26-11-2012, Saat: 19:15
(Son Düzenleme: 05-08-2013, Saat: 3:53, Düzenleyen: Amphitrite.)
Gochujang / 고추장
![[Resim: gochujang2.jpg]](http://img37.imageshack.us/img37/5059/gochujang2.jpg)
Gochujang, kırmızı biber, tatlı pirinç, harmanlanmış soya fasulyesi ve tuzla yapılmış, acı ve tuzlu bir Kore çeşnisidir. Geleneksel olarak, arka bahçede daha çok yüksek bir platfom üzerinde bulunan ve Jangdokdae (장독대) adı verilen büyük toprak kapların içinde, açık havada doğal olarak harmanlanır.
• Tarihi •
16. yüzyılda kırmızı biber, Avrupa aracılığıyla ortaya çıktıktan sonra, Gochujang, 18. yüzyılın sonlarında ilk Kore'de kullanıldığına inanılıyor. Jungbo Sallim Geongje'ye (증보산림경제, 1765) göre, Gochujang, kırmızı pul biber, soya ezmesi için tatlı pirinç tozu kullanılarak yapılırdı ve güneşin altında bekletilirdi. Bu tarif, Gochujang yapmak için günümüzde kullanılan tarife benzerdir.
• Malzemeler •
Gochujang'ın birincil malzemeleri kırmızı pul biber, harmanlanmış soya fasulyesiyle karıştırılan tatlı pirinç tozu ve tuzdur. Ana malzemeler için önemli maddeler, tatlı pirinç (chapssal, hangul: 찹쌀), normal küçük taneli pirinç (maepssal, hangul: 멥쌀), arpa ve daha az sıklıkla kullanılan tam buğday çekirdek, hünnap, ve tatlı patates ise; özel bir değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca şeker, şurup, bal gibi tatlandırıcılar bazen kullanılır. Bu koyu, kırmızımsı salçanın, zengin ve mayhoş bir tadı vardır.
1970'lerin başlarında üretime başlanması ve toplu pazarlara girmesiyle, Gochujang'ın evde yapılışı gittikçe azaldı. Şimdi ise, ev yapımı Gochujang bulmak çok zordur. Gochujang jjigae adı verilen çeşnili güveç, gochujang bulgogi denilen marine et, Naengmyeon ve Bibimbap için bir sos olan Gochujang, Kore'de yaygın olarak kullanılır.
Chogochujang (초고추장) ve Ssamjang (hangul: 쌈장) gibi diğer sosları yapmak için temel olarak kullanılır. Sirke, şeker ve susam gibi diğer çeşniler kullanılan Gochujang'la yapılan Gochujang'ın bir çeşididir. Genellikle Hoe ve Hoedeopbap için bir sos olarak kullanılır. Aynı şekilde, Ssamjang, doğranmış soğan ve diğer baharatlı çeşnilerle yapılan Gochujang and Doenjang'ın bir karışımıdır ve ızgara et üzerinde marul, dilimlenmiş sarımsak, yeşil acı biber ve diğer sebzelerle yapılan Sangchussahm (hangul: 상추쌈) ile popülerdir.
• Beslenme ve Sağlık •
Doenjang ve Ganjang ile birlikte Gochujang, geleneksel üç vazgeçilmez ev soslarından biri olmuştur. Gochujang protein, yağ, vitamin B2, C vitamini ve karoten içerir.
• Kullanıldığı Yerler •
Gochujang, Bibimbap ve Tteokbokki'de kullanılır. Gochujang, yemekleri daha acı yapar (biberdeki capsaicinler katkıda bulunur), aynı zamanda biraz daha tatlı yapar.
English
Gochujang is a savory and pungent fermented Korean condiment made from red chili, glutinous rice, fermented soybeans and salt. Traditionally, it has been naturally fermented over years in large earthen pots outdoors, more often on an elevated stone platform, called jangdokdae (장독대) in the backyard.
• History •
Gochujang (hot pepper paste) is believed to have been first used in Korea in the late 18th century, after chili was introduced via Europe in the 16th century. According to the Jungbo Sallim geongje (증보산림경제, 1765), gochujang was made by adding powdered red chili peppers and glutinous rice powder to soybean paste, and aging this paste under the sun. This recipe is similar to the recipe used today to make gochujang.
• Ingredients •
Gochujang's primary ingredients are red chili powder, glutinous rice powder mixed with powdered fermented soybeans, and salt. Major substitutes for the main ingredient, glutinous rice (chapssal, hangul: 찹쌀), include normal short-grain rice (maepssal, hangul: 멥쌀), and barley, and less frequently, whole wheat kernels, jujubes, pumpkin, and sweet potato; these ingredients are used to make specialty variations. A small amount of sweetener, such as sugar, syrup, or honey, is also sometimes added. It is a dark, reddish paste with a rich, piquant flavor.
The making of gochujang at home began tapering off when commercial production started in the early 1970s and came into the mass market. Now, homemade gochujang can hardly be found. It is used extensively in Korean cooking, to flavor stews (jjigae) such as gochujang jjigae, marinate meat such as gochujang bulgogi, and as a condiment for naengmyeon and bibimbap.
Gochujang is also used as a base for making other condiments, such as chogochujang (초고추장) and ssamjang (hangul: 쌈장). Chogochujang is a variant of gochujang made from gochujang with added vinegar and other seasonings, such as sugar and sesame seeds. It is usually used as a sauce for hoe and hoedeopbap. Similarly, ssamjang is a mixture of mainly gochujang and doenjang, with chopped onions and other spicy seasonings, and is popular with sangchussahm (hangul: 상추쌈), which is a lettuce wrap of grilled meat, sliced garlic, green chili peppers and other vegetables.
• Nutrition and Health •
Gochujang has traditionally been one of the three indispensable household condiments, along with doenjang and ganjang. Gochujang contains protein, fats, vitamin B2, vitamin C, and carotene.
• Use •
Gochujang is used in bibimbap and tteokbokki. Gochujang makes dishes spicier (contributed by the capsaicins from the chili), but also somewhat sweeter.
Kaynak / Source
![[Resim: gochujang2.jpg]](http://img37.imageshack.us/img37/5059/gochujang2.jpg)
Gochujang, kırmızı biber, tatlı pirinç, harmanlanmış soya fasulyesi ve tuzla yapılmış, acı ve tuzlu bir Kore çeşnisidir. Geleneksel olarak, arka bahçede daha çok yüksek bir platfom üzerinde bulunan ve Jangdokdae (장독대) adı verilen büyük toprak kapların içinde, açık havada doğal olarak harmanlanır.
• Tarihi •
16. yüzyılda kırmızı biber, Avrupa aracılığıyla ortaya çıktıktan sonra, Gochujang, 18. yüzyılın sonlarında ilk Kore'de kullanıldığına inanılıyor. Jungbo Sallim Geongje'ye (증보산림경제, 1765) göre, Gochujang, kırmızı pul biber, soya ezmesi için tatlı pirinç tozu kullanılarak yapılırdı ve güneşin altında bekletilirdi. Bu tarif, Gochujang yapmak için günümüzde kullanılan tarife benzerdir.
• Malzemeler •
Gochujang'ın birincil malzemeleri kırmızı pul biber, harmanlanmış soya fasulyesiyle karıştırılan tatlı pirinç tozu ve tuzdur. Ana malzemeler için önemli maddeler, tatlı pirinç (chapssal, hangul: 찹쌀), normal küçük taneli pirinç (maepssal, hangul: 멥쌀), arpa ve daha az sıklıkla kullanılan tam buğday çekirdek, hünnap, ve tatlı patates ise; özel bir değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca şeker, şurup, bal gibi tatlandırıcılar bazen kullanılır. Bu koyu, kırmızımsı salçanın, zengin ve mayhoş bir tadı vardır.
1970'lerin başlarında üretime başlanması ve toplu pazarlara girmesiyle, Gochujang'ın evde yapılışı gittikçe azaldı. Şimdi ise, ev yapımı Gochujang bulmak çok zordur. Gochujang jjigae adı verilen çeşnili güveç, gochujang bulgogi denilen marine et, Naengmyeon ve Bibimbap için bir sos olan Gochujang, Kore'de yaygın olarak kullanılır.
Chogochujang (초고추장) ve Ssamjang (hangul: 쌈장) gibi diğer sosları yapmak için temel olarak kullanılır. Sirke, şeker ve susam gibi diğer çeşniler kullanılan Gochujang'la yapılan Gochujang'ın bir çeşididir. Genellikle Hoe ve Hoedeopbap için bir sos olarak kullanılır. Aynı şekilde, Ssamjang, doğranmış soğan ve diğer baharatlı çeşnilerle yapılan Gochujang and Doenjang'ın bir karışımıdır ve ızgara et üzerinde marul, dilimlenmiş sarımsak, yeşil acı biber ve diğer sebzelerle yapılan Sangchussahm (hangul: 상추쌈) ile popülerdir.
• Beslenme ve Sağlık •
Doenjang ve Ganjang ile birlikte Gochujang, geleneksel üç vazgeçilmez ev soslarından biri olmuştur. Gochujang protein, yağ, vitamin B2, C vitamini ve karoten içerir.
• Kullanıldığı Yerler •
Gochujang, Bibimbap ve Tteokbokki'de kullanılır. Gochujang, yemekleri daha acı yapar (biberdeki capsaicinler katkıda bulunur), aynı zamanda biraz daha tatlı yapar.
English
Gochujang is a savory and pungent fermented Korean condiment made from red chili, glutinous rice, fermented soybeans and salt. Traditionally, it has been naturally fermented over years in large earthen pots outdoors, more often on an elevated stone platform, called jangdokdae (장독대) in the backyard.
• History •
Gochujang (hot pepper paste) is believed to have been first used in Korea in the late 18th century, after chili was introduced via Europe in the 16th century. According to the Jungbo Sallim geongje (증보산림경제, 1765), gochujang was made by adding powdered red chili peppers and glutinous rice powder to soybean paste, and aging this paste under the sun. This recipe is similar to the recipe used today to make gochujang.
• Ingredients •
Gochujang's primary ingredients are red chili powder, glutinous rice powder mixed with powdered fermented soybeans, and salt. Major substitutes for the main ingredient, glutinous rice (chapssal, hangul: 찹쌀), include normal short-grain rice (maepssal, hangul: 멥쌀), and barley, and less frequently, whole wheat kernels, jujubes, pumpkin, and sweet potato; these ingredients are used to make specialty variations. A small amount of sweetener, such as sugar, syrup, or honey, is also sometimes added. It is a dark, reddish paste with a rich, piquant flavor.
The making of gochujang at home began tapering off when commercial production started in the early 1970s and came into the mass market. Now, homemade gochujang can hardly be found. It is used extensively in Korean cooking, to flavor stews (jjigae) such as gochujang jjigae, marinate meat such as gochujang bulgogi, and as a condiment for naengmyeon and bibimbap.
Gochujang is also used as a base for making other condiments, such as chogochujang (초고추장) and ssamjang (hangul: 쌈장). Chogochujang is a variant of gochujang made from gochujang with added vinegar and other seasonings, such as sugar and sesame seeds. It is usually used as a sauce for hoe and hoedeopbap. Similarly, ssamjang is a mixture of mainly gochujang and doenjang, with chopped onions and other spicy seasonings, and is popular with sangchussahm (hangul: 상추쌈), which is a lettuce wrap of grilled meat, sliced garlic, green chili peppers and other vegetables.
• Nutrition and Health •
Gochujang has traditionally been one of the three indispensable household condiments, along with doenjang and ganjang. Gochujang contains protein, fats, vitamin B2, vitamin C, and carotene.
• Use •
Gochujang is used in bibimbap and tteokbokki. Gochujang makes dishes spicier (contributed by the capsaicins from the chili), but also somewhat sweeter.
Kaynak / Source
![[Resim: tumblr_n2xc4tWMgR1qzulz2o5_250.gif]](https://37.media.tumblr.com/330e045fc8b33012817953fb549f8f37/tumblr_n2xc4tWMgR1qzulz2o5_250.gif)
THEY WERE YOUNG AND INDEPENDENT,
AND THEY THOUGHT THEY HAD IT PLANNED.
- Panic! At the Disco