Saeujeot / 새우젓
![[Resim: nMZ9GM.jpg]](http://i.hizliresim.com/nMZ9GM.jpg)
Saeujeot, Kore mutfağında küçük karidesle yapılan tuzlu ve mayalı bir yiyecek olan bir çeşit jeotgal'dir. Güney Kore'de myeolchijeot (멸치젓, tuzlanmış hamsi jeot'u) ile birlikte en çok jeotgal tüketilir. Bu isim, iki Korece sözcükten oluşmuştur, saeu (새우 karides) ve jeot. Saeujeot, Kore mutfağının her yerinde yaygın bir şekilde kullanılır, ama çoğunlukla kimchi ve sos ezmesi malzemesi olarak kullanılır. Saeujeot yapmak için kullanılan bu karides jeotsaeu (젓새우) diye adlandırılır ve sıradan bir karidesten daha küçüktür ve daha ince kabukludur.
Saeujeot'un özelliği büyük ölçüde karidesin tazeliğine bağlıdır. Sıcak havalarda, balıkçılar önceden korumak için doğrudan doğruya tuz ekleyebilir.
English
Saeujeot is a variety of jeotgal, salted and fermented food made with small shrimp in Korean cuisine. It is the most consumed jeotgal along with myeolchijeot (멸치젓, salted anchovy jeot) in South Korea. The name consists of the two Korean words, saeu (새우 shrimp) and jeot. Saeujeot is widely used throughout Korean cuisine but is mostly used as an ingredient in kimchi and dipping pastes. The shrimp used for making saeujeot are called jeotsaeu (젓새우) and are smaller and have thinner shells than ordinary shrimp.
The quality of saeujeot largely depends on the freshness of the shrimp. In warm weather, fishermen may immediately add salt for preliminary preservation.
Kaynak/Source
![[Resim: nMZ9GM.jpg]](http://i.hizliresim.com/nMZ9GM.jpg)
Saeujeot, Kore mutfağında küçük karidesle yapılan tuzlu ve mayalı bir yiyecek olan bir çeşit jeotgal'dir. Güney Kore'de myeolchijeot (멸치젓, tuzlanmış hamsi jeot'u) ile birlikte en çok jeotgal tüketilir. Bu isim, iki Korece sözcükten oluşmuştur, saeu (새우 karides) ve jeot. Saeujeot, Kore mutfağının her yerinde yaygın bir şekilde kullanılır, ama çoğunlukla kimchi ve sos ezmesi malzemesi olarak kullanılır. Saeujeot yapmak için kullanılan bu karides jeotsaeu (젓새우) diye adlandırılır ve sıradan bir karidesten daha küçüktür ve daha ince kabukludur.
Saeujeot'un özelliği büyük ölçüde karidesin tazeliğine bağlıdır. Sıcak havalarda, balıkçılar önceden korumak için doğrudan doğruya tuz ekleyebilir.
English
Saeujeot is a variety of jeotgal, salted and fermented food made with small shrimp in Korean cuisine. It is the most consumed jeotgal along with myeolchijeot (멸치젓, salted anchovy jeot) in South Korea. The name consists of the two Korean words, saeu (새우 shrimp) and jeot. Saeujeot is widely used throughout Korean cuisine but is mostly used as an ingredient in kimchi and dipping pastes. The shrimp used for making saeujeot are called jeotsaeu (젓새우) and are smaller and have thinner shells than ordinary shrimp.
The quality of saeujeot largely depends on the freshness of the shrimp. In warm weather, fishermen may immediately add salt for preliminary preservation.
Kaynak/Source