Doljanchi / 돌잔치
![[Resim: 28OGGA.jpg]](http://i.hizliresim.com/28OGGA.jpg)
Dol / Doljanchi, bir bebeğin ilk doğum gününün kutlandığı Kore geleneğidir. Bu gelenek refah bir gelecekle çocukları kutsamaktadır ve Kore’de büyük bir önem kazanmıştır. Doğum günü bebekleri hanbok ve geleneksel şapka giyerler: kız bebekler jobawi veya gulle, erkek bebekler ise bokgeon veya hogeon.
Tarihçe
Geçmişte bebek ölüm oranları oldukça yüksekti ve çoğu bebek ilk doğum gününden önce ölürdü. Bu yüzden bu gelenek, bebek ve ebeveynler için önemli bir kilometre taşı olmuştur. Tüm köy bebek için uzun ömür ve servet dileyip, yiyecek paylaşarak bebeğin ilk doğum gününü kutlardı.
'Dol' yiyecek
Evde aile üyeleri Samshin’e (büyürken bebeğin yaşamıyla ilgilenen üç tanrı) teşekkürlerini sunmak için sade pilav, yosun çorbası ve pirinç keki servis eder. Miyeok-guk (yosun çorbası) annelerin onları dünyaya getirmek için neler yaşadığını insanlara hatırlatmak için ilk doğum günü sonrası her doğum gününde servis edilir.
Modern Doljanchi
Kutlama genellikle açık büfe restoran ve düğün salonlarında düzenlenmektedir. Ebeveynler misafirler için bazı ödüller hazırlar, herkes partiye girdikten sonra üzerinde bir numaranın yazılı olduğu kağıt parçası alır. Bebek hakkında sorulan sorulara doğru yanıtlar veren konuklar ödül kazanır. Partinin ev sahibi ya da bir şovmen, rastgele bir sayı söyler ve bu sayıya sahip olan kişi de bir ödül kazanır.
Elif Ece Çelik
English
Dol or doljanchi is a Korean tradition that celebrates the first birthday of a baby. This ceremony blesses the child with a prosperous future and has taken on great significance in Korea. The birthday babies wear a hanbok and a traditional hat: a jobawi or gulle for baby girls and a bokgeon or hogeon (호건) for baby boys.
History
In the past, the death rates for children were high and many children died before their first birthday, so it was an important milestone for the baby and parents. The whole village used to celebrate a baby's first birthday, sharing foods and wishing for long life and fortune for the baby.
'Dol' food
At home family members give thanks to Samshin (three gods who take care of the baby's life while growing up) by serving plain rice, seaweed soup, and rice cakes. Miyeok-guk (seaweed soup) is served on every birthday after the first birthday to remind people of what their mother went through to bring them into the world.
Modern Doljanchi
The celebration is usually held in buffet restaurants or wedding halls. Parents prepare some prizes for guests and upon entering the party, everyone gets a piece of paper on which a number is written. During the party guests who correctly answer a question about the baby win a prize. The host of the party, or an entertainer, also calls out a number randomly, and the person who has that number receives a prize.
Kaynak / Source
![[Resim: 28OGGA.jpg]](http://i.hizliresim.com/28OGGA.jpg)
Dol / Doljanchi, bir bebeğin ilk doğum gününün kutlandığı Kore geleneğidir. Bu gelenek refah bir gelecekle çocukları kutsamaktadır ve Kore’de büyük bir önem kazanmıştır. Doğum günü bebekleri hanbok ve geleneksel şapka giyerler: kız bebekler jobawi veya gulle, erkek bebekler ise bokgeon veya hogeon.
Tarihçe
Geçmişte bebek ölüm oranları oldukça yüksekti ve çoğu bebek ilk doğum gününden önce ölürdü. Bu yüzden bu gelenek, bebek ve ebeveynler için önemli bir kilometre taşı olmuştur. Tüm köy bebek için uzun ömür ve servet dileyip, yiyecek paylaşarak bebeğin ilk doğum gününü kutlardı.
'Dol' yiyecek
Evde aile üyeleri Samshin’e (büyürken bebeğin yaşamıyla ilgilenen üç tanrı) teşekkürlerini sunmak için sade pilav, yosun çorbası ve pirinç keki servis eder. Miyeok-guk (yosun çorbası) annelerin onları dünyaya getirmek için neler yaşadığını insanlara hatırlatmak için ilk doğum günü sonrası her doğum gününde servis edilir.
Modern Doljanchi
Kutlama genellikle açık büfe restoran ve düğün salonlarında düzenlenmektedir. Ebeveynler misafirler için bazı ödüller hazırlar, herkes partiye girdikten sonra üzerinde bir numaranın yazılı olduğu kağıt parçası alır. Bebek hakkında sorulan sorulara doğru yanıtlar veren konuklar ödül kazanır. Partinin ev sahibi ya da bir şovmen, rastgele bir sayı söyler ve bu sayıya sahip olan kişi de bir ödül kazanır.
Elif Ece Çelik
English
Dol or doljanchi is a Korean tradition that celebrates the first birthday of a baby. This ceremony blesses the child with a prosperous future and has taken on great significance in Korea. The birthday babies wear a hanbok and a traditional hat: a jobawi or gulle for baby girls and a bokgeon or hogeon (호건) for baby boys.
History
In the past, the death rates for children were high and many children died before their first birthday, so it was an important milestone for the baby and parents. The whole village used to celebrate a baby's first birthday, sharing foods and wishing for long life and fortune for the baby.
'Dol' food
At home family members give thanks to Samshin (three gods who take care of the baby's life while growing up) by serving plain rice, seaweed soup, and rice cakes. Miyeok-guk (seaweed soup) is served on every birthday after the first birthday to remind people of what their mother went through to bring them into the world.
Modern Doljanchi
The celebration is usually held in buffet restaurants or wedding halls. Parents prepare some prizes for guests and upon entering the party, everyone gets a piece of paper on which a number is written. During the party guests who correctly answer a question about the baby win a prize. The host of the party, or an entertainer, also calls out a number randomly, and the person who has that number receives a prize.
Kaynak / Source
I N F I N I T E
I N S P I R I T
We got the all the chance, yeah! We’ll Infinitize it.
∞
I N S P I R I T
We got the all the chance, yeah! We’ll Infinitize it.
∞