19-06-2016, Saat: 15:16
Chapssaltteok / 찹쌀떡
Korean-Style Mochi Rice Cake
Kore Tarzı Mochi Pirinç Keki
Pink Chapssaltteok
Pembe Chapssaltteok
![[Resim: PMlQEd.jpg]](http://i.hizliresim.com/PMlQEd.jpg)
Malzemeler
Tatlı kırmızı fasulye dolgusu için:
- Kaırmızı fasulye
- Şeker
- Tuz
- Pirinç şurubu
- Vanilya özü
Pirinç keki için:
- Tatlı pirinç unu
- Şeker
- Tuz
- Kırmızı gıda boyası
- Toz nişasta
Yapılışı
Pişirme Süresi: 2 saat
Tatlı kırmızı fasulye dolgusunun yapılışı:
1) Yıkanmış ve süzülmüş 1 kase kurutulmuş kırmızı fasulye (azuki fasulye) derin bir tencere içerisine alınır.
2) 3 bardak su eklenir ve kapağı kapatılarak 10 dakika kadar orta ateşte bir taşım kaynatılır.
3) Isı azaltılır ve yaklaşık bir buçuk saat (1 ½) pişirilir.
Bir buçuk saat sonra fasulyeller yumuşamamışsa, biraz daha su eklenir ve iyice ezilir hale gelip yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirilir.
4) Fasulyeler, pürüzsüz kıvama gelinceye dek, tahta kaşık ile (veya mutfak robotunda) ezilir.
5) Fasulyeler tencereye geri konur ve bardağın ¾'ü kadar esmer şeker, tatlı kaşığının ¼'i kadar tuz, 1 tatlı kaşığı vanilya özü ve 2-3 yemek kaşığı pirinç veya mısır şurubu eklenir.
6) Şeker eriyene ve tutkal gibi hafifçe parlayana dek kısık ateşte; tahta bir kaşık ile karıştırılır.
7) Ezme, 2 eşit parçaya bölünür. Yarısı ileride kullanmak için buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
8) Kalan ezme 8 eşit parçaya bölünür ve her parça yuvarlanarak bir top ahline getirilir. Bir kenara alınır.
Mikrodalga fırında pirinç keki yapımı
1) 1 bardak tatlı pirinç unu (Mochiko tozu), tatlı kaşığının ¼'i kadar tuz, 1 yemek kaşığı şeker bir mikrodalga kabında birleştirilir.
2) Bir kaseye bardağın ¾'ü kadar suya 1 damla pembe gıda boyası eklenir ve iyice karıştırılır.
3) Pirinç unu karışımına pembe su ilave edilir ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Hamur, kabın ortasına itilir.
4) Bir örtü ile hamurun üzeri kapatılır ve mikrodalgada 3 dakika kadar yüksek ısıda pişirilir.
5) Pirinç keki mikrodalgadan çıkarılır ve yaklaşık 20 saniye boyunca tahta bir kaşık ile karıştırılır.
6) Ağzı tekrar kapatılır ve mikrodalgaya 1 dakika daha alınır.
7) Sıcak pirinç keki, tahta bir kaşık ile kuvvetlice yoğrulur ve yaklaşık yüz kez dairesel hareketle ağdalı kıvama getirilir.
8) Bardağın ¼'i kadar toz nişasta kesme tahtasının üzerine serpilir ve üzerine pirinç keki konur.
9) Islak eller ile 4×5 inçlik (10cm x 12 cm) dikdörtgen şkeli verilir ve ters çevrilir.
10) Tahta bir bıçak veya bir spatula yardımıyla 8 eşit büyüklükteki parçalar halinde dikdörtgen olarak kesilir ve kurumamaları için bir örtü ile kapatılır.
11) Pirinç kekinden bir parça alınır ve içerisi yaklaşık 2½ inç (6.5 cm) çapında yuvarlak daire şeklinde düzleştirilir.
12) Pirinç keki parçasının ortasına bir adet tatlı kırmızı fasulye topu konur. Topun üzerinden pirinç keki kapatılır ve kenarları parmaklar ile mühürlenir/kapatılır.
Not: Pirinç kekinin parmaklarınıza yapışmasını önlemek için nişasta tozu kullanabilirsiniz.
13) 8 parça chapssaltteok yapana dek bu işlem tekrarlanır.
|| English ||
Ingredients
For sweet red bean filling:
- red beans
- sugar
- salt
- rice syrup
- vanilla extract
For rice cake:
- sweet rice flour
- sugar
- salt
- red food coloring
- starch powder
Directions
Cooking time: 2 hours
Make sweet red bean filling:
1) Wash and drain 1 cup of dried red beans (azuki beans) and place them in a thick bottomed pot.
2) Add 3 cups of water and bring to a boil over medium high heat for 10 minutes with the lid closed.
3) Lower the heat and simmer for about 1½ hours.
If the beans haven’t softened after 1½ hours, add more water and cook over low heat until they are soft and can be well mashed.
4) Mash the beans with a wooden spoon (or food processor) until smooth.
5) Put the beans back into the pot and add ¾ cup brown sugar, ¼ ts salt, 1 ts vanilla extract, and 2-3 tbs rice or corn syrup.
6) Stir with a wooden spoon over low heat until the sugar is dissolved and the paste looks a little shiny.
7) Divide the paste into 2 even halves. Keep one half of the paste in the fridge or freezer for future use.
8) Divide the remaining paste into 8 equal pieces and roll each piece into a ball. Set them aside.
Make rice cake with a microwave oven
1) Place 1 cup of sweet rice flour (Mochiko powder), ¼ ts salt, 1 tbs sugar in a microwave-safe bowl.
2) In a bowl add a drop of pink food coloring to ¾ cup water and mix well.
3) Add the pink water to the rice flour mixture and mix it well with a spoon. Push the dough to the center of the bowl.
4) Cover the dough with Saran wrap and cook on high for 3 minutes in the microwave.
5) Remove the rice cake from the microwave and mix it with a wooden spoon for about 20 seconds.
6) Cover it with the Saran wrap again and put it back in the microwave for another minute.
7) Knead the hot rice cake with a wooden spoon vigorously in a circular motion about 100 times to make it chewy.
8) Spread ¼ cup of starch powder on your cutting board and put the rice cake on it.
9) Shape into a smooth 4×5 inch rectangle (10 cm x 12 cm) with wet hands and turn it over.
10) Cut the rectangle into 8 even sized pieces with a wooden knife or spatula, and cover with Saran wrap to keep them from getting dried out.
11) Take one piece of rice cake and flatten it into a round circle about 2½ inch (6.5 cm) in diameter.
12) Add a sweet red bean ball to the middle of the piece of rice cake. Pull the rice cake over the ball and seal it by pinching the edges with your fingers.
tip: Use starch powder to keep the rice cake from sticking to your fingers.
13) Repeat this until you’ve made 8 pieces of chapssaltteok.
Kaynak / Source
Korean-Style Mochi Rice Cake
Kore Tarzı Mochi Pirinç Keki
Pink Chapssaltteok
Pembe Chapssaltteok
![[Resim: PMlQEd.jpg]](http://i.hizliresim.com/PMlQEd.jpg)
Malzemeler
Tatlı kırmızı fasulye dolgusu için:
- Kaırmızı fasulye
- Şeker
- Tuz
- Pirinç şurubu
- Vanilya özü
Pirinç keki için:
- Tatlı pirinç unu
- Şeker
- Tuz
- Kırmızı gıda boyası
- Toz nişasta
Yapılışı
Pişirme Süresi: 2 saat
Tatlı kırmızı fasulye dolgusunun yapılışı:
1) Yıkanmış ve süzülmüş 1 kase kurutulmuş kırmızı fasulye (azuki fasulye) derin bir tencere içerisine alınır.
2) 3 bardak su eklenir ve kapağı kapatılarak 10 dakika kadar orta ateşte bir taşım kaynatılır.
3) Isı azaltılır ve yaklaşık bir buçuk saat (1 ½) pişirilir.
Bir buçuk saat sonra fasulyeller yumuşamamışsa, biraz daha su eklenir ve iyice ezilir hale gelip yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirilir.
4) Fasulyeler, pürüzsüz kıvama gelinceye dek, tahta kaşık ile (veya mutfak robotunda) ezilir.
5) Fasulyeler tencereye geri konur ve bardağın ¾'ü kadar esmer şeker, tatlı kaşığının ¼'i kadar tuz, 1 tatlı kaşığı vanilya özü ve 2-3 yemek kaşığı pirinç veya mısır şurubu eklenir.
6) Şeker eriyene ve tutkal gibi hafifçe parlayana dek kısık ateşte; tahta bir kaşık ile karıştırılır.
7) Ezme, 2 eşit parçaya bölünür. Yarısı ileride kullanmak için buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
8) Kalan ezme 8 eşit parçaya bölünür ve her parça yuvarlanarak bir top ahline getirilir. Bir kenara alınır.
Mikrodalga fırında pirinç keki yapımı
1) 1 bardak tatlı pirinç unu (Mochiko tozu), tatlı kaşığının ¼'i kadar tuz, 1 yemek kaşığı şeker bir mikrodalga kabında birleştirilir.
2) Bir kaseye bardağın ¾'ü kadar suya 1 damla pembe gıda boyası eklenir ve iyice karıştırılır.
3) Pirinç unu karışımına pembe su ilave edilir ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Hamur, kabın ortasına itilir.
4) Bir örtü ile hamurun üzeri kapatılır ve mikrodalgada 3 dakika kadar yüksek ısıda pişirilir.
5) Pirinç keki mikrodalgadan çıkarılır ve yaklaşık 20 saniye boyunca tahta bir kaşık ile karıştırılır.
6) Ağzı tekrar kapatılır ve mikrodalgaya 1 dakika daha alınır.
7) Sıcak pirinç keki, tahta bir kaşık ile kuvvetlice yoğrulur ve yaklaşık yüz kez dairesel hareketle ağdalı kıvama getirilir.
8) Bardağın ¼'i kadar toz nişasta kesme tahtasının üzerine serpilir ve üzerine pirinç keki konur.
9) Islak eller ile 4×5 inçlik (10cm x 12 cm) dikdörtgen şkeli verilir ve ters çevrilir.
10) Tahta bir bıçak veya bir spatula yardımıyla 8 eşit büyüklükteki parçalar halinde dikdörtgen olarak kesilir ve kurumamaları için bir örtü ile kapatılır.
11) Pirinç kekinden bir parça alınır ve içerisi yaklaşık 2½ inç (6.5 cm) çapında yuvarlak daire şeklinde düzleştirilir.
12) Pirinç keki parçasının ortasına bir adet tatlı kırmızı fasulye topu konur. Topun üzerinden pirinç keki kapatılır ve kenarları parmaklar ile mühürlenir/kapatılır.
Not: Pirinç kekinin parmaklarınıza yapışmasını önlemek için nişasta tozu kullanabilirsiniz.
13) 8 parça chapssaltteok yapana dek bu işlem tekrarlanır.
|| English ||
Ingredients
For sweet red bean filling:
- red beans
- sugar
- salt
- rice syrup
- vanilla extract
For rice cake:
- sweet rice flour
- sugar
- salt
- red food coloring
- starch powder
Directions
Cooking time: 2 hours
Make sweet red bean filling:
1) Wash and drain 1 cup of dried red beans (azuki beans) and place them in a thick bottomed pot.
2) Add 3 cups of water and bring to a boil over medium high heat for 10 minutes with the lid closed.
3) Lower the heat and simmer for about 1½ hours.
If the beans haven’t softened after 1½ hours, add more water and cook over low heat until they are soft and can be well mashed.
4) Mash the beans with a wooden spoon (or food processor) until smooth.
5) Put the beans back into the pot and add ¾ cup brown sugar, ¼ ts salt, 1 ts vanilla extract, and 2-3 tbs rice or corn syrup.
6) Stir with a wooden spoon over low heat until the sugar is dissolved and the paste looks a little shiny.
7) Divide the paste into 2 even halves. Keep one half of the paste in the fridge or freezer for future use.
8) Divide the remaining paste into 8 equal pieces and roll each piece into a ball. Set them aside.
Make rice cake with a microwave oven
1) Place 1 cup of sweet rice flour (Mochiko powder), ¼ ts salt, 1 tbs sugar in a microwave-safe bowl.
2) In a bowl add a drop of pink food coloring to ¾ cup water and mix well.
3) Add the pink water to the rice flour mixture and mix it well with a spoon. Push the dough to the center of the bowl.
4) Cover the dough with Saran wrap and cook on high for 3 minutes in the microwave.
5) Remove the rice cake from the microwave and mix it with a wooden spoon for about 20 seconds.
6) Cover it with the Saran wrap again and put it back in the microwave for another minute.
7) Knead the hot rice cake with a wooden spoon vigorously in a circular motion about 100 times to make it chewy.
8) Spread ¼ cup of starch powder on your cutting board and put the rice cake on it.
9) Shape into a smooth 4×5 inch rectangle (10 cm x 12 cm) with wet hands and turn it over.
10) Cut the rectangle into 8 even sized pieces with a wooden knife or spatula, and cover with Saran wrap to keep them from getting dried out.
11) Take one piece of rice cake and flatten it into a round circle about 2½ inch (6.5 cm) in diameter.
12) Add a sweet red bean ball to the middle of the piece of rice cake. Pull the rice cake over the ball and seal it by pinching the edges with your fingers.
tip: Use starch powder to keep the rice cake from sticking to your fingers.
13) Repeat this until you’ve made 8 pieces of chapssaltteok.
Kaynak / Source