19-08-2013, Saat: 23:54
(Son Düzenleme: 20-08-2013, Saat: 0:59, Düzenleyen: kıday baksı.)
Bossam Kimchi
Bossam-Kimchi meyveler, deniz ürünleri, sebzeler ve çeşitli garnitürlerle doldurularak tuzlanan Kore lahanasıdır. Bossam-Kimchi lahana yapraklarına ürünlerin sarılmasıyla yapılır ve ‘bokimchi’ olarak da adlandırılır. Geçmişte kaliteli lahanaların yetiştiği Gaeseong çevresinde popüler olmuştur.
![[Resim: JSvK4Q2.jpg]](http://i.imgur.com/JSvK4Q2.jpg)
Malzemeler
- 2.4 kg (1 baş) Kore lahanası
2 kg (10 su bardağı) su
350 g kaba tuz
- 250 g (¼ adet) turp
- 125 g (¼ adet) armut
- 30 g hardal yaprağı
- 25 g küçük yeşil soğan
- 30 g su teresi
- 25 g yeşil soğan
- garnitür
10 g (2 yaprak) kahverengi meşe mantarları
3 g taş mantarları
30 g (2 adet) kestane
12 g (3 adet) hünnap
2 g parçalanmış kırmızı biber
10 g (1 yemek kaşığı) çam fıstığı
- 25 g tuzlu karides
- 25 g tuzlu sarı corneva (tuzlu genç corneva)200 g(1 su bardağı) su
- 50 g istiridye
400 g (2 su bardağı) su
6 g (½ yemek kaşığı) tuz
- 80 g genç ahtapot 12 g (1 yemek kaşığı) tuz
- baharat
32 g (2 yemek kaşığı) kıyılmış sarımsak
12 g (1 yemek kaşığı) kıyılmış zencefil
2 g (½ çay kaşığı) şeker
Hazırlanışı
1. Lahananın altındaki ve dışındaki yapraklarını kesin, bir bıçakla uzunlamasına lahanayı derince kesin ve elinizle ikiye ayırın. Tuzun yarısının çözüldüğü bir kapta yaprakları marine edin ve tuzun yarısını dalların arasına yayın. Yarısını üç saat bekletin sonra çevirip diğer yarısını da bekletin.
![[Resim: sqzJQY5.jpg]](http://i.imgur.com/sqzJQY5.jpg)
2. 3~4 kez akan suyun altında marine edilmiş lahanayı durulayın, 1 saat süreyle aşağı bakacak şekilde bir tepsiye suyu boşaltın (2 kg).
![[Resim: rWMr3Og.jpg]](http://i.imgur.com/rWMr3Og.jpg)
3. Lahanayı, turpu ve armutu 2.5 cm çapında, 2.5 cm uzunluğunda ve 0.3 cm kalınlığında kesin. Dış yaprakları atmayın (turp 180 gr, armut 100 gr.). Hardal yaprağını, küçük yeşil soğanı, su teresi ve yeşil soğanı 3 cm uzunluğunda kesin.
![[Resim: jeTbz3p.jpg]](http://i.imgur.com/jeTbz3p.jpg)
4. Mantarları 1 saat suyun içinde bekletin, kahverengi meşe mantarlarının saplarını çıkarın, pamuklu bezler ile suyla silin, genişliği 0.3 cm'lik aralıklarla parçalayın. Taş mantarlarının göbeklerini çıkarın, ovalayarak yıkayın, 3 cm uzunluğunda ve 0.2 cm çapında içini parçalayın.
![[Resim: opeh3rc.jpg]](http://i.imgur.com/opeh3rc.jpg)
5. Kestaneleri soyun ve 0.3 cm kalınlığında dilin. Hünnapı da soyup kahverengi kestane mantarıyla aynı boyutta kesin.
6. Kırmızı biberleri 2.cm uzunluğunda kesin (iyice kıymaktan bahsediyor. Shredded red pepper yazarsanız internete nasıl olduğunu görürsünüz.) Çam fıstıklarını soyup onları pamuklu bir bezle temizleyin.
7. İnce ince tuzlu karidesleri katı malzemelerle kıyın.
8. Tuzlanmış sarı corvena vücudunu (etini) kesin, başını ve kemiklerini saklayın.
Tarifi
1. Su koyun ve tencerede tuzlanmış corvenanın kafasını ve kemiklerini 5 dakika boyunca kaynatın (orta ateşte). Corvena sıvısı yapmak için onu süzgeçten geçirin (50 kg).
2. Dilinmiş lahanayı ve turpu toz kırmızı biberle karıştırın, tuzlanmış karidesleri ve corvena etini ve baharatları da koyup hep beraber güzelce karıştırın. Hazırladığınız diğer maddeleri de ekleyin onlarla da eşit şekilde karıştırın. Deniz ürünlerini içine ekleyin, yavaşça karıştırın, ve daha sonra tuzlayın.
3. Lahananın dış yapraklarından 3~4 yaprak kaseye koyun. Karıştırdığınız maddeleri onun üstüne yığın yapın ve üzerine deniz ürünlerini ve garnitürleri koyun. Dış yaprakları yuvarlayın ve sıkıca sarın.
4. Tek bir kavanoz içine sarılı kimchiyi koyun ve aşağı doğru bastırın. Kavanozun içine haşlanmış corneva sıvısını ekleyin.
Kaynak
Bossam-Kimchi meyveler, deniz ürünleri, sebzeler ve çeşitli garnitürlerle doldurularak tuzlanan Kore lahanasıdır. Bossam-Kimchi lahana yapraklarına ürünlerin sarılmasıyla yapılır ve ‘bokimchi’ olarak da adlandırılır. Geçmişte kaliteli lahanaların yetiştiği Gaeseong çevresinde popüler olmuştur.
![[Resim: JSvK4Q2.jpg]](http://i.imgur.com/JSvK4Q2.jpg)
Malzemeler
- 2.4 kg (1 baş) Kore lahanası
2 kg (10 su bardağı) su
350 g kaba tuz
- 250 g (¼ adet) turp
- 125 g (¼ adet) armut
- 30 g hardal yaprağı
- 25 g küçük yeşil soğan
- 30 g su teresi
- 25 g yeşil soğan
- garnitür
10 g (2 yaprak) kahverengi meşe mantarları
3 g taş mantarları
30 g (2 adet) kestane
12 g (3 adet) hünnap
2 g parçalanmış kırmızı biber
10 g (1 yemek kaşığı) çam fıstığı
- 25 g tuzlu karides
- 25 g tuzlu sarı corneva (tuzlu genç corneva)200 g(1 su bardağı) su
- 50 g istiridye
400 g (2 su bardağı) su
6 g (½ yemek kaşığı) tuz
- 80 g genç ahtapot 12 g (1 yemek kaşığı) tuz
- baharat
32 g (2 yemek kaşığı) kıyılmış sarımsak
12 g (1 yemek kaşığı) kıyılmış zencefil
2 g (½ çay kaşığı) şeker
Hazırlanışı
1. Lahananın altındaki ve dışındaki yapraklarını kesin, bir bıçakla uzunlamasına lahanayı derince kesin ve elinizle ikiye ayırın. Tuzun yarısının çözüldüğü bir kapta yaprakları marine edin ve tuzun yarısını dalların arasına yayın. Yarısını üç saat bekletin sonra çevirip diğer yarısını da bekletin.
![[Resim: sqzJQY5.jpg]](http://i.imgur.com/sqzJQY5.jpg)
2. 3~4 kez akan suyun altında marine edilmiş lahanayı durulayın, 1 saat süreyle aşağı bakacak şekilde bir tepsiye suyu boşaltın (2 kg).
![[Resim: rWMr3Og.jpg]](http://i.imgur.com/rWMr3Og.jpg)
3. Lahanayı, turpu ve armutu 2.5 cm çapında, 2.5 cm uzunluğunda ve 0.3 cm kalınlığında kesin. Dış yaprakları atmayın (turp 180 gr, armut 100 gr.). Hardal yaprağını, küçük yeşil soğanı, su teresi ve yeşil soğanı 3 cm uzunluğunda kesin.
![[Resim: jeTbz3p.jpg]](http://i.imgur.com/jeTbz3p.jpg)
4. Mantarları 1 saat suyun içinde bekletin, kahverengi meşe mantarlarının saplarını çıkarın, pamuklu bezler ile suyla silin, genişliği 0.3 cm'lik aralıklarla parçalayın. Taş mantarlarının göbeklerini çıkarın, ovalayarak yıkayın, 3 cm uzunluğunda ve 0.2 cm çapında içini parçalayın.
![[Resim: opeh3rc.jpg]](http://i.imgur.com/opeh3rc.jpg)
5. Kestaneleri soyun ve 0.3 cm kalınlığında dilin. Hünnapı da soyup kahverengi kestane mantarıyla aynı boyutta kesin.
6. Kırmızı biberleri 2.cm uzunluğunda kesin (iyice kıymaktan bahsediyor. Shredded red pepper yazarsanız internete nasıl olduğunu görürsünüz.) Çam fıstıklarını soyup onları pamuklu bir bezle temizleyin.
7. İnce ince tuzlu karidesleri katı malzemelerle kıyın.
8. Tuzlanmış sarı corvena vücudunu (etini) kesin, başını ve kemiklerini saklayın.
Tarifi
1. Su koyun ve tencerede tuzlanmış corvenanın kafasını ve kemiklerini 5 dakika boyunca kaynatın (orta ateşte). Corvena sıvısı yapmak için onu süzgeçten geçirin (50 kg).
2. Dilinmiş lahanayı ve turpu toz kırmızı biberle karıştırın, tuzlanmış karidesleri ve corvena etini ve baharatları da koyup hep beraber güzelce karıştırın. Hazırladığınız diğer maddeleri de ekleyin onlarla da eşit şekilde karıştırın. Deniz ürünlerini içine ekleyin, yavaşça karıştırın, ve daha sonra tuzlayın.
3. Lahananın dış yapraklarından 3~4 yaprak kaseye koyun. Karıştırdığınız maddeleri onun üstüne yığın yapın ve üzerine deniz ürünlerini ve garnitürleri koyun. Dış yaprakları yuvarlayın ve sıkıca sarın.
4. Tek bir kavanoz içine sarılı kimchiyi koyun ve aşağı doğru bastırın. Kavanozun içine haşlanmış corneva sıvısını ekleyin.
Kaynak