yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sikhye / 식혜
Sikhye / 식혜 (Pirinç Şerbeti)

[Resim: a2d42Q.jpg]

Sikhye (genelde shikhye ya da skieh olarak yazılır ve genel olarak dansul ya da gamju adıyla bilinir) pirinçten yapılan geleneksel bir meşrubattır. Genel olarak tatlı olarak servis yapılır. Sıvı olan bu karışımın içerisinde pişmiş pirinç ve bazı durumlarda çam fıstığı bulunur.

Hazırlanışı

Sikhye malt suyunun* üzerine pişerek çıkmış pirinçlerden yapılan bir tür içecektir.Pirinçler malt suyu ile beraber yaklaşık olarak 150 fahrenhayt derecede demlenmeye bırakılır.Piriçler suyun yüzüne çıkınca su süzülerek alınır ve malt suyu bu seferde şeker ile kaynatılmaya bırakılır.Farklı bir tat versin diye içerisine jujube veya zencefil de eklenebilir.Tüm bu işlemlerden sonra içecek soğuk olarak servis edilir.Özellikle Güney Kore’de çok sevilerek tüketilen bir içecek olduğu için büyük marketlerde kimi zaman kutuların içinde kimi zaman ise plastik şişelerin içerisinde hazır olarak da satılmaktadır.Güney Kore’deki En büyük Sikhye yapımcısı Busan'daki Vilac şirketidir.Ev yapımı Sikhyeler ise Kore restorantlarında yemeklerden sonra tatlı olarak ikram edilmektedir.

<<<Malt suyu:Arpadan elde edilir.>>>

Her yemeğin çeşidi olduğu gibi Sikhye’ninde çeşitleri var. Andong sikhye ve yeonyeop sikhye ya da yeonyeopju gibi.Gangwon eyaleti sikhye çeşitlerinin en fazla yapıldığı eyalet.Andong Sikhye’sinin diğerlerinden farklılığı ise içerisinde toz kırmızı biber, kırmızı turp ve havuç bulundurması.Yapımı diğerlerininkinden daha uzun ve zahmetli.Örneğin normal sikheyler tatlı olarak ikram ediliyorsa Andong Sikhye bir öğün olarak ikram ediliyor (sebebi sindirimi düzenlemesi)

İsim Konusu

Sikhye genel olarak dnsul ve gamju isimleriyle bilinir.İkiside “tatlı sara anlamına” gelmektedir.Bununla birlikte bu isimler farklı olarak alkol içeren pirinç şarabını isimlendirmekte de kullanılmaktaydı.(yani aslında shikye pirinç şarabı değil)

Çeviri: Setsuna

English

Sikhye (also spelled shikhye or shikeh; also occasionally termed dansul or gamju) is a traditional sweet Korean rice beverage, usually served as a dessert. In addition to its liquid ingredients, sikhye also contains grains of cooked rice, and in some cases pine nuts

Preparations

Sikhye is made by pouring malt water onto cooked rice. The malt water steeps in the rice at typically 150 degrees Fahrenheit until grains of rice appear on the surface. The liquid is then carefully poured out, leaving the rougher parts, and boiled with sugar. Ginger or jujube are often added for additional flavor. It is served chilled. In South Korea and in Korean grocery stores wherever Korean communities are found, sikhye is readily available in cans or plastic bottles. One of the largest South Korean producers of sikhye is the Vilac company of Busan. Atypical of most canned beverages, each can has a residue of cooked rice at the bottom. Homemade sikhye is often served after a meal in a Korean restaurant.
There are several regional variations of sikhye. These include Andong sikhye and yeonyeop sikhye or yeonyeopju, a variety of sikhye made in Gangwon province. Andong sikhye differs in that it also includes radishes, carrots, and powdered red pepper. Also, it is fermented for several days as opposed to one. It is important to note that the crunchy texture of the radish is kept despite the longer fermentation process, since a soft texture would indicate an inferior product. Whereas the sweet canned or restaurant sikhye is enjoyed as a dessert beverage, Andong sikhye is appreciated as a digestive aid.

Names

Sikhye is also referred to by the names dansul (단술) and gamju (감주; 甘酒). Both of these names mean "sweet wine." However, they are also used to refer to a different, slightly alcoholic rice drink called gamju.

Kaynak / Source

Muhtesem bir tanitim olmus daha ne denir ki sana bilemiyorum emeklerin için sagol canim. OpucukAlkis
Çok güzel bir paylasim Damla Onay Insanin içinde büyük bir tatma istegi uyandiriyo Biggrin gerçekten tanidini çok merak ettim Smile

••ஐ๑Lady Lee(Park Eun Hye)Fan Clupஐ๑••

Muhteşem Kraliçe & Chuck & Star Wars & Trinity

•●Denizler İmparatoru Fan Klübü●• Saraydaki Mücevher & Yi San Fan - Efsane Prens
(05-06-2009, Saat: 12:20)GizEmMmM yazdı: Çok güzel bir paylasim Damla Onay Insanin içinde büyük bir tatma istegi uyandiriyo Biggrin gerçekten tanidini çok merak ettim Smile

Evet bana biraz olsun asureyi andirdi...Tabiki degil ama cidden tatma istegi uyandiriyor vall Abaza
Çok güzel görünüyor.Bir gün tadariz belki Smile
Himm. Hiç yemedigim seyi canim çekti simdi. Smile Hehe. Biggrin Tesekkürler . Hafif asureye benziyor sanki..
Kesinlikle çok çok güzel görünüyor gören herkesin cani ister bunu bilse de bilmese de BiggrinTanitim muhtesem çok sagol umarim hepimiz birgün yeriz bundan Smile
Paylasim için çok tesekkürler güzel birseye benziyor umarim tadi da görüntüsü kadar güzeldir...
İmzanız kurallara umadığı için silinmiştir.
Paylasim için tesekkürlerSmile Yeme firsatimiz oldugunda asureye benzedigi için pek yabancilik çekmeyiz.Damak tadimiza uyan bir tat oldugundan eminimSmile
İmza boyutu 400*103 pikselden büyük olduğu için silinmiştir.
Tanitim için tesekkürler.. Smile

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi