

[Resim: NrlygX.jpg]

Soju (Hangul 소주; Hanja 烧酒) Kore’nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir.

Soju markalarının çoğu Güney Kore’de üretilir. Geleneksel olarak pirinçten yapılmış olmasına rağmen, en modern soju üreticileri takviyeler kullanır yada pirinç yerine hatta diğer nişastalı yiyecekleri patates gibi, buğday, arpa, tatlı patates veya tapyoka kullanılır.

Soju berrak ve renksizdir. Geleneksel Andong soju için alkol içeriği yaklaşık %16.7’den %45’e kadar alkol hacmi(ABV) değişir, %20 ABV en yaygın olanıdır. Kısmen yaygın olarak tüketilir çünkü Kore'de fiyat nispeten düşüktür. Tipik 375ml şişe sojunun maliyeti tüketiciye 1.000 - 3.000 Güney Kore Won’udur, Güney Kore’de (yaklaşık $ 1 ile $ 3 ABD Doları). ABD'de önemli ölçüde maliyeti daha yüksek eğilimdedir - 5 $ veya daha fazla.

Etimoloji
Soju 烧酒, kelimenin tam anlamıyla "yanan içki" anlamına gelir. 2008 yılında soju kelimesi Merriam-Webster Ansiklopedik Sözlük’e girdi, Merriam-Webster, 1978 yılında Amerikan İngilizcesi sözlüğünün kelime görünümüne dayanıyor.

Kore
Soju ilk olarak, M.S 1300’de Kore’yle yapılan Moğol Savaşı sırasında yapılmıştır. Moğollar 1256' da Orta Asya / Orta Doğu istilası sırasında İranlılar'dan rakı damıtma tekniğini elde etmişlerdi. Daha sonra bu damıtma tekniğini Korelilere tanıştırdılar. Kore’de Kaesong (개성) şehri çevresinde damıtma tesisleri kuruldu.

1965'ten 1991’e dek, hükümet ülkede pirinç azlığından dolayı geleneksel mayalanmış pirinç tanelerinden sojunun direkt olarak damıtılmasını yasakladı. Bunun yerine yüksek ölçüde damıtılmış etanol, su ve çeşnilerle seyreltilmiş soju üretilmeye başlandı. Bu yasak günümüzde kalkmıştır ancak ucuz yolla yapılan bu tür soju hala yapılmaya devam etmektedir. Kore hükümeti, sojunun %35 civarında seyreltilmesine izin verir ancak alkol seviyesi üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla düşmeye devam etmiştir. Yoğunluğu düşük alkol de tüketebilmek için içkiyi hafif kılar, çekiciliğini genişletir.

Çeşitli bölgelerde tahıldan soju damıtılarak devam ediyor. Andong, Güney Kore Sojusu yaklaşık % 45 ABV olan geleneksel el yapımı sojudur.
Çeviri: kıday baskı

Amerika Birleşik Devletleri
Kaliforniya ve New York eyaletlerindeki likör lisans yasaları; sojuyu, diğer saf içecekler için gerekli olan daha pahalı lisans olmaksızın bira/şarap lisansı ile satılmasına izin veren diğer damıtılmış içkilerin satışı ile ilgili düzenlemelerden muaf tutuyor. Sadece soju olduğunun garantisi açıkça bu ad altında etiketli olmalıdır ve % 25’den daha az alkol içerir. Birçok soju tabanlı benzerleri Amerika Birleşik Devletleri'nde görünmesine yol açmıştır geleneksel Batı karışık içecekleri votka ya da benzer ruhlara dayalıdır, soju martini ve kozmopolit soju gibi. Başka bir sonucu, Asya'nın diğer bölgelerinde de benzer damıtık içkilerin üreticileri vardır, örneğin Japon shōchū gibi, bu bölgelerdeki satışa soju gibi ürünleri yeniden etiketlemekle başlamışlardır.

Markalar
Jinro sojunun en büyük üreticisidir. (2008 yılında 76 milyon kutu satıldı.) Sojunun en popüler türü şu anda Chamisul’dur (참 이슬 - kelimenin tam anlamıyla "gerçek tazelik" anlamına gelir), Jinro tarafından üretilen soju dört kat filtre edilmiştir fakat son zamanlarda Chum-Churum (처음 처럼 - "ilk kez gibi") Lotte BG (롯데) pazar payını yükseltmiştir. Ancak en popüler markaları bölgeye göre değişir. Busan’da C1 Soju (시원 소주) yerel ve en popüler markadır. Akçaağaç aromalı soju, Ipsaeju (잎새주), Jeollanam-do bölgesinde popülerdir. Daegu Metropolitan Alanı soju üreticisi Kumbokju’nun popüler markası Cham (참)’dır. Aynı eyalette daha kuzeyde, Andong Soju Kore'nin az kalmış geleneksel damıltılan soju markalarından biridir. Jeju-do Özel Özerk Eyaleti’nde Hallasan Soju en yaygın markasıdır, adını adanın ana dağı Mt. Halla’dan almıştır. Gyeongsangnam-do ve Ulsan, en popüler Beyaz Soju’yu (Hangul: 화이트 소주), Masan’daki Muhak tarafından üretilmektedir. Ancak, kısa bir sürede Ulsan’dan kuzey Gyeongju’ya Gyeongsangbuk-do’daki sınır geçilirse, en popüler Chamisul ve Cham yerine Beyaz Soju satın almak neredeyse imkansızdır.

Tüketim
Bira, viski ve şarap son yıllarda popülerlik kazanıyor olmasına rağmen, soju Kore’de en popüler alkollü içeceklerden biridir çünkü hazırda mevcut bulunur ve nispeten düşük fiyattadır. 2004 yılında Güney Kore'de 3 milyar şişeden fazla tüketilmiştir. 2006 yılında, ortalama bir yetişkin Korelinin (20 yaşından büyük) yıl boyunca 90 şişe soju tüketildiği tahmin edilmiştir.

Kokteyller
Soju geleneksel olarak saf tüketilse de birkaç kokteyl ve karışık içeceklerle soju, canlandırma esaslı olarak da kullanılabilir. Somaek oluşturmak için bira ve soju karıştırılabilir, soju ve maekju (맥주 bira) birleşik kelimelerdir. Aromalı soju da mevcuttur. Ayrıca soju ile meyve karışımı da popülerdir ve "sulu" şekilde içilir.

Poktanju (폭탄주) ("bomba içki") bir pint biranın (bira kokteyline benzer) içine damlatılan soju tek atışlık bardaktan oluşur; çabuk sarhoş oldurur. Japon sake bomb’una benzer.

Başka bir kokteylin adı kojinkamrae (고진감래). Yukarıda sözü geçen poktanju ile aynıdır ama bir miktar kola (1 miktar soju, 1 miktar kola, 1 bardak bira) içerir.

Abominable Killer Snowmen soju içeren popüler bir kokteyldir. 1 oz. soju 1 oz. misket limonu suyu ve 1 oz. ekşi içki karışımı bir araya gelerek viski bardağını oluşmaktadır. Bardak salatalık ile süslenir.

Kaynak / Source

[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#2
English

Soju (Hangul 소주; Hanja 燒酒) is a distilled beverage native to Korea. Its taste is comparable to vodka, though often slightly sweeter due to sugars added in the manufacturing process. It is usually consumed neat.

Most brands of soju are made in South Korea. Though it is traditionally made from rice, most modern producers of soju use supplements or even replace rice with other starches, such as potatoes, wheat, barley, sweet potatoes, or tapioca.

Soju is clear and colorless. Its alcohol content varies from about 16.7%, to about 45% alcohol by volume (ABV) for traditional Andong soju, with 20% ABV being most common. It is widely consumed, in part, because of its relatively low price in Korea. A typical 375mL bottle of soju costs the consumer 1,000 to 3,000 South Korean Won in South Korea (roughly $1 to $3 United States Dollars). In the USA, it tends to cost substantially more – $5 or more.

Etymology
Soju 燒酒, literally means "burned liquor". In 2008 the word soju entered the Merriam-Webster Dictionary, Merriam-Webster dates the word's appearance in the American English lexicon at 1978.

Korea
Soju was first distilled around 13th century during the Mongol invasions of Korea. The Mongols had acquired the technique of distilling arak (aragh) from the Persians (Iran) during their invasion of Central Asia/Middle East around 1256, then it was subsequently introduced to Koreans and distilleries were set up around the city of Kaesong. Indeed, in the area surrounding Kaesong, soju is known as arak-ju (hangul: 아락주).

