21-04-2013, Saat: 15:48
(Son Düzenleme: 27-12-2015, Saat: 22:30, Düzenleyen: kıday baksı.)
Gimbap (Kimbap) / 김밥
![[Resim: pHKHEi.jpg]](http://img907.imageshack.us/img907/687/pHKHEi.jpg)
Gimbap veya kimbap, buharda pişirilmiş beyaz pirinç ve diğer çeşitli malzemelerle hazırlanan, gimin (kurutulmuş mor su yosunu yaprakları) içinde yüzen ve bir lokmalık dilimler halinde servis edilen popüler bir Kore yemeğidir. Danmunji ya da kimchi ile servis edilen gimbap, genellikle pikniklerde ve açık hava etkinliklerinde ya da hafif bir öğle yemeği olarak yenmektedir.
Gimbap, Japon Sömürgesi (1910-1945) sırasında Japon futomakiden (Makizushi) türetilmiştir; ancak şu an Japon tarzı makizushiden ayırt edici bir özelliği bulunmamaktadır. Japon suşisinin özünde pirinç sirkesi yer alırken, gimbap pirinç sirkesinden ziyade susam yağını kullanmaktadır.
Çeşitleri
Kısa taneli kahverengi pirince rağmen, sağlıklı bilinç arasında yaygın hale gelen gim içindeki zeytinyağı ile genellikle kısa taneli pirinç kullanılmaktadır. Nadir olarak tatlı pirinç, gimbap pirincine karıştırılmaktadır.
Samgak gimbap, Güney Kore’de pek çok markette satılan üçgen şeklindeki bir gimbap türüdür. Samgak gimbapın pek çok çeşidi vardır.
Chungmu gimbap, dolgu maddesi olarak sadece pirincin kullanıldığı bir gmbaptır. Chungmu’nun sahilinden gelen rulolar çok incedir ve genellikle yüzeyleri baharatsız bırakılmaktadır. Chungmu gimbapı, geleneksel olarak kolddugi muchim tabağı, dilimlenmiş ahtapot ve marine edilmiş baharatlı kırmızı biber sosu ve turp kimchisi ile birlikte servis edilmektedir.
Chamchi gimbap, yaygın olarak bulunan diğer bir gimbaptır. Genellikle ton balığı, marine edilmiş susam yaprağı, mayonez gibi maddelerle doldurulmaktadır.
![[Resim: cNPmEb.gif]](http://img910.imageshack.us/img910/6407/cNPmEb.gif)
**English**
Gimbap or kimbap is a popular Korean dish made from steamed white rice (bap) and various other ingredients, rolled in gim (sheets of dried laver seaweed) and served in bite-size slices. Gimbap is often eaten during picnics or outdoor events, or as a light lunch, served with danmuji or kimchi.
Gimbap is derived from Japanese futomaki (Makizushi) during the Japanese rule (1910-1945). but now has certain distinctive elements not found in Japanese-style makizushi. Whereas the essence of Japanese sushi is vinegared rice, gimbap does not use rice vinegar but rather sesame oil.
Varieties
Short grain white rice is usually used, although short-grain brown rice, like olive oil on gim, is now becoming more widespread among the health-conscious. Rarely, sweet rice is mixed in gimbap rice.
Samgak gimbap (삼각김밥) is a triangle-shaped gimbap sold in many convenience stores in South Korea. Samgak gimbap also come in many varieties.
Chungmu gimbap (충무김밥) is a gimbap made with only rice as the filler ingredient. Originating from the seaside city of Chungmu, the rolls are thinner and the surface is usually left unseasoned. Chungmu gimbap is traditionally served with side dishes of kolddugi muchim (꼴뚜기 무침), sliced baby octupus marinated and fermented in a spicy red pepper sauce, and radish kimchi (무김치).
Chamchi gimbap (참치김밥) is another commonly found gimbap. It is usually filled with tuna, marinated sesame leaf, mayonnaise as well as other ingredients.
Kaynak / Source
![[Resim: pHKHEi.jpg]](http://img907.imageshack.us/img907/687/pHKHEi.jpg)
Gimbap veya kimbap, buharda pişirilmiş beyaz pirinç ve diğer çeşitli malzemelerle hazırlanan, gimin (kurutulmuş mor su yosunu yaprakları) içinde yüzen ve bir lokmalık dilimler halinde servis edilen popüler bir Kore yemeğidir. Danmunji ya da kimchi ile servis edilen gimbap, genellikle pikniklerde ve açık hava etkinliklerinde ya da hafif bir öğle yemeği olarak yenmektedir.
Gimbap, Japon Sömürgesi (1910-1945) sırasında Japon futomakiden (Makizushi) türetilmiştir; ancak şu an Japon tarzı makizushiden ayırt edici bir özelliği bulunmamaktadır. Japon suşisinin özünde pirinç sirkesi yer alırken, gimbap pirinç sirkesinden ziyade susam yağını kullanmaktadır.
Çeşitleri
Kısa taneli kahverengi pirince rağmen, sağlıklı bilinç arasında yaygın hale gelen gim içindeki zeytinyağı ile genellikle kısa taneli pirinç kullanılmaktadır. Nadir olarak tatlı pirinç, gimbap pirincine karıştırılmaktadır.
Samgak gimbap, Güney Kore’de pek çok markette satılan üçgen şeklindeki bir gimbap türüdür. Samgak gimbapın pek çok çeşidi vardır.
Chungmu gimbap, dolgu maddesi olarak sadece pirincin kullanıldığı bir gmbaptır. Chungmu’nun sahilinden gelen rulolar çok incedir ve genellikle yüzeyleri baharatsız bırakılmaktadır. Chungmu gimbapı, geleneksel olarak kolddugi muchim tabağı, dilimlenmiş ahtapot ve marine edilmiş baharatlı kırmızı biber sosu ve turp kimchisi ile birlikte servis edilmektedir.
Chamchi gimbap, yaygın olarak bulunan diğer bir gimbaptır. Genellikle ton balığı, marine edilmiş susam yaprağı, mayonez gibi maddelerle doldurulmaktadır.
![[Resim: cNPmEb.gif]](http://img910.imageshack.us/img910/6407/cNPmEb.gif)
**English**
Gimbap or kimbap is a popular Korean dish made from steamed white rice (bap) and various other ingredients, rolled in gim (sheets of dried laver seaweed) and served in bite-size slices. Gimbap is often eaten during picnics or outdoor events, or as a light lunch, served with danmuji or kimchi.
Gimbap is derived from Japanese futomaki (Makizushi) during the Japanese rule (1910-1945). but now has certain distinctive elements not found in Japanese-style makizushi. Whereas the essence of Japanese sushi is vinegared rice, gimbap does not use rice vinegar but rather sesame oil.
Varieties
Short grain white rice is usually used, although short-grain brown rice, like olive oil on gim, is now becoming more widespread among the health-conscious. Rarely, sweet rice is mixed in gimbap rice.
Samgak gimbap (삼각김밥) is a triangle-shaped gimbap sold in many convenience stores in South Korea. Samgak gimbap also come in many varieties.
Chungmu gimbap (충무김밥) is a gimbap made with only rice as the filler ingredient. Originating from the seaside city of Chungmu, the rolls are thinner and the surface is usually left unseasoned. Chungmu gimbap is traditionally served with side dishes of kolddugi muchim (꼴뚜기 무침), sliced baby octupus marinated and fermented in a spicy red pepper sauce, and radish kimchi (무김치).
Chamchi gimbap (참치김밥) is another commonly found gimbap. It is usually filled with tuna, marinated sesame leaf, mayonnaise as well as other ingredients.
Kaynak / Source