yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Janchi-Guksu / 잔치국수
#1
Janchi-Guksu / 잔치국수

Korean Warm Noodle Soup
Kore Sıcak Noodle Çorbası

[Resim: OAJ295.jpg]

Janchi guksu ,"şölen/festival noodle/eriştesi", temizlenmiş ançuez veya et suyunda, ince buğday unu noodle'ı (somyeon) ile yapılan basit sıcak noodle yemeğidir. Üzeri genellikle, ince dilim sığır eti, yumurta ve sebzeler ile süslenir. Bu noodle yemeği için yaygın olarak kullanılan sebze kabaktır. Bu sıcak noodle çorbası genellikle, yangnyeomjang sosuna dayanan, baharatlı soya sosu ile servis edilir. Noodle, Kore kültüründe uzun ve mutlu bir hayatı simgelemektedir. Bu nedenle bu noodle yemeği, düğün gibi, büyük ziyafetlerde diğer özel gün yemeklerinin yanında servis edilmektedir. Yemeğin adı da bu gelenekten gelmektedir.

2 Kişilik

Malzemeler

8 ons somyeon (somen) noodle'ın Ançuez Suyu (et suyu/çorba) İçin:
- 10-12 adet orta büyüklükte, kurutulmuş ançuez (Myulchi)
- 1-3 inç, kare şeklinde, kurutulmuş yosun (dashima / kombu)
- 2 inç küpler halinde kesilmiş 4 ons Kore turpu
- Yarım soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım yeşil soğan (beyaz kısmı)
- 6 bardak su
- 1 yemek kaşığı soya sosu (tercihen çorba soya sosu - gukganjang)
(Ançuez et suyu kurutulmuş ançuez ve yosun ile yapılabilir. Ancak, sebzeler et suyuna daha derin bir lezzet katacaktır.)

Ana Malzemeler
- İnce dilimlenmiş yarım kabak (4 ons)
- 1 adet ince dilimlenmiş küçük boy havuç (3 ons)
- 1 adet, çırpılmış ve ince tabaka şeklinde kızartılmış (jidan), dilimler halinde kesilmiş yumurta
- 3 ons, ince dilimler halinde kesilmiş sığır eti
- Doğranmış yarım yeşil soğan (yeşil kısmı)
(Diğer yaygın malzemeler arasında; eomuk, mantar, soğan ve kimchi de bulunmaktadır.)

Sos (Yangnyeomjang) - İsteğe Bağlı
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı Kore pul biberi (gochugaru)
- Yarım tatlı kaşığı susam yağı
- Yarım tatlı kaşığı susam
- Yarım tatlı kaşığı sarımsak
- 1 adet ince doğranmış yeşil soğan
(Tüm sos malzemeleri bir kap içerisinde karıştırılır ve bir kenara alınır.)

Yapılışı

Orta boy tencerenin içerisine ,soya sosu hariç, tüm et suyu malzemeleri eklenir. Tencerenin kapağı açık olarak, 10 dakika boyunca orta ateşte kaynatılır. Çorbadan hamsi ve yosun çıkartılır. Soya sosu, tuz ve biber ilave edilerek , orta ateşte bir 15 dakika daha kaynatılır. Çorbadan tüm aromatik sebzeler çıkartılır. Malzemeler ve noodle hazırlanırken, çorba suyu kısık ateşte sıcak tutulur.

1 tatlı kaşığı soya sosu, yarım tatlı kaşığı susam yağı, yarım tatlı kaşığı şeker, yarım tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak ve bir tutam karabiber ile ince dilimlenmiş sığır eti terbiyelenir. Sebzeler hazırlanırken bir kenara konulur.
İnce dilimlenmiş kabağın üzerine bir tutam tuz serpilir ve 5-10 dakika için bir kenara alınır. El ile, tuzlanmış kabağın fazla suyu sıkılır. Hafifçe yağlanmış tavada kavrulur (1-2 dakika).

Tuz ve biber serpilerek hafifçe yağlanmış tavada ve orta ateşte, ince dilimlenmiş havuçlar kavrulur. (1-2 dakika) (Eomuk, mantar ya da soğan kullanılıyorsa, aynı şekilde pişirilir)

Bir tavada, yüksek ateşte, 2-3 dakika sığır eti sotelenir.

Somyeon noodle paketteki talimata göre 3 dakika kadar pişirilir. Hızla süzülür ve pişmesini durdurmak için soğuk suya tutulur. (Somyeon noodle elastik değidir. Noodle'ın hamur gibi olmaması için bu soğuk suda durulama işlemi önemlidir.) Suyu süzgeç ile boşaltıldıktan sonra, noodle iki servise ayrılır.

Srvis kasesine bir porsiyon noodle konulur.Erişte üzerine sıcak et suyu/çorba dökülür. Diğer malzemelerin bir miktarı, hoş bir görünüm için noodle üzerinde düzenlenir. Doğranmış yeşil soğan serpilerek yemek tamamlanmış olur.
İsteğe bağlı olarak yanında sos ile, sıcak servis edilir.


|| English ||

Janchi guksu, translated into “banquet/feast noodles,” is a simple warm noodle dish made with thin wheat flour noodles (somyeon) that are usually in a clear anchovy or beef broth. It is typically topped with thin strips of beef, eggs, and vegetables. The most common vegetable used for this noodle dish is zucchini. This warm noodle bowl is usually served with spicy soy sauce based sauce (yangnyeomjang). Noodles symbolize long and happy lives in Korean culture. Thus, this noodle dish is traditionally served alongside other special occasion foods at large feasts such as weddings. The name of the dish comes from that tradition.

2 Servings

Ingredients

8 ounce somyeon (somen) noodlesAnchovy Broth:
- 10 – 12 medium to large dried anchovies (Myulchi)
- 1 3-inch square dried kelp (dasima/kombu)
- 4 oz Korean radish*, cut into 2-inch cubes
- 1/2 onion*
- 2 garlic cloves*
- 1/2 of scallion* (white part)
- 6 cups water
- 1 tablespoon soy sauce (preferably soup soy sauce – gukganjang)
(*Simple anchovy broth can be made with dried anchovies and kelp. However, the vegetables will add more depth to the flavor of the broth. You can freeze any leftover broth to use at another time for making jjigae or gaeranjjim.)

Toppings*
- 1/2 zucchini (4 ounce), julienned
- 1 small carrot (3 ounce), julienned
- 1 egg, beaten and fried into a thin sheet (jidan), julienned
- 3 ounce beef, cut into thin strips
- 1/2 scallion (green part), chopped
(*Other common toppings include eomuk (fish cake), mushrooms, onion, and kimchi.)

Sauce (Yangnyeomjang) – Optional
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 teaspoon Korean chili pepper flakes (gochugaru)
- 1/2 teaspoon sesame oil
- 1/2 teaspoon sesame seeds
- 1/2 teaspoon garlic
- 1 scallion finely chopped
(Mix all sauce ingredients well and set aside.)

Directions

Add all broth ingredients to a medium pot, except the soy sauce. Bring it to a boil. Reduce the heat to medium and boil for 10 minutes, uncovered. Remove anchovies and kelp from the broth. Add the soy sauce, salt and pepper to taste and boil for an additional 15 minutes over medium heat. Remove all the aromatic vegetables from the broth. Keep it warm over very low heat while preparing the toppings and noodles.

Season the beef strips with 1 teaspoon soy sauce, 1/2 teaspoon sesame oil, 1/2 teaspoon sugar, 1/2 teaspoon minced garlic, and pinch black pepper. Set aside while preparing the vegetables.

Lightly sprinkle salt over julienned zucchini and set aside for 5 – 10 minutes. Squeeze out excess liquid from salted zucchini by hand. Sauté in a lightly oiled skillet over medium high heat (1 – 2 minutes).

Sauté the julienned carrots in a lightly oiled skillet over medium high heat (1- 2 minutes), sprinkling salt and pepper to taste. (If using eomuk, mushrooms, or onion, cook the same way.)

Sauté the beef in a skillet for 2 – 3 minutes over high heat.

Bring a medium pot of water to a boil. Cook somyeon noodles according to the package instructions (about 3 minutes). Drain quickly and shock in cold water to stop cooking. Continue to drain and rinse in cold water. (Somyeon noodles are not resilient. This rinsing process is important so the noodles don’t get soggy.) Make two one-serving size mounds as you remove from the water. Place the mounds in a colander to drain.

Place the noodles in a serving bowl. Pour the hot broth over the noodles. Nicely arrange a small amount of each topping on top of the noodles. Finish the dish off with a sprinkle of the chopped scallions.

Serve warm with the optional sauce on the side.


Kaynak / Source
Cevapla
#2
[Resim: y52nvL.jpg]

[Resim: JAdLnB.gif]

[Resim: a3Pq2O.jpg]

[Resim: o3nQ3k.jpg]
Cevapla
#3
Arkadaşlar ançuez:hamsi olarak geçiyor, eğer deneyecekseniz hamsi kullanabilirsiniz çorbanın suyu için. Ayrıca araştırdım, bunu çorba olarak değil de yemek olarak yapanlar da var, yani susuz; sadece noodle kullanıp aynı sebzeler veya türevleri ile üzerini düzenliyorsunuz ve isterseniz sos da kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun yapmak isteyenlere!

[Resim: LAdPno.jpg]
Cevapla
#4
Ellerine sağlık Tuğçe, teşekkür ederiz. Smile
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. ^^
Cevapla
#6
Teşekkür ederiz. ^^
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla
#7
Janchi-Guksu / 잔치국수
Translate: Tuğçe ELİT

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...ts&fref=ts
Cevapla
#8
Teşekkür ederiz. ^^
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi