Yorumları: 1,581
Konuları: 114
Kayıt Tarihi: 14-04-2010
Teşekkür Puanı:
440
03-01-2011, Saat: 4:08
(Son Düzenleme: 13-11-2012, Saat: 23:09, Düzenleyen: underground.34.)
History And Types of Korean Tea
Kore Çayı'nın Tarihi ve Çesitleri
KORE ÇAYI
Hastalara içirilen ıhlamur vs gibi şeylerin suyunun çesitli türlerine başvurulan Kore çayı, sıcak ya da soğuk olarak servis edilir. "Sıradan" çayla ilgili olarak, geleneksel Kore tıbbında kullanılan bitki yaprakları, kökler, buğdaygil ve meyveler dahil çeşitli maddelerden yapılmalarına gerek yoktur.
KORE ÇAYI'NIN TARİHİ
Tanrıya çay sunumu, geçmişe ait ilk tarihi dokümanda, 661 yılında bir ayinde Geumgwan Gaya Krallığı(42-562)'nın kurucusu Kral Suro'nun ruhuna çay sunumuyla tasvir edilmektedir. Goryeo Hanedanlığı(918-1392)'ndaki kayıtlar, saygı değer keşişlerin ruhlarına Budist tapınaklarda çay sunumlarının yapıldığını gösterir.
Joseon Hanedanlığı(1392-1910) süresince, Yi Kraliyet ailesi ve asiller, sade ve basit ayinler için çay kullanmışlardır; "Günlük Çay Ayini" sıradan bir gündüz vakti töreniyken, "Özel Çay Ayini" özel durumlar için ayrılmıştır.
Joseon Hanedanlığı'nın sonuna dogru, asil olmayan kimseler de bu akıma katıldı; geçmişe ait ayinler için ve Zhu Xi'nin Soy Formaliteleri konusuna dayanılarak Çin örneğini takiben çay kullanıldı.
KORE ÇAYI'NIN ÇEŞİTLERİ
� Köklerden Yapılanlar
Insam cha (인삼차, 人蔘茶)
Ginseng çayı, kurutulmamış ginseng(수삼, 水蔘), kurutulmuş ginseng(건삼, 乾蔘) veya buharda pişirilmiş ginseng (홍삼, 紅蔘)'den yapılabilir. Dilimlenen veya bütün olarak ginseng, suda birkaç saat boyunca hafifçe kaynatılır ve sonra, tatlandırmak için bal veya şeker eklenir. Insam Cha için her zamanki gibi genellikle 500 ml su ve 50 g ginseng ile hazırlanır. Bazen, kaynatılırken hünnap eklenebilir.
Faydası: Insam cha, özellikle kışın sık sık soğuk algınlığına yakalananlar için enerjiyi artırma açısından yararlıdır. Aynı zamanda, düşük vücut ısısı nedeniyle oluşan karın ağrılarında iyileştirici bir etkiye sahiptir. Fakat bu çay, yüksek vücut ısısı veya yüksek kan basıncı olanlar tarafindan tüketilmemelidir.
Danggwi cha (당귀차, 當歸茶)
Kore melekotu veya melekotu gigas'ın kurutulmus kökü kaynatılarak elde edilen bir çaydır. Kore melekotunun kurutulmuş kökü birkaç saat süresince suda hafifçe kaynatılır. Bazen, kaynatıldığı esnada tercihe göre zencefil kökü eklenebilir.
Faydası: Kore melekotu genellikle kadınlar için ginseng olarak adlandırılır. Bu nedenle, (beyaz) leucorrhoea ve doğum sonrası bakım için yararlıdır. Uzun bir zaman boyunca tüketilirse, el ve ayak parmaklarının soğukluğu sorunununa deva olur. Ama, ishal olanlar için kullanılmamalıdır.
Saenggang cha (생강차, 生薑茶)
Zencefil kökünden yapılan bir çaydır. Zencefil kökü yıkanır ve soyulmadan dilimlenir. Dilimlenen zencefil kökü, birkaç hafta boyunca balla birlikte saklanır. Çay yapmak için bal ve zencefil kökü karışımına sıcak su eklenir.
Faydası: Saenggang Cha, genellikle soğuk algınlığını önlemek ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca düşük vücut ısısı nedeniyle oluşan karın ağrısı ve ishal için iyileştirici bir etkiye sahiptir. Düzensiz dolaşım sebebiyle meydana gelen vücut ısısı düşüklüğü olanlara yardım eder. Fakat bu çay, mide ülseri olanlar tarafindan tüketilmemelidir.
Diğerleri
Chik cha (칡차)
Japon Sarmaşığı kökünden yapılır.
Dunggulle cha (둥굴레차)
Kurutulmus Mührü Süleyman kökünden yapılır.
Ma cha (마차, 麻茶 veya 산약차)
Hint Keneviri kökünden yapılır.
� Meyvelerden Yapılanlar
Sujeonggwa
Kurutulmuş hurma, zencefil ve tarçından yapılır.
Yujacha
Ağaç kavunundan yapılır.
Gugijacha (구기자차, 枸杞子茶)
Kurutulmuş kurt dutundan yapılır.
Daechucha
Hünnaptan yapılır.
Maesilcha (매실차, 梅實茶):
Suya şeker ve maesil(Japon kayısısı)'ın yeşil meyveleri ilave edilir ve sonra yaklaşık bir ay kadar mayalanmaya bırakılır. Alkol oluşmaması için dikkat edilmelidir.
Mogwacha
Pseudocydonia'nın meyvesi veya Çin ayvası dilimlenir ve sonra su ve şekerle birlikte büyük bir kasede yaklaşık bir ay boyunca mayalandırılarak saklanır. Karışımın alkollü hale gelmemesine özen gösterilir.
Sansuyu cha (산수유차, 山茱萸茶)
Kızılcık benzeri bir ağacın türlerinden biri olan Cornus officinalis'in meyvesinden yapılır.
Taengja cha (탱자차, 橙子茶)
Suyla birlikte üç yapraklı portakalın meyvesi ve şeker eklenir ve bir ay boyunca mayalanmak için dinlenmeye bırakılır.
� Tahıl Ve Tohumlardan Yapılanlar
Bori cha (보리차, 菩提茶): Kavrulmuş arpa çayı
Oksusu cha (옥수수차): Kavrulmuş mısır çayı
Hyeonmi cha (현미차): Kavrulmuş pirinç çayı
Yulmucha (율무차): Sahte gözyaşları çayı
Gyeolmyeongja cha (결명자차, 決明子茶): Kavrulmuş Sinameki obtusifolia (Çin sinamekisi)'nin tohumlarından yapılan çay
� Yapraklardan Yapılanlar
Bbongnip cha (뽕잎차): Kurutulmuş dut yaprakları
Gamnip cha (감잎차): Kurutulmuş hurma yaprakları
Solnip cha (솔잎차): Çam iğneleri
Gukhwa cha (국화차,菊花茶): Yabani kasımpatı çiçekleri yaklaşık bir ay boyunca bal içinde korunur ve sonra sıcak suyla karıştırılır.
Ilsulcha (이슬차): Ortanca serrata (산수국, 山水菊) yaprakları
� Diğerleri
Yeongji-beoseot-cha (영지버섯차, 靈芝茶)
Bu çay, kurutulmuş Ölümsüzlük mantarından yapılır.
Songhwa milsu (송화밀수, 松花蜜水)
Suya çam poleni ve bal eklenerek yapılır.
Gyulgang cha (귤강차, 橘薑茶)
Mandalina kabuğu temizlenip kurutulur ve sonra suda kaynatılır. Kaynamiş su, bal ile servis edilir.
Ssanghwa cha (쌍화차, 雙花茶)
Bu çay, Geleneksel Kore Tıbbı'nın birkaç malzemesinden; mesela buharda pişirilen kurutulmuş Rehmannia glutinosa (숙지황, 熟地黃) kökü, kurutulmuş Melekotu gigas (당귀, 當歸) kökü, kurutulmuş Ligusticum officinale (천궁, 川芎) kökü, kurutulmuş Paeonia obovata (작약,芍藥) kökü, kurutulmuş Glycyrrhiza glabra (감초, 甘草) kökü, Astragalus membranaceus (황기, 黃芪) kökü ve tarçın kabuğundan yapılır.
Duchung cha (두충차, 杜仲茶)
Bu çay, Eucommia ulmoides ağacının kabuklarından yapılır.
Donggyuja cha (동규자차, 冬葵子茶)
Bu çay, Malva verticillata tohumundan yapılır.
Salgunamu cha (살구나무차)
Bu çay, kayısı çekirdeklerinden yapılır.
Gamro cha (감로차, 甘露茶)
Bu çay, Celtis sinensis, Catalpa ovata, Quercus dentata ve akçaağaç yapraklarının suyundan yapılır.
Çeviri : underground.34
Kaynak
Yorumları: 1,581
Konuları: 114
Kayıt Tarihi: 14-04-2010
Teşekkür Puanı:
440
03-01-2011, Saat: 4:10
(Son Düzenleme: 03-01-2011, Saat: 4:17, Düzenleyen: OneLeN.)
KOREAN TEA
Korean tea refers to various types of tisane that can be served hot or cold. Not necessarily related to "common" tea, they are made from diverse substances including fruits, leaves, roots, and grains used in traditional Korean medicine.
HISTORY OF KOREAN TEA
The first historical record documenting the offering of tea to an ancestral god describes a rite in the year 661 in which a tea offering was made to the spirit of King Suro, the founder of the Geumgwan Gaya Kingdom (42-562). Records from the Goryeo Dynasty (918-1392) show that tea offerings were made in Buddhist temples to the spirits of revered monks.
During the Joseon Dynasty (1392-1910), the royal Yi family and the aristocracy used tea for simple rites, the "Day Tea Rite" was a common daytime ceremony, whereas the "Special Tea Rite" was reserved for specific occasions. These terms are not found in other countries.
Toward the end of the Joseon Dynasty, commoners joined the trend and used tea for ancestral rites, following the Chinese example based on Zhu Xi's text Formalities of Family.
TYPES OF KOREAN TEA
� Made From Roots
Insam cha (인삼차, 人蔘茶)
Insam cha (인삼차, 人蔘茶) is a tea made from ginseng, which can be an undried ginseng (수삼, 水蔘), a dried ginseng (건삼, 乾蔘) or a red steamed ginseng (홍삼, 紅蔘). The sliced or whole ginseng is gently boiled for a few hours in water, and then honey or sugar is added for taste. Usually, water 500 mℓ and ginseng 50 g is usual preparation for Insam Cha. Sometimes, jujube can be added when boiled.
Efficacy: Insam cha is good for increasing energy, especially for someone who catches colds frequently in winter. It also has a remedial effect on stomachaches due to low body temperature. But, this tea should not be consumed by someone who has a high body temperature or high blood pressure.
Danggwi cha (당귀차, 當歸茶)
Danggwi cha (당귀차, 當歸茶) is a tea made from boiling the dried root of Korean angelica or an angelica gigas. The dried root of Korean angelica is gently boiled in water for a few hours. Sometimes, ginger root can be added for preference when boiled.
Efficacy: Korean angelica is often called ginseng for woman. Thus, it is good for (white) leucorrhoea and postpartum care. If consumed for a long time, it can remedy cold fingers or toes. But, it should not be used for someone who has diarrhea.
Saenggang cha (생강차, 生薑茶)
Saenggang cha (생강차, 生薑茶) is a tea made from ginger root. The ginger root is washed and sliced without peeling. The sliced ginger root is stored with honey for a few weeks. To make tea the mixed honey and ginger root is added to hot water.
Efficacy: Saenggang Cha is usually used to prevent colds and to aid digestion. It also has a remedial effect on diarrhea and stomachache due to low body temperature. It helps someone who has a low body temperature due to bad circulation. However, this tea should not be consumed by anyone who has a gastric ulcer.
Others
Chik cha (칡차)
Made from kudzu root.
Dunggulle cha (둥굴레차)
Made from dried root of Solomon's seal.
Ma cha (마차, 麻茶 veya 산약차)
Made from the root of hemp
� Made From Fruits
Sujeonggwa
Punch made from dried persimmons, ginger, and cinnamon.
Yujacha
Citron tea.
Gugijacha (구기자차, 枸杞子茶)
Made from dried wolfberries.
Daechucha
Made from jujubes.
Maesilcha (매실차, 梅實茶):
Green fruits of a maesil and sugar is added to water, and then fermented for a month or so. Be careful not to produce alcohol.
Mogwacha
The fruit of a Pseudocydonia, or Chinese quince, is sliced, and then it is stored and fermented in large bowl with sugar and water for a month or so. Take care that the mixture does not become alcoholic.
Sansuyu cha (산수유차, 山茱萸茶)
Made from a fruit of Cornus officinalis, which is a variety of dogwood.
Taengja cha (탱자차, 橙子茶)
The fruit of the trifoliate orange and sugar are added with water and allowed to ferment for a month or so.
� Made From Grains And Seeds
Bori cha (보리차, 菩提茶): Roasted barley tea
Oksusu cha (옥수수차): Roasted corn tea
Hyeonmi cha (현미차): Roasted rice tea
Yulmucha (율무차): Job's tears tea
Gyeolmyeongja cha (결명자차, 決明子茶): Tea made from roasted Senna obtusifolia seeds.
� Made From Leaves
Bbongnip cha (뽕잎차): Dried mulberry leaves
Gamnip cha (감잎차): Dried persimmon leaves
Solnip cha (솔잎차): Pine needles
Gukhwa cha (국화차,菊花茶): Wild chrysanthemum flowers are preserved in honey for a month or so, and then mixed with hot water
Ilsulcha (이슬차): Hydrangea serrata (산수국, 山水菊) leaves
� Others
Yeongji-beoseot-cha (영지버섯차, 靈芝茶)
Tea made from dried Ganoderma lucidum fungus.
Songhwa milsu (송화밀수, 松花蜜水)
Pine pollen and honey are added to water.
Gyulgang cha (귤강차, 橘薑茶)
The skin of mandarin oranges is dried and cleaned, and then it is boiled in water. Serve the boiled water with honey.
Ssanghwa cha (쌍화차, 雙花茶)
Tea made from a few materials of traditional Korean medicine such as steamed and dried root of Rehmannia glutinosa (숙지황, 熟地黃), dried root of Angelica gigas (당귀, 當歸), the dried root of Ligusticum officinale (천궁, 川芎), the dried root of Paeonia obovata (작약,芍藥), cinnamon bark, the dried root of Glycyrrhiza glabra (감초, 甘草) and the root of Astragalus membranaceus (황기, 黃芪).
Duchung cha (두충차, 杜仲茶)
Tea made from the skin of Eucommia ulmoides tree.
Donggyuja cha (동규자차, 冬葵子茶)
Tea made from seed of Malva verticillata.
Salgunamu cha (살구나무차)
Made from apricot seed kernels.
Gamro cha (감로차, 甘露茶)
Tea made from juice of maple leaves, Celtis sinensis, Catalpa ovata, and Quercus dentata.
Source
Yorumları: 1,581
Konuları: 114
Kayıt Tarihi: 14-04-2010
Teşekkür Puanı:
440
03-01-2011, Saat: 4:18
(Son Düzenleme: 03-01-2011, Saat: 4:24, Düzenleyen: underground.34.)
Bori cha (보리차, 菩提茶)
Hyeonmi cha (현미차)
Sujeonggwa
Yujacha
Gukhwa cha (국화차,菊花茶)
Yorumları: 1,581
Konuları: 114
Kayıt Tarihi: 14-04-2010
Teşekkür Puanı:
440
Daechucha
Mogwacha
Saenggang cha (생강차, 生薑茶)
Yorumları: 3,040
Konuları: 124
Kayıt Tarihi: 19-09-2009
Teşekkür Puanı:
1,116
Her eve bir imsam cha lazim. 
-
Ayrica bu çok hosuma gitti...
Chik cha (칡차)
Japon Sarmasigi kökünden yapilir.
Merak ettim.
Kimyon öğretmen oldu, öğrenciler peşinde. Tiyatro ise her daim cebinde. (^^,)
Yorumları: 3,553
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 15-12-2008
Teşekkür Puanı:
210
Ama cok cay cesiti varmis, gerci hic denemedim ama benim tazim degil öyle deyim, ablamda okadar cesitler var hicbirini icemiyorum, yane benim icitigim caylar sade olacak, yane bizim türk cayi haric icitigim bir papatya birde nane cayi var bunlarida soguk algini oldugu zaman iciyorum iyi geliyor....
Bilgilendirme ve Detaylar icin Tesekkürler
☆ BIGBANG ♫ 2NE1 ☆ BlOCK B ♫ MBLAQ ☆ INFINITE ♫ MISS A ☆ 2PM ♫
☆ YG FAMILY | JYP NATION ☆
Yorumları: 12,616
Konuları: 1,465
Kayıt Tarihi: 10-09-2009
Teşekkür Puanı:
542
Bunlari sadece çay diye tanimlamak haksizlik olur gibi geldi bana. Herbiri ayri sifa kaynagi. Hemen hepsinde benim dertlerime deva . Ayrintili ve özenle hazirlanan içecekler , ama bir fincandan fazla içmekte sakinca yaratabilir.
Ayrintili tanitim için tesekkür ederim Hicran . Seçtigin konu her zaman ki gibi harika
Yinede siyah çay (bardak bardak ) + simit + kasar yerken duydugum keyfi vermezler pek.
Yorumları: 6,006
Konuları: 314
Kayıt Tarihi: 13-12-2008
Teşekkür Puanı:
753
Tüm sifali çaylar var burada. Çok güzel bilgilendirici ve detayli paylasim yapmissin canim. Emegine saglik.
Yorumları: 307
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: 18-12-2010
Çok detayli bir tanitim olmus, ellerine saglik.
Yorumları: 464
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 03-12-2010
Teşekkür Puanı:
53
03-01-2011, Saat: 21:44
(Son Düzenleme: 04-01-2011, Saat: 15:49, Düzenleyen: Aphrodite.)
Yakinda bunlari tadabilecegim bir arkadas edindim oh!.
최민호
인피니트
샤이니
남규리
|