09-04-2016, Saat: 10:10
(Son Düzenleme: 09-04-2016, Saat: 15:15, Düzenleyen: kıday baksı.)
Jeon / 전
![[Resim: d3EvOn.jpg]](http://i.hizliresim.com/d3EvOn.jpg)
Jeon (chŏn), buchimgae, jijimgae veya jijim Kore mutfağının birçok pankek türlerindendir. Özellikle Kore hükümdarı ve mahiyetindekiler tarafından jeonyueo veya jeonyuhwa olarak adlandırılır. Bazen, jeonya ( Hangul : 저냐 ) iki kısaltılmış terim olarak kullanılmaktadır. Jeon tarzına bağlı olarak dilimlenmiş etler, kümes hayvanlarının eti, deniz ürünleri ve sebze gibi çeşitli malzemelerle yapılarak ve hamur ile karıştırılabilir veya yumurta ile kaplandıktan sonra yağda kızartılır.
Jeon yaygın bir meze banchan (küçük yan yemekler) olarak ya da anju olarak (içilirken yemek için ) yenir. Jeon, jesasang( Hangul : 제사상 ; hanja :祭祀 床) için önemli bir gıda olarak bile servis edilir.
Jesa için kullanılan gannap (Hangul : 간납 ; Hanja'ya :干 納ya肝 納) ya da gannam (Hangul : 간남 ; Hanja'ya :肝 南) olarak adlandırılan jeon, sebze ve yeşil soğan ile birlikte sığır eti, karaciğer, kırkbayır veya balıktan bir şiş üzerinde yapılır.
Jeon bazen hwajeon (çiçek jeon) olarak adlandırılan bir tatlı olarak da yenir. Bindaetteok (maş fasulyesi pankeki) , pajeon (yeşil soğan pankeki ) ve kimçi jeon Güney Kore’deki popüler jeonlardır. Jeon isimleri sıklıkla ana maddelerini takip eder.
Türleri
Et
• Yukjeon (육전 肉煎), parçalanmış sığır eti ile yapılır.
• Wanjajeon (완자전) veya wanja (완자); olarak adlandırılan donggeurang ttaeng (동그랑땡), küçük top şeklindeki jeon buğday unu ve yumurta ile kaplı kıyılmış sığır eti, tofu ve sebzelerden oluşur.
• Ganjeon (간전), sığır ciğerinden yapılır.
• Cheonyeopjeon (처녑전), kırkbayırdan yapılır.
• Meat jun, Havai’de ünlü bir Kore yemeğidir.
Deniz Ürünleri
Saengseonjeon ( 생선전 生鮮 煎) balık ile yapılan jeon için genel bir terimdir. Genellikle, beyaz balık jeon yapmak için tercih edilir. Oysaki haemul jeon (해물전 海物煎) sadece balık değil, paeryu (패류 kabuklu deniz ürünleri), karides ve ahtapot da içerir.
• Mineojeon (민어전 民魚煎), sarıağız balığından yapılır.
• Daegujeon (대구전 大口煎), Pasifik morina balığından yapılır.
• Guljeon (굴전), istiridyeden yapılır.
• Daehajeon (대하전 大蝦煎), made with fleshy prawn[10]
• Saewoojeon (새우전), karidesten yapılır.
Sebzeler ve Mantarlar
• Kimchijeon (김치전), kimçiden yapılır.
• Pajeon (파전), yeşil soğandan yapılır.
• Gamjajeon (감자전), ızgara patatesten yapılır.
• Hobakjeon (호박전), kabaktan yapılır.
• Yeongeunjeon (연근전), nlüfer kökünden yapılır.
• Gochujeon (고추전), biberden yapılır.
• Gajijeon (가지전), patlıcandan yapılır.
• Deodeokjeon (더덕전), deodeoktan yapılır.
• Gosarijeon (고사리전),eğreltiotundan yapılır.
• Pyogojeon (표고전), şitaki mantarı ve dana etinden yapılır.
Diğerleri
• Bindaetteok (빈대떡), maş fasulyesi, et, sebzeler veya deniz ürünlerinden yapılır.
• Memiljeon (메밀전), buğdaydan yapılır.
• Dubujeon (두부전), tofudan yapılır.
• Hwajeon (화전), açelya veya gül gibi yenilebilir çiçeklerden yapılır.
English
Jeon (also spelled chŏn), buchimgae, jijimgae, or jijim refer to many pancake-like dishes in Korean cuisine. It has been also called jeonyueo or jeonyuhwa, especially in Korean royal court cuisine. Sometimes, jeonya (Hangul: 저냐) is used as an abbreviated term for the two. Jeon is made with various ingredients such as sliced meats, poultry, seafood, and vegetables depending on the style and mixed with flour batter or coated with egg batter and then pan-fried with oil.
Jeon is commonly eaten as an appetizer, as banchan (small side dishes), or as anju (food to eat while drinking). Jeon is also served as an important food for jesasang (Hangul: 제사상; hanja: 祭祀床) and janchi Hangul: 잔치; feast). The jeon used for jesa is called gannap (Hangul: 간납; hanja: 干納 or 肝納) or gannam (Hangul: 간남; hanja: 肝南) which is made with beef liver, omasum, or fish along with vegetables and green onions on a skewer.
Jeon are sometimes eaten as a sweet dessert; one such variety is called hwajeon (literally "flower jeon"). Bindaetteok (mung bean pancake), pajeon (green onion pancake), and kimchijeon are popular jeon in South Korea. The jeon name commonly follows its main ingredient.
Type
Meat
• Yukjeon (육전 肉煎), made with shredded beef
• Wanjajeon (완자전) or wanja (완자); also named donggeurang ttaeng (동그랑땡), small ball-shaped jeon comprising minced beef, tofu, and vegetables, coated with wheat flour and egg batter
• Ganjeon (간전), made with beef liver
• Cheonyeopjeon (처녑전), made with omasum
• Meat jun, a popular Korean dish in Hawaii.
Seafood
Saengseonjeon (생선전 生鮮煎) is a generic term referring to any jeon made with fish. Generally, white fish is preferred for making jeon. Whereas haemul jeon (해물전 海物煎) includes jeon made with not only fish but also paeryu (패류 shellfish), shrimp and octopus.
• Mineojeon (민어전 民魚煎), made with croaker
• Daegujeon (대구전 大口煎), made with Pacific cod
• Guljeon (굴전), made with oysters
• Daehajeon (대하전 大蝦煎), made with fleshy prawn
• Saewoojeon (새우전), made with shrimp
Vegetables and Mushrooms
• Kimchijeon (김치전), made with kimchi
• Pajeon (파전), made with green onions
• Gamjajeon (감자전), made with grated potato
• Hobakjeon (호박전), made with squash
• Yeongeunjeon (연근전), made with lotus root
• Gochujeon (고추전), made with chili peppers
• Gajijeon (가지전), made with eggplant
• Deodeokjeon (더덕전), made with deodeok (Codonopsis lanceolata
• Gosarijeon (고사리전), made with bracken
• Pyogojeon (표고전), made with shiitake mushrooms and beef
Others
• Bindaetteok (빈대떡), made with mung beans, various vegetables, and meat or seafood
• Memiljeon (메밀전), made with buckwheat
• Dubujeon (두부전), made with tofu
• Hwajeon (화전), made with edible flowers, such as azalea or rose
Kaynak / Source