yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gimjang / Kimjang / 김장
#1
Gimjang / Kimjang / 김장

[Resim: 800pxkimchijar.jpg]

Gimjang, acılı Kore sebze turşusu yemeği kimchi'nin kışın yapılan geleneksel hazırlama ve saklama işlemidir. Yaz aylarında kimchi, taze ve mevsimlik sebzelerden yapılır. Yılın 10. dolunayından başlayarak 1 ay süreyle insanlar, kışın yemek üzere çok miktarda kimchi hazırlarlar.

Kimchi, neredeyse tüm yemeklerle yenebilir ve Kore kültürünün önemli bir parçasıdır. Sebze, turşu ve tuz veya alkol-tuz karışımı ile yapılışına dair tarifler en az 13. yüzyıla dek uzanır. 17. yüzyılda tariflere kırmızıbiber eklenmiştir. Pek çok çeşidi olsa da günümüzde kimchi lahana ve beyaz turptan yapılır; şalgam, pırasa, Çin lahanası, havuç ve sarımsak da içerebilir.

Kasım ayının soğuk havasında tarla ve pazarlarda pek çok tarım ürünü bulunur; ve Gimjang işlemi başlar. Kapsamlı iş gerektiren bu süreç; aileler, akrabalar ve komşularla birlikte yapılır. Pek çok kişi sebzeleri kesmek, yıkamak ve tuz ekleyip konserveleyerek fermantasyon sürecine başlamak üzere bir araya gelir. Kimchi'nin doğası, uzun süre saklamaya elverişli değildir; hava soğuksa donar, hava çok sıcaksa fermantasyon olayı yoğunlaştığından ekşir. Modern buzdolaplarından önce kırsal kesimde kimchi'yi saklamak için geleneksel çözüm, kimchi'yi toprak kaplara koyup içindekilerin donmaması için bu kapların boğaz kısmına kadar toprağın altına gömüp o şekilde saklanmasıydı. Sıcaklık 0 C'nin altına düştüğünde fermantasyon durur ve yiyecek saklanır; bahar aylarında sıcaklık artmaya başlayınca yeniden başlar.

Kimchi'nin keskin kokusu, buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir; ve soğutuculardaki modern gelişmelere rağmen gimjang geleneği nesilden nesile aktarılmaya devam etmektedir. Şehirlerde yaşayan bazı kişiler gimjang için ayrı bir buzdolabına sahip olsa da kimileri halen balkonlarında büyük gimjang kapları saklamaktadır.

Modern yaşama uygun olarak seri üretimi yapılan kimchi'nin artan popülerliğine karşın Seoul şehri, dünyanın tek kimchi müzesini kurdu; burada turistler ve yerli halk farklı turşu türlerini tadabilir ve geleneksel gimjang sürecini öğrenebilir. Tüketim rakamları düşmüş olsa da Koreliler halen bir yılda kişi başı 25 kg kimchi tüketiyorlar.

English

Gimjang is the traditional process of preparation and preservation of kimchi, the spicy Korean pickled vegetable dish, in the wintertime. During the summer months, Kimchi is made fresh, from seasonal vegetables. For one month, starting from the tenth moon of the year, people prepare large quantities of kimchi, to provide nutrition throughout winter.

Kimchi can be eaten as an accompaniment to almost any meal, and is an important part of Korean culture. Recipes date back to at least the 13th century, when it was made from vegetables, pickles and either salt or a mixture of alcohol and salt. Red pepper was added to the ingredients in the 17th century. Modern day kimchi is typically made from cabbage and white radish, although there are hundreds of variations; it may also contain turnip, leek, Chinese cabbage, carrots, and garlic.

In the cooler weather of November, there are lots of crops in the fields and market-places, and the Gimjang process begins. The labour intensive task is shared by families, relatives and neighbours. Groups of Korean people gather to cut the vegetables, wash them, and add salt to cure the food and begin the fermentation process. The nature of kimchi means that it is challenging to store for long periods; if it is too cold, it will freeze, and if it is too warm, it will over ferment, and may turn sour. The traditional solution in the countryside and prior to effective modern refrigeration is to store kimchi in earthenware jars in the ground, buried up to the neck level of the jar to prevent the contents from freezing. As the temperature falls below 0°C, fermentation is halted and the food is preserved; it begins again as the temperature increases in spring time.

The strong odours of kimchi can taint other products in a refrigerator, and despite modern advances in refrigeration, the custom of gimjang continues to be passed down the generations. Even some modern city dwellers store large jars of Gimjang on balconies although some families have a dedicated fridge just for kimchi.

In an attempt to combat the increasing popularity of mass-produced kimchi, which is convenient for modern life, Seoul has created the world's only kimchi museum, where tourists and local people can sample different types of the pickle, and learn about the traditional gimjang process. Although consumption figures have fallen, Koreans still consume 25 kilograms (55 lb) of Kimchi per head each year.
Cevapla
#2
[Resim: kimjangcabbagedr8.jpg]

[Resim: kimjanggreenspf4.jpg]

[Resim: kimjangwashingqy2.jpg]

[Resim: kimjanghaewonjm3.jpg]
Cevapla
#3
Konu için teşekkür ederiz...Smile

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz, emeğine sağlık. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#5
Konu için teşekkür ederiz Smile
INFINITE

Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi