07-04-2013, Saat: 23:29
(Son Düzenleme: 05-08-2013, Saat: 18:17, Düzenleyen: black pearl.)
Hotteok / 호떡
![[Resim: 36859270.jpg]](http://img59.imageshack.us/img59/5237/36859270.jpg)
Hotteok, çeşitli malzemelerle doldurulmuş Kore krebidir ve Güney Kore'nin sevilen bir sokak yiyeceğidir. Genellikle kış aylarında yenilmektedir. Krebin 19. yüzyıldan sonra Kore'ye göç eden Çinli tüccarlar tarafından getirildiği inanılmaktadır. Genellikle içi et dolgulu Çin kreplerinin aksine; hotteok Korelilerin zevkine uygun içi tatlı dolgu ile yapılmıştır.
Malzemeler
Hamuru için
Un
Su
Süt
Şeker
Maya
İç Harcı İçin
Esmer Şeker
Bal
Fıstık
Tarçın
Yapılışı
Hamur malzemeleri karıştırıldıktan sonra, hamurun kabarması için bir süre beklenir. Katılaşmış hamur avuç büyüklüğünde toplar haline getirilir ve içi esmer şeker, bal, yer fıstığı ve tarçın ile doldurulur. İçi doldurulmuş hamur yağlanmış ızgaraya yerleştirilir ve ahşap saplı presleme aracıyla üzeri bastırılarak daire şeklini alır.
Güney Kore'de, hazır kuru hotteok karışımı plastik paketler içerisinde temin edilebilir. Bu karışım ayrıca esmer şeker, yer fıstığı ve susamdan oluşan bir dolgu ile verilmektedir.
Çeviri:simay_m
*************************
English
Hotteok is a variety of filled Korean pancake, and is a popular street food of South Korea. It is usually eaten during the winter season. It is generally believed that hotteok originated from Chinese merchants who immigrated to Korea after the late 19th century. Unlike many Chinese pancakes, which often contain savory meat fillings, hotteok are stuffed with sweet fillings, to suit Koreans' tastes.
Ingredients
For Dough
Flour
Water
Milk
Sugar
Yeast
For Filling
brown Sugar
Honey
Peanuts
Cinnamon
Preparation
The dough for hotteok is made from wheat flour, water, milk, sugar, and yeast. The dough is allowed to rise for several hours. Handful-sized balls of this stiff dough are filled with a sweet mixture, which may contain brown sugar, honey, chopped peanuts, and cinnamon. The filled dough is then placed on a greased griddle, and pressed flat into a large circle with a special tool with a stainless steel circle and wooden handle as it cooks.
In South Korea, ready-made dry hotteok mix is commercially available in plastic packages. The mix also comes with a filling consisting of brown sugar and ground peanuts or sesame seeds.
Kaynak / Source
![[Resim: 36859270.jpg]](http://img59.imageshack.us/img59/5237/36859270.jpg)
Hotteok, çeşitli malzemelerle doldurulmuş Kore krebidir ve Güney Kore'nin sevilen bir sokak yiyeceğidir. Genellikle kış aylarında yenilmektedir. Krebin 19. yüzyıldan sonra Kore'ye göç eden Çinli tüccarlar tarafından getirildiği inanılmaktadır. Genellikle içi et dolgulu Çin kreplerinin aksine; hotteok Korelilerin zevkine uygun içi tatlı dolgu ile yapılmıştır.
Malzemeler
Hamuru için
Un
Su
Süt
Şeker
Maya
İç Harcı İçin
Esmer Şeker
Bal
Fıstık
Tarçın
Yapılışı
Hamur malzemeleri karıştırıldıktan sonra, hamurun kabarması için bir süre beklenir. Katılaşmış hamur avuç büyüklüğünde toplar haline getirilir ve içi esmer şeker, bal, yer fıstığı ve tarçın ile doldurulur. İçi doldurulmuş hamur yağlanmış ızgaraya yerleştirilir ve ahşap saplı presleme aracıyla üzeri bastırılarak daire şeklini alır.
Güney Kore'de, hazır kuru hotteok karışımı plastik paketler içerisinde temin edilebilir. Bu karışım ayrıca esmer şeker, yer fıstığı ve susamdan oluşan bir dolgu ile verilmektedir.
Çeviri:simay_m
*************************
English
Hotteok is a variety of filled Korean pancake, and is a popular street food of South Korea. It is usually eaten during the winter season. It is generally believed that hotteok originated from Chinese merchants who immigrated to Korea after the late 19th century. Unlike many Chinese pancakes, which often contain savory meat fillings, hotteok are stuffed with sweet fillings, to suit Koreans' tastes.
Ingredients
For Dough
Flour
Water
Milk
Sugar
Yeast
For Filling
brown Sugar
Honey
Peanuts
Cinnamon
Preparation
The dough for hotteok is made from wheat flour, water, milk, sugar, and yeast. The dough is allowed to rise for several hours. Handful-sized balls of this stiff dough are filled with a sweet mixture, which may contain brown sugar, honey, chopped peanuts, and cinnamon. The filled dough is then placed on a greased griddle, and pressed flat into a large circle with a special tool with a stainless steel circle and wooden handle as it cooks.
In South Korea, ready-made dry hotteok mix is commercially available in plastic packages. The mix also comes with a filling consisting of brown sugar and ground peanuts or sesame seeds.
Kaynak / Source
✿ Özlem ✿