From 1965 until 1999, in order to alleviate rice shortages, the Korean government prohibited the traditional distillation of soju from rice. Instead, highly distilled ethanol from sweet potatoes and tapioca was mixed with water, flavoring, and sweetener to create soju. Although the prohibition has been lifted, cheap soju continues to be made this way. The Korean government regulates the alcohol content of diluted soju to less than 35%, but alcohol levels have continued to fall in order to reduce production costs. The lower alcohol concentration also makes the drink milder to consume, which may broaden its appeal.

Several regions have resumed distilling soju from grain. Soju from Andong, South Korea is a traditional hand-crafted soju that has about 45% ABV.

United States
The liquor licensing laws in the states of California and New York specifically exempt the sale of soju from regulation relating to the sale of other distilled spirits, allowing businesses with a beer/wine license to sell it without requiring the more expensive license required for other distilled spirits. The only stipulation is that the soju must be clearly labeled as such and contain less than 25% alcohol. This has led to the appearance in the United States of many soju-based equivalents of traditional Western mixed drinks normally based on vodka or similar spirits, such as the soju martini and the soju cosmopolitan. Another consequence is that the manufacturers of similar distilled spirits from other parts of Asia, such as Japanese shōchū, have begun to relabel their products as soju for sale in those regions.

Brands
Jinro is the largest manufacturer of soju. (76 million cases sold in 2008).[10] The most popular variety of soju is currently Chamisul (참 이슬 - literally meaning "real dew"), a quadruple-filtered soju produced by Jinro, but recently Chum-Churum (처음처럼 - "like the first time") of Lotte BG (롯데) is raising its market share. However, the most popular brands vary by region. In Busan, C1 Soju (시원 소주) is the local and most popular brand. A maple flavored soju, Ipsaeju (잎새주), is popular in the Jeollanam-do region. The Daegu Metropolitan Area has its own soju manufacturer, Kumbokju with the popular brand Cham (참). Further north in the same province, Andong Soju is one of Korea's few remaining traditionally distilled brands of soju. On the Special Self-Governing Province of Jeju-do, Hallasan Soju is the most common brand, being named after the island's main mountain Mt. Halla. In Gyeongsangnam-do and Ulsan, the most popular is White Soju (hangul: 화이트소주), produced by Muhak in Masan. However, as soon as one crosses the border from Ulsan north to Gyeongju in Gyeongsangbuk-do, it is almost impossible to buy White Soju and instead the most popular is Chamisul and Cham.

Consumption
Although beer, whiskey, and wine have been gaining popularity in recent years, soju remains one of the most popular alcoholic beverages in Korea because of its ready availability and relatively low price. More than 3 billion bottles were consumed in South Korea in 2004. In 2006, it was estimated that the average adult Korean (older than 20) had consumed 90 bottles of soju during that year.

Cocktails
While soju is traditionally consumed straight, a few cocktails and mixed drinks use soju as a base spirit. Beer and soju can be mixed to create somaek, a portmanteau of the words soju and maekju (맥주 beer). Flavored soju is also available. It is also popular to blend fruits with soju and to drink it in "slushy" form.

A poktanju (폭탄주) ("bomb drink") consists of a shot glass of soju dropped into a pint of beer (similar to a boilermaker); it is drunk quickly. This is similar to the Japanese sake bomb.

Another cocktail is called kojinkamrae (고진감래). It is the same as the poktanju above but includes a shot of cola (1 shot soju, 1 shot cola, 1 glass beer).

An Abominable Killer Snowmen is a popular cocktail containing soju. It consists of 1 oz. of soju, 1 oz. of Rose's lime juice, and 1 oz. of sour mix combined together in a highball glass. The glass is then garnished with a cucumber.
[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#3
[Resim: GoPqmV.jpg]
[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#4
[Resim: vnX0AD.jpg]

[Resim: D4BLm1.jpg]

[Resim: or0Llo.jpg]
[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#5
[Resim: gZ2Ng2.jpg]

[Resim: Jnq59o.jpg]

[Resim: yLNyva.jpg]
[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#6
Konu için teşekkür ederiz...Smile

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld
Cevapla
#7
Konu ve çeviri için çok teşekkürler... Smile
[Resim: ykzmk.jpg]

Cevapla
#8
Teşekkürler. Onay
[
U-Kiss
Cevapla
#9
Bu içeceği çok denemek istiyorum. Smile
Love Is Gone..
www
Cevapla
#10
Detaylı tanıtım için teşekkürler. Smile
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi