Makgeolli ( Takju) (막걸리)
Makgeolli (막걸리), Takju olarak da bilinir. Makgeolli, Kore’ye özgü geleneksel alkollü bir içecektir. Makgeolli pirinçten yapılır. (Bir tür pirinç şarabı denilebilir.) Sütlü içeriği, kirli beyaz bir rengi ve hoş bir kokusu vardır. Kaynatılmış pirinç ve su karışımının mayalanmasıyla yapılır. %6.5–7 oranında alkol içerir.
Tarihte çiftçiler arasında çok yaygın tüketilen bir meşrubattı. Hatta eskiden “nongju (농주)” yani “çiftçi içkisi” denilirdi.
Dongdongju (동동주) da makgeolli ye benzer bir içecektir. Her ikiside genellikle pajeon (파전) veya bindaetteok (빈대떡) adı verilen pankeklerle (gözleme diyebiliriz.) tüketilir. Gamju adlı içecek türü de makgeolli ye benzer.
Buna ek olarak Makgeolli Kore’de ataları anmak için yapılan ayin ve törenlerde de tüketilir.
Ticari olarak Makgeolli genellikle özel yapım steril plastik şişelerde satılır. Süzülmemiş bir meşrubat olduğu gibi, genellikle tüketilmeden önce sallanır.
Doburoku de Japonya’daki bir tür içki olup, Makgeolli'ye çok benzer. Ayrıca Çin’deki choujiu adlı şarap da Makgeolli'ye benzer...
![[Resim: mak19ck0.jpg]](http://img205.imageshack.us/img205/1790/mak19ck0.jpg)
English
Makgeolli, also known as takju, is a traditional alcoholic beverage native to Korea. It is made from rice (referred to in English as "Korean rice wine") which gives it a milky, off-white color, and sweetness. It is made by fermenting a mixture of boiled rice and water, and is about 6.5–7% alcohol by volume. It was originally quite popular among farmers, earning it the name nongju (농주 / 農酒), which means "farmer liquor". Dongdongju (동동주) is a drink very similar to makgeolli, and both are commonly imbibed alongside Korean "pancakes" called pajeon (파전) or bindaetteok (빈대떡).
Additionally, makkoli is used during ancestral rites in Korea.
Commercially, makkoli is most commonly available in plastic bottles or aseptic box containers. Traditionally, it is served in a large metal or wooden bowl from which individual cups and bowls are filled using a ladle. As it is an unfiltered beverage, makkoli is generally shaken or stirred before consumed, as the cloudy white portion tends to settle to the bottom, leaving a pale yellow-clear liquid on top.
![[Resim: mak6zb5.jpg]](http://img139.imageshack.us/img139/6092/mak6zb5.jpg)
![[Resim: 20818058.jpg]](http://img34.imageshack.us/img34/8003/20818058.jpg)
![[Resim: 10611823.jpg]](http://img34.imageshack.us/img34/329/10611823.jpg)
Kaynak / Source
Makgeolli (막걸리), Takju olarak da bilinir. Makgeolli, Kore’ye özgü geleneksel alkollü bir içecektir. Makgeolli pirinçten yapılır. (Bir tür pirinç şarabı denilebilir.) Sütlü içeriği, kirli beyaz bir rengi ve hoş bir kokusu vardır. Kaynatılmış pirinç ve su karışımının mayalanmasıyla yapılır. %6.5–7 oranında alkol içerir.
Tarihte çiftçiler arasında çok yaygın tüketilen bir meşrubattı. Hatta eskiden “nongju (농주)” yani “çiftçi içkisi” denilirdi.
Dongdongju (동동주) da makgeolli ye benzer bir içecektir. Her ikiside genellikle pajeon (파전) veya bindaetteok (빈대떡) adı verilen pankeklerle (gözleme diyebiliriz.) tüketilir. Gamju adlı içecek türü de makgeolli ye benzer.
Buna ek olarak Makgeolli Kore’de ataları anmak için yapılan ayin ve törenlerde de tüketilir.
Ticari olarak Makgeolli genellikle özel yapım steril plastik şişelerde satılır. Süzülmemiş bir meşrubat olduğu gibi, genellikle tüketilmeden önce sallanır.
Doburoku de Japonya’daki bir tür içki olup, Makgeolli'ye çok benzer. Ayrıca Çin’deki choujiu adlı şarap da Makgeolli'ye benzer...
![[Resim: mak19ck0.jpg]](http://img205.imageshack.us/img205/1790/mak19ck0.jpg)
English
Makgeolli, also known as takju, is a traditional alcoholic beverage native to Korea. It is made from rice (referred to in English as "Korean rice wine") which gives it a milky, off-white color, and sweetness. It is made by fermenting a mixture of boiled rice and water, and is about 6.5–7% alcohol by volume. It was originally quite popular among farmers, earning it the name nongju (농주 / 農酒), which means "farmer liquor". Dongdongju (동동주) is a drink very similar to makgeolli, and both are commonly imbibed alongside Korean "pancakes" called pajeon (파전) or bindaetteok (빈대떡).
Additionally, makkoli is used during ancestral rites in Korea.
Commercially, makkoli is most commonly available in plastic bottles or aseptic box containers. Traditionally, it is served in a large metal or wooden bowl from which individual cups and bowls are filled using a ladle. As it is an unfiltered beverage, makkoli is generally shaken or stirred before consumed, as the cloudy white portion tends to settle to the bottom, leaving a pale yellow-clear liquid on top.
![[Resim: mak6zb5.jpg]](http://img139.imageshack.us/img139/6092/mak6zb5.jpg)
![[Resim: 20818058.jpg]](http://img34.imageshack.us/img34/8003/20818058.jpg)
![[Resim: 10611823.jpg]](http://img34.imageshack.us/img34/329/10611823.jpg)
Kaynak / Source