yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stele for the Construction of Bongseonhonggyeong Temple
#1
Stele for the Construction of Bongseonhonggyeong Temple

[Resim: GRXDN6.jpg]

Sınıflandırma: 7. Ulusal Hazine
Kültürel Varlıkların Adı: Bongseonhonggyeongsa Tapınağı'nın dikili taş yapısı, Cheonan
Adet: 1 Dikili taş
Atanma Tarihi: 20.12.1962
Adres: 77-48, Daehong, Seonghwan Nahiyesi, Seobuk Bölgesi, Cheonan Şehri, Chungcheongnam Eyaleti
Dönem: Kral Hyeonjong Goryeo Dönemi
Mal Sahibi: Milli servet
Yönetici: Cheonan

Tanım

Bu atipik dikili taş bir kapak taşına ve bir ejderha kafası olan bir kaplumbağa şeklindeki sütun tabana sahiptir.
Genellikle, küçük dikili taşlar süs sütunları ya da kat sütunu ile kaplı değillerdir fakat bunun yerine yuvarlak bir başa sahiptir.

1021 yılında inşa edilmiş olan dikili taşın şuan bulunduğu mekan Bongseonhonggyeongsa adındaki Budist tapınağı tarafından daha önceden işgal edildi. (Goryeo Hanedanlığı Kralı Hyeonjong’nun saltanatının 12. senesi)

Tapınağın gerçek adı Honggyeongsa’ydı, fakat Kral Hyeonjong tarafından Budist öğretilerini yaymak amacıyla tapınağı tamamlamak isteyen babası Kral Anjong’un dileği üzerine Bongseon (anlamı “selefin onuru” ) olarak yeniden adlandırıldı.
Dikili taşlar ya da anıtlar genellikle kaplumbağa şeklindeki taban sütunu üzerine dikilmiştir ancak bu dikili taş kaplumbağa şeklindeki gövde ve ejderha başı ve her iki tarafındaki yüzgeç şeklindeki kanatlarla tarzındaki farklılıkları gösterir.

Bulutlarla çevrili bir ejderha kapak taşına oyulmuşken, dikili taşın ismi gövdenin en üst kısmına yatay olarak oyulmuştur.

Bu yazıt Goryeo Hanedanı’nn en büyük Konfüçyüsçü düşünürlerinden biri olma ününe sahip olması nedeniyle Haedong Gongja (“ Doğunun Konfüçyüsü ”) olarak bilinen Choe Chung tarafından meydana getirilmiştir ve Baek Hyeon-rye tarafından kaligre edilmiştir.

Bu yazıt 1026 yılında dikilen bu dikili taşı (Kral Hyeonjong’un saltanatının 17. senesini ), tapınağın beş yıl sonrasını belirtir.


English

Classification: National Treasure 7
Name of Cultural Properties: Stele for the Construction of Bongseonhonggyeongsa Temple, Cheonan
Quantity: 1 Stele
Designated Date: 12.20.1962
Address: 77-48, Daehong 3-gil, Seonghwan-eup, Seobuk-gu, Cheonan, Chungcheongnam-do
Age: King Hyeonjong of Goryeo Period
Owner: National Property
Manager: Cheonan

Description

This atypical stele has a capstone and a tortoise-shaped pedestal with a dragon’s head.

Generally speaking, small stone steles are not topped with either an ornamental capstone or a roofstone, but with a rounded head instead.

The site at which the stele stands now was previously occupied by a Buddhist temple named Bongseonhonggyeongsa, which was built in 1021 (the 12th year of the reign of King Hyeonjong of the Goryeo Dynasty).

The temple’s original name was Honggyeongsa, but it was renamed Bongseon (literally meaning “to honor the predecessor”) by King Hyeonjong, who fulfilled his father King Anjong’s wish to complete the temple in order to propagate Buddhist teachings.

Steles or monuments were generally erected on a tortoise-shaped pedestal, but the pedestal of this stele has a tortoise-shaped body and a dragon’s head with a fin-shaped wing on each of its sides, showing some changes in style.

The stele’s name is horizontally carved on the upper part of its body, while a dragon surrounded by clouds is carved on the capstone.

The inscription was composed by Choe Chung, who was also known as Haedong Gongja (“Eastern Confucius”)) due to his reputation as one of the greatest Confucian scholars of the Goryeo Dynasty, and was calligraphed by Baek Hyeon-rye.

The inscription states that the stele was erected in 1026 (the 17th year of King Hyeonjong’s reign), that is, five years after the construction of the temple.

Kaynak / Source
[Resim: ljEvAp.png]
Cevapla
#2
Teşekkür ederiz Şehriban. Smile
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla
#3
Eline sağlık, teşekkür ederiz.^^
Cevapla
#4
[Resim: y5Wn9n.jpg]

[Resim: ljXzRQ.jpg]

[Resim: PkdEzd.jpg]
[Resim: ljEvAp.png]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi