yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enjoy Healthy Food on First Full Moon of New Lunar Year
#1
Enjoy Healthy Food on First Full Moon of New Lunar Year
Yeni Ay Yılının İlk Dolunayında Sağlıklı Yiyeceklerin Keyfini Çıkarın

[Resim: 700_the_fifteenth_day_of.jpg]
İlk ay yılının ilk dolunayında tüm yıl boyunca sağlıklı olacaklarına inanan insanlar, Jeongwol Daeboreum'da ogokbap beş taneli pirincin tadını çıkarıyor ve çeşitli sebzelerle birlikte jinchae (진채) ve fıstığı paylaşıyor.

Her yıl insanlar, yılın ilk ayının 15. gününde Jeongwol Daeboreum (정원 대보름) olarak bilinen yeni ay yılının ilk dolunayını kutlarlar.

Gün, gökyüzünde yükselen yılın en büyük dolunayına kavuşur ve Seollal Ay Yeni Yılı gibi bu da Kore'de kutlanmaktadır.

Jeongwol Daeboreum'da, insanlar geleneksel olarak yıl boyunca iyi bir hasat, sağlık ve refah için bir dizi yemeği zevk alarak yaparlar.

Eski zamanlarda insanlar, pirinç, akdarı, süpürge darısı, kırmızı fasulye ve fasulye dahil edilerek yapılan beş tahıl ile birlikte okogbap (오곡밥) pirincini karıştırarak bir yemek yaparlar. Böylelikle önümüzdeki yıl için iyi bir hasadı ve refahı umut ederler.

Pirinç, genellikle, hasattan sonra toplanan ve kurutulan jinchae (진채) olarak bilinen, kızarmış sebzelerin çeşidine göre servis edilir.

İnsanlar bu yemeğin yaz aylarında yaşadıkları sıcak nedeniyle daha az acı çekmeye yardımcı olacağına inanırlar.

Ayrıca, bal ve soya sosunun karıştırılıp kestane ve ginkgo fındığının glutenli pirinç ile kaynatılarak yapıldığı yaksik (약식) ile yerler.

[Resim: 700_2the_fifteenth_day_of_the_Lunar_New_Year.jpg]
Yeni ay yılının ilk dolunayı Jeongwol Daeboreum'da yapılan Yaksik, glutenli pirinç, hurmalar, kestane ve çam fıstığıyla balla karıştırılarak yapılır.

İnsanlar o günün sabahı geleneklerinin bir parçası olarak ceviz, yer fıstığı, çam fıstığı ve gingko fıstığı yer.

Bureom kkaegi (부룸 깨기) olarak bilinen bu gelenekle yiyenler, galeyana gelmekten uzak durur ve yıl boyunca dişlerinin iyi durumda kalmasını umut ederler.

Kahvaltıdan önce insanlar, gwibalgisul (귀밝이술) olarak bilinen soğuk servis edilen bir bardak içki içerler. Geçmişteki insanlar, bu alkolle sarhoş olurlar, böylelikle keskin ve sağlıklı duyma yeteneğine sahip olacaklarına ve bütün yıl boyunca birçok güzel haber duyacaklarına inanırlardı.

Kaynak
Xu Aiying ve Sohn JiAe
Fotoğraflar = Korea.net DB
Cevapla
#2
Enjoy Healthy Food on First Full Moon of New Lunar Year

[Resim: 700_the_fifteenth_day_of.jpg]
People enjoy and share ogokbap five-grain rice along with various vegetables, known as jinchae (진채) and nuts, on Jeongwol Daeboreum, the first full moon of the new lunar year, the 15th day of the first lunar month, in the hopes that they will stay healthy throughout the whole year.

Each year, people celebrate the first full moon of the new lunar year, known as Jeongwol Daeboreum (정원 대보름), which falls on the 15th day of the first lunar month of the year.

The day has the biggest full moon of the year, rising up in the sky, and is celebrated here in Korea as much as is Seollal Lunar New Year’s.

On Jeongwol Daeboreum, people traditionally enjoy a series of dishes in the hope for a good harvest, health and welfare throughout the year.

In ancient times, people made okogbap (오곡밥) rice with five grains, a meal they rarely enjoyed in those times and which included rice, millet, sorghum, red beans and beans. They were hoping for a good harvest and for their well-being over the year ahead.

The rice is usually served with an assortment of fried seasoned vegetables, known as jinchae (진채), which were gathered and dried after the harvest.

People believed that eating this food would help them suffer less from the heat in the summer.

They also ate yaksik (약식) made by boiling glutinous rice with dates, chestnuts and ginkgo nuts, mixing them with honey and soy sauce. Meaning “food that is medicinal,” the dish can make up for any nutrients that they were lacking.

[Resim: 700_2the_fifteenth_day_of_the_Lunar_New_Year.jpg]
Yaksik, a representative dish on Jeongwol Daeboreum, the first full moon of the new lunar year, is made by mixing steamed glutinous rice, dates, chestnuts and pine nuts with honey.


People also eat walnuts, peanuts, pine nuts and gingko nuts as part of the custom on the morning that day.

Known as bureom kkaegi (부럼 깨기), the tradition has long been performed in the hopes that it would keep the eaters safe from boils and that their teeth would be in good shape during the year.

Before breakfast, people drink a cup of liquor served cold, called gwibalgisul (귀밝이술). People in times past believed that if they drunk this alcohol, it would bring sharp and healthy ears and give the blessing of hearing a lot of good news all year around.

Source
Xu Aiying and Sohn JiAe
Photos = Korea.net DB
Cevapla
#3
Enjoy Healthy Food on First Full Moon of New Lunar Year
Xu Aiying and Sohn JiAe
Photos = Korea.net DB
Eda OZGUL

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi