yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hahoe Mask Maker Tells the Story of Korea
#1
Hahoe Mask Maker Tells the Story of Korea

Hahoe Maskesi Ustası Kore’nin Hikayesini Anlatıyor

[Resim: XM7m3k.jpg]
Aynı zamanda Hahoe Maskeleri Müzesinin müdürü olan Usta Kim Dong-pyo Hanhoe Köyündeki atölyesinde oturuyor.

Dağlık araziye sahip Gangwon’dan başlayarak tüm güneyi dolaşan Nakdong Nehri, Andong şehrinin batı ucunda yer alan Hahoe Köyünü de ziyaret ediyor. Nehrin ve dağın resmedilmeye değer manzarası ülkede hiç böyle bir manzara yokmuş gibi bir fikir oluşturuyor ancak burayı asıl özel bir yer yapan şey gülümsemedir, ki bu gülümseme insanların yüzlerindeki değil, geleneksel maskelerdeki gülümsemedir.

Ünlü Hahoe maskelerinin Seosan’daki Buda Üçlüsü’nün cömertliğini, Silla Hanedanlığı Dönemindeki (57 M.Ö-935 M.S) maksae çinileri üzerine nakşedilen Kore yarımadasının tarihini ve Üç Krallık Dönemine (57 M.Ö-668 M.S) ait Meditation’da altın yaldızlı bronz Maitreya’nın bilgeliğini bir cisim haline getirdiği söyleniyor.

Maskeler aslında, Hahoe köylülerinin huzur ve bol ürünlü bir hasat dilemek amacıyla koruyucu tanrılarına dua ettikleri Byeolsingut olarak adlandırılan özel bir cin kovma ayininde kullanılırdı. 121 Numaralı Ulusal Hazine olarak tanımlanan en eski Hahoe maskesinin hikayesi orta dönem Goryeo Hanedanlığına kadar uzanan genç usta Heo Doryeong’un üzücü hikayesidir.

Heo ailesi Hahoe Köyünü işgal ettiğinde, köy bir dizi gizemli olayla sarsılmıştır. Bir gün, genç usta Heo uyuyorken dağ tanrısı rüyasında ona bir maske yapıp o maskeyle dans ederek köyü sıkıntılarından kurtarabileceğini söylemiş. Ancak dağ tanrısı bir de demiş ki, maskeyi yaptığını kimsenin bilmemesi ve maskeyi yaparken kimsenin onu görmemesi gerekiyormuş.

Genç usta Heo derde gömülmüş köyünü kurtarmak için köyün uzak bir köşesini gözüne kestirerek kendine küçük bir kulübe inşa etti ve işini hatasız bir şekilde yapmaya koyuldu. Her şey planladığı gibi gidiyordu ancak bir gün Heo’ya aşık olan genç bir kız onu görmek için kulübesini ziyaret etti. O noktada genç usta öldü. Genç kız hemen sonrasında suçluluk ve acı içinde hayatına son verdi. Köylüler kızın ruhunu huzura erdirmek için kulübenin olduğu yere bir seonangdang (köyün tanrı/tanrıçası için bir tapınak) inşa ettiler ve her ay yılının ilk ayında onu onurlandırmak için bir ayin gerçekleştirdiler. Bunun Hahoe Byeolsingut’un kökeni olduğu söyleniyor.

[Resim: oXPoNb.jpg]
Solda: Kraliçe II. Elizabeth 1999’da Hanhoe Köyünü ziyaret etmiş. Yaptığı gaksi maskeyi takarak bir oyunda yer alan Müdür Kim’le el sıkışmış. Sağda: Ziyaretçiler Hahoe Köyünün girişinde yer alan Hahoe Maskeleri Müzesinde sergilenen maskelere bakıyorlar.

Hahoe Byeolsingut tallori’de (maske performansı) gösterilen 10 maske vardır: gaksi (gelin), baekjeong (kasap), halmi (yaşlı kadın), imae (alimin hizmetlisi), choraengi (uçarı hizmetli), jung (keşiş), bune (evli genç kadın), yangban (asilzade), seonbi (alim) ve iki juji (aslan) maskesi. Her maske kendisini emsalsiz yapan bir hikayeye sahip ve her bir maskenin emsalsiz ve güzel olmasını sağlayan bir sanatçı var.

Usta Kim Dong-pyo yalnızca Kore’nin önde gelen Hahoe Maskesi ustası değil, aynı zamanda Hahoe Köyünün girişinde yer alan Hahoe Maskeleri Müzesinin de müdürüdür. 1952 yılında Gudam’da doğan maske ustası, Kim Dae-mok (büyük ahşap ustası Kim) unvanını kasabada kimsenin sahip olmadığı baltacılık ve oymacılık yeteneğiyle genç yaşta elde etti. Lise eğitimini Daegu’da tamamladıktan sonra gerçek anlamıyla marangozluk dünyasına girdiği Hanyang Ahşap Oyma Enstitüsüne katılmak için Seoul’e gitti.

