Konuyu Oyla:
Kore'de Savaşan Türkler Anıtı ve Parkı / Monument and Park of Turkish People Fighting
|
Bu çok anlamli bir konu, hakkinda bilgi verdigin için tesekkürler Murat...
Evet yani basimizda her gün yanindan geçtigimiz bir yer. 2 kere girme firsatim oldu, en yakin zamanda 3. kez girecegim.
İmzanız kurallara uymadığı için silinmiştir.
Türkiye'de böyle bir anit oldugunu hiç bilmiyordum. Çok tesekkürler paylasim için.
Kore'de Savasan Türkler Aniti ve Parki
![]() KUMYANGJANG-NI ZAFERI ( 25 - 27 OCAK 1951 ) 25 Haziran 1950’de Kuzey Kore, Güney Kore askerlerinin 38’inci paralel boyundaki siniri geçtiklerini ileri sürerek Kore Cumhuriyeti’ne harp ilan etmistir. Güney Kore Hükûmetinin acil yardim çagrilari üzerine Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi olaganüstü toplanmis ve Güney Kore’ye yardim edilmesi karari alinmistir. Bu karar üzerine Türkiye, Amerika’dan sonra Kore’ye asker göndermeyi kabul eden ikinci devlet olmustur. Kore’ye gönderilecek Türk silahli kuvvetlerinin çekirdegini teskil etmek üzere Ayas’ta bulunan 241’inci Piyade Alayinin mevcudu 5090 kisiye çikarilmistir. Tercihen gönüllülerden kurulmus olan Tugayin Komutanligina Tuggeneral Tahsin Yazici, Alay Komutanligina Piyade Albay Celal Dora getirilmistir. Iskenderun’dan 25 Eylül 1950’de törenlerle ugurlanan ilk kafile 21 gün süren bir deniz yolculugundan sonra Kore’nin Pusan Limani’na ulasmistir. 7 Kasim 1950 günü 1’inci Kore Türk Tugayina Seul’un 46 km kuzey batisindaki Munson bölgesinin emniyetini saglamak görevi verilmistir. Tugayin vazifesi; sorumluluk bölgesindeki yol ve köprüleri, kritik yerleri Kuzey Koreli milislere karsi korumak ve arama - tarama yaparak milisleri etkisiz hale getirmekti. Çin’in mütarekeye yanasmayan kati tutumunu kirmak üzere Birlesmis Milletler Ordusu 22 Ocak 1951’den itibaren taarruzi kesif hareketlerine girismistir. Türk Tugayinin vurucu gücünün de bu yipratici taarruzlarda görev almasi öngörülüyordu. Taarruzun istikameti Kumyanjang-ni kasabasi ve çevresi idi. Yapilan plana göre, Türk Tugayinin 2’nci Taburunun Kumyangjang-ni kasabasini asmasi isteniyor, Alay taarruz grubunun da öncelikle 185, ardindan da 156 rakimli tepeyi almasi bekleniyordu. 25 Ocak 1951 sabahi planlandigi sekilde taarruz basladi. Hedef 185 rakimli tepe ve bu tepeden batiya dogru vadiye inen sirtlardi. Çinliler mevzilerden gayet planli ve etkili bir sekilde ates yagdiriyordu. Önceden mevzilendirilmis olan 1’inci Takim, fundalik ve engebeli arazide görünmeden hücum mesafesine yaklasti. Açikta veya hendeklerde bulunan Çinlileri süngü ve bomba ile imha etti. Türk Tugayi, bu muharebelerde 150’nci Çin Tümeninin 447 ve 448’inci alaylari ile savasmistir. Sonuçta, Çinliler önemli sayida kayiplar vererek geri çekilmistir. Bu zafer, Birlesmis Milletler Komutanliginin karargâhinda Kore’nin tahliyesi ihtimallerine karsilik yeni basari ümitleri dogurmustur. Bu muharebelerde Türk Tugayinin kaybi 12 sehit ve 31 yaralidan ibarettir. 27 Ocak günü Türk Tugayinin ele geçirdigi mevziler gezilmis ve Çinlilerin 474 askerinin öldügü tespit edilirken 23 asker de esir alinmistir. Türk Tugayi, bu muharebelerde karsisindaki üç misli kuvvete taarruz ederek, süngü hücumuyla çok üstün bir zafer kazandi. Türk Tugayinin Kumyangjang-ni’de kazandigi zafer, yurtta ve dünyada büyük takdir ve sevinç yaratti. Dünya basininda günlerce Türk milletinin kahramanligi, savasçiligi, demokrasiye ve hür dünyaya bagliliklari yazildi. Devlet baskanlari telgraflarla ve mesajlarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve Kore Türk Tugayini kutladilar. Yurtta büyük sevinç gösterileri yapildi. Türk Tugayina Amerikan Kongresinde alinan bir kararla Mümtaz Birlik Nisani (Distinguished Unit station) ve berati verildi. Nisan 6 Temmuz 1951’de 241’inci Alayin sancagina takilmis ve bu münasebetle büyük bir merasim yapilmistir. Ayni zamanda bu muharebelere katilanlara da madalyalar ve rozetler verilmistir. 25 - 27 Ocak 1951’deki muharebeler dolayisiyla Güney Kore Cumhurbaskani, Türk Silahli Kuvvetlerine, Cumhurbaskanligi Birlik Nisanini vermistir. Sonuç olarak bir kesif taarruzu seklinde baslatilan bu harekâtta, Türk Tugayinin Kumyangjang-ni muharebelerinde kazanmis oldugu basari, Amerikan 8’inci Ordu Komutaninin verecegi karar üzerinde etkili olmus ve daha gerilere çekilmek hatta Kore’yi tamamen tahliye etmek için planlar hazirlanmisken, Ordu Komutani bu basaridan cesaret alarak çekilme hâlinde bulunan orduya, taarruz emri vermek firsatini kazanmistir. Kaynak / Source Hazirlayan: axi_gheysa
22-10-2008, Saat: 0:45
(Son Düzenleme: 13-12-2010, Saat: 21:44, Düzenleyen: minho.gizem.)
Çok güzel gitmek istiyorum of.
Çok güzel bir tanitim bir gün gidip ben de görürüm insallah tesekkürler.
![]()
İmza eni en fazla 400 olmalı.
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi