yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dünya Felsefe Günü
Artik felsefenin de bir günü var. Her yil Kasim ayinin üçüncü Persembe günü, DÜNYA FELSEFE GÜNÜ olarak kutlanmaktadir. Bu konudaki önerinin, Türkiye Felsefe Kurumu tarafindan getirildigini ve UNESCO tarafindan da kabul edildigini hatirlatmak yerinde olur. 1946 yilinda resmen yürürlüge giren Birlesmis Milletler, Egitim, Bilim ve Kültür Kurumu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization: UNESCO), savas ve çatismalarin ilk çikis yerinin insan zihni oldugunu belirtir. Dünyamizdaki olumsuz gelismelerin önce zihinlerde baslamasi nedeniyle, UNESCO’nun birtakim ilkeleri yayginlastirmayi amaçladigini görüyoruz. DÜNYA FELSEFE GÜNÜ dolayisiyla, ülkemizde bazi üniversiteler ve liseler etkinlikler düzenlemektedir. Son derece memnunluk verici bu etkinliklerin gitgide çogalmasi ve felsefenin öneminin daha fazla anlasilir olmasi günümüzde daha çok önem kazanmistir. DÜNYA FELSEFE GÜNÜ nedeniyle felsefenin gündeme gelmesi önemlidir; çünkü gerek dünyada gerekse ülkemizde felsefeye duyulan gereksinimin arttigini görüyoruz. Insanligin karsi karsiya oldugu problemler kadar, ülkemizin kendine özgü problemleri de, olaylara felsefenin isiginda da bakabilmeyi gerekli kilmaktadir. Savaslarin ve çatismalarin bitmek bilmedigi, savas tacirlerinin her türlü yolu ve yöntemi kullanmaktan çekinmedikleri günümüz dünyasinda baris, özgürlük, insan haklari, insanin onuru ve degerlerin savunulmasinda felsefenin temellendiriciligi ve aydinlaticiligi büyük önem tasimaktadir. Yasadigimiz dünyayi daha iyi, daha insancil bir dünyaya dönüstürmede ve uygarlik maskesiyle gizlenmeye çalisilan modern barbarliklara baskaldirmada felsefenin islevi yasamsal bir önem tasimaktadir.

2002 yilindan itibaren kutlanmaya baslanan DÜNYA FELSEFE GÜNÜ dünya problemlerine felsefe ile de bakabilme bilincinin yayginlastirilmasinda önemli bir islev olusturacaktir. Böyle bir günün saptanmasinda Uluslararasi Felsefe Kurumlari Federasyonu’nun çok degerli çabalari olmustur. Prof. Dr. Ioanna KUÇURADI’nin baskani oldugu Türkiye Felsefe Kurumu sözü edilen federasyonun aktif bir üyesidir. Türkiye Felsefe Kurumu bir sivil toplum kurulusu olarak, gerek ülkemizde gerekse dünyada felsefe ve insan haklari bilincinin yayginlastirilmasi konusunda önemli sorumluluklar üstlenmistir. DÜNYA FELSEFE GÜNÜ nedeniyle, felsefenin gündeme gelmesi pek çok bakimdan yararli olacaktir. Gün dolayisiyla etkinlikler yapilabilir. Söylesiler, konferanslar, paneller vb. yoluyla felsefecilerimiz, felsefeye ilgi duyan kisilerle bir araya gelerek felsefe sevgisinin ve ilgisinin güçlenmesine katkida bulunabilirler. Felsefecilerin yalnizca yazilariyla ve kitaplariyla degil konusmalari ve eylemleriyle de insanlarin içine çikmalari gereklidir. Prof. Dr. Ioanna KUÇURADI’nin 2004 yilinda yayimladigi DÜNYA FELSEFE GÜNÜ kutlama mesaji felsefenin toplumla iliskisi açisindan önemli belirlemelerle doludur: ‘‘Bütün dünyadaki felsefeciler çesitli etkinliklerle Dünya Felsefe Günü’nü kutluyor. Felsefe fildisi kulesinden çikti artik. Ama önümüzde yürüyecek uzun ve engebeli bir yol var. Bu yolda Dünya Felsefe Günü, olan bitene ve yapmak üzere olduklari felsefi deger bilgisiyle bakmaya ve bilgiyle düsünmeye çogu insanin ayiracak vakti olmadigi felsefenin ne ise yaradigini göstermek ve bu amaca hizmet eden bir felsefe egitiminin dünyamizda neler saglayabilecegini hatirlatmak için bir firsat olusturuyor.’’

Felsefe egitiminin dünyamizda saglayabilecegi en önemli islevi, insanin dogmalardan arinmasini saglayabilen bir anahtar olmasidir. 10–17 Agustos 2003 tarihleri arasinda Istanbul’da düzenlenen 21. Dünya Felsefe Kongresi’nin açilis konusmasinda Cumhurbaskani Ahmet Necdet SEZER felsefenin islevini söyle vurgulamistir: ‘‘Insanlik bir yandan kendini gelistirip özgürlestirirken öte yandan gelismis toplumlarla azgelismis toplumlar arasinda büyüyen uçurum, esitlik, yoksulluk, bilgisizlik, kültürsüzlesme, bagnazlik ve bunlardan kaynaklanan terör, kültürlerarasi çatisma, moral degerlerde çözülme gibi sorunlarin üstesinden gelmeye çalismaktadir (...) Felsefe insanin yasamini, degerlerini, amaçlarini sorgulamakta, varligi bütün olarak ele almakta, temelde insanin sorgulayabilme yetenegine dayanmaktadir (...) Felsefenin gelistirdigi kuskuculuk ve elestirel düsünce, bilimsel düsüncenin, yenilikçi buluslarin temelini olusturmustur. Elestirel, sorgulayici ve çözümlemeci düsüncenin önem kazandigi dönemler, bilimsel üretim ve aydinlanmaci gelismelerin önünü açmistir. Dünyada ortaçagin karanligindan, skolastik düsüncenin dar ve tutucu kaliplarindan, felsefi düsüncenin sorgulayici ve elestirel yaklasimi ile çikmistir.’’ Ülkemizde felsefe adina yapilabilecek önemli isler vardir. Felsefenin egitim kurumlarimizda amacina uygun olarak yer almasi, üniversite içinde farkli bölümlerinde bilim felsefesi, insan haklarinin felsefesi ve egitim felsefesi gibi derslerin okutulmasi, felsefe ögretmenlerine ayrilan kadro sayisinin arttirilmasi saglanabilecek ilk adimlardir.

Gelecekte DÜNYA FELSEFE KUTLAMALARI yayginlik kazanacaktir. Milli Egitim Bakanligi belirli gün ve haftalar listesine DÜNYA FELSEFE GÜNÜ’nü almistir. Bu günün yayginlastirilmasinda basta basin kuruluslarina ve egitim kurumlarina, sorumluluklar düsmektedir.
felsefeye merakliyimdir Biggrin .Tesekkür ederim Smile
bence felsefe gununun kutlanmasi iyi oldu cunku felefenin kitaplarida cok guseldir paylasim icin tesekkurler
İmzanız 400*103 pikselden büyük olduğu için silinmiştir.
Felsefe için verdigin bilgiden dolayi tesekkürler.Buarada felefeyi çok severim
  • Felsefe,objelerin düsünce ile görünmesidir (hegel)

• Felsefe,düsüncenin mikroskobudur(Victor Hugo)

• Felsefeye sarilan kisinin akli,akilla anlasilabilen seylere baglanmis kalmistir.(mevlana)

Smile çok Sevindim rofl
Esma valla tam sana göre bir konu...
düsünüyorum o halde varim paylasim için tesekkürler
Bugün ODTÜ de afislerini gördüm felsefe günlerinin Biggrin
•• Green Kamilia Inspirit Light Changjo Perfection ••
Kaliteli Webtoonun adresi Hayalistic
「•♥ KARA ♥ Kamilia ♥•」
Tesekkürler Özge .. Paylasim için sagol Smile ...
[Resim: hthreekingrh2.jpg]
Saraydaki Mücevher Fans. Sarayın Rüzgarı Fans. Düşlerimin Prensi Fans. Zoraki Prens Fans. Lee Young Ae Fans. Gyeon Mi Ri Fans. Joo Ji Hoon Fans. Yang Mi Kyeong Fans. Tasarımcılık Fans.
boyle onemli bir konuda bilgi verildigine sevindim tesekkurler felsefe çok önemlidir

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi