Samgyeopsal / 삼겹살
![[Resim: 1094857220.jpg]](http://img824.imageshack.us/img824/8901/1094857220.jpg)
Yemeğin ismi, ette görülen üç katmana işaret edilerek "üç (sam; 삼) katmanlı (gyeop; 겹) et (sal;살)," olarak çevrilebilir.
Samgyeopsal (삼겹살), meşhur bir Kore yemeğidir. Genellikle akşam yemeği olarak servis edilir, domuzun karın etinden (pişmemiş domuz pastırmasına benzer) oluşur. Et salamura yapılmamış veya baharatla terbiyelenmemiştir ve yemek masasındaki ızgarada pişirilir. Yemek yiyenler genellikle eti kendileri pişirir ve ızgaradan direkt yerler.
Tüketimi
Tüketilmeden önce, büyük et dilimleri et makası yardımıyla lokma boyutunda parçalara bölünür. Sıklıkla tercih edilen tüketim biçimi, eti pismiş pirinç ve ssamjang ile marul veya yabani yaprağın üzerine koymak ve sarıp yemektir. Buna genellikle sangchu-ssam (상추쌈) denir.
Ezmeler
Samgyeopsal neredeyse her zaman yaklaşık iki tür ezmeyle servis edilir.
Bunlardan biri, Kore kırmızı biberi (gochujang; 고추장), Kore soyası (doenjang; 된장), susam yağı (참기름) ve diğer bileşenleri içeren ssamjang (쌈장) ezmesidir. Diğeri ise tuz ve susam yağından yapılan bazen ayrıca az miktarda karabiber eklenen gireumjang’dır (기름장). Genellikle ssamjang, sebze garnitürleriyle; gireumjang ise et, sade bir şekilde tüketilirken tercih edilir.
Garnitürler
Samgyeopsal’a eşlik eden en yaygın garnitür marul (sangchu; 상추) ve dilimlenmiş çiğ sarımsaktır. Ama diğer yabani yapraklar (kkaennip; 깻잎), dilimlenmiş yeşil biber, Kore tarzı yeşil soğan salatası, dilimlenmiş çiğ soğan ve yıllanmış kimchi (mugeunji; 묵은지) gibi diğer garnitürlerle de sıklıkla servis edilir. Sarımsak, soğan ve kimchi etle birlikte kızartılabileceği gibi pişmiş etin yanında çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca etle birlikte Soju da, Kore’nin geleneksel alkollü içeceği, sıklıkla tüketilir.
Çeviri: Orion-gng
Kaynak: Wikipedia
![[Resim: 31717122089107822898122.jpg]](http://img683.imageshack.us/img683/9263/31717122089107822898122.jpg)
English
The name can be translated as "three (sam; 삼) layered (gyeop; 겹) meat (sal;살)," of course hinting at the three layers that are visible in the meat.
Samgyeopsal (삼겹살) is a popular Korean dish. Commonly served as an evening meal, it consists of thick, fatty slices of pork belly meat (similar to uncured bacon). The meat is not marinated or seasoned, and cooked on a grill at the diners' table. Usually diners grill the meat themselves and eat directly from a grill.
Consumption
Prior to consumption, the large slices of meat are cut into smaller bite-sized pieces with scissors. A common way to consume samgyeopsal is to place a slice of the cooked meat on a leaf of lettuce and/or a perilla leaf with some cooked rice and ssamjang, and to roll it and eat it. It is usually called sangchu-ssam (상추쌈).
Dipping Sauces
Samgyeopsal is almost always served with at least two kinds of dipping sauces. One is ssamjang (쌈장), a paste consisting of Korean chili paste (gochujang; 고추장), Korean soybean paste (doenjang; 된장), sesame oil (참기름), and other ingredients. The other is gireumjang (기름장), made with salt and sesame oil, sometimes also with a small amount of black pepper. Usually ssamjang is used when a diner eats samgyeopsal with vegetable accompaniments, and gireumjang when a diner wants to taste the cooked meat itself.
Accompaniments
The most common accompaniments for samgyeopsal are lettuce (sangchu; 상추) and sliced raw garlic. But very often the meat is served with other accompaniments such as perilla leaves (kkaennip; 깻잎), sliced green chili peppers, Korean-style green onion salad, sliced raw onions, and aged kimchi (mugeunji; 묵은지). Garlic, onions, and kimchi can be either grilled with the meat or consumed raw with the cooked meat. Soju, a traditional Korean alcoholic beverage, is also very often consumed with the meat.
Source: Wikipedia