05-02-2010, Saat: 16:47
(Son Düzenleme: 29-06-2012, Saat: 22:32, Düzenleyen: prens_yisan.)
Kong-guksu / 홍콩 스님셔서
![[Resim: konggooksu.jpg]](http://img189.imageshack.us/img189/5316/konggooksu.jpg)
Kore'nin şehriyeli çorbası soğuk ve hafif, sıcak yaz günleri için yapılabilecek harika bir lezzettir. En acemi aşçının dahi yapabileceği çok basit bir yapılışı vardır. Çok fazla maliyeti olmadığı gibi sağlığınız içinde oldukça yararlıdır..
Hazırlık Süresi: 2 saat
Pişirme Süresi: 30 dakika
Malzemeler
-1 fincan kurutulmuş soya fasulyesi
-8 paket ince buğday eriştesi ( Makarna, şehriye )
-2 çay kaşığı tuz
-3 yemek kaşığı susam
-3 yemek kaşığı fındık (isteğe bağlı)
-Dilimlenmiş salatalık veya dilimlenmiş domates (isteğe bağlı garnitür)
Hazırlanışı
-Geceden Soya fasulyesini sıcak suda 1-2 saat kadar bekletin.
-Daha sonra derin bir tencerede, soya fasulyesini su ile birlikte orta ateşte 20dk kaynatın.
-Aynı zamanda soğuk suya eriştelerinizi ( Makarna veya şehriye'de olur ) atın ve yavaş yavaş kaynatın.
-Fasulye ve erişteyi birbirine katın.
-Yaklaşık 4 bardak su ile tuz, fındık ve susamı blender'dan geçirin. Bunu birkaç sefer yapmak zorunda kalabilirsiniz çünkü iyice ezilmesi gerek.
-En son birbirine karışıtıp üstünü domates-salatalık garnitürleriyle süsleyip ikram edebilirsiniz.
-Yaklaşık 4-6 porsiyon kadar çıkacaktır.
-Afiyet olsun!
English
This Korean noodle dish is refreshingly cold and mild, with a nutty taste that makes it perfect for very hot summer days. It's an easy recipe for even the most novice cook, costs almost nothing to make, and is a healthy and filling vegan Korean dish.
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 30 minutes
Ingredients
1 cup dried soybeans
8 oz somen or somyeon (thin, wheat noodles that are white and often come packaged in bundles)
2 tsp salt
3 Tbsp toasted sesame seeds
3 Tbsp pine nuts (optional)
sliced matchstick cucumbers and/or sliced tomatoes (optional garnish)
sesame seeds, pine nuts, or peanuts (optional garnish)
Preparation
Soak soybeans overnight in cold water OR soak in hot water for 1-2 hours.
Drain soybeans, cover with water in a saucepan, and bring to a boil. Boil about 20 minutes over medium heat.
At same time, boil noodles according to package directions and rinse in cold water.
Drain soybeans and run them under cold water, rubbing them between your hands to remove their skins.
In a blender, puree soybeans, sesame seeds, salt, and pine nuts (optional) with about four cups water. You will have to do this in a few batches.
When mixture starts to smooth, add about 3 or 4 ice cubes or ½ cup of crushed ice.
When puree is smooth and frothy, it is done. You can also run through a sieve and discard the solids if you want a smoother texture.
Makes 4-6 servings, depending on how large the portions are, so plate accordingly. Place mound of noodles in bowl, cover with soybean puree, and top with optional garnish (cucumbers, tomatoes, sesame seeds, pine nuts, or peanuts). You can also add a couple ice cubes into each bowl if you like it very cold. (Serves 4-6)
Kaynak / Source
![[Resim: konggooksu.jpg]](http://img189.imageshack.us/img189/5316/konggooksu.jpg)
Kore'nin şehriyeli çorbası soğuk ve hafif, sıcak yaz günleri için yapılabilecek harika bir lezzettir. En acemi aşçının dahi yapabileceği çok basit bir yapılışı vardır. Çok fazla maliyeti olmadığı gibi sağlığınız içinde oldukça yararlıdır..
Hazırlık Süresi: 2 saat
Pişirme Süresi: 30 dakika
Malzemeler
-1 fincan kurutulmuş soya fasulyesi
-8 paket ince buğday eriştesi ( Makarna, şehriye )
-2 çay kaşığı tuz
-3 yemek kaşığı susam
-3 yemek kaşığı fındık (isteğe bağlı)
-Dilimlenmiş salatalık veya dilimlenmiş domates (isteğe bağlı garnitür)
Hazırlanışı
-Geceden Soya fasulyesini sıcak suda 1-2 saat kadar bekletin.
-Daha sonra derin bir tencerede, soya fasulyesini su ile birlikte orta ateşte 20dk kaynatın.
-Aynı zamanda soğuk suya eriştelerinizi ( Makarna veya şehriye'de olur ) atın ve yavaş yavaş kaynatın.
-Fasulye ve erişteyi birbirine katın.
-Yaklaşık 4 bardak su ile tuz, fındık ve susamı blender'dan geçirin. Bunu birkaç sefer yapmak zorunda kalabilirsiniz çünkü iyice ezilmesi gerek.
-En son birbirine karışıtıp üstünü domates-salatalık garnitürleriyle süsleyip ikram edebilirsiniz.
-Yaklaşık 4-6 porsiyon kadar çıkacaktır.
-Afiyet olsun!
English
This Korean noodle dish is refreshingly cold and mild, with a nutty taste that makes it perfect for very hot summer days. It's an easy recipe for even the most novice cook, costs almost nothing to make, and is a healthy and filling vegan Korean dish.
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 30 minutes
Ingredients
1 cup dried soybeans
8 oz somen or somyeon (thin, wheat noodles that are white and often come packaged in bundles)
2 tsp salt
3 Tbsp toasted sesame seeds
3 Tbsp pine nuts (optional)
sliced matchstick cucumbers and/or sliced tomatoes (optional garnish)
sesame seeds, pine nuts, or peanuts (optional garnish)
Preparation
Soak soybeans overnight in cold water OR soak in hot water for 1-2 hours.
Drain soybeans, cover with water in a saucepan, and bring to a boil. Boil about 20 minutes over medium heat.
At same time, boil noodles according to package directions and rinse in cold water.
Drain soybeans and run them under cold water, rubbing them between your hands to remove their skins.
In a blender, puree soybeans, sesame seeds, salt, and pine nuts (optional) with about four cups water. You will have to do this in a few batches.
When mixture starts to smooth, add about 3 or 4 ice cubes or ½ cup of crushed ice.
When puree is smooth and frothy, it is done. You can also run through a sieve and discard the solids if you want a smoother texture.
Makes 4-6 servings, depending on how large the portions are, so plate accordingly. Place mound of noodles in bowl, cover with soybean puree, and top with optional garnish (cucumbers, tomatoes, sesame seeds, pine nuts, or peanuts). You can also add a couple ice cubes into each bowl if you like it very cold. (Serves 4-6)
Kaynak / Source