Dubu-Jorim / 두부조림
Spicy Braised Tofu
Baharatlı Kızarmış Tofu
![[Resim: rMLX9B.jpg]](http://i.hizliresim.com/rMLX9B.jpg)
Tofu, baharatlı lezzetli bir sosta ve tavada soğan sarımsak ve yeşil soğan ile karamelize edilerek sulu, biraz baharatlı, dışı çıtır-içi yumuşak olarak kızartılır. Pilav, noodle veya lapanın yanında lezzetli bir garnitürdür ve tamamiyle sebze yemeği olmasına rağmen etli bir tada sahiptir.
Kısa zaman içerisinde kolayca yapılabilen ve herkesi ,özellikle vejetaryenleri, memnun edecek bir lezzete sahiptir. 3-4 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir. Sıcak veya soğuk tüketilebilmektedir, bu nedenle servis edilirken tekrar ısıtılması gerekmez.
Kore Dosirak (öğle yemeği paketi/kutusu) çeşidinde bir standarttır.
Malzemeler
-1 paket tofu (18 parça: 510 gram)
-3 yemek kaşığı yemek yağı
-1 tatlı kaşığı susam yağı
-1 tatlı kaşığı susam
-1 diş kıyılmış sarımsak
-Yarım kase doğranmış soğan
-2 adet doğranmış yeşil soğan
Sos İçin
-1 yemek kaşığı soya sosu
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 yemek kaşığı acı pul biber
-Yarım kase su
Yapılışı
1) Akan soğuk suyun altında tofu durulanır ve kağıt havlu veya pamuk ile kurulanır. ¼ inç kalınlığında, lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilir.
2) Yüksek ateşte, yapışmaz bir tavaya yemek yağı konulur.
3) Tofu parçaları tavaya nazikçe yerleştirilir ve 7-8 dakika kadar pişirilir. Tofu parçaların eşit pişmeleri için tava döndürülür. Dipleri biraz gevrek olduğu zaman, bir spatula ile tek tek ters çevrilir. Her tofu parçasının her iki tarafı da kızarıncaya ve gevrekleşinceye dek 7-8 dakika pişirilir.
4) Tofu bir tabağa alınır. Kalan yağ saklanır.
5) Küçük bir tava orta ateşte ısıtılır ve kalan yağ eklenir.
6) Doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil soğan ( yeşil soğanın 1 yemek kaşığından biraz daha az bir kısmı daha sonra garnitürü süslemek için kullanılır) ilave edilir. Soğan hafif gevrekleşinceye dek tahta kaşıkla birkaç dakika karıştırılır.
7) Sos ilave edilir ve koyulaşıncaya dek karıştırılır.
8) Tofu ilave edilerek ,sosun lezzetini çekene dek, birkaç dakika kızartılır. Biraz susam yağı ilave edilir ve karıştırılır.
9) Üzerine susam ve doğranmış yeşil soğanın kalan kısmı serpilir. Pilav ile servis edilebilir.
|| English ||
It’s tofu braised in a savory-spicy sauce and pan fried with caramelized onion, garlic, and green onions, making it juicy, a little spicy, crispy on the outside and soft on the inside. It’s a delicious side dish for rice, noodles or porridge, and tastes meaty even though it’s a totally vegetarian dish.
This is something you can easily put together in a short amount of time that will please pretty much everybody, and especially vegetarians. You can refrigerate any leftovers for up to 3 to 4 days! This dish is good hot or cold, so you don’t even need to heat it up again if you don’t want to, just bring it out and serve.
It’s also a standard in Korean dosirak (lunchbox) item.
Ingredients
1 package of tofu (18 ounces: 510 grams)
3 tablespoons cooking oil
1 teaspoon sesame oil
1 teaspoon sesame seeds
1 clove garlic, minced
½ cup minced onion
2 green onions, chopped
For the sauce
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1 tablespoon hot pepper flakes
½ cup water
Directions
1) Rinse tofu in cold running water and dry it with cotton or paper towel. Cut it into ¼ inch thick bite size pieces.
2) Add the cooking oil to a non-stick pan and heat it up over high heat.
3) Gently set the tofu onto the pan and cook for 7 to 8 minutes. Rotate the pan to cook the tofu evenly. When the bottoms get a little crunchy, flip them over one by one with a spatula. Let cook another 7 to 8 minutes until both sides of each tofu piece are a little crispy and golden brown.
4) Transfer the tofu to a plate. Keep the leftover oil.
5) Heat up a small pan over medium high heat and add the leftover oil.
6) Add chopped onion, garlic, and green onion (less 1 tablespoon, to be used for a garnish later). Stir with a wooden spoon for a few minutes until the onion gets a little crispy.
7) Add the sauce and keep stirring until it reduces a bit and thickens.
8) Add tofu and braise for a minute until the tofu absorbs some of the flavor of the sauce. Add some sesame oil and stir.
9) Sprinkle some sesame seeds over top and the rest of the chopped green onion. Serve right away with rice.
![[Resim: OA28M0.jpg]](http://i.hizliresim.com/OA28M0.jpg)
![[Resim: pz4MPN.jpg]](http://i.hizliresim.com/pz4MPN.jpg)
Kaynak / Source
Spicy Braised Tofu
Baharatlı Kızarmış Tofu
![[Resim: rMLX9B.jpg]](http://i.hizliresim.com/rMLX9B.jpg)
Tofu, baharatlı lezzetli bir sosta ve tavada soğan sarımsak ve yeşil soğan ile karamelize edilerek sulu, biraz baharatlı, dışı çıtır-içi yumuşak olarak kızartılır. Pilav, noodle veya lapanın yanında lezzetli bir garnitürdür ve tamamiyle sebze yemeği olmasına rağmen etli bir tada sahiptir.
Kısa zaman içerisinde kolayca yapılabilen ve herkesi ,özellikle vejetaryenleri, memnun edecek bir lezzete sahiptir. 3-4 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir. Sıcak veya soğuk tüketilebilmektedir, bu nedenle servis edilirken tekrar ısıtılması gerekmez.
Kore Dosirak (öğle yemeği paketi/kutusu) çeşidinde bir standarttır.
Malzemeler
-1 paket tofu (18 parça: 510 gram)
-3 yemek kaşığı yemek yağı
-1 tatlı kaşığı susam yağı
-1 tatlı kaşığı susam
-1 diş kıyılmış sarımsak
-Yarım kase doğranmış soğan
-2 adet doğranmış yeşil soğan
Sos İçin
-1 yemek kaşığı soya sosu
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 yemek kaşığı acı pul biber
-Yarım kase su
Yapılışı
1) Akan soğuk suyun altında tofu durulanır ve kağıt havlu veya pamuk ile kurulanır. ¼ inç kalınlığında, lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilir.
2) Yüksek ateşte, yapışmaz bir tavaya yemek yağı konulur.
3) Tofu parçaları tavaya nazikçe yerleştirilir ve 7-8 dakika kadar pişirilir. Tofu parçaların eşit pişmeleri için tava döndürülür. Dipleri biraz gevrek olduğu zaman, bir spatula ile tek tek ters çevrilir. Her tofu parçasının her iki tarafı da kızarıncaya ve gevrekleşinceye dek 7-8 dakika pişirilir.
4) Tofu bir tabağa alınır. Kalan yağ saklanır.
5) Küçük bir tava orta ateşte ısıtılır ve kalan yağ eklenir.
6) Doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil soğan ( yeşil soğanın 1 yemek kaşığından biraz daha az bir kısmı daha sonra garnitürü süslemek için kullanılır) ilave edilir. Soğan hafif gevrekleşinceye dek tahta kaşıkla birkaç dakika karıştırılır.
7) Sos ilave edilir ve koyulaşıncaya dek karıştırılır.
8) Tofu ilave edilerek ,sosun lezzetini çekene dek, birkaç dakika kızartılır. Biraz susam yağı ilave edilir ve karıştırılır.
9) Üzerine susam ve doğranmış yeşil soğanın kalan kısmı serpilir. Pilav ile servis edilebilir.
|| English ||
It’s tofu braised in a savory-spicy sauce and pan fried with caramelized onion, garlic, and green onions, making it juicy, a little spicy, crispy on the outside and soft on the inside. It’s a delicious side dish for rice, noodles or porridge, and tastes meaty even though it’s a totally vegetarian dish.
This is something you can easily put together in a short amount of time that will please pretty much everybody, and especially vegetarians. You can refrigerate any leftovers for up to 3 to 4 days! This dish is good hot or cold, so you don’t even need to heat it up again if you don’t want to, just bring it out and serve.
It’s also a standard in Korean dosirak (lunchbox) item.
Ingredients
1 package of tofu (18 ounces: 510 grams)
3 tablespoons cooking oil
1 teaspoon sesame oil
1 teaspoon sesame seeds
1 clove garlic, minced
½ cup minced onion
2 green onions, chopped
For the sauce
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1 tablespoon hot pepper flakes
½ cup water
Directions
1) Rinse tofu in cold running water and dry it with cotton or paper towel. Cut it into ¼ inch thick bite size pieces.
2) Add the cooking oil to a non-stick pan and heat it up over high heat.
3) Gently set the tofu onto the pan and cook for 7 to 8 minutes. Rotate the pan to cook the tofu evenly. When the bottoms get a little crunchy, flip them over one by one with a spatula. Let cook another 7 to 8 minutes until both sides of each tofu piece are a little crispy and golden brown.
4) Transfer the tofu to a plate. Keep the leftover oil.
5) Heat up a small pan over medium high heat and add the leftover oil.
6) Add chopped onion, garlic, and green onion (less 1 tablespoon, to be used for a garnish later). Stir with a wooden spoon for a few minutes until the onion gets a little crispy.
7) Add the sauce and keep stirring until it reduces a bit and thickens.
8) Add tofu and braise for a minute until the tofu absorbs some of the flavor of the sauce. Add some sesame oil and stir.
9) Sprinkle some sesame seeds over top and the rest of the chopped green onion. Serve right away with rice.
![[Resim: OA28M0.jpg]](http://i.hizliresim.com/OA28M0.jpg)
![[Resim: pz4MPN.jpg]](http://i.hizliresim.com/pz4MPN.jpg)
Kaynak / Source