Historic Temple Gets First Pagoda: Songgwangsa Installs a Modern Sculpture by Byoungho Kim
Tarihi Tapınağın İlk Pagodası: Songgwangsa’ya Byoungho Kim tarafından Modern bir Heykel Yerleştiriliyor
Resimde Suncheon, Güney Jeolla’daki Songgwang Tapınağı keşişleri sanatçı Byoungho Kim tarafından yapılan “Medyatik Hafıza” heykelini izlemektedir. Tapınağın girişindeki Cheongnyang Köşkü yanındaki heykel 1 yıl sergilenecektir [Moon So-Young]
SUNCHEON, Güney Jeolla- Songgwang Tapınağı ya da Songgwangsa (송광사), 1000 yıllık tarihinde, “gugsa(halkın öğreticisi)” ünvanı verilen 16 keşiş de dahil olmak üzere, birçok ünlü rahibi yetiştirdiğinden dolayı Kore’nin “üç hazineli tapınakları”ndan biridir. Budizm’in üç hazinesi, Buddha’nın kendisi, Dharma (onun öğretileri) ve keşişlerdir.
Budist mimarisi için gerekli olan pagoda olmadan, böyle büyük ölçekli bir tarihi tapınağın inşa edilmesi oldukça gariptir. Bu durumda, Songgwangsa keşişlerine göre iki hipotez vardır:
Bu hipotezlerden biri, Güney Jeolla, Suncheon’daki tapınağın yeri, Feng Shui’ye göre su üzerinde yüzen nilüfer çiçeği formundadır, bu sebeple çoğunlukla Kore’de taştan yapılan bir pagoda bu nilüfer çiçeğine baskı yapacaktı. Diğer hipotez ise, tapınağın yakınlarında bulunan granit gibi bir taşın pagoda yapımı için uygun olmamasıydı.
Her iki hipoteze rağmen, günümüzde, en eşsiz parça olan pagodanın eksikliği göze çarpmaktadır.
Bu sebeple, çağdaş bir sanat projesinin -pagodaya benzer bir heykel- kabul edilmesi ve tapınak girişindeki Cheongnyang köşkünün yakınında olmasına izin verilmesi Songgwang Tapınağı için eşsiz bir durum oldu. Sanatçı Byoungho Kim tarafından inşa edilen “Medyatik Hafıza” heykeli cumartesi günü gösterime sunuldu.
42 yaşındaki sanatçı Kim, ilk bakışta endüstriyel üretim etkisi veren ancak aynı zamanda sınırsız şekilde yükselerek yücelik hissi veren birçok modülden heykeller oluşturması ile bilinir.
Sanatçı, cumartesi günü tapınaktaki konuşmasında, “Sadece müze ya da galerinin beyaz bir odasında var olmak yerine, doğa ve insanın teneffüs ettiği bir çalışma denemek istedim. Bu çalışma, güneş ışığı, rüzgar, yağmur ve insanların dokunuşlarıyla parlak altın renginden kızılımsı kahverengiye dönüşerek gelecek yıla kadar burada sergilenecek.” dedi.
Sanatçı konuşmasını, “Aslında, bir dini inancım yok.” diye sürdürdü. “Ancak, Bu taşlar, dua eden görselleştiriyor Budist pagodalarıyla ve dua eden insanları görselleştirdiği için her Kore tapınağı yakınında bulunabilecek, dua eden insanların üst üste yığdığı taşlarla ilgileniyorum. Taş yığınları dünyanın her yerinde görülebilir... Taşlar, dilek veya duaları temsil etmektedir. Bu nedenle, ben de Budist pagodasının formunu oluştururken aynı üst üste konulan taşlar gibi modüllerle bağlantı kurdum.”
Songgwangsa Öğretileri Enstitüsü Müdürü saygıdeğer Daegyeong da “Pagodanın tamamlanmış formu, dua eden insanların dileklerinin oluşturduğu yığını hatırlatıyor. Pagoda, aynı zamanda Budist Pratityasamutpada teorisini (her fenomen bir diğerine bağlı olarak yükselir) de gösteriyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Songgwangsa Müzesi Müdür Yardımcısı saygıdeğer Moo Rang ise, “Tapınaklar, gelenek, çağdaş sanat ve kültür arasında denge olmaya çalışıyor. Bu proje, Songgwangsa’nın çağdaş sanata tutunarak daha aktif olmasına yardım edecektir.” dedi.
By Moon So-Young [[email protected]]
Çeviren: nuranke (Dr. Nuran Kemankaşlı)

![[Resim: 2iGfV.jpg]](http://funkyimg.com/i/2iGfV.jpg)
![[Resim: 2iTyL.jpg]](http://funkyimg.com/i/2iTyL.jpg)