Memiljeon / 메밀전
![[Resim: 7gZakW.jpg]](http://i.hizliresim.com/7gZakW.jpg)
Memiljeon karabuğday ve sebze ya da kimçiden yapılan bir tür jeon veya Kore tarzı pankektir. Buğdayın yaygın olarak dağlık koşularda ve düşük sıcaklıkta ekilip biçildiği Gangwon Eyaleti’nde geleneksel bir spesiyalitesidir.
Özellikle Pyeongchang memiljeonu ve Jeongseon her ikisi de tahıldan yapılan memilmuk (buğday jölesi) ve memil guksu (buğday eriştesi) ile ünlüdür.
Yörenin yerlileri bu yemeği Kore ata hürmet töreni gibi özel günlerde hazırlarlar.
Pyeongchang’da her beş gün düzenlenen çiftçilerin pazarı denilen “ Pyeongchang Pazarı” ile memiljeonun bugünlerde Güney Kore’de popülerlik kazandığından dolayı memiljeon satımında uzmanlaşan tüccarlar da bir hayli fazladır.
English
Memiljeon is a variety of jeon or Korean style pancake, which is made from buckwheat and a couple of vegetables or kimchi. It is a traditional local specialty of Gangwon Province, where buckwheat is extensively cultivated due to the mountainous conditions and cold temperature. Especially memiljeon of Pyeongchang and Jeongseon County are famous along with memilmuk (buckwheat jelly) and memil guksu (buckwheat noodles), both of which are also made from the grain. The locals of the region prepare the dish for special occasions such as jesa, a Korean ancestor veneration ritual. Whenever the farmers' market called "Pyeongchang Market" is held in Pyeongchang every five days, merchants specializing in making memiljeon are numerous, as memiljeon has been gaining a popularity in South Korea these days.
Kaynak / Source
![[Resim: 7gZakW.jpg]](http://i.hizliresim.com/7gZakW.jpg)
Memiljeon karabuğday ve sebze ya da kimçiden yapılan bir tür jeon veya Kore tarzı pankektir. Buğdayın yaygın olarak dağlık koşularda ve düşük sıcaklıkta ekilip biçildiği Gangwon Eyaleti’nde geleneksel bir spesiyalitesidir.
Özellikle Pyeongchang memiljeonu ve Jeongseon her ikisi de tahıldan yapılan memilmuk (buğday jölesi) ve memil guksu (buğday eriştesi) ile ünlüdür.
Yörenin yerlileri bu yemeği Kore ata hürmet töreni gibi özel günlerde hazırlarlar.
Pyeongchang’da her beş gün düzenlenen çiftçilerin pazarı denilen “ Pyeongchang Pazarı” ile memiljeonun bugünlerde Güney Kore’de popülerlik kazandığından dolayı memiljeon satımında uzmanlaşan tüccarlar da bir hayli fazladır.
English
Memiljeon is a variety of jeon or Korean style pancake, which is made from buckwheat and a couple of vegetables or kimchi. It is a traditional local specialty of Gangwon Province, where buckwheat is extensively cultivated due to the mountainous conditions and cold temperature. Especially memiljeon of Pyeongchang and Jeongseon County are famous along with memilmuk (buckwheat jelly) and memil guksu (buckwheat noodles), both of which are also made from the grain. The locals of the region prepare the dish for special occasions such as jesa, a Korean ancestor veneration ritual. Whenever the farmers' market called "Pyeongchang Market" is held in Pyeongchang every five days, merchants specializing in making memiljeon are numerous, as memiljeon has been gaining a popularity in South Korea these days.
Kaynak / Source