Gamjajeon / 감자전
![[Resim: OALq45.jpg]](http://i.hizliresim.com/OALq45.jpg)
Gamjajeon, jeonun bir çeşidi veya güzelce rendelenmiş patateslerin kızgın tavada herhangi bir tür bitkisel yağ kullanılarak altın rengini alıncaya kadar kızartılmasıyla yapılan Kore stili pankektir.
Patates Kore de ya Çin-Kuzey Kore sınırında bulunan Tumen’den 1824 yılında veyahutta Alman misyoner Karl Gützlaff tarafından deniz yoluyla 1832 de tanıtılmıştır. Gamjajeon’un o bölgede spesiyal olmasıyla birlikte Gangwon Eyaleti bölgesi etrafında tepelerde ve dağlarda yumruların tarımına başlandı. Gamjajeon geleneksel olarak sadece patates, tuz ve yağ ile yapılır.
Malzemeler
1 tane soyulmuş patates
Yarım çay kaşığı tuz
Çeyrek bardak su
Çeyrek bardak kıyılmış asya frenk soğanı
Bitkisel yağ
Garnitür için
Kırmızı ve sarı paprika biberi 1 inç kalınlıkta doğranmış
Pankeklerimizi daldıracağımız Sos için:
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı beyaz sirke
Bir tutam kızarmış susam taneleri.
Öneri: (10 küçük pankek) aperatif olarak veya atıştırmalık olarak servis edilecekse.
Tarif
1. Soyulmuş patatesi küçük parçalara ayır. Suyla birlikte tuz ve frenk soğanlarını mutfak robotuna atın. Krema şeklinde pürüzsüz oluncaya kadar ezin.
2. Püreyi bir süzgeç içine koyun ve altına sıvıyı tutması için bir kase koyun. Katı kısmını sıvıdan nazikçe bir kaşıkla üsten bastırarak ayırın. Sıvı kısmını bir kasede toplayın ve 1 dk kadar nişastanın kasenin tabanına çökmesi için bekleyin.
3. Suyu dökün ve nişastayı alın. Süzülmüş püreyi bir kaseye koyun ve kaşık yardımıyla karıştırın.
4. Yapışmaz tavayı yüksek ısıda ısıtın. Bir kaç damla bitkisel yağ ekleyin daha sonra patates karışımının birazını ekleyin,2 inçlik diskler şeklinde güzelce yaydırın. Tavanızı bu disklerle doldurun.
5. Dipleri kahverengileşmeye başlayınca disklerin diğer tarafını çevirin.Garnitür şeritlerini ekleyin ve bir spatula yardımıyla üzerlerine bastırın.
6. Altın gibi kızarıncaya kadar 1dk kadar pişirin, daha sonra kahverengileşmeden ters çevirip 10 sn kadar daha pişirin. Bir servis tabağına aktarın. Tüm pankekleri hiçbiri kalmayana kadar bu şekilde pişirin.
7. Küçük bir kasede soya sosu, sirke ve kızarmış susam taneleri de üstüne ekleyerek sosu hazırlayın.
8. Pankekleri sosla birlikte sıcak bir şekilde servis edin.
English
Gamjajeon is a variety of jeon, or Korean style pancake, made by pan-frying finely grated potato on a frying pan with any type of vegetable oil until golden brown.
Potatoes were introduced in Korea in either through the China–North Korea border at Tumen in 1824, or by the German missionary Karl Gützlaff via sea in 1832.The tubers have been cultivated mainly in the hills and mountain ranges of Gangwon Province, with gamjajeon becoming a specialty of that region.Gamjajeon is traditionally made with only potato, salt, and oil.
Ingredients
1 pound peeled potato
½ teaspoon salt
¼ cup water
¼ cup chopped Asian chives
vegetable oil
For Garnish
red and yellow bell pepper, slice into 1 inch strips
for dipping sauce
2 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of white vinegar
a pinch of roasted sesame seeds
Yield:10 servings (10 small pancakes) if served as an appetizer, and if served as a snack.
Directions
1. Cut the peeled potato into small chunks. Add to a food processor with the water, chopped chives, and salt. Blend well until it’s a creamy purée.
2. Put the purée into a strainer, with a bowl underneath to capture the liquid. Separate the solid from the liquid by gently pressing down with a spoon. Gather the liquid in the bowl underneath and wait for 1 minute for the starch to sink to the bottom of the bowl.
3. Pour out the water and keep the starch. Put it in a bowl with the strained purée and mix with a spoon
4. Heat up a nonstick pan over high heat. Add a few drops of vegetable oil and then add some of the potato mix, spread nicely into 2 inch discs. Fill your pan with these discs.
5. Turn the discs over when they get brown on the bottom. Add the garnish strips and press them in with a spatula.
6. Cook for 1 minute until the bottom turns golden brown, then turn them over and cook for about 10 seconds, before they get brown. Transfer to a serving plate. 7.Cook all the pancakes this way, until there are no more.
7. Make a dipping sauce in a small bowl by combining the soy sauce and vinegar and sprinkling sesame seeds over top.
8. Serve the pancakes hot with the dipping sauce.
Kaynak 1 / Source 1
Kaynak 2 / Source 2