Soju / 소주
Soju, damıtılarak yapılan Kore’ye özgü bir içecektir. Modern anlamda soju üretiminin çoğu Güney Kore’de yapılmaktadır. Soju, genellikle pirinçten yapılır. Ancak patates, buğday, arpa, tatlı patates ve tapioca (Korece: dangmil) gibi malzemelerde ilave edilebilir. Soju’nun rengi açıktır. Tadı votkaya benzer ancak daha tatlıdır. Soju, arak-ju (아락주) olarak da bilinir.
Soju genellikle, toplantılarda içilir. Sojuyu masadakilerle bölüşmek gerekir ve onu bardaklara masada oturmayan birisi doldurmalıdır. Bu da düşünceli olmayı simgeler. Sojuyu dolduran kişininde soju şişesini tutma stili vardır. Hanbok giysilerin giymiş kişi sojuyu doldururken şişeyi sağ elinde tutar. Sol eliyle de sağ kolun dirseğini destekler. Bu özel kol konumunun getirisi ise şudur: Şişe masaya veya yiyeceklere değmemelidir.
Soju içilirken bardak sağ elle tutulmalıdır. Dinlenmek için bardak sol ele alınır tekrar içerken yine sağ ele alınır. Ayrıca içmeye başlarken saygı gereği baş hafifçe öne eğilir.
Tarihçesi
Soju ilk olarak, M.S 1300’de Kore’yle yapılan Moğol Savaşı sırasında yapılmıştır. Moğollar 1256' da Asya-Ortadoğu istilası sırasında İranlılar'dan rakı damıtma tekniğini elde etmişlerdi. Daha sonra bu damıtma tekniğini Koreliler'e tanıştırdılar. Kore’de Kaesong (개성) şehri çevresinde damıtma tesisleri kuruldu.
1965'ten 1991’e dek, hükümet ülkede pirinç azlığından dolayı geleneksel mayalanmış pirinç tanelerinden soju’nun direkt olarak damıtılmasını yasakladı. Bunun yerine yüksek ölçüde damıtılmış etanol, su ve çeşnilerle seyreltilmiş soju üretilmeye başlandı. Bu yasak günümüzde kalkmıştır ancak ucuz yolla yapılan bu tür soju hala yapılmaya devam etmektedir. Kore hükümeti, sojunun %35 civarında seyreltilmesine izin verir.
Herşeye rağmen geleneksel tarzda damıtma yaparak soju elde eden bölgelerde vardı. Bunlardan birisi de Andong’dur. Andong sojusu çok ünlüdür.
Bazı Markaları
Siwon Soju (시원 소주)
White soju (화이트소주)
Chamisul soju (참 이슬)
Andong soju
Cocktail soju (meyveli soju)
Doosan Soju
Jinro soju
Andong Soju Web Sitesi: http://www.andongsoju.co.kr/
![[Resim: so2vo9.jpg]](http://img123.imageshack.us/img123/2121/so2vo9.jpg)
English
Most brands of modern soju are made in South Korea. Though traditionally made from rice, most major brands supplement or even replace the rice with other starches such as potato, wheat, barley, sweet potato, or tapioca (called dangmil in Korean) Its taste is comparable to vodka, though often slightly sweeter because of the sugars added in the manufacturing process.
History
Soju was first distilled around 1300s during the Mongol invasions of Korea. The Mongols had acquired the technique of distilling arak from the Persians[1] during their invasion of Central Asia/Middle East around 1256, then it was subsequently introduced to Koreans and distilleries were set up around the city of Kaesong. Indeed, in the area surrounding Kaesong, soju is known as arak-ju (hangul: 아락주).[2]
From 1965 until 1991, in order to alleviate rice shortages, the Korean government prohibited the traditional direct distillation of soju from fermented grain. Instead, highly distilled ethanol from any source was mixed with water and flavorings to create diluted soju . Although the prohibition has now been lifted, cheap soju continues to be made this way. The Korean government regulates the alcohol content of diluted soju to less than 35%.
Several regions have resumed manufacturing soju from the traditional distillation of grain, resulting in distilled soju. Soju from Andong is the most famous of all, with an ABV around 45%.
Other Brands
Siwon Soju (시원 소주)
White soju (화이트소주)
Chamisul soju (참 이슬)
Andong soju
Cocktail soju (meyveli soju)
Doosan Soju
Jinro soju
Soju, damıtılarak yapılan Kore’ye özgü bir içecektir. Modern anlamda soju üretiminin çoğu Güney Kore’de yapılmaktadır. Soju, genellikle pirinçten yapılır. Ancak patates, buğday, arpa, tatlı patates ve tapioca (Korece: dangmil) gibi malzemelerde ilave edilebilir. Soju’nun rengi açıktır. Tadı votkaya benzer ancak daha tatlıdır. Soju, arak-ju (아락주) olarak da bilinir.
Soju genellikle, toplantılarda içilir. Sojuyu masadakilerle bölüşmek gerekir ve onu bardaklara masada oturmayan birisi doldurmalıdır. Bu da düşünceli olmayı simgeler. Sojuyu dolduran kişininde soju şişesini tutma stili vardır. Hanbok giysilerin giymiş kişi sojuyu doldururken şişeyi sağ elinde tutar. Sol eliyle de sağ kolun dirseğini destekler. Bu özel kol konumunun getirisi ise şudur: Şişe masaya veya yiyeceklere değmemelidir.
Soju içilirken bardak sağ elle tutulmalıdır. Dinlenmek için bardak sol ele alınır tekrar içerken yine sağ ele alınır. Ayrıca içmeye başlarken saygı gereği baş hafifçe öne eğilir.
Tarihçesi
Soju ilk olarak, M.S 1300’de Kore’yle yapılan Moğol Savaşı sırasında yapılmıştır. Moğollar 1256' da Asya-Ortadoğu istilası sırasında İranlılar'dan rakı damıtma tekniğini elde etmişlerdi. Daha sonra bu damıtma tekniğini Koreliler'e tanıştırdılar. Kore’de Kaesong (개성) şehri çevresinde damıtma tesisleri kuruldu.
1965'ten 1991’e dek, hükümet ülkede pirinç azlığından dolayı geleneksel mayalanmış pirinç tanelerinden soju’nun direkt olarak damıtılmasını yasakladı. Bunun yerine yüksek ölçüde damıtılmış etanol, su ve çeşnilerle seyreltilmiş soju üretilmeye başlandı. Bu yasak günümüzde kalkmıştır ancak ucuz yolla yapılan bu tür soju hala yapılmaya devam etmektedir. Kore hükümeti, sojunun %35 civarında seyreltilmesine izin verir.
Herşeye rağmen geleneksel tarzda damıtma yaparak soju elde eden bölgelerde vardı. Bunlardan birisi de Andong’dur. Andong sojusu çok ünlüdür.
Bazı Markaları
Siwon Soju (시원 소주)
White soju (화이트소주)
Chamisul soju (참 이슬)
Andong soju
Cocktail soju (meyveli soju)
Doosan Soju
Jinro soju
Andong Soju Web Sitesi: http://www.andongsoju.co.kr/
(22-01-2009, Saat: 16:10)MeLvA_Lee yazdı: Özel içme şekli vardır.
1- Bardağın 3/4 'ü doldurulur.
2- Sojuyu içecek kişi değil bir başkası doldurur.
3- Bardak sağ elle tutulurken sol elde bardağın altına destek yapar.
4- Sağ tarafa baş eğilir. (Bardağın görünmesi engellenecek şekilde dönülür)
5- Tek seferde içilir ve bir damla bile bırakılmaz.
6- Hatta bardak başın üstüne ters tutulur ve eğer soju başa damlarsa yanlış içilmiştir.
Ayrıca soju tatlı olmasına karşın boğazı çok fena yakar baya acıtır.Bu yüzden eskiden güç gösterisi olarak tek seferde içilir ve yanmaya karşı hiç bir tepki gösterilmezmiş.
![[Resim: so2vo9.jpg]](http://img123.imageshack.us/img123/2121/so2vo9.jpg)
English
Most brands of modern soju are made in South Korea. Though traditionally made from rice, most major brands supplement or even replace the rice with other starches such as potato, wheat, barley, sweet potato, or tapioca (called dangmil in Korean) Its taste is comparable to vodka, though often slightly sweeter because of the sugars added in the manufacturing process.
History
Soju was first distilled around 1300s during the Mongol invasions of Korea. The Mongols had acquired the technique of distilling arak from the Persians[1] during their invasion of Central Asia/Middle East around 1256, then it was subsequently introduced to Koreans and distilleries were set up around the city of Kaesong. Indeed, in the area surrounding Kaesong, soju is known as arak-ju (hangul: 아락주).[2]
From 1965 until 1991, in order to alleviate rice shortages, the Korean government prohibited the traditional direct distillation of soju from fermented grain. Instead, highly distilled ethanol from any source was mixed with water and flavorings to create diluted soju . Although the prohibition has now been lifted, cheap soju continues to be made this way. The Korean government regulates the alcohol content of diluted soju to less than 35%.
Several regions have resumed manufacturing soju from the traditional distillation of grain, resulting in distilled soju. Soju from Andong is the most famous of all, with an ABV around 45%.
Other Brands
Siwon Soju (시원 소주)
White soju (화이트소주)
Chamisul soju (참 이슬)
Andong soju
Cocktail soju (meyveli soju)
Doosan Soju
Jinro soju