yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jeongjo / 정조 (Joseon)
Çok tesekkürler.

çok güzel bir tanitim olmus. Yi San'in gerçek hayat biyografisi için tesekkürler
Tanitim için çok tesekkürler.Yi San'in gerçek hayat hikayesini ögrenmek güzel oldu.Benim eslerinde kafam karisti.Çocuklari falan.Neyse artik dizimizde görücez.Tekrar tesekkürler Smile
emegine saglik gerçekten çok güzel bir konu olmus Smile
Wando yazdı:[Resim: jeongjolx6.jpg]

Kral Jeongjo (1752-1800) Joseon Hanedanligi'nin 22. hükümdaridir. Ülkenin gelismesi için çesitli reformlara girismesi nedeniyle Joseon'da reformcu hükümdar olarak kabul edilir. Büyükbabasi Kral Yeongjo (1724-1776)'dan sonra ve oglu Kral Sunjo (r. 1800-1834)'dan önce gelmekteydi. Kendisi birçok kisi tarafindan Joseon'da Kral Sejong'la beraber en basarili ve ilerigörüslü hükümdar olarak kabul edilmektedir. Babasi Kral Yeongjo tarafindan öldürülen Veliaht Prens Sado'nun ogludur. Annesi Hanimefendi Hyegyeong'un yazdigi "Hanimefendi Hyegyeong'un Hatirati" adli otobiyografisinde Kore'nin Talihsiz Veliaht Prensesi olarak yasamini ayrintilariyla anlatmistir. Paha biçilemeyecek kadar degerli olan bu eser Kral Yeongjo, Kral Jeongjo ve Kral Sunjo'nun saltanatlari süresince yasanan politik olaylara kaynaklik etmektedir. Reformu nedeniyle Kral Jeongjo, kralin gücünü gelistirmesi için çok çalisan ancak sonunda suikast girisiminde bulunan ihtilafli politikaci Hong Guk-yeong ile tanismistir. Jeongjo, babasinin adini temize çikarmak için uzun süre saltanatta kalmistir. Sarayin yani sira babasinin mezarinin da bulundugu sehir olan Suwon'a gitmistir. Babasinin mezarini korumasi için Hwaseong Kalesi'ni yaptirmistir. Kale, bugün UNESCO Dünya Miras Alani olarak kabul edilmektedir.

Bulundugu dönem babasinin öldürülmesiyle oldukça karisiklik içindeydi. Kral Yeongjo'nun en son karari Prens Sado'ya karsi olan sözü geçen nüfuz sahibi politikacilar araciligiyla Prens Sado'yu öldürmekti. Bu olaydan sonra çok sayida çalkantili zamanlar yasadiysa da Hong Guk-yeong'un yardimiyla üstesinden geldi.

Kral Jeongjo, Joseon Hanedanligi'nda yeni rönesanslara öncülük etti. Baslangiçta Yeongjo'nun Tangpyeong politikasina devam ederek adim atildi. Ulusal kalkinmanin menfaati için, ulusun tüm politikasini kontrol etmeyi denedi. Saltanatinda birçok degisik reformlar yapti, özellikle imparatorluga ait bir kütüphane olan Kyujanggak (규장각)'i kurmustur. Bununla birlikte amaci Joseon'un kültürel ve politik tutumunu gelistirmek ve yetenekli devlet memurlariyla ulusu yönetmekti. Ayni zamanda sosyal konumlari yüzünden yasaklanmis olanlara yönetim kadrolarini açarak cesur yeni sosyal inisiyatife öncülük etmistir. Joseon'da soylu siniftan gelen bir babadan (yangban) ve alt sinif bir anneden (cheonmin) dogan bir kisi yari kan tasidigi için "lekelenmis" olarak görüleceginden idari islerde çalismasi yasaklanmistir. Ayrica Kore'nin tarihinde çogu zaman yer almis olan kraliçenin akrabalarini ve çok sayidaki varlikli aristokratlari azaltmak için hüküm verilmistir. Jeongjo, birçok Silhak bilginine destek olarak hem kraliyet gücünü artirmis hem de Joseon'un popüler kültürünün ileri gitmesini saglamistir.

Joseon'da bu gibi yenilikçi kisilerin statülerine ragmen tarihi bir ünvan almistir. Jeongjo'nun döneminde diger uluslar ilerleme için birçok iç savasla kendilerini göstermistir. Ancak ani ölümünden dolayi basarmak istediklerini basaramamistir. Oglu Sunjo'nun gerçeklestirmek istediklerini göremeden esrarengiz bir sebepten dolayi 1800 yilinda ölmüstür. Jeongjo'nun bu esrarengiz ölümü hakkinda bugün bile birçok kitap vardir. Hwaseong sehrinde bulunan Geonneung kraliyet mezarliginda esiyle beraber defnedilmistir.

Ailesi
Babasi: Prens Sado (1735-1762)
Annesi: Hong Boyu'na mensup Kraliçe Heongyeong (1735-1815)
Esleri:
1. Kim Boyu'na mensup Kraliçe Hyoui (1753-1821)
2. Hong Boyu'na mensup Asilzade Esi Won (1766-1779)
3. Yun Boyu'na mensup Asilzade Esi Hwa (1765-1824)
4. Seong Boyu'na mensup Asilzade Esi Ui (1753-1786)
5. Park Boyu'na mensup Asilzade Esi Su (1770-1822)
Çocuklari:
1. Prens Sanggye (1770-1786), Hong Boyu'na mensup Asilzade Esi Won'dan tek oglu.
2. Varis Prens Munhyo (1782-1786), Seong Boyu'na mensup Asilzade Esi Ui'den tek oglu.
3. Kral Sunjo (1790-1834), Park Boyu'na mensup Asilzade Esi Su'dan tek oglu.
4. Seong Boyu'na mensup Asilzade Esi Ui'den tek kizi.
5. Prenses Sukseon (1793-1836), Park Boyu'na mensup Asilzade Esi Su'dan tek kizi.

Gerçekten çok iyi bir tanitim olmus,tesekkürler Sinan...
Sinan abi ellerine saglik.Gerçekten zor bir yasamm.

Angel  Buralar hep dutluktu...
çok güzel olmus bu konu.bence hyun guk ihanet edecek sonunda.zaten ölümünün nedeni bilinmiyor.gerçektede hyun guk diye bir yardimcisi varmis.birde bütün bu kadinlarla ayni anda evliymis.bir kadin bille taht için ne entrikalar çevirirken.bu kadar kadinin bulundugu sarayda hayatta kalmak...kimbilir ne entrikalr yasanmistir vay be...
Inanilmaz Bir Hikayesi VAr
Sagol Sinan Ellerine Ve Yüregine SAglik.
:atkilinc: Diziyi böyle bilgilerle desteklemek çok güzel oluyor, paylasimin için tesekkürler Smile
Konunun hepsini okumadim, spoiler olmasin sonra Biggrin
I'm Sorry I Love You // A Love to Kill // Cain and Abel // Daisy FAN

Bilgiler için tesekkürler Smile

••ஐ๑Lady Lee(Park Eun Hye)Fan Clupஐ๑••

Muhteşem Kraliçe & Chuck & Star Wars & Trinity

•●Denizler İmparatoru Fan Klübü●• Saraydaki Mücevher & Yi San Fan - Efsane Prens

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi