Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:33
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:49, Düzenleyen: earendil.)
Korean Wave / Hallyu / 한류 /Kore Dalgası / Kore Ateşi
![[Resim: a2jvO5.jpg]](http://i.hizliresim.com/a2jvO5.jpg)
Hangul: 한류
Hanja: 韓流
Japonca Kanji: 韓流
Sadeleştirilmiş Çince: 韩流
Geleneksel Çince: 韩流
Kore Dalgası, 1990’ların sonlarından bu yana Güney Kore kültürünün popülaritesinin artmasında başvurulan önemli bir terim haline geldi. Terim şaşırtıcı bir şekilde ilk olarak Çin’in Pekin gazetecileri tarafından 1999’da keşfedildi, Güney Kore kültür ihracatı için giderek büyüyen bir istektir. Bu terim daha sonra tam manası ‘Kore Dalgası’ olan ‘’Hánliú" (韩流)’’ yeni bir fenomen oldu.
İlk başlangıç aşamalarında Doğu ve Güneydoğu Asya televizyonlarında K-drama yayılması olarak ilerledi, Kore Dalgası Kore pop (K-pop) videolarının Youtube’de yayılması için küresel bir görüngü haline gelerek bölgesel kalkınma gerçekleşti. Şu anda dünyanın diğer bölgelerine Kore Dalgası’nın yayılmasının en gözle görülen kesimi Latin Amerika, Kuzeydoğu Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Batı dünyasının göçmen yerleşim bölgelerindeki gençler ve genç yetişkinlerdir.
Dünyanın bir çok yerine eğlence türlerinde geçerli bir biçimi olarak Güney Koreli pop kültürünün büyüyen güçlü bir seçenek, kabul görülen bir araç olarak Kore Dalgasını kullanmak için Güney Kore hükumeti hareketi teşvik etti.
Sonuçta, hükumet yabancı ülkelerde Güney Kore kültürünün kabulü, malların ve fikirlerin çift yönlü akım ideallerini gerçekleştirmek, Güney Koreliler arasında yabancı kültürlerin kucaklaşmanın mukabele şeklinde aşağıdaki hedeflere ulaşmayı hedeflemektedir:
Anti Kore duygularının önlenmesi
Kore’de yeniden birleşme
Dünya barışı ve refahı için ilerlemeler
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:34
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:49, Düzenleyen: earendil.)
English
![[Resim: a2jvO5.jpg]](http://i.hizliresim.com/a2jvO5.jpg)
Hangul: 한류
Hanja: 韓流
Japanese Kanji: 韓流
Simplified Chinese: 韩流
Traditional Chinese: 韓流
The Korean Wave is a neologism referring to the increase in the popularity of South Korean culture since the late 1990s. The term was originally coined in mid-1999 by Beijing journalists who were surprised by China's growing appetite for South Korean cultural exports. They subsequently referred to this new phenomenon as "Hánliú" (韓流), which literally means "flow of Korea".
First driven by the spread of K-dramas televised across East and Southeast Asia during its initial stages, the Korean Wave evolved from a regional development into a global phenomenon due to the proliferation of Korean pop (K-pop) music videos on YouTube.[5] Currently, the spread of the Korean Wave to other regions of the world is most visibly seen among teenagers and young adults in Latin America, Northeast India, the Middle East, North Africa, and immigrant enclaves of the Western world.
The growing acceptance of South Korean pop culture as a valid form of entertainment in many parts of the world has prompted the government of South Korea to use the Korean Wave as a tool for soft power. Ultimately, the government hopes that the acceptance of South Korean culture in foreign countries would be reciprocated by an embracement of foreign cultures among South Koreans, thus realizing the ideals of a bidirectional flow of culture, goods and ideas in order to achieve the following goals:
Prevention of anti-Korean sentiment
Reunification of Korea
Advancements in world peace and prosperity
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
Özet
Kore Dalgası veya Hallyu, iki kelimenin kökünden oluşur: -Ryu (류) ‘dalga’ anlamına gelirken, -Han (한) Kore’ye ait olmanın kalitesi ya da durumunu ifade etmektedir. Her iki kelime kombine edilerek Hanryu (한류) birleşik sözcüğünü oluşturur, genellikle Hallyud olarak romanize edilir. Bu ise ‘’dalga ve Kore yayılması’’ anlamına gelir, Kore dalgası olarak Hint-Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
Kore Dalgası Güney Kore kültürünün çok farklı yönlerine dayanmaktadır, örneğin:
Aynı zamanda ‘’K-pop’’ olarak bilinen popüler müzik
Drama ya da ‘’K-drama’’
Dil
Akıllı telefonlar ve otomobiller de dahil olmak üzere teknolojiler
Animasyon çizgi roman ve filmler
Mutfak
Birçok yorumcu Kore Dalgası parçası olarak çoğunluğunun, Kore Yarımadası’nın Güney Kore popüler kültürünün değil bütünüyle geleneksel Kore kültüründen kaynaklanan kültürel etkilerinin olduğunu düşünmektedir.
Amerikalı siyaset bilimcisi Joseph Nye Kore Dalgasını şu şekilde yorumluyor: ‘’müzik, mutfak, moda ve film olarak Kore’nin artan popülaritesi.’
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
English
Overview
The Korean Wave, or Hallyu, is made up of two root words - Han (한) refers to a quality or state of being Korean while Ryu (류) means "to flow".Both words can be combined to form the compound word Hanryu (한류), usually romanized as Hallyu, which refers to "the flow and spread of Korea" and is translated into Indo-European languages as the Korean Wave.
The Korean Wave is based on many different aspects of South Korean culture, such as:
Popular music, also known as "K-pop"
Dramas, or "K-dramas"
Language
Technology, including smartphones and automobiles
Animated comics and films
Cuisine
Many commentators consider the cultural influences originating from the Korean Peninsula, mostly popular culture from South Korea but also traditional Korean culture in its entirety, as part of the Korean Wave. The American political scientist Joseph Nye interprets the Korean Wave as "the growing popularity of all things Korean, from fashion and film to music and cuisine."
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:35
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:50, Düzenleyen: earendil.)
Tarihçenin Arka Planı
Kore Ateşkes Anlaşması 1953 yılında imzalandıktan sonra, Güney Kore ‘Han Nehri Üzerindeki Mucize’ olarak bilinen hızlı bir ekonomik büyüme dönemi yaşadı. 1961 yılında Güney Kore başkanlığına Park Chung-Hee gelmesinin ardından, ekranların kotalarını artırmak için sinemalarda gösterilen yabancı filmlerin sayısını kısıtlamak için yerel piyasaya sunuldu. Böylece, Güney Kore’nin film endüstrisinin büyük bütçeli filmlerin üretimi için yeterli sermayeyi sağlamak mümkün oldu. Bu kontenjanların tanıtımında yerli filmlerin gişe rekorları kıran filmlerle rekabet etmesinin önlenmesi amaçlanmıştır.
1986 yılında, Amerika Hareketli Resin İhracatçıları Birliği tüm yabancı filmlere Güney Kore hükümetinin dayattığı ‘’haksız’’ düzenlemeleri ve kontenjanlarla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri Senatosuna bir suç duyurusunda bulundu. ABD hükümetinden gelen baskılar karşısında, Güney Kore hükümeti yavaş yavaş kısıtlamaları kaldırdı ve büyük Hollywood stüdyoları yapımı olan filmlerin yayınlanmasına izin verdi. 1988 yılında, Twentieth Century Fox Güney Kore’de dağıtım ofisi kurmak için ilk Amerikan film stüdyosu oldu. Bunu yakın zamanda Warner Brothers (1989), Columbia (1990), ve Walt Disney (1993) izledi.
1994 yılı ile, Güney Kore film pazarında Hollywod’un payı yaklaşık yüzde 80 ile zirveye ulaştı ve yerel film sektörünün payı gerileyerek yüzde 15.9 seviyesine düştü. Aynı yıl eski Güney Kore Devlet Başkanı Kim Young-sam, kültür medya üretimini teşvik etmek, ülkenin stratejik ihracat sektörünün bir parçasının sübvanse edilmesi gerektiğini düşünerek Başkanlık Danışma Kurulu tarafından bir rapor beyan etti. Güney Kore basınına göre, Hollywood’un eski Başkanı Jurassic Park tarafından oluşturulan toplam geliri 1.5 milyona ulaştırdı ve Hyundai Otomobil satışının gelirlerini aştığı not edilmelidir.
Bu terim Hallyu olarak 1995 yılından çok daha sonra Çin'in Beijing Youth Daily’de, 1999 yılında icad edildi. Kore kültürünün yükselişi ve yayılması için sağlam bir temel atıldı.
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:35
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:50, Düzenleyen: earendil.)
English
Historical background
After the Korean Armistice Agreement was signed in 1953, South Korea experienced a period of rapid economic growth known as the "Miracle on the Han River". Following Park Chung-hee's ascent to South Korean presidency in 1961, screen quotas were gradually introduced to the local market in order to restrict the number of foreign films shown in cinemas.[19] Previously, the South Korean film industry was unable to raise sufficient capital for the production of big-budget films. The introduction of these quotas was intended to prevent domestic films from having to compete with foreign blockbuster movies.
In 1986, the Motion Pictures Exporters Association of America filed a complaint to the United States Senate regarding "unfair" regulations and quotas imposed by the South Korean government on all foreign films. Facing pressure from the U.S. government, the South Korean government gradually lifted its restrictions and allowed major Hollywood studios to release their film productions. In 1988,Twentieth Century Fox became the first American film studio to set up a distribution office in South Korea. This was soon followed byWarner Brothers (1989), Columbia (1990), and Walt Disney (1993).
By the year 1994, Hollywood’s share of the South Korean movie market had reached a peak of around 80 percent, and the local film industry's share fell to a low of 15.9 percent.[23] In the same year, the former South Korean president Kim Young-sam was shown a report by the Presidential Advisory Board suggesting that cultural and media production should be encouraged and subsidised as part of the country's strategic export industry.[24] According to South Korean media, the former President was urged to take note of how total revenues generated by Hollywood's Jurassic Park had surpassed the sale of 1.5 million Hyundai automobiles. With the latter widely recognized in South Korea as a source of national pride, this comparison between the Hollywood sector and the South Korean automobile industry finally led to the government's acceptance and recognition of culture as an exportable commodity.
Although the term Hallyu was coined much later in 1999 by China's Beijing Youth Daily,[26] by the end of 1995, the foundation for the rise and spread of Korean culture was firmly laid out .
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
Tarih
1994-1999: Erken Başlangıç
1994 yılında Kültür Bakanlığı, Güney Kore’nin kendi medya sektörünü geliştirmek için kültür endüstrisi bürosunu kurdu. Birçok büyük iş holdingi ve büyük şirketlerde film ve medya sektörünü geliştirmek için teşvik edildi. 1999 yılında film sineması içinde ilk büyük bütçeli Shiri yayınlandı. 11 milyon ABD oları üzerinde kazanç ile Hollywood’un gişe rekorları kıran Titanic tarafından belirlenen yerel tiyatro katılım rekorunu egale etti, Güney Kore’de büyük bir ticari başarı olarak görüldü.
New York Times’a göre, eski sömürge ile Güney Kore üzerindeki Japonya kültürel ithalatıyla oluşan kısıtlamalar 1998 yılında nihayet kaldırıldı. Japon film, çizgi roman, J-pop (Japon pop) ve inpending saldırısı için endişelerin artmasından sonra, Güney Kore Kültür Bakanlığı ülke çapına kolej ve üniversitelerde 300 kültür departman kurmak için önemli bir bütçe artışı için talepte bulundu.
Bu Güney Kore müzik endüstrisinde ‘’Kültürel Teknoloji’’ olarak nitelendirildiği ayrıntılı bir eğitim ve ihracat sisteminin gelişmesine yol açmıştır. Kore popüler kültürünün yayılması, Çin’de birkaç Kore Tv dramalarının yayını ile başladı. 19 Kasım 1999 tarihinde Çin’in devlet kontrolündeki günlük gazetelerinin biri olan Pekin Youth Daily’de ‘’Kore TV drama ve pop şarkıları için Çinli izleyicilerin çoşkusu’’ adıyla bir makale yayınlandı.
Birkaç ay sonra 2000 yılı şubat ayında, SM Eğlence Şirketi’nin erkek grubu H.O.T Çin’in başkenti Pekin’de bir gişe konseri ile yurt dışı performansı vermek için ilk modern K-pop müzik sanatçıları oldu. Kore kültürel ithalat hacmi giderek arttı bundan dolayı, Çin Devlet Radyo, Film, Televizyon Yönetimi Çinlilerin izlediği Kore TV dramaları sayısını kısıtlamak ve sınırlamak için bir karar ile cevap verdi.
