18-02-2009, Saat: 22:54
(Son Düzenleme: 23-01-2013, Saat: 20:11, Düzenleyen: primadonna.)
Kore'de Sarımsak / Garlic in Korea
Sarımsağın doğduğu yer Asya olarak varsayılır. Sarımsağın yeraltında büyüyen yumruları vardır. Sarımsağın her yumrusu hafif kahverengi bir kabukla sarılıdır ve bir yumru, altı veya beş dişe bölünür. Kore'de yetiştirilen sarımsak türleri ise: Soinpyeon (3~4 diş), dainpyeon (birkaç diş) ve jangsondur. Dainpyeon çok sıcaktır ve gimjang ile kimchi yapımında kullanılır. Jangson sarımsağının dişleri ile beraber sapları ve yaprakları da kullanılır (yesil iken). Allyl sülfit, sarımsakta bulunan çok keskin bir maddedir ve karbonik asitten 15 kat daha çok mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu kimyasalın birçok özelliği daha vardır: Metabolizmaya yardım etmek, acı hissini azaltmak, kabızlık ve toksinleri engellemek.
![[Resim: koreanredrr8.jpg]](http://img5.imageshack.us/img5/8845/koreanredrr8.jpg)
Sarımsağın doğduğu yer Asya olarak varsayılır. Sarımsağın yeraltında büyüyen yumruları vardır. Sarımsağın her yumrusu hafif kahverengi bir kabukla sarılıdır ve bir yumru, altı veya beş dişe bölünür. Kore'de yetiştirilen sarımsak türleri ise: Soinpyeon (3~4 diş), dainpyeon (birkaç diş) ve jangsondur. Dainpyeon çok sıcaktır ve gimjang ile kimchi yapımında kullanılır. Jangson sarımsağının dişleri ile beraber sapları ve yaprakları da kullanılır (yesil iken). Allyl sülfit, sarımsakta bulunan çok keskin bir maddedir ve karbonik asitten 15 kat daha çok mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu kimyasalın birçok özelliği daha vardır: Metabolizmaya yardım etmek, acı hissini azaltmak, kabızlık ve toksinleri engellemek.
![[Resim: koreanredrr8.jpg]](http://img5.imageshack.us/img5/8845/koreanredrr8.jpg)
ENGLISH:
Garlic is presumed to be native to Central Asia. Garlic has bulbs that grow in the underground. Each bulb of garlic is wrapped with a light brown skin and divided into five to six cloves. The most common species of garlic grown in Korea are soinpyeon (with 3~4 cloves), dainpyeon (with many cloves), and jangson. Dainpyeon is very hot and is used for making gimjang kimchi. In the case of jangson garlic,the stems or leaves are used rather than the bulbs. Allyl sulfide, a very pungent substance contained in garlic, is 15 times more germicidal than carbonic acid. This chemical has many other efficacies: helping metabolism, easing pain, preventing constipation, and detoxifying the body.
(Kimchi.or.kr)