yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In Meat-Loving Korea, Vegans Create Ways To Eat
#1
In Meat-Loving Korea, Vegans Create Ways To Eat

Et Sevdalısı Kore’de Veganlar Ne Yiyorlar

[Resim: BL3lqD.jpg]
Jongno’nun et restoranlarıyla dolu sokağında iki kişi menüye bakıyor.

Et sevdalısı bir ülkede et yememek zor bir tercihidir. Küçük bir lokantanın vejetaryen menüsünde yer alan çoğu şeyin içinde az da olsa et veya hayvansal gıdalar bulunuyor.

Örneğin normal bir lokantada vejetaryen kimbap sipariş ettiğinizde, ismine rağmen bu kimbapın içerisinde bir parça jambon görebilirsiniz. Vejetaryenler için daha da kötü olan ise kızartılmış yumurta ve yengeç etinin de rulonun içine konulması ya da bunun et suyuyla servis edilmesidir.

Kore’nin ete olan bu hususi sevgisi yıllık et tüketim oranındaki son artışla da kanıtlanmıştır. Kore’nin takma adı olan “Tavuk Cumhuriyeti”nden bahsetmeye bile gerek yok. Kore Tarım Ekonomisi Enstitüsünün sunduğu rapora göre, 1996 yılında Kore’deki kişi başı yıllık et tüketimi 28.6 kilo iken, bu sayı 2015’te 46.9 kilo olarak neredeyse iki katına çıkmıştır. 2016 yılında ülkenin en büyük ithalatı sığır eti, mısır ve domuz etiydi. Yıllık et tüketimi oranındaki %3 artışa istinaden bu miktarın 2026’ya kadar 51.5 kilo kadar artması tahmin ediliyor.

[Resim: 6Jd3gk.jpg]
Çiğ gıda konusunda uzmanlaşmış eğitim bilimci Kim Yeo-un aylık vegan buluşmaları düzenliyor. Burada vegan arkadaşlarıyla birlikte tarifler paylaşıp kendilerine sağlıklı bir ziyafet çekiyorlar. Kim’in aylık vegan buluşması için yaptığı çikolatalı kekler.

Bu büyüyen et odaklı yemek kültürü Kore’deki vejetaryenler için hayatı oldukça zor bir hale getiriyor. Vegan restoranların ve vejetaryenlere yönelik satış yapan dükkanların olduğu ABD, Kanada veya Singapur’un aksine Kore’de yalnızca birkaç restoran vegan yiyecekler servis ediyor. Büyük işletmeler olan Emart ve Lotte Mart gibi yerli satıcılarda vegan dostu bölümlere pek rastlanılmıyor.

Kore’de yaşayan ve Itaewon’da “Huggers” adlı vegan burger restoranı işleten Amerikalı vegan AJ Garcia: “Kore’de müşteriler yiyeceklerden bir şey çıkarılmasını istediğinde restoran çalışanları bunu pek hoş karşılamıyorlar. Bir defasında bir lokantaya gidip yemeğimin et suyu yerine suyla pişirilmesini istemiştim. Bir vegansanız etin tadını fark edebilirsiniz. Onlardan rica etmeme rağmen, aşçı yemeği et suyuyla pişirmiş ve de sadece birazcık koyduğunu söylemişti” açıklamasında bulundu.

Dünya Hayvan Hakları Birliği (CARE) Amerika şubesinin yönetici müdürlüğünü de yapan Garcia: “ABD’de bu çok farklı. Herhangi bir süpermarkete gittiğinizde vegan bölümü bulabilirsiniz. Hamburgerden dondurmaya kadar her türlü vegan ürününü görebilirsiniz” diye ekledi.

Kore’deki vejetaryenlerin şansına ülkedeki vegan restoran ve pastanelerin sayısı geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde artış göstermiştir.

[Resim: 2FhKs.jpg]
Mapo’daki YummyYomil’in soya etinden yapılmış vegan burgeri (solda). Yeşil çaylı dondurmalı latte (ortadaki) ve misk otlu küçük vegan keki ile kabaklı çörek (sağda) hiçbir süt ürünü olmadan yapılmış ve Hongdae’deki vegan pastanesi Cafe Honesta’da satılıyor.

Ancak bu mekanlar çoğunlukla Itaewon ve Hongdae gibi popüler bölgelerde yoğunlaştığı için bu durum veganları bu bölgelere gitmeye zorluyor.

Başka bir problem ise bu vegan restoran ve pastanelerin çoğunun çalışma saatlerinin kısa olmasıdır. Örneğin Huggers sadece Cuma ve hafta sonları açık ve Hongdae’deki vegan pastanesi Ilpleutsuparis da sadece haftanın üç günü açıktır. Restoran faal durumdayken pastane 13.00-19.00 saatleri arasında açıktır.

Çiğ gıdalar tüketen ve yavaş yavaş bir vegana dönüşen eğitim bilimci Kim Yeo-un: “İlk 4 yıl önce yediklerime dikkat etmeye başladığımda dışarıda neredeyse hiçbir şey yiyemediğimi fark ettim. Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda genellikle dışarıda bir yerde yemek yersiniz fakat yediğim şeyler değiştiğinden mütevellit bu benim için imkansız hale geldi. İlkinde arkadaşlarımı evime davet ettim ve onlar için çiğ ve vegan yemekler hazırladım. Ama arkadaşlarım dışarıda yemek istediği için bunun sürdürülebilir olmadığını ve onların istediği yemek türünün bana göre olmadığını fark ettim” diye belirtti.

Kim: “Öğünümü değiştirdiğim için bazı arkadaşlarımla eskisi kadar sık görüşemediğimi inkar edemem. Bir vegansınız yalnız hissedersiniz” diye ekledi.

Bu yalnızlık kendisini vegan arkadaşlarıyla tariflerini paylaşmak ve Kore’deki vegan hayatını anlatmak için aylık buluşmalar düzenlemeye yöneltti.

Şimdilerde Singapur’da çalışan Keum Suh-yeong da benzer bir deneyim tecrübe etmiş. Keum: “Kore’de vegan olmak aşırı zor” diye açıkladı. Hayatının Singapur’da daha rahat olduğunu belirtti.

Keum: “Kore’de tam anlamıyla bir vegan olamıyorum. Tükettiklerimden hayvansal ürünleri çıkarmak için elimden geleni yapsam da Kore’deki birçok restoran et içerikli yiyecekler servis ediyor. Mezeler bile et suyuyla pişiriliyor. Ama Singapur’daki birçok restoran vegan yiyecekler servis ediyor ve epey de salata dükkanı var” diye ekledi.

Kore’de salata genellikle kilo vermek isteyenler tarafından tüketilen sağlıklı bir diyet yemeği olarak düşünülüyor. Bu yüzden çoğu insanın kafelerde yediği salataların içinde, yemeğe protein katmak için, çoğunlukla tavuk eti, peynir veya kaynatılmış yumurta bulunuyor. Müşteriye özel içecek servisinde bulunmasıyla bilinen Starbucks bile veganlar için tavuk, domuz pastırması veya hindi eti gibi et ürünleri içeren tüm salata ve sandiviçleriyle sınırlı yiyecek seçeneği sunuyor. Vegan menüsündeki potansiyel ekonomik değerin farkına varan kahve zinciri geçen hafta ülke genelinde vegan kekler satmaya başladı. Ancak kekin içindekiler sağlığına düşkün birçok veganın beklentilerini karşılayamamıştır.

Sınırlı yiyecek seçenekleri haricinde diyet sınırlaması olan kişilerin negatif sosyal algısı sıradan sosyal hayatı olan vejetaryenleri engelleyen başka bir faktördür.

Garcia: “Kore’deki toplumsal kültür, trendleri takip eden insanlara oldukça baskı yapıyor. Kore birlikte yemek yiyen ve her şeyi birlikte yapan bir sosyal kültüre sahiptir. Yani normal olmadığı düşünülen bir şey yaparsanız bu hayatınızı daha da zorlaştırır... Bu ülkede dışlanmış hissetmek çok fazla” dedi.

Kore’deki birçok vegan sırf çeşitli sosyal buluşmalar düzenlemek için sık sık yalan söylemeye zorlanıyorlar.

Eğitim bilimci Kim’e göre katıldığı aylık vegan buluşmalardaki insanlar başkalarıyla, özellikle iş arkadaşlarıyla, yemek yerken tuhaf durumları önlemek için sık sık bazı zekice hareketler üretmeye zorlanıyorlar.

Kim: “Bazıları bana ya et yememek için bahane olarak oryantal ilaç aldıkları konusunda yalan söylediklerini ya da sürekli ızgaradaki eti çevirerek kimsenin onların eti yiyip yemediğini fark etmediğini söyledi” dedi.

Kim: “Veganlar genellikle bakıma muhtaç insanlar olarak görüldüğü ve her iki taraf da birlikte yemek yediklerinde bunun olmasını istemedikleri için böyle oluyor” diye ekledi.

Sosyal baskıyla alakalı Sogang Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Profesörü Chun Sang-chin: “Kore toplumu bireylerin kendi tercihlerini hoş görmek yerine başkalarıyla birlik olup birilerinin üzerinde büyük bir sosyal baskı oluşturuyor. Bu trend yalnızca yaşlı insanlar arasında değil, 20’li ve 30’lu yaşlardaki insanlarda da görülüyor” dedi.

Seoul Ulusal Üniversitesinde gıda ve beslenme üzerine doktora yapmış ve Vejetaryen Beslenmesi Araştırma Enstitüsü müdürü Dr Lee Gwang-jo’ya göre sosyal baskıya rağmen Kore’deki okullarda veganlar için yemek seçeneğinin eksikliği vegan öğünlerini lekelemekte büyük rol oynuyor.

Lee: “70-80’li yıllara dönersek birçok önemli çalışma et içerikli bir öğünü konu alıyordu. O zamanlar Batı’da bu çalışmaları takip edenler şimdi Kore’de profesör olarak çalışıyorlar. Bu profesörlerin öğrencileri ise okullarda et içerikli öğünleri planlayan beslenme uzmanı olarak çalışıyorlar” dedi.

Bu okul yemekleri genç yaştaki öğrencilere et sağladığı için, Lee’nin de söylediği gibi doğal olarak et tadına “bağımlı” oluyorlar.

Lee’ye göre: “Bu sebeple okullar öğrencilere erkenden vegan yiyecekleri sunmalı, böylelikle onlar da bu tada alışabilirler. Eşit oranda yemek sağlamak, (varsa) ete odaklanmak demek, aslında başka bir diyet seçeneği bir bakıma yok.”

Veganların seçeneklerine müdahale eden başka bir engel ise fiyattır.

Genelde bir vegan öğününün yöresel bir öğünden daha pahalı olduğunu benimseyen bir yüzde var. Vegan restoranlar ve pastanelerde servis edilen yiyecekler Kore’deki diğer restoranlar ve pastanelerde satılan alternatiflerinden genellikle biraz daha pahalıdır.

Sinchon’da yeni açılan vegan kafesi “Raw Vega”nın avuç içi büyüklüğündeki kekinin fiyatı yaklaşık 7.000 won.

Fiyata önem veren müşteriler aynı fiyata o kekin dört katı büyüklüğündeki bir kek alabilecekleri Paris Baguette gibi yerel bir Fransız pastanesine yönelebilirler. Fakat Lee’ye göre bir yolu var.

Lee: “Endüstriyelleşmiş hayvancılık, müşterilerin hayvansal ürünleri daha ucuza almalarını sağlıyor. Vegan gıda talebi büyük yöresel gıda şirketlerinin bu konuyu ciddiye almaya başladığı noktaya ulaşırsa, vegan gıdalarını daha uygun fiyatlı hale getirerek ölçek ekonomisi meydana gelir” diye belirtti.


Kaynak

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#2
In Meat-Loving Korea, Vegans Create Ways To Eat

[Resim: BL3lqD.jpg]
Two people look over menu options on street filled with meat restaurants in Jongno District, central Seoul.

