24-03-2012, Saat: 2:52
(Son Düzenleme: 03-07-2012, Saat: 0:16, Düzenleyen: masal durgun.)
Gwapyeon (과편)
Gwapyeon (과편) bir çeşit Kore jölesidir. Gwapyeon evde kolayca yapılabilir. Tüm ihtiyacınız biraz su, nişasta, meyve ve şeker.
![[Resim: orangew.jpg]](http://img818.imageshack.us/img818/2743/orangew.jpg)
Portakallı Gwapyeon (오렌지 과편); yaklaşık altı tane orta boy olgun portakal alın ve suyunu sıkın. Daha sonra portakal suyunu bir kaba alın. Yarım bardak su ve bir bardak nişasta ekleyin. Sonra da iki bardak şeker ekleyin. Jöle katılaşıncaya dek karışımı kaynatın. Eğer jölenizi daha yumuşak istiyorsanız, bir dahakine daha az nişasta ekleyebilirsiniz. Ayrıca, jölenizin daha tatlı olmasını istiyorsanız daha fazla şeker ekleyebilirsiniz.
![[Resim: mulberry.jpg]](http://img17.imageshack.us/img17/5227/mulberry.jpg)
Karadutlu Gwapyeon (오디 과편); yarım bardak su ile 150 gram karadut karıştırılarak yapılır. Karıştırmadan önce karadutları iyice yıkayın. Karadut bulamazsanız, onun yerine böğürtlen de kullanabilirsiniz. Ocağı açın ve yarım bardak nişasta ve yarım bardaktan biraz daha fazla şeker koyun. Şeker eridiğinde ve jöle katılaştığında, ocağı kapatın. Jölenize eşsiz bir şekil vermek istiyorsanız, jöle tamamen katılaşmadan önce ocağı kapatın. Karışım sıvıyken, bir kalıba dökün.
![[Resim: apricot.png]](http://img820.imageshack.us/img820/651/apricot.png)
Kayısılı Gwapyeon (살구 과편); 15 tane küçük kayısıyı alın ve bir blenderdan geçirin. Sonra karışıma yarım bardak şeker, yarım bardak nişasta ve 1 bardak su ekleyin. İsterseniz kalıp olarak dashık kaplarını kullanabilirsiniz. Sonra da Jöle kalıbın şeklini alana kadar kalıpta kalmasına izin verin.
![[Resim: cherryz.jpg]](http://img215.imageshack.us/img215/5443/cherryz.jpg)
Vişneli Gwapyeon (앵두 과편); yaklaşık 3 bardak vişne ile yapılır. 3 bardak su ve 2 bardak nişasta ile 1 bardak şeker alınır. İsteğe bağlı olarak, tat vermesi için bir çay kaşığı tuz eklenebilir. Karışım tamamen katılaşana dek her şey karıştırılır. İsterseniz, hepsini dikdörtgen ya da kare bir kaba dökebilirsiniz. Sonra da bir kurabiye kalıbıyla, jöleye şekil verebilirsiniz. Bu gwapyeon'a yıldız şekli vermenin tek yolu, sadece güzel renk değil güzel bir şekil almasını sağlar.
![[Resim: 89510681.jpg]](http://img833.imageshack.us/img833/7281/89510681.jpg)
Omija Gwapyeon (오미자 과편); yarım bardak omija çileği kullanılır. Bu bir çeşit Kore çileğidir, bu nedenle yaşadığınız yerde bunu bulamazsanız, onun yerine kiraz da kullanabilirsiniz. Omija çileklerini 2 buçuk bardak suda bir gece bekletin. Sonra suyu süzün ve omija suyunu bir tencereye aktarın. Bir bardak şeker, yarım bardak bal ve yarım bardak nişasta ekleyin. İsteğe göre, 2 bardak şurup ve 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.
Aklınızda bulunması gereken tek şey, gwapyeon'un Amerikan jölesinden daha kalın olmasıdır. Amerikan jölesi gibi sallanan gwapyeon göremezsiniz. Ek olarak; arzunuza göre daha fazla şeker ya da nişasta ekleyebilirsiniz.
Bu miktarlar, sadece size Kore jöleli atıştırmalıklarının nasıl yapıldığına dair bir fikir vermek için genel talimatlardır. Ayrıca kullanmak istediğiniz herhangi bir meyveyi kullanabilirsiniz, ama Koreliler genellikle gwapyeon'da elma, şeftali ya da armut kullanmazlar. Çünkü onlar kaynayınca hoş olmayan renklere dönüyorlar.
Çeviri: puduhepa1307
**Kaynak**
Gwapyeon (과편) bir çeşit Kore jölesidir. Gwapyeon evde kolayca yapılabilir. Tüm ihtiyacınız biraz su, nişasta, meyve ve şeker.
![[Resim: orangew.jpg]](http://img818.imageshack.us/img818/2743/orangew.jpg)
Portakallı Gwapyeon (오렌지 과편); yaklaşık altı tane orta boy olgun portakal alın ve suyunu sıkın. Daha sonra portakal suyunu bir kaba alın. Yarım bardak su ve bir bardak nişasta ekleyin. Sonra da iki bardak şeker ekleyin. Jöle katılaşıncaya dek karışımı kaynatın. Eğer jölenizi daha yumuşak istiyorsanız, bir dahakine daha az nişasta ekleyebilirsiniz. Ayrıca, jölenizin daha tatlı olmasını istiyorsanız daha fazla şeker ekleyebilirsiniz.
![[Resim: mulberry.jpg]](http://img17.imageshack.us/img17/5227/mulberry.jpg)
Karadutlu Gwapyeon (오디 과편); yarım bardak su ile 150 gram karadut karıştırılarak yapılır. Karıştırmadan önce karadutları iyice yıkayın. Karadut bulamazsanız, onun yerine böğürtlen de kullanabilirsiniz. Ocağı açın ve yarım bardak nişasta ve yarım bardaktan biraz daha fazla şeker koyun. Şeker eridiğinde ve jöle katılaştığında, ocağı kapatın. Jölenize eşsiz bir şekil vermek istiyorsanız, jöle tamamen katılaşmadan önce ocağı kapatın. Karışım sıvıyken, bir kalıba dökün.
![[Resim: apricot.png]](http://img820.imageshack.us/img820/651/apricot.png)
Kayısılı Gwapyeon (살구 과편); 15 tane küçük kayısıyı alın ve bir blenderdan geçirin. Sonra karışıma yarım bardak şeker, yarım bardak nişasta ve 1 bardak su ekleyin. İsterseniz kalıp olarak dashık kaplarını kullanabilirsiniz. Sonra da Jöle kalıbın şeklini alana kadar kalıpta kalmasına izin verin.
![[Resim: cherryz.jpg]](http://img215.imageshack.us/img215/5443/cherryz.jpg)
Vişneli Gwapyeon (앵두 과편); yaklaşık 3 bardak vişne ile yapılır. 3 bardak su ve 2 bardak nişasta ile 1 bardak şeker alınır. İsteğe bağlı olarak, tat vermesi için bir çay kaşığı tuz eklenebilir. Karışım tamamen katılaşana dek her şey karıştırılır. İsterseniz, hepsini dikdörtgen ya da kare bir kaba dökebilirsiniz. Sonra da bir kurabiye kalıbıyla, jöleye şekil verebilirsiniz. Bu gwapyeon'a yıldız şekli vermenin tek yolu, sadece güzel renk değil güzel bir şekil almasını sağlar.
![[Resim: 89510681.jpg]](http://img833.imageshack.us/img833/7281/89510681.jpg)
Omija Gwapyeon (오미자 과편); yarım bardak omija çileği kullanılır. Bu bir çeşit Kore çileğidir, bu nedenle yaşadığınız yerde bunu bulamazsanız, onun yerine kiraz da kullanabilirsiniz. Omija çileklerini 2 buçuk bardak suda bir gece bekletin. Sonra suyu süzün ve omija suyunu bir tencereye aktarın. Bir bardak şeker, yarım bardak bal ve yarım bardak nişasta ekleyin. İsteğe göre, 2 bardak şurup ve 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.
Aklınızda bulunması gereken tek şey, gwapyeon'un Amerikan jölesinden daha kalın olmasıdır. Amerikan jölesi gibi sallanan gwapyeon göremezsiniz. Ek olarak; arzunuza göre daha fazla şeker ya da nişasta ekleyebilirsiniz.
Bu miktarlar, sadece size Kore jöleli atıştırmalıklarının nasıl yapıldığına dair bir fikir vermek için genel talimatlardır. Ayrıca kullanmak istediğiniz herhangi bir meyveyi kullanabilirsiniz, ama Koreliler genellikle gwapyeon'da elma, şeftali ya da armut kullanmazlar. Çünkü onlar kaynayınca hoş olmayan renklere dönüyorlar.
Çeviri: puduhepa1307
**Kaynak**