29-09-2015, Saat: 21:35
Korean Table Etiquette
![[Resim: QWEWJA.jpg]](http://i.hizliresim.com/QWEWJA.jpg)
Sofra Adabı
Yemek yeme Kore kültürünün çok önemli bir parçasıdır. İnsanlar aileleriyle ya da iş arkadaşlarıyla yemek yeme eğilimindedirler ve nadiren yalnız yemek yerler. Kore'nin Konfüçyüs mirasından ötürü yemek yerken pek çok geleneksel gelenek halen uygulanmaktadır. Aşağıda Kore sofra adabı hakkında bir tanıtımdır.
- Kore kültüründe büyüklere saygı çok önemlidir. Bu yüzden, eğer sizden daha büyük biriyle yemek yiyorsanız büyükleri yemek yemeye başlamak için büyükleri oturup beklemelisiniz ve büyükler yemeklerini bitirinceye kadar masada kalmalısınız.
- Yiyecek geldiğinde, ilk önce çorba ya da yahniyi tatmalısınız ve sonra pirinç ve yan yemekleri tatmalısınız.
- Yemekler, çorbalar ve et yemekleri genellikle kişilere ayrı porsiyonlarla servis etmek yerine ortada geniş çanakta servis edilir. Koreliler bir kâseden paylaşılan yiyeceğin daha ilişki kuracağına inanırlar. Lokantalarda ana yemekten doğrudan yiyebilir ya da temin edilmiş küçük bireysel tabakta kendilerine servis edebilir.
- Yemek yerken, Koreliler kaşığının üzerinde yiyeceğin herhangi bir izini bırakmamaya dikkat ederler ve öğün sonunda çubukları ve kaşıkları ilk halinde iade edilmelidir.
- İçmek Kore'de iş yapmanın önemli bir parçası olabilir. Arkadaşlarınızın lokantada bardağı boşalmışsa doldurmalısınız, özellikle sizden daha büyük biriyle içiyorsanız.
- Kore'de bir grup yemek yerken hesabı bölüşmek nadirdir ya da 'Alman usulü' hesap ödenir. Genellikle grubun daha yaşlı üyesi hesabı ödeyecektir. Gençler lokantada daha sonra kahve yoluyla borcunu ödeyerek telafi etmeye çalışır.
Yemek Çubukları (Chopsticks)
![[Resim: o9P92o.jpg]](http://i.hizliresim.com/o9P92o.jpg)
Diğer Asya ülkeden farklı olarak, Kore çubuklarını paslanmaz çelikten üretilmiştir. Çin çubuklarının uzunluklarından daha kısadır ama Japon çubuklarının boyundan daha uzundur. Kore çubukları genellikle sap çevresi çok süslü bir biçimde süslenir. Çoğu restoranlarda ve lokantalarda çubuklar ile bir kaşık verilecektir. Eğer ziyaretçiler çubukla yemek yemede rahat olamıyorlarsa, bir bıçak ve çatal isteyebilirler.
İçecekler
![[Resim: 0LjL7D.jpg]](http://i.hizliresim.com/0LjL7D.jpg)
Restoranda yemek yerken, su veya yeşil çay, genellikle öğün ile ücretsiz servis edilir. Daha küçük işyerlerinde ziyaretçilerin su soğutucusundan su alınması kendilerine karşı beklemen hizmet olabilir.
Alkol kullanıldığında ayrı bardaklar kullanılır ve lokantaların su bardakları kullanılmamaktadır.
Makgeolli (yoğun pirinç birası) genellikle küçük kâseden servis edilirken, Soju tek atış bardağına benzeyen küçük bir bardaktan içilir.
Oturma Yeri
Geleneksel yemek yendiği sırada Koreliler zemin üzerinde minderlere otururlar ve alçak bir masada yerler. Zemin genellikle yerden ısıtmalı sistem ondol tarafından ısıtılmaktadır. Bu gelenek Kore’de birçok restoranda yaygındır. Restoranlarda yemek yeme alanı genellikle yükseltilmiş platform üzerindedir, içeriye adım atmadan önce ayakkabılarını çıkarmaları gerekmektedir. Bugünlerde çoğu restoran aynı zamanda ziyaretçilerin yerde oturmaktan rahatsız hissetmeleri durumunda masa ve sandalyeler seçeneklerine sahiptirler.
Çeviri: dalnim, isis
Kaynak / Source
![[Resim: QWEWJA.jpg]](http://i.hizliresim.com/QWEWJA.jpg)
Sofra Adabı
Yemek yeme Kore kültürünün çok önemli bir parçasıdır. İnsanlar aileleriyle ya da iş arkadaşlarıyla yemek yeme eğilimindedirler ve nadiren yalnız yemek yerler. Kore'nin Konfüçyüs mirasından ötürü yemek yerken pek çok geleneksel gelenek halen uygulanmaktadır. Aşağıda Kore sofra adabı hakkında bir tanıtımdır.
- Kore kültüründe büyüklere saygı çok önemlidir. Bu yüzden, eğer sizden daha büyük biriyle yemek yiyorsanız büyükleri yemek yemeye başlamak için büyükleri oturup beklemelisiniz ve büyükler yemeklerini bitirinceye kadar masada kalmalısınız.
- Yiyecek geldiğinde, ilk önce çorba ya da yahniyi tatmalısınız ve sonra pirinç ve yan yemekleri tatmalısınız.
- Yemekler, çorbalar ve et yemekleri genellikle kişilere ayrı porsiyonlarla servis etmek yerine ortada geniş çanakta servis edilir. Koreliler bir kâseden paylaşılan yiyeceğin daha ilişki kuracağına inanırlar. Lokantalarda ana yemekten doğrudan yiyebilir ya da temin edilmiş küçük bireysel tabakta kendilerine servis edebilir.
- Yemek yerken, Koreliler kaşığının üzerinde yiyeceğin herhangi bir izini bırakmamaya dikkat ederler ve öğün sonunda çubukları ve kaşıkları ilk halinde iade edilmelidir.
- İçmek Kore'de iş yapmanın önemli bir parçası olabilir. Arkadaşlarınızın lokantada bardağı boşalmışsa doldurmalısınız, özellikle sizden daha büyük biriyle içiyorsanız.
- Kore'de bir grup yemek yerken hesabı bölüşmek nadirdir ya da 'Alman usulü' hesap ödenir. Genellikle grubun daha yaşlı üyesi hesabı ödeyecektir. Gençler lokantada daha sonra kahve yoluyla borcunu ödeyerek telafi etmeye çalışır.
Yemek Çubukları (Chopsticks)
![[Resim: o9P92o.jpg]](http://i.hizliresim.com/o9P92o.jpg)
Diğer Asya ülkeden farklı olarak, Kore çubuklarını paslanmaz çelikten üretilmiştir. Çin çubuklarının uzunluklarından daha kısadır ama Japon çubuklarının boyundan daha uzundur. Kore çubukları genellikle sap çevresi çok süslü bir biçimde süslenir. Çoğu restoranlarda ve lokantalarda çubuklar ile bir kaşık verilecektir. Eğer ziyaretçiler çubukla yemek yemede rahat olamıyorlarsa, bir bıçak ve çatal isteyebilirler.
İçecekler
![[Resim: 0LjL7D.jpg]](http://i.hizliresim.com/0LjL7D.jpg)
Restoranda yemek yerken, su veya yeşil çay, genellikle öğün ile ücretsiz servis edilir. Daha küçük işyerlerinde ziyaretçilerin su soğutucusundan su alınması kendilerine karşı beklemen hizmet olabilir.
Alkol kullanıldığında ayrı bardaklar kullanılır ve lokantaların su bardakları kullanılmamaktadır.
Makgeolli (yoğun pirinç birası) genellikle küçük kâseden servis edilirken, Soju tek atış bardağına benzeyen küçük bir bardaktan içilir.
Oturma Yeri
Geleneksel yemek yendiği sırada Koreliler zemin üzerinde minderlere otururlar ve alçak bir masada yerler. Zemin genellikle yerden ısıtmalı sistem ondol tarafından ısıtılmaktadır. Bu gelenek Kore’de birçok restoranda yaygındır. Restoranlarda yemek yeme alanı genellikle yükseltilmiş platform üzerindedir, içeriye adım atmadan önce ayakkabılarını çıkarmaları gerekmektedir. Bugünlerde çoğu restoran aynı zamanda ziyaretçilerin yerde oturmaktan rahatsız hissetmeleri durumunda masa ve sandalyeler seçeneklerine sahiptirler.
Çeviri: dalnim, isis
Kaynak / Source