14-02-2016, Saat: 20:09
Hangwa / 한과
![[Resim: image.jpg]](http://s30.postimg.org/wop3d56bl/image.jpg)
Hangwa, Kore geleneksel şekerlemesi için kullanılan genel bir terimdir. Hangwa da bulunan ortak malzemeler tahıl unu, bal, maya, şeker, meyve veya yenilebilir bir köktür.
Çeşitleri
• Yumilgwa (유과): Kızartılarak ve yoğrularak yapılır.
• Yakgwa: Kelimenin tam anlamıyla "şifalı şekerleme" bal, susam yağı ve buğday unundan yapılan bir tür çiçek şeklindeki bisküvidir.
• Suksilgwa (숙실과): Meyveler, zencefil ve fındıklar suda kaynatılır ve sonra orijinal meyvenin şekli veya istenen başka şekiller verilir.
• Gwapyeon (과편): Ekşi meyveler, nişasta ve şekeri kaynatılıp pelte yapılır.
• Dasik (다식): Çayın yanında yenilebilir. Pirinç unu, bal, fındık, bazı otlar, susam ve hünnab meyveleri yoğrularak yapılır.
• Yeot (엿): Normal pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan kaoliang, mısır, tatlı patatesler veya karışık tahılla yapılır. Malzemeler büyükçe hafifçe mayalandırılır ve kaynatılır.
• Jeonghwa: Şekerli meyve, zencefil, lotus kökü, havuç veya ginseng.
Tarihi
Hangwa'nın tarihi kraliyet saraylarında tüketilen dönemlere Üç Krallık zamanına kadar uzanmaktadır. Goryeo Hanedanlığı döneminde (936-1392) Budistler diyeti yaymak ve bu tip besinleri arttırmak için eti yasaklamıştır. Fakat zamanla hangwanın bir çok türü çıkmış ve ekin hasatından çok yüksek bir taleple karşılaşılması üzerine 1179 ve 1192 yıllarında iki kez kararname ile yasaklanmıştır ve yetkililer insanları meyve yemeye teşvik etmiştir. Getirilen kısıtlamalar beraberinde para cezası ya da dayak cezasını getirmiştir tüketiminin sadece atalarının ayinlerinde olmasına karar kılınıp Joseon döneminde de devam ettirilmiştir.
Hangwa ilk zamanlar da ahşap kalıplarda şekillendirilmiş ve bazı canlılara taklit edilerek yapılmıştır. Şekiller de örneğin kelebek mutlu bir evliliği sembolize ederken lotusun uyumu ve yarasanın da şans getirdiği gibi bir çok farklı anlam ortaya konulmuştur. Daha sonraları hangwanın bir top şekli haline getirilmesine karar verilmiştir ama bu durumun ataların ayinlerini için sakıncalı olduğu düşünülmüş ve küp halinde olmasına karar kılınmıştır. Hangwa günümüz de top, küp, uzun tüpler, yuvarlak gibi çeşitli şekil ve desende yapılmaktadır.
|| English ||
Hangwa is a general term for Korean traditional confectionery. Common ingredients in hangwa are grain flour, honey, yeot, sugar, fruit or edible root.
Types
• Yumilgwa (유과): made by frying and kneading.
• Yakgwa: literally "medicinal confectionery" is a flower shape biscuit made of honey, sesame oil and wheat flour.
• Suksilgwa (숙실과): made by boiling fruits, ginger, or nuts in water and then reformed into the original fruit's shape, or other shapes.
• Gwapyeon (과편): jelly-like confection made by boiling sour fruits, starch, and sugar.
• Dasik (다식): literally "tea snack." It is made by kneading rice flour, honey, and various types of flour from nuts, herbs, sesame, or jujube.
• Yeot (엿): a Korean traditional candy in liquid or solid form made from steamed normal rice, glutinous rice, glutinous kaoliang, corn, sweet potatoes or mixed grains. The steamed ingredients are lightly fermented and boiled in a large pot called sot (솥) for a long time.
• Jeonghwa: Sugarized fruit, ginger, lotus root, carrot or ginseng.
History
The history of hangwa goes back to the era of the three kingdoms (BC 57 - AD 688) when it was consumed at the royal court. During the Goryeo dynasty (936–1392) buddhist diets forbade meat, therefore the cultivation of crops spread and increased. Different types of hangwa developed and people were so fond of them officials were afraid it might affect the crop volumes. Hangwa was forbidden by decree twice (in 1179 and 1192) and officials encouraged people to eat fruits instead. Hangwa restrictions continued in the Joseon period, it could only be consumed during ancestral rites, otherwise was punished by monetary fines or beating.
Hangwa had different shapes at first, mimicking living beings, shaped by wooden molds. Some of the shapes had meaning, for example butterflies symbolized happy marriage, lotus stood for harmony and bats brought luck. Later on they were shaped into a ball but this was found to be inconvenient for ancestral rites and eventually became cube-like. Hangwa shapes now include balls, cubes, long tubes, the round ones are printed with various patterns.
Kaynak / Source
![[Resim: image.jpg]](http://s30.postimg.org/wop3d56bl/image.jpg)
Hangwa, Kore geleneksel şekerlemesi için kullanılan genel bir terimdir. Hangwa da bulunan ortak malzemeler tahıl unu, bal, maya, şeker, meyve veya yenilebilir bir köktür.
Çeşitleri
• Yumilgwa (유과): Kızartılarak ve yoğrularak yapılır.
• Yakgwa: Kelimenin tam anlamıyla "şifalı şekerleme" bal, susam yağı ve buğday unundan yapılan bir tür çiçek şeklindeki bisküvidir.
• Suksilgwa (숙실과): Meyveler, zencefil ve fındıklar suda kaynatılır ve sonra orijinal meyvenin şekli veya istenen başka şekiller verilir.
• Gwapyeon (과편): Ekşi meyveler, nişasta ve şekeri kaynatılıp pelte yapılır.
• Dasik (다식): Çayın yanında yenilebilir. Pirinç unu, bal, fındık, bazı otlar, susam ve hünnab meyveleri yoğrularak yapılır.
• Yeot (엿): Normal pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan kaoliang, mısır, tatlı patatesler veya karışık tahılla yapılır. Malzemeler büyükçe hafifçe mayalandırılır ve kaynatılır.
• Jeonghwa: Şekerli meyve, zencefil, lotus kökü, havuç veya ginseng.
Tarihi
Hangwa'nın tarihi kraliyet saraylarında tüketilen dönemlere Üç Krallık zamanına kadar uzanmaktadır. Goryeo Hanedanlığı döneminde (936-1392) Budistler diyeti yaymak ve bu tip besinleri arttırmak için eti yasaklamıştır. Fakat zamanla hangwanın bir çok türü çıkmış ve ekin hasatından çok yüksek bir taleple karşılaşılması üzerine 1179 ve 1192 yıllarında iki kez kararname ile yasaklanmıştır ve yetkililer insanları meyve yemeye teşvik etmiştir. Getirilen kısıtlamalar beraberinde para cezası ya da dayak cezasını getirmiştir tüketiminin sadece atalarının ayinlerinde olmasına karar kılınıp Joseon döneminde de devam ettirilmiştir.
Hangwa ilk zamanlar da ahşap kalıplarda şekillendirilmiş ve bazı canlılara taklit edilerek yapılmıştır. Şekiller de örneğin kelebek mutlu bir evliliği sembolize ederken lotusun uyumu ve yarasanın da şans getirdiği gibi bir çok farklı anlam ortaya konulmuştur. Daha sonraları hangwanın bir top şekli haline getirilmesine karar verilmiştir ama bu durumun ataların ayinlerini için sakıncalı olduğu düşünülmüş ve küp halinde olmasına karar kılınmıştır. Hangwa günümüz de top, küp, uzun tüpler, yuvarlak gibi çeşitli şekil ve desende yapılmaktadır.
|| English ||
Hangwa is a general term for Korean traditional confectionery. Common ingredients in hangwa are grain flour, honey, yeot, sugar, fruit or edible root.
Types
• Yumilgwa (유과): made by frying and kneading.
• Yakgwa: literally "medicinal confectionery" is a flower shape biscuit made of honey, sesame oil and wheat flour.
• Suksilgwa (숙실과): made by boiling fruits, ginger, or nuts in water and then reformed into the original fruit's shape, or other shapes.
• Gwapyeon (과편): jelly-like confection made by boiling sour fruits, starch, and sugar.
• Dasik (다식): literally "tea snack." It is made by kneading rice flour, honey, and various types of flour from nuts, herbs, sesame, or jujube.
• Yeot (엿): a Korean traditional candy in liquid or solid form made from steamed normal rice, glutinous rice, glutinous kaoliang, corn, sweet potatoes or mixed grains. The steamed ingredients are lightly fermented and boiled in a large pot called sot (솥) for a long time.
• Jeonghwa: Sugarized fruit, ginger, lotus root, carrot or ginseng.
History
The history of hangwa goes back to the era of the three kingdoms (BC 57 - AD 688) when it was consumed at the royal court. During the Goryeo dynasty (936–1392) buddhist diets forbade meat, therefore the cultivation of crops spread and increased. Different types of hangwa developed and people were so fond of them officials were afraid it might affect the crop volumes. Hangwa was forbidden by decree twice (in 1179 and 1192) and officials encouraged people to eat fruits instead. Hangwa restrictions continued in the Joseon period, it could only be consumed during ancestral rites, otherwise was punished by monetary fines or beating.
Hangwa had different shapes at first, mimicking living beings, shaped by wooden molds. Some of the shapes had meaning, for example butterflies symbolized happy marriage, lotus stood for harmony and bats brought luck. Later on they were shaped into a ball but this was found to be inconvenient for ancestral rites and eventually became cube-like. Hangwa shapes now include balls, cubes, long tubes, the round ones are printed with various patterns.
Kaynak / Source
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020