15-08-2009, Saat: 13:49
(Son Düzenleme: 01-07-2012, Saat: 14:51, Düzenleyen: masal durgun.)
Kongnamul / 콩나물
Kongnamul, Kore Mutfağından bir örnek olarak, aynı zamanda soya filizi olarak bir Kore terimi olarak da kullanılan, soya fasulyesi filizinden mevsimlik banchan(meze) örneğidir. En yaygın Banchanlardan biri olarak bibimbap’ın da temel malzemelerindendir.
Fasulyelerin kökleri ve kabuğu ayıklandıktan sonra, tohumlar kaynatılır. Süzülen tohumlar daha sonra soya sosu, kıyılmış yeşil soğan, susam, ince ince kıyılmış sarımsak, susam yağıyla ve biraz da çili sosu katılarak terbiyelenir.
Soya fasulyesi tohumu aynı zamanda kongnamulab (pirinçli bir yemek), kongnammulguk (soya çorbası) ve kongnamulgukbap’ın (pirinçli soya çorbası) temel maddesidir.
![[Resim: 800pxkoreancuisinekongn.jpg]](http://img411.imageshack.us/img411/5371/800pxkoreancuisinekongn.jpg)
English
Kongnamul, an example of Korean cuisine, refers to a seasoned banchan (side dish) made from soybean sprouts as well as being a term for the sprouts themselves in the Korean language. It is one of the most common banchan, as well as a basic ingredient of bibimbap.
After roots and the bean skin are removed, the sprouts are boiled. Drained sprouts are then seasoned with sesame oil, soy sauce, chopped green onions, sesame seeds, minced garlic, and a sprinkle of chile powder.
Soybean sprouts are also the main ingredient in kongnamulbap (sprouts over rice), kongnamulguk (sprout soup), and, of course, kongnamulgukbap (rice in sprout soup).
Çeviri: Lasfiniel (Teşekkür Ederim.)
Kongnamul, Kore Mutfağından bir örnek olarak, aynı zamanda soya filizi olarak bir Kore terimi olarak da kullanılan, soya fasulyesi filizinden mevsimlik banchan(meze) örneğidir. En yaygın Banchanlardan biri olarak bibimbap’ın da temel malzemelerindendir.
Fasulyelerin kökleri ve kabuğu ayıklandıktan sonra, tohumlar kaynatılır. Süzülen tohumlar daha sonra soya sosu, kıyılmış yeşil soğan, susam, ince ince kıyılmış sarımsak, susam yağıyla ve biraz da çili sosu katılarak terbiyelenir.
Soya fasulyesi tohumu aynı zamanda kongnamulab (pirinçli bir yemek), kongnammulguk (soya çorbası) ve kongnamulgukbap’ın (pirinçli soya çorbası) temel maddesidir.
![[Resim: 800pxkoreancuisinekongn.jpg]](http://img411.imageshack.us/img411/5371/800pxkoreancuisinekongn.jpg)
English
Kongnamul, an example of Korean cuisine, refers to a seasoned banchan (side dish) made from soybean sprouts as well as being a term for the sprouts themselves in the Korean language. It is one of the most common banchan, as well as a basic ingredient of bibimbap.
After roots and the bean skin are removed, the sprouts are boiled. Drained sprouts are then seasoned with sesame oil, soy sauce, chopped green onions, sesame seeds, minced garlic, and a sprinkle of chile powder.
Soybean sprouts are also the main ingredient in kongnamulbap (sprouts over rice), kongnamulguk (sprout soup), and, of course, kongnamulgukbap (rice in sprout soup).
Çeviri: Lasfiniel (Teşekkür Ederim.)