2000-09: Asya’da Hallyu
21. yüzyıla doğru ilerlerken, Doğu Asya’daki diğer ülkelerde de Kore dramalarında ve pop şarkılarında popülarite artmaya başladı. 2000 yılında, K-pop şarkıcısı BoA Sm Entertainment ile müzik kariyerini başlangıcını yaptı, onun albümü My Heart Japonya’da bir milyona yakın kopya sattı ve bu alanda Koreli müzisyeninin ilk albümü oldu.
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
English
History
1994-99: Early beginnings
In 1994, South Korea's Ministry of Culture set up a cultural industry bureau to develop its media sector. Many large business conglomerates and chaebols were also encouraged to expand into the film and media sector. Three years later, the Asian financial crisis triggered a turning point in the development of the Korean Wave as major conglomerates suffered heavy losses, prompting a handful of them to shift their focus away from the manufacturing sector to the entertainment sector.[27] In 1999, the first big-budget film Shiri was released into cinemas and it became a major commercial success in South Korea, grossing over US$11 million,[28] and suprassing the local theatre attendance record set by the Hollywood blockbuster Titanic.
According to The New York Times, South Korea's restriction of cultural imports from its former colonial ruler Japan was finally lifted in 1998. Worried about the inpending "onslaught" of Japanese movies, comics and J-pop (Japanese pop), the South Korean Ministry of Culture made a request for a substantial budget increase which allowed it to set up 300 cultural industry departments in colleges and universities nationwide.[30]
This led to the development of an elaborate training and export system which the South Korean music industry now labels as "Cultural technology". The spread of Korean popular culture began with the broadcast of several Korean TV dramas in China. On November 19, 1999, one of China's state-controlled daily newspapers, the Beijing Youth Daily, published an article acknowledging the "zeal of Chinese audiences for Korean TV dramas and pop songs".
A few months later in February 2000, SM Entertainment's boyband H.O.T. became the first modern K-pop music artist to give an overseas performance with a sold-out concert in the Chinese capital of Beijing.[31] As the volume of Korean cultural imports rapidly increased, China’s State Administration of Radio, Film, and Television responded with a decision to restrict and limit the number of Korean TV dramas shown to Chinese audiences.
2000-09: Hallyu in Asia
Towards the turn of the 21st century, other countries in East Asia also experienced a growth in the popularity of Korean dramas and pop songs. In 2000, the K-Pop singer BoA took off her musical career with SM Entertainment and two years later, her album Listen to My Heart became the first album by a Korean musician to sell a million copies in Japan
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:36
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:51, Düzenleyen: earendil.)
Hallyu ve Uluslararası Diplomasi
Hallyu ve Türkiye
2012 yılı şubat ayında, Jaejoong (K-pop idol grubu JYJ’nin big rup üyesi) Ankara Üniversitesi yüzlerce K-pop hayranları için imza günü toplantısına Ankara’daki Güney Kore Büyükelçiliği tarafından davet edildi. Jaejoong ayrıca Güney Amerika’da K-pop konseri için yola çıkmadan önce Güney Kore başkanı LEE Myung Bak ile Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir devlet ziyaretine katıldı.
Hallyu ve İran
Ekim 2012 tarihinde, Tahran Times’ın açıklamasında İran devlet yayın temsilcileri, İran Yayıncılığı İsman Cumhuriyeti (IRIB) İranda yaygın popülerlik kazanmış Jumong ve DongYi dahil olmak üzere birçok Koreli TV dizisinin orijinal çekim yerilerini ziyaret etmek için Güney Kore’ye geldi. Bu dizi daha önce İran’ın devlet televizyon kanalarından birisi olan IRIB TV3 tarafından yayınlandı.
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Yorumları: 3,332
Konuları: 256
Kayıt Tarihi: 13-05-2010
Teşekkür Puanı:
615
01-12-2013, Saat: 22:36
(Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat: 1:51, Düzenleyen: earendil.)
English
Hallyu and Turkey
In February 2012, Jaejoong (a band member of K-pop idol group JYJ) was invited by the South Korean Embassy in Ankara to hold an autograph signing session for hundreds of K-pop fans at Ankara University.[124] Before departing for K-pop concerts in South America, Jaejoong also attended a state banquet with the presidents of South Korea (Lee Myung Bak) and Turkey (Abdullah Gül).
Hallyu and Iran
In October 2012, the Tehran Times reported that several representatives from Iran's state broadcaster, the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), have arrived in South Korea to visit the original filming locations of several Korean TV series including Jumong andDong Yi, both of which have attained widespread popularity in Iran.
Kaynak // Source: Wikipedia
Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
|