yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarihte Kore Kadini
#1
Üç Krallik döneminden önce;tüm halk sarki söylemeyi dans etmeyi severdi. Kadinlar ve erkekler serbestçe görüsürdü. Erkekler ve Kadinlar
arasinda rahat bir iletisim meydana gelmistir. Üç Krallik ;고구려 (Goguryeo - IÖ.37-IS. 668), 백제 (Baekje - IÖ.18 - IS. 660), 신라 (Silla - IÖ 57-IS.935) dönemlerinde ataerkil sistem tam oturmaya ve erkek çocuk önem kazanmaya baslamis kadin erkek çocuk doguramadigi zaman bosanmak zorunda birakilmistir.

2.Silla(668-935) döneminde kadinlar mülkiyet hakkina sahip olmustur. Es olarak kadinin resmi yerlerde kocasiyla birlikte aileyi temsil etmesi oldukça yayginlasmistir. Çocuklarin egitimini anne üstlenmistir. Eski dönem kore kadininin sosyal yapidaki yeri oldukça yüksekti.

고려국 (Goryeo - 935-1392) Döneminde kadinlar rahat bir yasam sürmüstür. 대조선국 (Joseon - 1392-1910) döneminde erkege daha çok önem verilmeye baslanmistir. Kadinlar politik, sosoyal, ekonomik ve kültürel bakimdan haksizliga ugramislardir. Aile içindeki konumu esinden sonra gelmektedir. Kadinlar tamamen evin içind eyasamak zorunda birakilmislardir. Evli bir kadinin esinden izin almadan disari çikmasi mümkün olmamistir. Bu dönemde dul bir kadinin evlenmesi yasaklanmistir. Dul kadin evlendiginde ona kötü gözle bakilir ayrica çocuklarinin devlet memuru olarak çalismalari engellenirdi. Kadinin ailesi sosyal ve hukuksal baski altinda tutulurdu.

Joseon döneminde kadinlarin evlendikten sonrada kendi servetine sahip olmaya devam etmesi bu dönemin olumlu özelligiydi. Esine bagli kalmadan mülkiyet ve vasiyet hakkina sahip olabilirlerdi. Miras konusunda önemli bir yere sahiptiydiler. Bu dönemdeki (1392-1910)kadina karsi olumsuz davranislar Konfüçyüzme dayanan düzeni saglamlastirmak amaciyla ve Goryeo dönemi sonunda sosyal hayatin kisitlanmasi bir çok siyasetçinin özel amaçlarindan kaynaklanmaktaydi.

1890 yilindan itibaren Kadin faaliyetleri hiz kazanmaya baslamis ve Modern Egitim Enstitüsü kadin statüsünün yükselmesinde önemli rol oynamistir.

Joseon hanedani 1897 yilinda ülkenin modernlestirilmesi için
Kabo fermanini ilan etmistir. Ülke çapinda degisiklikler meydana gelmistir. Ekonomik, kültürel, sosyal alanlarda degisiklikler yapmaya çalismislardir.

Bu sosyal ve kültürel reform, Konfüçyüz etkisiyle kadinlarin hayatlarini sinirlayan, dul kadinlarin 2. evliliklerine izin vermeyen kurallara karsi çikarak kadinlarin konumunda büyük degisiklikler getiren ilk önemli adim olmustur. Ilk defa kadinlara resmi egitim hakki taninmistir. Bati usulü egitim ön plana çikmaya baslamistir. Kral '' Halkimizin egitim seviyesini yükselterek ülkemizi gelistirelim'' fikrinden hareketle Egitim fermanini ilan ederek modern halk egitimi için kanun hazirlanmaya baslanmistir. Böylece 7-15 yas arasi Kiz-Erkek ayrimi yapilmadan çocuklara egitim hakki verilmis ve ilk defa erkek-kadin esit egitim hakki taninmistir.
Cevapla
#2
Tarihte Kore Kadini'nin toplumsal alandaki yeri, çok inisli çikisliyimis.Ben Kore'de kadinlarin toplum içinde,her dönemde ön planda olduklarini düsünmüstüm.Bu degerli bilgiler için tesekkür ederiz Murat...
Cevapla
#3
Evet ben'de hilmi beyin söylediklerine katiliyorum, biraz bana türk kadininin geçmisini hatirlatti,Açikçasi çok sasirdim .... bilgiler için murat çok tesekkürler...:icon_redface:
Song II Gook Ve Papatya

Cevapla
#4
Yürü be dostum çok güzel bir bilgi tesekkürler....
Cevapla
#5
Bati ülkelerinde oldugu gibi Kore kadinlari insan haklari ve sivil haklari için bir mücadeleye girismemislerdir. 1948 yilinda Kore Cumhuriyetinin kurulmasi ile kadinlara egitim, siyaset ve çalisma alanlarinda est haklar verilmeye baslanmistir. Kadinlara verilen bu haklar mücadele yoluyla degil devlet eliyle verilmistir.

19 yy. sonlarindan itibaren batililasma ile birlikte kadinin egitiminin önemi; birçok kadin dernegi ve kadin liderler araciligi millete duyurulmaya ; böylelikle milletin egemenligini korumak, özgür bir vatan kurmak için kadin egitiminin gerekli oldugu düsüncesini aktarmaya çalismislardir.

Japon Isgali döneminde Kadin Isçiler hareketi ortaya çikti. Japonlarin ekonomik boyundurlugu altinda özellikte çalisan kadinin ugradigi esitsizlikler, cinsel tacizler sonucunda kendi hareketlerini sürdürmeleri mümkün görükmüyordu. Bu durumdan gerekli dersleri alan ve organize olan ''Gunuhue'' gibi kadin dernekleri isçi kadinlarin yaninda olarak kadin-erkek esitsizligine karsi mücadeleye girismistir. Ancak bu mücadele japonya'nin baskisiyla 1930 yilinda durdurulmustur. Politik durum nedeniyle kadin derneklerinin çalismalari için uygun ortam yoktu. Kore ikiye ayrildiktan sonra Anayasa'da kadin-erkek esitligi belirtilerek kadinlarin ekonomik, politika, egitim alanlarinda esit konuma gelmeleri saglanmistir. Bu durum kadinin toplumdaki konumunun artmasinda önemli bri rol oynamistir.
Cevapla
#6
Bilgiler için tesekkürler murat, çogunlukla türkiyedekine benzer bir durum söz konusu anladigim kadariyla. Esinden izin almadan evden cikmasi felan eskiden bizde de olan ve belki hala daha olan br durum malesef ...
Cevapla
#7
Evet Hilal...Ayni Türkiyemizdeki gibi durumlari kore kadinida geçmiste yasamis
Cevapla
#8
Paylasimin için tesekkürler.
Bir bayan olarak gerçektende anlamasi zor olan seyler. insan olarak sanki alt statüde sayilmamiz. evet bizim tarihimizde de olan sayleri demek ki Kore bayanlari da yasamis. Jang-geum ve Yisan dizilerinde temsili de olsa bayana verilen haklari görmüstük. çogu milletlerin eski dönemlerinde kadinlar hep ezildi maalesef. ülkemizde ve dünyada halen de bu sekilde tavirlar devam etmekte.
"There is no coincidience with destiny.
Before there was destiny, people made it for themselves." Wilson



Cevapla
#9
Paylasim için tesekürler anladim kadariyla sadece bu bize has bir durum degilmis her ülkede yasaniyor ne yazik kadina verilen deger ortada ve gerçekden üzücü bir durum modern bir dünyada hala bunlarin olmasi cok üzücü
Cevapla
#10
Birden Türk kadininin tarihsel sürecini hatirladim.Orta Asya'da yönetimde söz sahibi bile olmusken Anadolu'da Islamiyet'in kabulünden sonra yasadigi düsüsü hatirladim.Birçok asamayi biz de geçirmisiz.Bu faydali bilgiler için tesekkürler Murat abiSmile Alkis
●gσσηg ● αηgєℓℓ ●

●υ кιѕѕ ● ѕнιηєє ● ѕυנυ● вιgвαηg ● ѕѕ501 ●
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi