yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teeming With Creativity, Chef Makes Dining A Work Of Art
#1
Teeming With Creativity, Chef Makes Dining A Work Of Art

Yaratıcılıkla Dolu Şef, Yemek Yemeyi Sanat Çalışması Haline Getiriyor

[Resim: ok2Mq7.jpg]
Üstteki resim: Şef Lee Chan-oh Manu Terrace adlı restoranında kendi tablosunun önünde tabağı süslüyor. Lee'nin en son ki restoranı Chanou'nun duvarında da çalışmlarından bazıları görülüyor. her iki restoranı da Fransız yemekleri sunuyor.[PARK SANG-MOON, CHANOU]

Televizyondaki yemek şovlarına çıktıktan sonra yıldızı parlayan Şef, duygularındaki bir tür uyanışın onu yemeğe ve resme olan tutkusunu keşfetmesini sağladığını söylüyor. Avustralya’ya spor pazarlaması okumaya gittiğini ancak sonrasında yemek pişirmeyi istediğini fark etmiş.

Her ikisi de Fransız yemeği veren Manu Terrace ve Chanou’nun Baş aşçısı Lee Chan-oh “Benim için hayatta her şeyin başlangıç noktası yemek yapmak oldu,” diyor. ”Yemek yapmak başka şeyleri üretmem de bana ilham kaynağı oluyor ancak odakta daima yemek yapmak var hayatımda vaktimin büyük bir kısmını o alıyor.”

Renklere olan ilgisi sadece tabakları renklendirmeye değil tuvali de renklendirmeye ona ilham vermiş. Aynı hiç aşçılık eğitimi almadığı gibi resmi de bir geçmişi olmaksızın yapmaya başlamış. Bu iki yeni ilgi alanını Avustralya’da geçirdiği süre zarfında geliştirmiş. Yemek yeme tecrübesini tamamlamak için restoranlarının ikisi için de çizimler yapmış.

[Resim: BAEBBv.jpg]

“Hayatımda yapmayı dilediğim şeyi yapıyorum, hayatım bir parçası olarak,” diyen Lee yemek yapmanın kariyeri olduğunu resmin ise dinlenmek için olduğunu söylüyor. “Stresten kurtulmak için deniz kenarına kalmaya gitmeye ya da karaokede şarkı söylemeye ihtiyacım yok çünkü yemek ve resim yapmak bana üretmek için yeterli enerjini sağlıyorlar.”

Lee’nin Seoul’den ayrılmadan dünyayı gezmesini sağlayan asıl şey ise onun için ilham kaynağı olmuş sosyal medyadır. Küçük ve büyük sanat galerilerini ya da özgün sanatçıların son çalışmalarını görmek için Instagram hesaplarını dolaşıyor. Sanatçıların çalışmalarına taşımaya çalıştıkları fikirlerden ve kullandıkları renklerden yeni trendleri buluyor.

Boş zamanlarında şef, yetiştirdiği birçok çeşit otun bulunduğu küçük bahçesiyle meşgul oluyor ve burada devamlı olarak elindeki kaynaklarla üretebileceği yeni şeyleri düşünüyor.

Bazı şefler büyük işlerle uğraşırken işin en küçük kısmını bile başkasına devretmezler, Lee de işini benzer şekilde yürütüyor. Lee, hem restoranındaki yemek işlerini denetlemiş, hem de Seoul’deki otel restoranlarında Fransız mutfağından yemekler pişirmiş yılların tecrübeli Fransız şefi Mathieu Moles ile ortak olmuştur.

“Mesleğimi tanımlamak istemiyorum” diyor Lee. “Ben yemeğe tutkusu olan bir sanatçıyım ve yemek ise [ilgi topladığım] ürettiğim şey, dünyanın en iyi şefi veya üç-yıldızlı Michelin şefi olmak gibi bir hedefim yok.”

Büyük hayaller bile kuruyor. Vaktini sadece yemek yapmaya değil aynı zamanda resim yapmaya ve restoran işletmeye de ayırıyor, onun yanındayken parlayabilsinler diye diğer yeteneklerle ortak olmayı düşünüyor. Bir restoran işletmecisi, sanatçı, şef yani ona üretme şansı verecek her şeyi olmayı istiyor.

Bazıları sanatı takip etmesinin tüketildikten sonra hemen kaybolan yemekten daha kalıcı olacak üretimler yapma girişimi olup olmadığını sorgulayabilir. Ancak şef, yapmış olduğu tablolarını zorunlu hissettiğinde tekrar boyayarak meselenin bu olmadığını gösteriyor. İfadelerin anlık olduğunu ve var olana tutunmak yerine kısa ömürlü olan sanatın ona devam etmesi için ilham verdiğini söylüyor.

Her ne kadar televizyonda Fransız yemeği yapan bir şef olarak tanınsa da, ünü evliliği ve boşanması ile ilgili kişisel sorunlarına karşı medyanın istenmeyen ilgisini de getirmiş. Lee şu sıralar televizyona çıkmıyor ancak boşanma sürecini yaşarken dedikodulardan uzakta değişmek ve yemek yapmaya odaklanmak için Seoul’ün güneyinde bulunan ilk restoranından uzakta Chanou adındaki yeni restoranını açtı.

“Yaşadığım zorlukları kabulleniyorum hepsi iyi birer tecrübe idi,”diyor Lee. “Boşanma, yolun sonunda ünüm adına farklı bir rol oynayabilir, özgür ruhlu bir şef olmam gibi.”

Artık televizyondan uzakta olduğundan, yemeklerinin tutkunu olanların restoranına gitmekten başka seçenekleri yok. Genelde mutfakta yemek yapıyor ya da ziyaretçileri karşılıyor. Temalı etkinliklere, partilere ev sahipliği yaparak restoranı Chanou’yu çok amaçlı kültürel bir mekan haline getirmeyi amaçlıyor. Fransız şarap üreticisi Hugel ve Fils burada şarap üreticisi yemeği ve davet sonrası parti düzenlemiştir.

Peki hangi restoranı denemeli? Lee Manu Terrace’ın gerçek benliğini yansıttığını, Chanou’nun ise kıyafetlerini giyindiği yer olduğunu söylüyor.


Kaynak

Cevapla
#2
Teeming With Creativity, Chef Makes Dining A Work Of Art

[Resim: jWL7mm.jpg]
Chef Lee Chan-oh, above, is plating at his restaurant Manu Terrace, in front of his artwork. Lee’s newest restaurant Chanou also features some of his artwork on the wall. Both restaurants serve French food. [PARK SANG-MOON, CHANOU]

Papers covered in letters and numbers never worked well in chef Lee Chan-oh’s mind. What drives him are scents that tickle his nose, colors that mesmerize his eyes, and textures that make him want to reach for a touch.

The chef, who rose to stardom after appearing on a number of TV cooking shows, says such stimuli to his senses made him discover his passion for food and art. He went to Australia to study sports marketing, but soon realized that he wanted to cook food.

“The starting point of everything in life for me is cooking,” said Lee Chan-oh, executive chef of two restaurants - Manu Terrace and Chanou, both of which serve French food. “Cooking inspires me to create other things, but what is located firmly in the center is cooking, and it takes up the majority of my time in life.”

His interest in color has inspired him to paint not only on dishes but also on canvas. Just as he never studied cooking, he picked up painting without any background in art. He developed both of his new interests during his time in Australia. He has made artwork for both of his restaurants to complete the experience for diners.

[Resim: y3mOyn.jpg]

"I make what I wish to have in my life a part of my life," said Lee, adding that cooking is what makes his career and painting is what gives him time to rest. “I don’t need to go on a trip to stay by the beach or sing at karaoke to relieve stress as cooking and painting provides me with enough energy to keep creating.”

What allows Lee to explore the world without actually leaving Seoul is social media, which he turns to for inspiration. He goes to Instagram accounts run by small and big art galleries or individual artists to see their latest works. He finds new trends from the colors that artists use and the ideas they try to convey in their work.

In his free time, the chef tends to a small garden where he grows all kinds of herbs and constantly thinks of what new things he can create with the resources he has.

Not all artists are hands-on in making the smallest pieces of their large installations, and Lee runs his businesses similarly. While he still oversees cooking operations at his restaurants, he partnered with chef Mathieu Moles, who is from France and has years of experience cooking French cuisine at hotel restaurants in Seoul.

“I don’t want to define my profession,” said Lee. “I’m a creator with a passion for food, and food is the creative content I have [gained attention for,] but I don’t think my goal is to become the world’s best chef, or a Michelin-three-starred chef.”

He even dreams big. As he wants to spend time not only cooking, but also painting and managing restaurants, he is interested in partnering with other talent so that others can shine with him. He wants to be a restaurateur, artist, chef and anything else that allows him to create.

Some may question if pursuing art is his attempt at having his creations last longer than the food which quickly disappears after it is consumed. But, the chef shows that is not the case as he even paints over his existing paintings whenever he feels compelled. The large painting on a wall at Chanou changes almost weekly, as he paints over the existing one. Expressions are instant and the short life of art inspires him to keep going, he said, instead of holding on to what exists already.

Although he became known as a chef who cooks French food through TV, his celebrity brought unwanted attention from the media to his personal struggles in his marriage and divorce. Lee currently does not take any part in TV shows, but opened his new restaurant Chanou, steps away from his first restaurant in southern Seoul, while going through a divorce to evolve beyond the rumors and focus on cooking.

“I own all my struggles and it was all good experience,” said Lee. “The divorce, in the end of the road, may play a different role in making my reputation as free-spirit chef.”

Now with him away from TV, fans of his food have no other choice but to head to his restaurants. He is usually around to cook in the kitchen and greet visitors. He plans to make his restaurant Chanou more of a multi-purpose cultural spot by hosting themed events or parties. French winemaker Hugel and Fils recently had a winemaker’s dinner and after party there.

Debating which restaurant to try? Lee said Manu Terrace is representative of his true self whilst Chanou is a place where he dresses up.


Source

Cevapla
#3
Teşekkür ederiz. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz. Smile
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi