yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kumyangjang-ni Battle / 금양장리 전투
#1
Kumyangjang-ni Battle / Kumyangjang-ni Muharebesi/금양장리 전투
[Resim: KxmnGux.jpg]
Kore Savaşı sırasında 25 - 27 Ocak 1951 tarihleri arasında Gimnyangjang-ni (bugünkü Gimnyangjang-dong (금양장동) Gyeonggi-do'na bağlı Yongin şehrinin Cheoin-gu, Joongang-dong'da bir kasaba)'da Çin Halk Gönüllü Ordusu'na bağlı 150 Tümen ile Birleşmiş Milletler Ordusu'na bağlı Türk Tugayı arasında gerçekleştirilen muharebedir.
Birleşmiş Milletler Ordusu'nun emri altında ihtiyat kuvvetleri olarak Kore'ye yollanan Türk Tugayı Kore Cumhuriyeti'nin 2Kolordusu'nun tahribi yüzünden daha sonra Kunu-ri Muharebesi olarak adlandırılacak olan çatışmalarda 28 Kasım 1950'de Wawon'da, 28 Kasım'ı 29 Kasım'a bağlayan gece Sinnim-ni'de, 20 Kasım'da Sinnimni-Kaechon arasında Çin Halk Gönüllü Ordusu ile savaştı.
Thunderbolt Harekâtı;
Birleşmiş Milletler Ordusu'nun planladığı Thunderbolt Harekâtı(25 Ocak - 20 Şubat 1951) için bir taarruzi keşif (Reconnaissance in force, Armed Recon) olarak, 6 Ocak 1951'de alılan emrine göre, Türk Tugayı'nın 2 Taburu'nun Kumyangjan-ni'yi ve Alay taarruz grubunun 185 rakımlı tepe ve 156 rakımlı tepeyi ele geçirmesi istendi.Türk Tugayı birlikleri, 6 Ocak 1951'de Chonan'da 20 gün ihtiyatta kaldıktan sonra 24 Ocak'ta Chonan'dan hareket ederek Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun savunma mevziinin bir kısmını almak üzere saldırıya geçti ve bölgeyi savunan Çin Halk Gönüllü Ordusu 150 Tümeni'ne bağlı 447 ve 448 alayları ile mücadeleye girdi Başlangıçta insiyatif Çin birliklerindeydi Ancak silah üstinlüğünü Çinliler elde edememişlerdi Çinlilerin el bombası sayısı azdı Türk tugayı Çinlilerden daha fazla el bombasına sahipti Bunun nedenlerinden biri de ABD tarafından silah ve cephane ile desteklenmesiydi.
Savaşın başında mevzilerinde bulunan Çinliler etkili bir şekilde ateş yağdırmaya başladılar Ancak önceden mevzilendirilen Türk 1 Takımı görünmeden Çinlilerin mevzilerine yaklaşıp el bombası kullanarak Çinlilerin mevzilerini aldı Çinliler bu bölgedeki mevzileri yeniden ele geçirebilmek için uğraşması sonucu Türk 2 Taburu 185 rakımlı tepeyi ve ardından 156 rakımlı tepeyi süngü hücumuyla aldı Alay taarruz grubu da rahat bir şekilde Kumyangjang-ni kasabasını aştı.Bu zafer Çinlilere karşı yeni başarı ümitleri doğurmuştur Amerikan 8 Ordusu komutanı geri çekilmek, hatta tahliye etmek için planlar hazırlamışken bu zafer sonucu taarruz emri verebilmiştir.Türk birlikleri 12 şehit, 31 yaralı vermişken; Çin birlikleri Türk birliklerinin arka arkaya yinelediği süngü hucümlarının büyük katkısyla 1734 ölü ve 23 esir vermiştir.
Kısacası bu savaşta “TÜRK TUGAYI’NIN KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ, BM ORDUSUNUN ÇİN ORDUSU KARŞISINDA ALDIĞI İLK ZAFERDİR” denilebilir.
Seoul’u geri alabilmek için insan dalgası taktiğini kullanan Çin komünist ordusunun müdahale sonucu BM ordusunun Kore’nin başkenti olan Seul şehrini kaybettiğinde, Kumyangjang-ni Muharebesi’nde kazanılan zaferin Kore Savaşı’nın akıntısını ters çevirmesinde önemli bir rol oynadığını dile getiren Ankara Büyükelçisi Lee, konuşmasında şunları kaydetmişti:
“Bir asker başı 40 asker olarak sayıca oldukça az olmalarına rağmen Kumyangjang-ni Muharebesi’nde kahramanca savaşan Türk askerlerinin önünde saygıyla eğiliyorum ve en derin saygılarımı sunmak istiyorum. Ben aynı zamanda Kumyangjang-ni Muharebesi’nin Kore ve Türkiye arasındaki kan kardeşlik ilişkisinin daha fazla ilerlemesi için sonsuza kadar bir katalizör olarak kalacağına da inanıyorum. Bu fırsata değerlendirerek Kore Savaşı sırasında eşlerini, babalarını ve dedelerini kaybeden ailelere ve akrabalara da en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Onların fedakarlığı olmasaydı 1950’li yıllarındaki en fakir ülkelerinden dünyanın 15’inci en büyük ekonomi gücüne sahip olamazdık. Kötü hava şartlarına rağmen Türk askerlerinin cesareti ve fedakarlığını anmak için bugün ki törene katıldığınız için hepinize teşekkür etmek istiyorum. Bugün ki havanın 60 yıl önce bu muharebeye katılan askerlerin yaşadığı o keskin acısı soğuk havasından çok daha iyi olduğunu düşünüyorum.”Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, konuşmasında Türkçe olarak “teşekkür ederim” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kore gazileri ve Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu LEE, Kore’de Savaşan Türkler Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.(25 Ocak 2013)

Score:

^^Büşra
~B~
Cevapla
#2
[Resim: ySiZSiL.jpg]

[Resim: p8kojDLl.jpg]

[Resim: vmbIaWa.jpg]

[Resim: r70wNjS.jpg]

[Resim: d82PQM6.jpg]
~B~
Cevapla
#3
Teşekkür ederiz.

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...1/?fref=ts
Cevapla
#4
Görevimiz!
~B~
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi