10-07-2010, Saat: 18:06
(Son Düzenleme: 13-11-2012, Saat: 2:46, Düzenleyen: kıday baksı.)
Dak Galbi / 닭갈비
![[Resim: koreancuisinedakgalbi01.jpg]](http://img130.imageshack.us/img130/6051/koreancuisinedakgalbi01.jpg)
Dak Galbi, yoğun tatlı, oldukça iştah açıcı baharatlı kızarmış tavuk yemeğidir.
Dak Galbi (Korece çeviride Dalk Galbi), genellikle sıcak bir tabakta gochujang (kırmızı biber salçası) ile terbiyelenmiş, doğranmış salamura tavuk ve dilimlenmis lahana, tatlı patates, yeşil soğan, soğan, tteok (pirinç keki) ile yapılan Güney Kore’nin popüler yemeklerindendir. Gangwon Eyaleti’nin Chuncheon Şehri’nin yerel özel yemeğidir. Kökeni nedeniyle bu yemeğe Chuncheon Dalk Galbi de denir.
Dak Galbi’nin 1960’ların sonlarından sonra küçük tavernalarda masrafsız anju (içki içerken yenen yemek) olarak servis edildiği ve şehrin kenar mahallelerinde, oldukça masraflı olan gui (Kore ızgarası) yerine kömürde pişirilen bir yemek olduğu söyleniyor. Ayrıca düşük bütçeli olan üniversite öğrencileri arasında da popüler bir yemektir. Dak Galbi ucuz ve boldur. Bunun nedenlerinden biri Chuncheon’da çiflik hayvanları endüstrisinin gelişmiş olmasıdır. Miktarı ve tadı ile birlikte ucuz fiyatı nedeniyle, 1970'lerden önce ‘halktan olanların Galbi’si ya da üniversite öğrencisinin Galbi’si olarak adlandırılıyordu. Chuncheon’da her yıl düzenlenen Sonbahar Festivali, 2005’ten beri Dak Galbi’ye özel yapılmaktadır.
İçindekiler:
Tavuk için:
1 Tavuk gögsü
½ Yemek kaşığı Yemek Şarabı
¼ Tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak
1 Tutam karabiber
Sos için:
1½ Yemek kaşığı kırmızı biber tozu (고춧 가루/ Gochutgaru)
2 Yemek kaşığı kırmızı biber salçası (고추장/ GoChuJang)
2 Tatlı kaşığı köri tozu
2 Tatli kasigi sarimsak
1¼ Yemek kaşığı soya sosu
½ Yemek kaşığı şeker
⅛ Tatlı kaşığı karabiber
1 Yemek kaşığı yemek şarabı
¼ Tatlı kaşığı zencefil
Ana Malzemeler:
2 Yeşil soğan
½ Soğan
⅛ Lahana
½ Tatlı patates
10 Pirinç keki
6 Susam yaprağı
¼ Bardak su
½ Yemek kaşığı zeytinyağı
½ Yemek kaşığı susam yağı
Biraz susam
Hazırlanışı:
![[Resim: 40653283.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4580/40653283.jpg)
Tavuğu küçük parçalara ayırın. Bir kaseye, tavuk, ½ yemek kaşığı yemek şarabı, ¼ tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak ve biraz karabiber koyun ve karıştırın. Diğer malzemeleri hazırlarken bir kenara ayırın.
Sos için, küçük bir kasede malzemeleri birleştirin: 1½ Yemek kaşığı kırmızı biber tozu , 2 yemek kaşığı kırmızı biber salçası, 2 tatlı kaşığı köri tozu, 2 tatlı kaşığı sarımsak, 1¼ Yemek kaşığı soya sosu, ½ yemek kaşığı şeker, ⅛ tatlı kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı yemek şarabı, ¼ tatlı kaşığı zencefil. Hepsini karıştırın.
![[Resim: 97666294.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4611/97666294.jpg)
Tavuğun üzerine 2 yemek kaşığı sos ekleyin. Daha sonraki işlemler için biraz sos bırakın. Tavuk ve sosu karıştırın.
![[Resim: 17309972.jpg]](http://img197.imageshack.us/img197/125/17309972.jpg)
2 yeşil soğanı ve soğanı küçük parçalar şeklinde doğrayın. Tatlı patatesi yarım parçalar şeklinde kesin. Lahananın büyük parçalarını çıkardıktan sonra küçük parçalar şeklinde doğrayın. Susam yapraklarını üst üste koyup kıvırın, kök kısmını çıkarın, küçük şeritler şeklinde doğrayın.
![[Resim: 47259859.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/8590/47259859.jpg)
Isınmış tavaya ½ yemek kaşığı zeytinyağı ve ½ yemek kaşığı susam yağını koyun.
![[Resim: 94519983.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/6506/94519983.jpg)
Lahana, tatlı patates, soğan ve pirinç kekini ekleyin.
![[Resim: 76258127.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4734/76258127.jpg)
Tavuğu sebzelerin üzerine koyun ve yarım su bardağı suyu üzerine ekleyin. Böylece çok kuru olmayacaktır. Ara sıra karıştırın.
![[Resim: 81349798.jpg]](http://img6.imageshack.us/img6/1217/81349798.jpg)
Kaynamaya başlayınca geri kalan sosu üzerine ilave edin. Tavuk kızarınca neredeyse pişmiştir.
Yeşil soğan ve susam yapraklarını ekleyin. İçindekiler kızarıncaya kadar pişirin. Son olarak üzerine biraz susam taneleri serpiştirin.
Miktarları kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Genellikle lahanaların pişmesi yemeğin piştiğinin bir göstergesidir. Baharatını artırabilirsiniz ve içindeki malzemeleri de değiştirerek benzersiz sonuçlar elde edebilirsiniz.
(Wikipedia - Aeriskitchen.com)
-----English-----
Dak galbi, also romanized dalk galbi, is a popular South Korean dish generally made by stir-frying marinated diced chicken in a gochujang (chili pepper paste) based sauce, and sliced cabbage, sweet potato, scallions, onions and tteok (rice cake) together on a hot plate. It is a local specialty food for the city of Chuncheon, Gangwon Province, where dak galbi originates. Because of its origin, the dish is also called Chuncheon dak galbi.
It is said that dak galbi appeared after the late 1960s as an inexpensive anju (food that is eaten while drinking) in small taverns, on the outskirts of the city to replace the rather expensive gui dishes which are grilled over charcoal. The dish has spread to the main districts of Chuncheon, where the livestock industry thrives and soldiers who serve their military service frequently visit on leave.
It is also a popular dish for university students who are on a low budget, as dak galbi is relatively cheap and served in abundance. It earned the nickname "commoners' galbi" or "university student's galbi" back in the 1970s. The city of Chuncheon has held an annual autumn festival dedicated to dak galbi since 2005.
Ingredients:
For Chicken:
1 Chicken Breast (90 oz)
½ Tbsp Cooking Wine
¼ tsp Minced Garlic
1 Pinch Black Pepper
For Sauce:
1½ Tbsp Red Pepper Powder
2 Tbsp Red Pepper Paste
2 tsp Curry Powder
2 tsp Garlic
1¼ Tbsp Soy Sauce
½ Tbsp Sugar
⅛ tsp Black Pepper
1 Tbsp Cooking Wine
¼ tsp Ginger
Main Ingredients:
2 Green Onions
½ Onion
⅛ Cabbage
½ Sweet Potato
10 Rice Cakes
6 Sesame Leaves
¼ Cup Water
½ Tbsp Olive Oil
½ Tbsp Sesame Oil
Some sesame seeds
Preparation:
In a bowl, add the chicken, 1/2 tbsp of cooking wine, 1/4 tsp of minced garlic, and a little of black pepper. Set it aside while you are preparing other ingredients.
In a small bowl, combine all the ingredients for the sauce. 1½ Tbsp of red pepper powder, 2 Tbsp of red pepper paste, 2 tsp of curry powder, 2 tsp of minced garlic, 1¼ Tbsp of soy sauce, ½ Tbsp of sugar, ⅛ tsp of black pepper, 1 Tbsp of cooking wine, ¼ tsp of ginger. Mix all together.
Add 2 spoons of sauce into the chicken bowl. Leave some sauce for later.
Mix well.
Cut 2 green onions into 1 inch pieces. Slice ½ of an onion into ½ inch pieces. Slice ½ of a sweet potato and cut the slices in half. Remove the big part of the cabbage, then cut like the picture. Fold 6 sesame leaves in half, remove the stem part, and cut them into 1 inch strips.
In a heated pan, add ½ Tbsp of olive oil and ½ Tbsp of sesame oil.
Add the cabbage, sweet potatoes, onion, and the rice cakes.
Put the chicken on top of the vegetables, and then add ¼ cup of water, so it will not be too dry. Occasionally stir it.
When it starts to boil, add all of the leftover sauce in it. Fry until the chicken is almost cooked.
Add the green onions and sesame leaves. Fry until all of the ingredients are cooked. Last, sprinkle some sesame seeds on top.
Usually, when the cabbages are cooked, it's an indication that the dish is ready to eat. Its spiciness may vary from mild to hot at times and its variation of ingredients may also differ having unique end results.
(Wikipedia - Aeriskitchen.com)
![[Resim: koreancuisinedakgalbi01.jpg]](http://img130.imageshack.us/img130/6051/koreancuisinedakgalbi01.jpg)
Dak Galbi, yoğun tatlı, oldukça iştah açıcı baharatlı kızarmış tavuk yemeğidir.
Dak Galbi (Korece çeviride Dalk Galbi), genellikle sıcak bir tabakta gochujang (kırmızı biber salçası) ile terbiyelenmiş, doğranmış salamura tavuk ve dilimlenmis lahana, tatlı patates, yeşil soğan, soğan, tteok (pirinç keki) ile yapılan Güney Kore’nin popüler yemeklerindendir. Gangwon Eyaleti’nin Chuncheon Şehri’nin yerel özel yemeğidir. Kökeni nedeniyle bu yemeğe Chuncheon Dalk Galbi de denir.
Dak Galbi’nin 1960’ların sonlarından sonra küçük tavernalarda masrafsız anju (içki içerken yenen yemek) olarak servis edildiği ve şehrin kenar mahallelerinde, oldukça masraflı olan gui (Kore ızgarası) yerine kömürde pişirilen bir yemek olduğu söyleniyor. Ayrıca düşük bütçeli olan üniversite öğrencileri arasında da popüler bir yemektir. Dak Galbi ucuz ve boldur. Bunun nedenlerinden biri Chuncheon’da çiflik hayvanları endüstrisinin gelişmiş olmasıdır. Miktarı ve tadı ile birlikte ucuz fiyatı nedeniyle, 1970'lerden önce ‘halktan olanların Galbi’si ya da üniversite öğrencisinin Galbi’si olarak adlandırılıyordu. Chuncheon’da her yıl düzenlenen Sonbahar Festivali, 2005’ten beri Dak Galbi’ye özel yapılmaktadır.
İçindekiler:
Tavuk için:
1 Tavuk gögsü
½ Yemek kaşığı Yemek Şarabı
¼ Tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak
1 Tutam karabiber
Sos için:
1½ Yemek kaşığı kırmızı biber tozu (고춧 가루/ Gochutgaru)
2 Yemek kaşığı kırmızı biber salçası (고추장/ GoChuJang)
2 Tatlı kaşığı köri tozu
2 Tatli kasigi sarimsak
1¼ Yemek kaşığı soya sosu
½ Yemek kaşığı şeker
⅛ Tatlı kaşığı karabiber
1 Yemek kaşığı yemek şarabı
¼ Tatlı kaşığı zencefil
Ana Malzemeler:
2 Yeşil soğan
½ Soğan
⅛ Lahana
½ Tatlı patates
10 Pirinç keki
6 Susam yaprağı
¼ Bardak su
½ Yemek kaşığı zeytinyağı
½ Yemek kaşığı susam yağı
Biraz susam
Hazırlanışı:
![[Resim: 40653283.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4580/40653283.jpg)
Tavuğu küçük parçalara ayırın. Bir kaseye, tavuk, ½ yemek kaşığı yemek şarabı, ¼ tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak ve biraz karabiber koyun ve karıştırın. Diğer malzemeleri hazırlarken bir kenara ayırın.
Sos için, küçük bir kasede malzemeleri birleştirin: 1½ Yemek kaşığı kırmızı biber tozu , 2 yemek kaşığı kırmızı biber salçası, 2 tatlı kaşığı köri tozu, 2 tatlı kaşığı sarımsak, 1¼ Yemek kaşığı soya sosu, ½ yemek kaşığı şeker, ⅛ tatlı kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı yemek şarabı, ¼ tatlı kaşığı zencefil. Hepsini karıştırın.
![[Resim: 60519683.jpg]](http://img6.imageshack.us/img6/7858/60519683.jpg)
![[Resim: 97666294.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4611/97666294.jpg)
Tavuğun üzerine 2 yemek kaşığı sos ekleyin. Daha sonraki işlemler için biraz sos bırakın. Tavuk ve sosu karıştırın.
![[Resim: 17309972.jpg]](http://img197.imageshack.us/img197/125/17309972.jpg)
2 yeşil soğanı ve soğanı küçük parçalar şeklinde doğrayın. Tatlı patatesi yarım parçalar şeklinde kesin. Lahananın büyük parçalarını çıkardıktan sonra küçük parçalar şeklinde doğrayın. Susam yapraklarını üst üste koyup kıvırın, kök kısmını çıkarın, küçük şeritler şeklinde doğrayın.
![[Resim: 47259859.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/8590/47259859.jpg)
Isınmış tavaya ½ yemek kaşığı zeytinyağı ve ½ yemek kaşığı susam yağını koyun.
![[Resim: 94519983.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/6506/94519983.jpg)
Lahana, tatlı patates, soğan ve pirinç kekini ekleyin.
![[Resim: 76258127.jpg]](http://img690.imageshack.us/img690/4734/76258127.jpg)
Tavuğu sebzelerin üzerine koyun ve yarım su bardağı suyu üzerine ekleyin. Böylece çok kuru olmayacaktır. Ara sıra karıştırın.
![[Resim: 81349798.jpg]](http://img6.imageshack.us/img6/1217/81349798.jpg)
Kaynamaya başlayınca geri kalan sosu üzerine ilave edin. Tavuk kızarınca neredeyse pişmiştir.
Yeşil soğan ve susam yapraklarını ekleyin. İçindekiler kızarıncaya kadar pişirin. Son olarak üzerine biraz susam taneleri serpiştirin.
Miktarları kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Genellikle lahanaların pişmesi yemeğin piştiğinin bir göstergesidir. Baharatını artırabilirsiniz ve içindeki malzemeleri de değiştirerek benzersiz sonuçlar elde edebilirsiniz.
(Wikipedia - Aeriskitchen.com)
-----English-----
Dak galbi, also romanized dalk galbi, is a popular South Korean dish generally made by stir-frying marinated diced chicken in a gochujang (chili pepper paste) based sauce, and sliced cabbage, sweet potato, scallions, onions and tteok (rice cake) together on a hot plate. It is a local specialty food for the city of Chuncheon, Gangwon Province, where dak galbi originates. Because of its origin, the dish is also called Chuncheon dak galbi.
It is said that dak galbi appeared after the late 1960s as an inexpensive anju (food that is eaten while drinking) in small taverns, on the outskirts of the city to replace the rather expensive gui dishes which are grilled over charcoal. The dish has spread to the main districts of Chuncheon, where the livestock industry thrives and soldiers who serve their military service frequently visit on leave.
It is also a popular dish for university students who are on a low budget, as dak galbi is relatively cheap and served in abundance. It earned the nickname "commoners' galbi" or "university student's galbi" back in the 1970s. The city of Chuncheon has held an annual autumn festival dedicated to dak galbi since 2005.
Ingredients:
For Chicken:
1 Chicken Breast (90 oz)
½ Tbsp Cooking Wine
¼ tsp Minced Garlic
1 Pinch Black Pepper
For Sauce:
1½ Tbsp Red Pepper Powder
2 Tbsp Red Pepper Paste
2 tsp Curry Powder
2 tsp Garlic
1¼ Tbsp Soy Sauce
½ Tbsp Sugar
⅛ tsp Black Pepper
1 Tbsp Cooking Wine
¼ tsp Ginger
Main Ingredients:
2 Green Onions
½ Onion
⅛ Cabbage
½ Sweet Potato
10 Rice Cakes
6 Sesame Leaves
¼ Cup Water
½ Tbsp Olive Oil
½ Tbsp Sesame Oil
Some sesame seeds
Preparation:
In a bowl, add the chicken, 1/2 tbsp of cooking wine, 1/4 tsp of minced garlic, and a little of black pepper. Set it aside while you are preparing other ingredients.
In a small bowl, combine all the ingredients for the sauce. 1½ Tbsp of red pepper powder, 2 Tbsp of red pepper paste, 2 tsp of curry powder, 2 tsp of minced garlic, 1¼ Tbsp of soy sauce, ½ Tbsp of sugar, ⅛ tsp of black pepper, 1 Tbsp of cooking wine, ¼ tsp of ginger. Mix all together.
Add 2 spoons of sauce into the chicken bowl. Leave some sauce for later.
Mix well.
Cut 2 green onions into 1 inch pieces. Slice ½ of an onion into ½ inch pieces. Slice ½ of a sweet potato and cut the slices in half. Remove the big part of the cabbage, then cut like the picture. Fold 6 sesame leaves in half, remove the stem part, and cut them into 1 inch strips.
In a heated pan, add ½ Tbsp of olive oil and ½ Tbsp of sesame oil.
Add the cabbage, sweet potatoes, onion, and the rice cakes.
Put the chicken on top of the vegetables, and then add ¼ cup of water, so it will not be too dry. Occasionally stir it.
When it starts to boil, add all of the leftover sauce in it. Fry until the chicken is almost cooked.
Add the green onions and sesame leaves. Fry until all of the ingredients are cooked. Last, sprinkle some sesame seeds on top.
Usually, when the cabbages are cooked, it's an indication that the dish is ready to eat. Its spiciness may vary from mild to hot at times and its variation of ingredients may also differ having unique end results.
(Wikipedia - Aeriskitchen.com)