25-03-2016, Saat: 15:21
Pajeon / 파전
![[Resim: BPzA3v.jpg]](http://i.hizliresim.com/BPzA3v.jpg)
Pajeon öne çıkan malzemesi yeşil soğan ile, pa olarak tam manasıyla ’yeşil/bahar soğanı’ Kore’de bir çeşit jeon türüdür. Yumurta ,beyaz un,pirinç unu,yeşil soğan ve sıklıkla diğer malzemelerinde eklenmesine dayanan Kore usulü bir pankektir. Sığır, domuz ,kimchi, kabuklu deniz ürünleri ve diğer deniz ürünlerinin çoğunlukla kullanılır.Eğer bu malzemelerden herhangi biri,kalamar gibi jeonun ismini etkileyecek :orjing’eo jeon yani kalamar jeonu olarak adlandırılacaktır.
Pajeon genellikle üzerinde bariz görünebilen yeşil soğanlar ile fark edilir. Çinlilerin yeşil soğan pankeki ile benzer görünüştedir ancak yapı olarak daha az yoğundur ve hamurdan yapılmamıştır. Zaten maş fasulyesi pankeki olan bindaetteok ile de karıştırılmamaktadır.
Türleri
Deniz ürünü pajeonu
Kore de deniz ürünü pajeonu " haemul pajeon " diye adlandırılmıştır. Malzemesinde ve karışımında istiridye, karides, ahtapot, midye gibi çeşitli deniz ürünleri kullanılır.
Dongnae pajeon
Dongnae pajeon ismini Dongnaesung'dan şimdi Busan'da bir ilçe olan eski bir Joseon kalesinden almıştır. Dongnae, Imjin Savaşı boyunca önemli bir savaş alanı oldu ve efsane işgalciler Japon askerlerini yenerek Dongrae halkına taze soğan attığı söyleniyor. Zaferin şerefine Dongnae pajeon yapıldı.
Dongnae Joseon döneminde pazarda gelişerek zamanla popüler oldu. Dongnae pajeon genellikle pirinç unu, yapışkan pirinç unu, yumurta ve gochujang hamuru ile elde edilir.Yumuşak taze soğan, sığır eti, istiridye, midye, istiridye, karides ve diğer deniz ürünleri de eklenir.
Malzemeler
• Yeşil soğan
• Un
• Su
• Soya hamuru
• Şeker
• Bitkisel yağ
Tarif
1. Bir bağ yeşil soğanı temizleyin, yıkayın ve kurutun (veya 10 sap normal yeşil soğan )
2. 5 inçlik uzunlukta parçalara ayırın
3. Yarım fincan un, yarım fincan su, 1 yemek kaşığı soya ve yarım yemek kaşığı şekeri bir kasede karıştırarak hamur haline getirin .Hamur pürüzsüz oluncaya kadar İyice karıştırın.
4. Yapışmaz bir tavayı ocağa koyun ve ısıtın.
5. Yaklaşık 3 yemek kaşığı bitkisel yağı ısıtılmış tavaya ekleyin.
6. Yeşil soğanı birbirlerine paralel olacak şekilde dikdörtgen oluşturur gibi tavaya koyun.
7. Yeşil soğanların üzerine hamur karışımını eşit olacak şekilde dökün. Pankek pişirilirken üzerine bastırmaya devam edin ve spatulanız ile güzelce şekillendirin.
8. Birkaç dk sonra, pankekin tabanı kıtır kıtır ve altın rengi olduğunda tersini çevirin.
9. Birkaç dk daha pişirin tabanı iyice çıtırdayıp kızarıncaya kadar ve ters düz edin çevirin.
10. Biraz daha pişirin ve bir servis tabağına koyun.
11. Sıcak bir şekilde sosla servis edin.
12. Sosu küçük bir kasede bu malzemeleri karıştırın.
Sos: 2 yemek kaşığı soya sosu,1 yemek kaşığı sirke,1 çay kaşığı şeker veya bal, kıyılmış soğan, kıyılmış yeşil veya kırmızı şili biberi ve 1 çay kaşığı kızartılmış susam tohumları.
English
Pajeon is a variety of jeon with green onions as its prominent ingredient, as pa literally means 'green/spring onion' in Korean. It is a pancake-like Korean dish made from a batter of eggs, wheat flour, rice flour, green onions, and often other additional ingredients depending on the variety. Beef, pork, kimchi, shellfish, and other seafood are mostly used. If one of these ingredients, such as squid, dominates the jeon, the name will reflect that; ojing'eo jeon (오징어전) is 'squid jeon.'
Pajeon is usually recognizable by the highly visible green onions. It is similar to a Chinese green onion pancake in appearance but is less dense in texture and not made from a dough. It is not to be confused with bindaetteok, which is a mung bean pancake.
Type
Seafood pajeon
In Korean, a seafood pajeon is called haemul pajeon (해물파전). Various seafood are used in the batter and toppings, e.g. oysters, shrimp, squid, clams.
Dongnae pajeon
Dongnae pajeon is named after Dongnaesung (동래성), a former fortress in the Joseon Dynasty and now a district in the city of Busan. Dongnae was a prominent battleground during the Imjin War and legend says the people of Dongnae threw green onions while defeating the invading Japanese soldiers. Dongnae pajeon was made in honor of the victory.
The dish was also presented at the king's table and became popular when the Dongnae market flourished in the Joseon era.
Dongnae pajeon is usually made from a batter of rice flour, glutinous rice flour, eggs, and gochujang. Soft spring onions, beef, clams, mussels, oysters, shrimp and other seafood are also added.
Ingredients
• Green onion
• Water
• Flour
• Soybean paste
• Sugar
• Vegatable oil
Directions
1. Clean, wash, and drain a handful of wild green onions (or about 10 stalks of normal green onion).
2. Cut them into 5 inch long pieces.
3. Make batter by mixing ½ cup flour, ½ cup water, 1 ts soybean paste, and ½ ts sugar in a bowl. Mix well until the batter is smooth.
4. Place a non-stick pan on the stove and heat it up.
5. Add about 3 tbs vegetable oil to the heated pan.
6. Put the green onion on the pan parallel to each other, in the shape of a rectangle.
7. Pour the batter over the green onion evenly.
*tip: If you want some seafood (chopped squid, mussels or fresh oysters) in your pancake add it on top of the green onion before pouring the batter.
8. While the pancake is being cooked, keep patting it, pressing it slightly, and keeping it in a nice shape with your spatula.
9. A few minutes later, when the bottom of the pancake turns crispy and golden brown, turn it over.
10.Cook a few more minutes until the bottom of the pancake turns crispy and golden brown again, and flip it or turn it over.
11.Cook another minute and transfer it to a serving plate.
12.Serve hot with sauce.
Souce:Mix these ingredients in a small bowl:
2 tbs soy sauce, 1 tbs vinegar, 1 ts sugar or honey, chopped onion, chopped green or red chili peppers, and 1 ts roasted sesame seeds.
Kaynak 1 / Source 1
Kaynak 2 / Source 2