08-04-2010, Saat: 3:50
(Son Düzenleme: 03-05-2013, Saat: 13:39, Düzenleyen: black pearl.)
Siuijeonseo / 시 의전서
Siuijeonseo 19. yüzyılın sonlarına doğru derlenmiş bir yemek kitabıdır. Yazarı kesin olarak bilinmemektedir ancak Kuzey Gyeongsang eyaletindeki Sangju'dan Yangban sınıfına ait (Joseon hanedanlığında asil bir sınıf) bir bayan olduğu varsayılmaktadır.
İnanca göre Sim Hwanjin 1919 yılında Sangju valiliğine atandığında burada yangban'li bir aile ile tanışmıştır. Sim bu aileden bir yemek kitabı aldıktan sonra, bu kitabın içeriğini kopyalamıştır ve yeni kitabı, kitaba o zamandan beri sahip olan eşinin kızı Hong Jeong'a vermiştir.
Siuijeonseo'da Kore Mutfağı genel olarak işlenir ve çeşitli yemekler pişirme yöntemlerine göre kategorilere ayrılmıştır. Kitapta geleneksel alkollü içki yapmanın 17 değişik yolundan, çeşitli kuru ve korunmuş yemekten ve sebzelerden bahsedilmiştir ve kitap bu yüzden Kore mutfağını araştırmak için değerli bir belge olarak nitelendirilmiştir.
Çeviri: FiLiZz53
ENGLISH
Siuijeonseo is a Korean cookbook compiled in the late 19th century. The author is unknown but is assumed to be a lady of the yangban (nobility during the Joseon dynasty) class in Sangju, North Gyeongsang Province.
According to the belief, in 1919, as Sim Hwanjin was appointed as the governor of Sangju, he was acquainted with a yangban family there. After borrowing a cookbook from the family, Sim transcribed its entire contents and then gave the newly book to his wife's daughter, Hong Jeong, who has kept the book since that time.
Siuijeonseo encompasses Korean cuisine in general and categorizes various foods by cooking method. The book mentions 17 different ways of making traditional alcoholic beverages, diverse dried preserved foods, and vegetables, so it is considered a valuable document for researching Korean cuisine. The book also contains the first known mention in print of the term bibimbap.
(wikipedia)
Siuijeonseo 19. yüzyılın sonlarına doğru derlenmiş bir yemek kitabıdır. Yazarı kesin olarak bilinmemektedir ancak Kuzey Gyeongsang eyaletindeki Sangju'dan Yangban sınıfına ait (Joseon hanedanlığında asil bir sınıf) bir bayan olduğu varsayılmaktadır.
İnanca göre Sim Hwanjin 1919 yılında Sangju valiliğine atandığında burada yangban'li bir aile ile tanışmıştır. Sim bu aileden bir yemek kitabı aldıktan sonra, bu kitabın içeriğini kopyalamıştır ve yeni kitabı, kitaba o zamandan beri sahip olan eşinin kızı Hong Jeong'a vermiştir.
Siuijeonseo'da Kore Mutfağı genel olarak işlenir ve çeşitli yemekler pişirme yöntemlerine göre kategorilere ayrılmıştır. Kitapta geleneksel alkollü içki yapmanın 17 değişik yolundan, çeşitli kuru ve korunmuş yemekten ve sebzelerden bahsedilmiştir ve kitap bu yüzden Kore mutfağını araştırmak için değerli bir belge olarak nitelendirilmiştir.
Çeviri: FiLiZz53
ENGLISH
Siuijeonseo is a Korean cookbook compiled in the late 19th century. The author is unknown but is assumed to be a lady of the yangban (nobility during the Joseon dynasty) class in Sangju, North Gyeongsang Province.
According to the belief, in 1919, as Sim Hwanjin was appointed as the governor of Sangju, he was acquainted with a yangban family there. After borrowing a cookbook from the family, Sim transcribed its entire contents and then gave the newly book to his wife's daughter, Hong Jeong, who has kept the book since that time.
Siuijeonseo encompasses Korean cuisine in general and categorizes various foods by cooking method. The book mentions 17 different ways of making traditional alcoholic beverages, diverse dried preserved foods, and vegetables, so it is considered a valuable document for researching Korean cuisine. The book also contains the first known mention in print of the term bibimbap.
(wikipedia)
When you feel you've lost it all
When you don't know who's your friend or foe
You wonder why you're so alone
Worry ends when faith begins.