Geotjeoli / 겉절이
![[Resim: p7140005.jpg]](http://img503.imageshack.us/img503/4286/p7140005.jpg)
[b]
Geotjeoli, batıdaki salatalara çok benzer. Çünkü, taze kıvırcık salatanın bir karışımını birleştirir. Kore'de, Geotjeoli'yi yapmak için Çin kıvırcık salatası ve yeşil soğan kullanılır.
Tabi kişi zevkine göre de farklı sebze ekleyebilir. Geotjeoli'yi yapmadan önce sosu hazırlanır. Eğer kalın lahana kullanılırsa sosu Sos A'daki gibi hazırlanmalı. Ancak daha ince ve yumuşak bir kıvırcık kullanılırsa en uygun sos, Sos B olacaktır.
Sos A
-Çin Lahanası(1 kg) & Yeşil Soğan(200g)
-Hamsi sosu(60 g)
-Soya Sosu(40 g)
-Kırmızı Biber(40 g)
-Şeker(30-60 g)
-Susam Yağı(60 g)
-Sarımsak(60 g)
-Zencefil(40 g)
-Sirke(70-90 g)
Sos B
-Kıvırcık Salata(200 g)
-Soya Sosu(2 Tbs)
-Sirke(1 Tsp)
-Kırmızı Biber(2 Tsp)
-Soya Özü(1 Tsp)
-Şeker(1 Tsp)
-Susam Yağı(1 Tsp)
![[Resim: 24792860481945827507.jpg]](http://img33.imageshack.us/img33/9573/24792860481945827507.jpg)
ENGLISH
Geotjeoli is quite similar to a Western salad because it incorporates a mixture of fresh lettuce and sauce. In Korea, when making geotjeoli, fresh lettuce, Chinese lettuce, green onion are used. However whatevervegetables you like can also go in.
You can also make the sauce beforehand before you make the geotjeoli, and use it when you need it. If you use a thicker cabbage, then you should use sauce A. If you are making a sauce for thinner, softer lettuce, then sauce B would
definitely be better.
Sauce A
Chinese cabbage (1 kg) & green onions (200 g)
anchovy sauce sauce 60 g
soy sauce 40 g
chili power 40 g
sugar 30-60 g
sesame oil 60 g
garlic 60 g
ginger 40 g
vinegar 70-90 g
Sauce B
Lettuce 200 g
soy sauce 2 Tbs
vinegar 1 tsp
chili power 2 tsp
sesame seeds 1 tsp
sugar 1 tsp
sesame oil 1 tsp
Kaynak / Source
![[Resim: p7140005.jpg]](http://img503.imageshack.us/img503/4286/p7140005.jpg)
[b]
Geotjeoli, batıdaki salatalara çok benzer. Çünkü, taze kıvırcık salatanın bir karışımını birleştirir. Kore'de, Geotjeoli'yi yapmak için Çin kıvırcık salatası ve yeşil soğan kullanılır.
Tabi kişi zevkine göre de farklı sebze ekleyebilir. Geotjeoli'yi yapmadan önce sosu hazırlanır. Eğer kalın lahana kullanılırsa sosu Sos A'daki gibi hazırlanmalı. Ancak daha ince ve yumuşak bir kıvırcık kullanılırsa en uygun sos, Sos B olacaktır.
Sos A
-Çin Lahanası(1 kg) & Yeşil Soğan(200g)
-Hamsi sosu(60 g)
-Soya Sosu(40 g)
-Kırmızı Biber(40 g)
-Şeker(30-60 g)
-Susam Yağı(60 g)
-Sarımsak(60 g)
-Zencefil(40 g)
-Sirke(70-90 g)
Sos B
-Kıvırcık Salata(200 g)
-Soya Sosu(2 Tbs)
-Sirke(1 Tsp)
-Kırmızı Biber(2 Tsp)
-Soya Özü(1 Tsp)
-Şeker(1 Tsp)
-Susam Yağı(1 Tsp)
![[Resim: 24792860481945827507.jpg]](http://img33.imageshack.us/img33/9573/24792860481945827507.jpg)
ENGLISH
Geotjeoli is quite similar to a Western salad because it incorporates a mixture of fresh lettuce and sauce. In Korea, when making geotjeoli, fresh lettuce, Chinese lettuce, green onion are used. However whatevervegetables you like can also go in.
You can also make the sauce beforehand before you make the geotjeoli, and use it when you need it. If you use a thicker cabbage, then you should use sauce A. If you are making a sauce for thinner, softer lettuce, then sauce B would
definitely be better.
Sauce A
Chinese cabbage (1 kg) & green onions (200 g)
anchovy sauce sauce 60 g
soy sauce 40 g
chili power 40 g
sugar 30-60 g
sesame oil 60 g
garlic 60 g
ginger 40 g
vinegar 70-90 g
Sauce B
Lettuce 200 g
soy sauce 2 Tbs
vinegar 1 tsp
chili power 2 tsp
sesame seeds 1 tsp
sugar 1 tsp
sesame oil 1 tsp
Kaynak / Source
Lee Min Ho - Jang Geun Suk - So Ji Sub