20-11-2012, Saat: 1:08
Pyeongtaek Nongak / 평택농악
![[Resim: onotnxaqjecstmhrtydb.jpg]](http://img440.imageshack.us/img440/5169/onotnxaqjecstmhrtydb.jpg)
Pyeongtaek nongak nongak yada Koreli çiftçilerin oluşturduğu ve Gyeonggi Eyaletinin Pyeongtaek bölgesinde kuşaktan kuşağa aktarılan bir müziktir.
Korede nongakın beş çeşidi vardır: Wootdari (웃다리) nongak, Sol Jeolla nongak, Sağ Jeolla nongak, Yeongnam (영남) nongak ve Yeongdong (영동)nongak. Her bir nongak Kore kültürünün eşsiz bir temsilidir ve her bölgede somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiştir. 1 Aralık 1985'de Güney Kore hükümeti tarafından Korenin önemli somut olmayan kültürel varlıklarından 11.'si olarak kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra Güney Korede ve dışında bir çok performans sergilendi.
Kökeni
Pyeongtaek ilk olarak Sosabeol olarak adlandırılıan açık alanlarda başlatıldı ve geleneksel olarak bu insanlar çiftçidir. Bu geliştirmekte olan Pyeongtaek nongak için önemli bir altyapıdır. Gyeonggi ve Chungcheong bölgelerinde bir çok profesyonel grup vardır. Geollippaes performans sergileyen nongak grupları köylüleri eğlendirirken para ve erzak ister.
Pangut (판굿)
Pangut Kore Halk müziği geleneğinde davul çalmayı, şarkı söylemeyi ve dans etmeyi kapsayan Pungmulnori türüdür. Kkwaenggwari (꽹과리), janggu (장구), buk (북) , jing (징) ve taepyeongso (태평소) ile birlikte sergilenir. Sanatçılar ve izleyiciler birlikte şarkı söyler ve dans eder. Wootdari Pangut (웃다리 판굿) genellikle 30 sanatçıdan oluşur.
Performans Biçimleri
Pyeongtaek nongak çeşitli performans sergileme biçimlerine sahiptir. Dangsanbeolim (당산벌림) şekli ve erkek çocuklarının yetişkin kişilerin omuzları üzerinde ettiği Moodongnori (무동놀이) dans biçimi vardır. Dançılar tarafından sergilenen Dunjilsawi (던질사위), Apdwigondoo (앞뒤곤두), Mangyeongchangpadotdaesawi , Dongeori (동거리) ve Gokmadan (곡마단) Pyeongtaek Nongakı eşsiz kılar.
English
Pyeongtaek nongak is a nongak or Korean farmer's music which has been performed and handed down in ] Eyaletinin Pyeongtaek region of Gyeonggi Province.
There are five types of nongak in Korea: Wootdari (웃다리) nongak of Gyeonggi and Chungcheong, Left Jeolla nongak, Right Jeolla nongak, Yeongnam (영남) nongak, and Yeongdong (영동) nongak. Each nongak has its unique representation of Korean culture and has been recognized as an important intangible cultural asset in each region.
It was designated as the eleventh asset of the Important Intangible Cultural Property by the South Korean government on December 1, 1985.[1] Since then, there have been a lot of performances in and out of South Korea.
Origins
Pyeongtaek has had open fields called Sosabeol, 소사벌 and traditionally its people have farmed. This was a crucial background for developing Pyeongtaek nongak. In Gyeonggi and Chungcheong provinces, there were many professional performing groups and Geollippaes (걸립패) which were performing nongak groups asking for money and food while entertaining village people.
Pangut (판굿)
Pangut (판굿) is a kind of Pungmulnori (풍물놀이) which is a Korean folk music tradition that includes drumming, dancing, and singing. It is performed with kkwaenggwari (a small handheld gong, 꽹과리), janggu (hourglass drum, 장구), buk (barrel drum, 북), and jing (gong, 징) and the wind instrument taepyeongso (태평소). According to a prefabricated order, they play the scene of spree and show their talents.
Performing formations
Pyeongtaek nongak has various performing formations. The Dangsanbeolim (당산벌림) are formation and Moodongnori (무동놀이) a dance of boys playing on the top of adult's shoulders. Dunjilsawi (던질사위), Apdwigondoo (앞뒤곤두), Mangyeongchangpadotdaesawi (a sail dance, 만경창파돛대사위), Dongeori (동거리) and Gokmadan (circus troupes, 곡마단) performed by dancers make Pyeongtaek Nongak unique.
Kaynak / Source