Oftentimes, not eating meat is a difficult option in a meat loving country, where almost everything from simple soups to items on the vegetarian menu at a bistro contain at least a small amount of meat or animal-derived ingredient.

If you order a vegetarian gimbap (seaweed rolled rice) at a regular diner, for example, it may still contain a piece of ham, despite its name. Making things worse for vegans, fried eggs and pieces of crab are also packed inside the roll, which is usually served with broth made using meat.

Koreans’ particular love of meat is evidenced by a recent jump in the annual meat consumption rate, not to mention its nickname “Republic of Chicken.” According to a report from the Korea Rural Economic Institute, the annual meat consumption per person in Korea has almost doubled over the past two decades from 28.6 kilos (63.05 pounds) in 1996 to 46.9 kilos in 2015. In 2016, the nation’s biggest import was beef, followed by corn and pork. Based on the average three percent increase in the annual meat consumption rate, the amount is projected to go up as high as 51.5 kilos by 2026.

[Resim: 6Jd3gk.jpg]
Raw food instructor Kim Yeo-un runs a monthly vegan gathering, left, where she shares recipes and enjoys healthy treats with fellow vegans. Brownies, right, that Kim cooked for the monthly vegan gathering.

This increasingly meat-based food culture makes life very difficult for vegetarians in Korea. Unlike the United States, Canada or Singapore, with vegan restaurants and vegetarian retail shops abound, only a few restaurants serve vegan food in Korea. It is also very uncommon to see vegan-friendly sections in local retailers, even at major discount chains like Emart and Lotte Mart.

“In Korea, people from restaurants don’t like it when their customers ask for something to be taken out from their food,” said American vegan AJ Garcia, who lives in Korea and runs the vegan burger restaurant Huggers in Itaewon, central Seoul. “I once went to a diner and asked for my dish to be cooked in water since broth has meat in it. [For a vegan], you can taste it. But despite what I had asked, the cook served the dish in broth anyway, saying, ‘I just put a little bit.’”

Garcia, who is also the executive director of Coexistence of Animal Rights on Earth’s (CARE) American branch, added, “It’s a lot different in the United States. You can go to any supermarket and there’s a vegan section. You can get vegan everything from a hamburger to an ice cream.”

Luckily for vegetarians in Korea, the number of vegan restaurants and bakeries in the country has gradually increased over the past few years following media attention given to vegan diets.

[Resim: 2FhKs.jpg]
At left is a vegan burger made with soy meat from YummyYomil in Mapo District, western Seoul. A matcha ice cream latte, center, a vegan mugwort pound cake and a pumpkin scone, right, made without any dairy products, is sold at the vegan bakery Cafe Honesta in Hongdae, western Seoul.

However, they are mostly concentrated around hip areas like Itaewon and Hongdae in central and western Seoul, forcing vegans to venture out to those areas in order to dine out.

Another problem is that many of these vegan restaurants and bakeries have short operating hours. Huggers, for example, is only open on Fridays and weekends, and vegan bakery Ilpleutsuparis in Hongdae is also only open three days a week. When the shop is in operation, the bakery is open from 1 p.m. to 7 p.m.

“When I first started to watch my diet four years ago, I realized there is almost nothing I could eat outside. When you meet friends, you usually go out for a meal, but that was not possible for me since I had shifted my diet,” said raw food instructor Kim Yeo-un, who started off with a raw diet and gradually shifted to being a vegan. “At first, I invited my friends over and prepared raw and vegan dishes for them. But I realized that it wasn’t sustainable, as my friends wanted to eat out, and the type of food they craved was not right for me.”

“I can’t deny that changing my diet cost me some friends because we don’t meet up as often as we used to,” admitted Kim, adding that, “you feel lonely when you become a vegan.”

That loneliness drove her to launch a monthly gathering with fellow vegans to share their recipes and stories of vegan life in Korea while enjoying delectable treats prepared by Kim.

Keum Suh-yeong, who currently works in Singapore, shared a similar experience. “Being a vegan in Korea is extremely tough,” she said. She went on to explain that her life has become a lot more comfortable in Singapore.

“In Korea, I couldn’t go completely vegan. Although I tried my best to exclude all the animal products from what I consumed, most of the restaurants in Korea serve dishes revolving around meat. Even side dishes are cooked based on meat broth. But in Singapore, most restaurants offer vegan dishes, and even better is that there are so many salad shops here.”

In Korea, salads are usually considered a healthy diet food consumed by those looking to shed weight. Therefore, salads, which most people buy at cafes, usually contain pieces of chicken breast, slices of cheese or a boiled egg to add protein to the meal. Even Starbucks, which is known for customizing drinks for its customers, provides limited food options for vegans, with almost all of its salads and sandwiches containing some kind of meat, such as chicken, bacon or turkey. Recognizing the potential economic value in vegan diet, the coffee chain started selling vegan cakes nationwide last week. But the ingredients haven’t been able to meet the expectations of many health-conscious vegans.

Outside of the limited food options, the negative social perception of those with dietary restrictions is another factor that hinders vegans from having an ordinary social life.

“Communal culture in Korea puts a lot of pressure on people to follow trends,” said Garcia. “Korea has a social culture of eating and doing everything together. So if you do anything out of what is considered normal, it makes your life very hard… Feeling ostracized in this country is very big.”

Many vegans in Korea are often forced to make up lies just to get through various social gatherings.

According to the raw food instructor Kim, people from her monthly vegan gathering are often forced to come up with some smart moves to prevent awkward situations while eating out with others, especially with colleagues.

“Some of them told me that they either lie that they’re taking oriental medicine as an excuse to avoid eating meat or continuously flip over the meat being grilled so that nobody notices that he or she is not eating it,” said Kim.

“This happens because vegans are often regarded as people who need to be attended to, and both sides don’t want that to happen every time they eat together.”

Regarding the social pressure, Prof. Chun Sang-chin, who teaches in the department of sociology at Sogang University, said, “Korean society has a strong social pressure to be in sync with others rather than tolerating an individual’s choices. This trend is not only seen among people of older generations, but also among young people in their 20s and 30s.”

Despite social pressure, the lack of a vegan options in school meals across Korea has played a major role in stigmatizing vegan diets, according to the head of the Vegetarian Nutrition Research Institute, Dr. Lee Gwang-jo, who has a Ph.D. in food and nutrition from Seoul National University.

“Back in the ’70s and ’80s, mainstream studies revolved around a diet that included meat. Those who learned from those studies in the West back then have now settled as professors in Korea. The students who studied under those professors have become nutritionists at schools, planning diets revolving around meat,” said Lee.

Since these school meals provide students with access to meat from a young age, they naturally become “addicted” to the taste of meat, explained Lee.

“That’s why schools need to offer vegan-based meals to students from as early as daycare, so they can become used to the taste,” he said. Uniformly providing meals centered around meat when there’s, in fact, another diet option is “abuse in a way,” according to Lee.

Another barrier blocking vegan options from becoming more mainstream is cost.

Generally, there’s a perception that following a vegan diet is more expensive than a more conventional diet. Food served at vegan restaurants and bakeries are often priced slightly higher than their substitutes sold at other diners and bakeries around the country.

The price of a palm-sized cake at “Raw Vega,” a newly opened vegan dessert cafe in Sinchon, western Seoul, costs nearly 7,000 won ($6.30).

Price-conscious customers can head to a local franchise bakery like Paris Baguette where they can purchase a cake that is four times bigger than the palm-sized dessert for nearly the same price. But according to Lee, there is a solution.

“Industrialized livestock production has allowed customers to access animal products at cheaper price. If demand for vegan food also rises to the point where local major food companies start to take it seriously, the economy of scale will occur, making vegan food more affordable,” said Lee.


Source

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#3
In Meat-Loving Korea, Vegans Create Ways To Eat
Translated by Yasemen PESKIRSOY

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz Yasemen. Smile
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. Smile
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi