yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Byeongsin Chum / 병신춤
#1
Byeongsin Chum / 병신춤



Byung shin chum (Korece: 병신춤, sözlük anlamı, engellilerin dansı), Koreli asaletini (Yangban) yermek için alt sınıftaki köylüler tarafından Pansori ve Kore folklorundan karakterlerin yanı sıra, engelli insanları, felçli, cüce, kambur, sağır, kör ve cüzamlı gibi hasta insanların anımsatılarak yapılan Kore’nin bir halk dansıdır. Kökeni, MiryangGyeongsangnam-do’dur. Yetkililerin bu dansı ahlaksızca olarak kabul etmelerinden sonra, Kore’nin Japon İşgali sırasında yasaklanmıştır. Modern zamanlarda Byung shin chum, Koreli aktris Gong Ok-jin (공옥진) tarafından kamuoyuna kabul ettirilmiştir.

Pusan Ulusal Üniversitesi profesörü Chae Hui Hwan’a göre, Byung shin chum sadece engellileri taklit eden ve onlarla alay eden bir dans değildir. Aksine, sosyal olarak engelli olan (byung shin) izleyicileri aydınlatır ve erkeklerin özgürlüğünün bir ifadesidir.

2001 yılında, Daehangno’da Koreli bir tiyatro grubu tarafından oynanan Byung shin chum, engellileri rahatsız edici ve ayırıcı olabilir düşüncesiyle bir tartışma yarattı. "Kore Farklı Yeterlikteki Kişi Hakları Araştırma Enstitüsü" (RIDRIK), sanatta ifade özgürlüğünün önemli olmasına rağmen bu tarzın, dışlanmış olan biriyle alay etme düşüncesi oluşturabileceği için bir sorun meydana getireceğini ve Kore toplumunun engellileri aşağılayan eski geleneklerini kesip atacağını ifade etti.


Çeviri: esra_kjm



English

Byung shin chum (Korean: 병신춤, lit. the dance of the handicapped) is a Korean folk dance that was performed by the lower class peasants to satirize the Korean nobility (Yangban) by depicting them as the handicapped persons and sick persons such as paraplegics, midgets, hunchbacks, the deaf, the blind, lepers, as well as characters from Pansori  and other Korean folklore. It originated in Miryang, Gyeongsangnam-do. During the Japanese occupation of Korea it was banned, since authorities considered it obscenely crude. In modern times Byung shin chum has been acknowledged to public by a Korean actress Gong Ok-jin (공옥진).
According to Chae Hui Hwan, Professor at Pusan National University, Byung shin chum is not a dance that simply mimicks and ridicules the handicapped. Rather, it is an expression of the liberation of men that enlightens the viewers that everybody is socially handicapped (byung shin).
In 2001, Byung shin chum played by a Korean theatrical group in Daehangno has caused a controversy that the play could be discriminatory and offensive toward the handicapped. The Research Institute of the Differently Abled Person's Right in Korea (RIDRIK) expressed that although the freedom of expression is important in art, the form that makes fun of the allienated is the problem, and that they will cut off the old customs of the Korean society that humiliate the handicapped



Kaynak / Source
[Resim: by1.jpg]
Cevapla
#2
Konu için teşekkürler, ben çok beğendim. Smile Smile Smile Smile
Cevapla
#3
Acaba günümüzde bu dans, gerçekten de engelli insanların kendilerini kötü hissetmesine mi yol açıyor? Undecided
Gerçekten ilginç bir konu...
Bilgi dağarcığıma yeni birşey kattığın için çok teşekkür ederim tatlım... Opucuk
Cevapla
#4
İlk açtığımda korktum, bu da neymiş dedim.
Çok ilginç gerçekten, engelli insanlar açısından düşününce kötü hissetmeleri normal bence. Sad
Konu için teşekkürler. ^^

♪♪FTISLAND
Cevapla
#5
~Teşekkürler... Smile
Raise your words,not your voice.
It is rain that grows flowers, not thunder.

Rumi.

Cevapla
#6
Mühürdar Mishil & esra_kjm, teşekkür ederiz...Smile
Cevapla
#7
[Resim: by2.jpg]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi