11-02-2016, Saat: 17:51
(Son Düzenleme: 09-03-2016, Saat: 23:33, Düzenleyen: kıday baksı.)
Golbaengi-Muchim / 골뱅이무침
![[Resim: PP9GXO.jpg]](http://i.hizliresim.com/PP9GXO.jpg)
Çevrenizde bulunan bir Kore marketi varsa eğer "golbaengi (deniz salyangozu)", yoksa yerine tercih edebileceğiniz deniz ürünleri: istiridye, midye, tarak veya karides kulanarak hazırlayabileceğiniz bir yemek türüdür (noodle).
Noodle veya pilav garnitürü olarak servis edilebilmektedir. Ayrıca bir parti için de iyi bir yemek olacağı düşünülmektedir. Zamanından önce hazırlanarak buzdolabında bekletilmektedir. Zamanı geldğinde buzdolabından çıkarılarak noodle ve golbaengi-muchim üzerine susam serpilerek servise hazır hale getirilir.
Malzemeler
Deniz salyangozu, saltalık, havuç, soğan, yeşil soğan, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber, tuz, acı pul biber, acı biber salçası, bal, şeker, susam yağı, kavrulmuş susam, noodle.
Yapılışı (4 kişilik)
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzemelerin hazırlanışı:
Deniz salyangozu (golbaengi), soğuk suda yıkanır, kurutulur ve lokma büyüklüğündeki parçalar halinde kesilerek bir kenara alınır.
Sebzeler 1 tatlı kaşığı tuz ile bir kap içerisinde karıştırılır ve kenara alınır.
>1 adet ince dilimler halinde doğranmış salatalık (1½ kase kadar)
>½ kase kadar ince dilimler halinde doğranmış havuç
>½ kase kadar ince dilimlenmiş soğan
Tatlı- ekşi- acılı sos yapımı:
-¼ bardak acı biber salçası, 2 çorba kaşığı acı pul biber, 2 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çorba kaşığı susam yağı ve 2 diş kıyılmış sarımsak karıştırılır.
-1 adet doğranmış yeşil ,1 adet kırmızı biber ve 2 adet doğranmış yeşil soğanın sapları sosa ilave edilir.
<Not: İsteğe bağlı olarak pul biber ve acı biber salçasının miktarı ayarlanabilir; eğer baharatlı sos istenmiyorsa ikisi de atlanarak yerine soya sosu kulanılabilir.
-Noodle için geniş bir tencrede su kaynatılır.
-Sebzeler, fazla suyu sıkılarak, kasedeki sosa eklenir.
-Deniz salyangozu da katılarak iyice karıştırılır.
Noodle'ın yapımı:
-Yaklaşık 3 parça noodle (84 gram) tencerede kaynayan suda yayılır. Birbirlerine yapışmaları önlenmek için kaşıkla karıştırılır ve kapağı kapatılır.
-Birkaç dakika sonra pişmeye başlayacaktır. Kapak açılıp karıştırılmalıdır. İyice pişinceye dek kapağı açık olarak birkaç dakika daha pişirilmelidir.
-Noodle piştiğinde, birkaç kez soğuk suda yıkanılır ve bir kenara alınır. Noodle, bekledikçe canlılığını yitireceğinden, bu yemeğin hazırlanışında her zaman son aşamada pişirilmelidir.
Servis
Noodle, geniş bir tabağa yerleştirilir ve ardından ,bir kepçe yardımıyla, baharatlı deniz salyangozu, noodle üzerine alınır.
Üzerine bir yemek kaşığı kadar susam serpilerek servise hazır hale getirilir.
|| English ||
You can get a can of golbaengi (whelks) at a Korean grocery store, but if it’s not available in your area, you can replace it with any of your favorite seafoods: clams, mussels, scallops, or shrimps.
You can serve this as a side dish to rice or noodles. It’s also good party food. Make it ahead of time and keep it in the fridge. When everybody was ready to eat, I put the plate on the table and added the noodles and golbaengi-muchim on top, and sprinkled sesame seeds.
Ingredients
Whelk (sea snail), cucumber, carrot, onion, green onions, garlic, green chili pepper, red chili pepper, salt, hot pepper flakes, hot pepper paste, honey, sugar, sesame oil, roasted sesame seeds, noodles.
Directions (for 4 servings)
Cooking time: 30 mins
Prepare ingredients:
Rinse a can of whelks (golbaengi) in cold water, drain, and cut into bite sized pieces. Set aside.
Put these vegetables into a bowl mixed with 1 ts salt and set aside:
>Slice 1 Kirby cucumber into thin strips (1½ cup worth)
>Slice ½ cup worth of carrot into thin strips
>Slice ½ cup worth of onion thinly
Make sweet sour spicy sauce in a bowl:
-Mix ¼ cup hot pepper paste, 2 tbs hot pepper flakes, 2 tbs vinegar, 1 tbs honey, 1 ts sugar, 1 tbs sesame oil, and 2 cloves minced garlic.
-Add 1 chopped green, 1 red chili pepper, and 2 stalks of chopped green onion to the sauce.
<tip: Adjust the amount of hot pepper flakes or hot pepper paste to your taste. If you don’t like spicy food, skip them both and use soy sauce
-Boil water in a large pot for the noodles.
-Squeeze the excess water out of the vegetables and add to the sauce in the bowl.
-Add the whelks to the bowl and mix well with a spoon.
Cook noodles:
-Spread out about 3 oz (84 grams) noodles in the pot of boiling water. Stir them with a spoon to prevent them from sticking together. Close the lid.
-A few minutes later, they’ll start boiling over. Open the lid and stir the noodles. Cook a few minutes more with the lid open until they are cooked well.
-When the noodles are cooked, rinse them in cold water couple of times,strain them, and set aside. The noodles will expand and lose their chewiness as time passes, so the last step of preparing this dish is always cooking the noodles.
Serve
Place the cooked noodles on a large plate and then ladle the spicy whelk over the noodles.
Sprinkle 1 tbs roasted sesame seeds on top and serve.
![[Resim: 65OMOv.jpg]](http://i.hizliresim.com/65OMOv.jpg)
![[Resim: D4ZGQo.jpg]](http://i.hizliresim.com/D4ZGQo.jpg)
Kaynak / Source
![[Resim: PP9GXO.jpg]](http://i.hizliresim.com/PP9GXO.jpg)
Çevrenizde bulunan bir Kore marketi varsa eğer "golbaengi (deniz salyangozu)", yoksa yerine tercih edebileceğiniz deniz ürünleri: istiridye, midye, tarak veya karides kulanarak hazırlayabileceğiniz bir yemek türüdür (noodle).
Noodle veya pilav garnitürü olarak servis edilebilmektedir. Ayrıca bir parti için de iyi bir yemek olacağı düşünülmektedir. Zamanından önce hazırlanarak buzdolabında bekletilmektedir. Zamanı geldğinde buzdolabından çıkarılarak noodle ve golbaengi-muchim üzerine susam serpilerek servise hazır hale getirilir.
Malzemeler
Deniz salyangozu, saltalık, havuç, soğan, yeşil soğan, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber, tuz, acı pul biber, acı biber salçası, bal, şeker, susam yağı, kavrulmuş susam, noodle.
Yapılışı (4 kişilik)
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzemelerin hazırlanışı:
Deniz salyangozu (golbaengi), soğuk suda yıkanır, kurutulur ve lokma büyüklüğündeki parçalar halinde kesilerek bir kenara alınır.
Sebzeler 1 tatlı kaşığı tuz ile bir kap içerisinde karıştırılır ve kenara alınır.
>1 adet ince dilimler halinde doğranmış salatalık (1½ kase kadar)
>½ kase kadar ince dilimler halinde doğranmış havuç
>½ kase kadar ince dilimlenmiş soğan
Tatlı- ekşi- acılı sos yapımı:
-¼ bardak acı biber salçası, 2 çorba kaşığı acı pul biber, 2 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çorba kaşığı susam yağı ve 2 diş kıyılmış sarımsak karıştırılır.
-1 adet doğranmış yeşil ,1 adet kırmızı biber ve 2 adet doğranmış yeşil soğanın sapları sosa ilave edilir.
<Not: İsteğe bağlı olarak pul biber ve acı biber salçasının miktarı ayarlanabilir; eğer baharatlı sos istenmiyorsa ikisi de atlanarak yerine soya sosu kulanılabilir.
-Noodle için geniş bir tencrede su kaynatılır.
-Sebzeler, fazla suyu sıkılarak, kasedeki sosa eklenir.
-Deniz salyangozu da katılarak iyice karıştırılır.
Noodle'ın yapımı:
-Yaklaşık 3 parça noodle (84 gram) tencerede kaynayan suda yayılır. Birbirlerine yapışmaları önlenmek için kaşıkla karıştırılır ve kapağı kapatılır.
-Birkaç dakika sonra pişmeye başlayacaktır. Kapak açılıp karıştırılmalıdır. İyice pişinceye dek kapağı açık olarak birkaç dakika daha pişirilmelidir.
-Noodle piştiğinde, birkaç kez soğuk suda yıkanılır ve bir kenara alınır. Noodle, bekledikçe canlılığını yitireceğinden, bu yemeğin hazırlanışında her zaman son aşamada pişirilmelidir.
Servis
Noodle, geniş bir tabağa yerleştirilir ve ardından ,bir kepçe yardımıyla, baharatlı deniz salyangozu, noodle üzerine alınır.
Üzerine bir yemek kaşığı kadar susam serpilerek servise hazır hale getirilir.
|| English ||
You can get a can of golbaengi (whelks) at a Korean grocery store, but if it’s not available in your area, you can replace it with any of your favorite seafoods: clams, mussels, scallops, or shrimps.
You can serve this as a side dish to rice or noodles. It’s also good party food. Make it ahead of time and keep it in the fridge. When everybody was ready to eat, I put the plate on the table and added the noodles and golbaengi-muchim on top, and sprinkled sesame seeds.
Ingredients
Whelk (sea snail), cucumber, carrot, onion, green onions, garlic, green chili pepper, red chili pepper, salt, hot pepper flakes, hot pepper paste, honey, sugar, sesame oil, roasted sesame seeds, noodles.
Directions (for 4 servings)
Cooking time: 30 mins
Prepare ingredients:
Rinse a can of whelks (golbaengi) in cold water, drain, and cut into bite sized pieces. Set aside.
Put these vegetables into a bowl mixed with 1 ts salt and set aside:
>Slice 1 Kirby cucumber into thin strips (1½ cup worth)
>Slice ½ cup worth of carrot into thin strips
>Slice ½ cup worth of onion thinly
Make sweet sour spicy sauce in a bowl:
-Mix ¼ cup hot pepper paste, 2 tbs hot pepper flakes, 2 tbs vinegar, 1 tbs honey, 1 ts sugar, 1 tbs sesame oil, and 2 cloves minced garlic.
-Add 1 chopped green, 1 red chili pepper, and 2 stalks of chopped green onion to the sauce.
<tip: Adjust the amount of hot pepper flakes or hot pepper paste to your taste. If you don’t like spicy food, skip them both and use soy sauce
-Boil water in a large pot for the noodles.
-Squeeze the excess water out of the vegetables and add to the sauce in the bowl.
-Add the whelks to the bowl and mix well with a spoon.
Cook noodles:
-Spread out about 3 oz (84 grams) noodles in the pot of boiling water. Stir them with a spoon to prevent them from sticking together. Close the lid.
-A few minutes later, they’ll start boiling over. Open the lid and stir the noodles. Cook a few minutes more with the lid open until they are cooked well.
-When the noodles are cooked, rinse them in cold water couple of times,strain them, and set aside. The noodles will expand and lose their chewiness as time passes, so the last step of preparing this dish is always cooking the noodles.
Serve
Place the cooked noodles on a large plate and then ladle the spicy whelk over the noodles.
Sprinkle 1 tbs roasted sesame seeds on top and serve.
![[Resim: 65OMOv.jpg]](http://i.hizliresim.com/65OMOv.jpg)
![[Resim: D4ZGQo.jpg]](http://i.hizliresim.com/D4ZGQo.jpg)
Kaynak / Source