Kim’in Hahoe maskeleriyle ilk deneyimi 1978 yılında Cheonho-dong’da küçük bir atölye açtığı zamandı. Bir gün bir müşteri üzerinde Haheo maskesi olan bir pul getirdi ve Kim’e puldaki ile aynı görünen bir maske yapıp yapamayacağını sordu. Usta Kim tereddüt etmeden evet dedi ve hemen işe koyuldu. Yakın zamanda bu işin söylenenden daha kolay olduğunu fark etti.

O zamandan beri Hahoe maskeleri yapıyor ve yaptıklarını mağazalara dağıtarak geçimini sağlamaya çalışıyordu ancak sadece bu işle geçinmenin zor olduğunu anladı. Cesareti kırılmak yerine Hahoe maskesi geleneğini sürdürmek üzere verdiği yemini tutmak için memleketine geri döndü. 1980 yılında yalnızca Hahoe maske sanatına odaklandı. Ancak çalışmaları daha detaylı ve karmaşık bir hale geldikçe borçları da arttı. Her bir detaya verdiği dikkat sanat çalışmalarını tamamlarken epey zamanını aldı.

[Resim: mMjmg0.jpg]
Imae Maskesi (Alimin hizmetlisi)

Köyün o dönemki muhtarı onun için eskiden ipek böceği beslemek üzere kullanılmış küçük bir çiftlik evindeki bir atölyeyi kiraladı. Ve Kim’in hayatının şekil almaya başladığını gördüğü zaman gelmişti. 1988 Seoul Olimpiyatları sırasında yaptığı maskeler, özellikle yangban maskeleri aniden popüler oluverdi ve Kim tamamlaması 2 yılını alan pek çok sipariş aldı. Ancak kendisinin süregelen sorunu -her bir maskenin mükemmel olması için çok fazla zaman harcaması- yüzünden çalışmalarından bir servet kazanmasını bırakın yanından bile geçmiyordu. Tek bir maskeyi yapmak onun tüm gününü alıyordu.

Evlendikten sonra Kim evliliği için kar etmeye başlamanın bir yolunu bulmak zorundaydı. Bu yüzden maske kolyeleri düşündü. O zamanlar Hahoe Köyü’nde turistlerin alabileceği eşsiz bir hediyelik eşya yoktu. Kim’in fikri tam da buydu; dünyanın her yerinden bir sürü ziyaretçi onun güzel maske kolyesini almak için akın edecekti.

Hahoe Köyündeki eski atölyesinin bir köşesinde, yaptığı 9 Hahoe maskesini sergilediği küçük bir tahta var. İnsanların, maskelerini umduğundan daha çok beğendiğini görünce içinde yeni bir amaç yeşerdi: Hahoe Köyü’nde Hahoe Maskeleri Müzesi inşa etmek. Bu hayali daha sonra kolyeleri satarak kazandığı para sayesinde gerçek oldu.

[Resim: 16mqBN.jpg]
Usta Kim Dong-pyo’nun yaptığı ve Hahoe Byeolsingut tallori (maske performansı) sırasında kullanılan maskeler

Müze 1995’te açıldığından bu yana Kim bulabileceği en eşsiz ve en güzel geleneksel maskeleri araştırmak üzere tüm dünyayı dolaştı. Bu yıl itibariyle 800 maske dahil 3000 maske ve oyuncak topladı. Bunlar arasında 1970 yılında kültürel miras olarak tanımlanan değerli Bangsangsi maskesi de bulunuyor. Bu maske onun favorilerinden biridir.

Kim, Hahoe maskelerinin onun hayatı olduğunu söylüyor. Onun maskeleri 1999 yılında Hahoe Köyü’nü ziyaret eden Kraliçe II Elizabeth ve ABD Başkanı George Bush gibi dünya liderlerine gönderilmiş. Hahoe maskeleri gerçekten Kore geleneğinin kalbi olarak görülse de bu geleneğin Kore topraklarında yaşamasını ve nefes almasını sağlayan Usta Kim’dir.


Kaynak

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#2
Hahoe Mask Maker Tells the Story of Korea

[Resim: XM7m3k.jpg]
Master Kim Dong-pyo, who is also the director of the Hahoe Mask Museum, sits at his workshop situated inside Hahoe Village.

Having traveled all the way south from the mountainous Gangwon, the Nakdong River takes a graceful turn at Hahoe Village, which sits peacefully in the western corner of Andong in North Gyeongsang. The picturesque view of the river and the mountain make up a scene like nowhere else in the country, but what makes it a really special place is a smile - not on people’s faces, but made on traditional masks.

The so-called Hahoe masks are said to embody the generosity of the rock-carved Buddha Triad in Seosan, South Chungcheong, the history of the Korean peninsula carved onto maksae tiles during the Silla Dynasty (57 B.C.-A.D. 935) and the wisdom of the Gilt-bronze Maitreya in Meditation from the Three Kingdoms Period (57 B.C.-A.D. 668).

They were originally used during a special exorcism rite dubbed as Byeolsingut, in which Hahoe villagers would pray to their guardian deity while wearing the wooden masks to wish for peace and a bountiful harvest. Within the oldest Hahoe mask, designated as National Treasure No. 121, is the sad story of Heo Doryeong, or young master Heo, a tale that goes back centuries to the mid-Goryeo Dynasty (918-1392).

When the Heo families occupied Hahoe Village, the village was struck with a series of mysterious accidents. One day, when the young master Heo was asleep, the mountain god told him in his dreams that he can rid the village of its troubles if he carved a mask and danced while wearing that mask. But, added the mountain god, he must make the mask without anyone knowing or seeing what he was doing.

To save his sorrow-stricken village, the young master Heo ventured to a far corner of the village, built himself a small hut and got right to work. Everything was going according to plan until one day, when a young maiden who had fallen in love with Heo journeyed to his hut to see him. He died on the spot. The young maiden ended her life in guilt and sorrow soon after. The villagers built a seonangdang (shrine to a village deity) in the hut’s place to appease the maiden’s soul, and performed ancestral rites in her honor every first month of the lunar year. This is said to be the root of the Hahoe Byeolsingut.

[Resim: oXPoNb.jpg]
Left: Queen Elizabeth II visits Hahoe Village in 1999, and shakes hands with director Kim, who took part in a play wearing a gaksi mask that he made. Right: Visitors look at masks on display at the Hahoe Mask Museum, which sits near the entrance of Hahoe Village.

There are 10 masks that appear in the Hahoe Byeolsingut tallori (mask performance): a gaksi (bride), a baekjeong (butcher), a halmi (old woman), an imae (scholar’s servant), a choraengi (frivolous servant), a jung (monk), a bune (young married woman), a yangban (nobleman), a seonbi (scholar) and two juji masks (lions). Each mask has a unique feature that makes it distinct, and there’s an artisan that makes sure every one of the masks are as unique and beautiful as the other.

Master Kim Dong-pyo is not only Korea’s leading Hahoe Mask master, but also the director of the Hahoe Mask Museum, which is situated near the entrance of the Hahoe Village. Born in 1952 in Gudam, Andong, Kim acquired the nickname Kim Dae-mok (meaning wood grand master Kim) at a young age, as he showed a talent for cutting and carving wood like nobody else in the town. After he finished his high school education in nearby Daegu, he made his way to Seoul to attend Hanyang Wood Carving Institute, where he truly started to dive into the world of carpentry.

Kim’s first experience with the Hahoe mask was in 1978, when he opened up a small workshop in Cheonho-dong, eastern Seoul. One day, a customer came to him with a post stamp with a Hahoe mask drawn on it and asked if he could make a mask that looked the same as the stamp. Without hesitation, he said yes, and immediately got to work. Pretty soon, he found that the work was much easier said than done.

Ever since, he has worked on Hahoe masks, and he tried to make ends meet by supplying his masks to department stores, only to find that it wasn’t enough to make a living on. Rather than getting discouraged, he made his way back to his hometown to keep his oath of maintaining the Hahoe mask tradition. In 1980, he returned to focus on nothing but the art of making Hahoe masks. But the more detailed and intricate he got with his works, the larger his debt grew, as his attention to each and every detail took him a long time to complete a piece of work.

[Resim: mMjmg0.jpg]
Imae (scholar’s servant) Mask

That was when the then-head of the village rented him a workshop at a cottage that used be a small farm for breeding silkworms. And that was where Kim saw his life starting to take a turn. During the 1988 Seoul Olympics, his masks, especially the yangban masks, suddenly became popular and he got so many orders that it would have taken him two years to complete all of them. But his chronic problem - taking too much time ensuring each mask was perfect - meant that he was still nowhere near making a fortune from his works. It would take him a whole day just to make a single mask.

After he got married, Kim had to think of a way to start making a profit, for the sake of his marriage. So he thought of mask necklaces. Back then, Hahoe Village had no unique souvenir item to sell to the tourists. Kim’s idea was spot on; guests would swarm in from all over the country just to get their hands on his beautiful mask necklace.

In a corner of his old workshop in Hahoe Village, there’s a small board where he displays nine Hahoe masks that he made. Seeing as people enjoyed them a lot more than he expected, a new goal was planted in his heart: to build a Hahoe Mask Museum in Hahoe Village. His dream later came true thanks to the money he made from selling the necklaces.

[Resim: 16mqBN.jpg]
Masks made by Master Kim Dong-pyo that are used during the Hahoe Byeolsingut tallori (mask performance)

Since the museum opened in 1995, Kim has traveled around the world in search of the most unique and beautiful traditional masks he could find. As of this year, he has gathered 3,000 masks or dolls, including 800 individual masks. Among them is the Bangsangsi mask, a mask so valuable that it has been designated a piece of cultural heritage in 1970. It is also one of his favorites.

Kim says that Hahoe masks are his life. His masks have been sent to leaders worldwide, such as Queen Elizabeth II who visited Hahoe Village in 1999 and President George Bush of the United States. Hahoe masks indeed hold the heart of Korean tradition, but it is Master Kim who makes sure that the tradition keeps living and breathing on Korean soil.


Source

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#3
Teşekkür ederiz.

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz. Smile
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi