Bojagi / 보자기
![[Resim: U5YXENu.jpg]](http://i.imgur.com/U5YXENu.jpg)
Bojagi ya da kısa bir ifade ile bo (aynı zamanda pojagi ya da bojaki), geleneksel Kore kumaş sarma şeklidir. Bojagi, kare şeklindedir ve ipek kumaş ortak olmasına rağmen çeşitli malzemelerden yapılabilir. İşlemeli bojagi, subo olarak bilinmektedir.
Bojaginin, düğün, hediye paketlemesi ve Budist törenleri de dahil olmak üzere çok fazla kullanım alanı bulunmaktadır.
"Kore Güzelliği" posta pulu serisi, 1997 yılında zengin Kore kültür mirasının bir parçası olan bojagiyi onurlandırmak amacıyla, seriye bojagiyle ilgili bir pul dahil etmiştir.
Tarihi
Bojagi, Üç Krallık Dönemi’nden günümüze kadar geldiği görülmesine rağmen, gelişimi Joseon Hanedanlığı (1392–1910) döneminde olmuştur. En eski örneğine onikinci yüzyılda rastlanılmıştır ve bu eski kumaşlar, aslında bir Budist ortamında masa örtüsü olarak ya da sutra (kitap) kaplamalarında kullanılmıştır.
Sarayın içinde kullanılan sarma kumaşları, kung-bo olarak bilinmektedir ve toplumun geneli tarafından kullanılan bu kumaşlar, min-bo olarak adlandırılmıştır. Bugün müzelerde sıkça görülen popüler yama işi bojagiler, sıradan halk tarafından yapılmış ve kullanılmıştır.
Ölçüleri
Geleneksel olarak bojagi ölçülerinde, küçük parçalar için bir p’ok (yaklaşık 35 cm) genişliğindeki karelerden daha büyük objeler için on p’oka kadar uzanan ölçüler esas alınmaktadır.
Sarayda Bojagi Kullanımı
Kumaş parçalarından yapılan parlak renkli min-bonun aksine, Joseon kraliyet sarayında kullanılan bojagi yapımında, yurt içinde imal edilen pembe-kırmızı ve mor renkli kumaşlar kullanılmıştır. Kraliyet ailesinden olmayanlar, sarma kumaşlarını tekrar tekrar kullanarak tutumluluk gösterirken, kralın doğum günlerinde ve yılbaşı günlerinde yeni bir bojagi sipariş edilmek zorundaydı.
Halk İçinde Bojagi Kullanımı
Bojaginin çeşitleri olarak bilinen Min-bo ya da Chogakbo, İngilizce kaynaklarda sürekli birbirlerinin yerine kullanılmaktadırlar. Bu kumaşlar, ev kadınları tarafından dikişten geriye alan kumaş artıkları ile oluşturulurdu. Simetrik “düzenli” ve rastgele gibi görünen “düzensiz” desenli kumaşlar, büyük olasılıkla bireysel olarak kadınların estetik zevklerine göre dikilmişlerdi.
Yiyecek Kaplamasında Kullanımı
Yama işi ya da chogak bo sarma kumaşları, hemen hemen yiyecek kaplamaları ile ilişkilidir. Bu kumaşlar, 19.yüzyılın ortalarından 20.yüzyılın başlarına kadar uzanır ve yiyecekleri taşımaya yardımcı olmak için karenin merkezine küçük bir ilmik ile bağlanır. Masa boyutundaki bojagi, genellikle köşelerini birleştirilen askılara sahiptir, böylece masa taşınırken parçaları yerine sabitlemek için bu askılar masaya tutturulabilir.
Farklı mevsimlerde ve farklı yiyecekleri kaplamak için çeşitli bojagiler kullanılmıştır. Hafif kumaşlar, yaz aylarında havanın sirkülasyonuna yardımcı olurken, kışın yiyecekleri soğuktan korumak için kullanılan bojagi, astarlı olmasının yanı sıra keçe ile kaplanmış olabilirdi. Yiyeceklerin kirlenmesini önlemek amacıyla kullanılan bojagilerin alt kısmına genellikle yağlı kağıt doldurulurdu.
Eşya Taşımak İçin
Bojagi, eşyaları örtme ve korumanın yanı sıra, onları taşımak için de kullanılmıştır. Bunun bir örneği, eşyaların güvenli olarak bağlanabildiği “sırt çantası” düzenlemesidir.
İşlemeli Bojagi
İşlemeli bojagi ya da subo –su ön eki “nakış” anlamına gelir.”- dekore edilmiş kumaşın diğer bir şeklidir. Ortak süslemeleri, stilize ağaçlardan, çiçek, meyve, kuş ve iyi şans veren sembollerin detaylı tasvirlerinden oluşmaktadır. Bu kumaşlar, nişan ve düğün gibi coşkulu günler ile ilişkilidir. Damadın ailesi tarafından geline verilen hediyeler ve ahşap düğün kazını sarmak amacıyla kullanılırdı. İşlemeler, polyester iplik ile pamuk ya da ipekli zemin üzerine yapılırdı. Subo kumaşı, daha sonra astarlanır ve büyük olasılıkla içi doldurulurdu.
Kaynak
![[Resim: U5YXENu.jpg]](http://i.imgur.com/U5YXENu.jpg)
Bojagi ya da kısa bir ifade ile bo (aynı zamanda pojagi ya da bojaki), geleneksel Kore kumaş sarma şeklidir. Bojagi, kare şeklindedir ve ipek kumaş ortak olmasına rağmen çeşitli malzemelerden yapılabilir. İşlemeli bojagi, subo olarak bilinmektedir.
Bojaginin, düğün, hediye paketlemesi ve Budist törenleri de dahil olmak üzere çok fazla kullanım alanı bulunmaktadır.
"Kore Güzelliği" posta pulu serisi, 1997 yılında zengin Kore kültür mirasının bir parçası olan bojagiyi onurlandırmak amacıyla, seriye bojagiyle ilgili bir pul dahil etmiştir.
Tarihi
Bojagi, Üç Krallık Dönemi’nden günümüze kadar geldiği görülmesine rağmen, gelişimi Joseon Hanedanlığı (1392–1910) döneminde olmuştur. En eski örneğine onikinci yüzyılda rastlanılmıştır ve bu eski kumaşlar, aslında bir Budist ortamında masa örtüsü olarak ya da sutra (kitap) kaplamalarında kullanılmıştır.
Sarayın içinde kullanılan sarma kumaşları, kung-bo olarak bilinmektedir ve toplumun geneli tarafından kullanılan bu kumaşlar, min-bo olarak adlandırılmıştır. Bugün müzelerde sıkça görülen popüler yama işi bojagiler, sıradan halk tarafından yapılmış ve kullanılmıştır.
Ölçüleri
Geleneksel olarak bojagi ölçülerinde, küçük parçalar için bir p’ok (yaklaşık 35 cm) genişliğindeki karelerden daha büyük objeler için on p’oka kadar uzanan ölçüler esas alınmaktadır.
Sarayda Bojagi Kullanımı
Kumaş parçalarından yapılan parlak renkli min-bonun aksine, Joseon kraliyet sarayında kullanılan bojagi yapımında, yurt içinde imal edilen pembe-kırmızı ve mor renkli kumaşlar kullanılmıştır. Kraliyet ailesinden olmayanlar, sarma kumaşlarını tekrar tekrar kullanarak tutumluluk gösterirken, kralın doğum günlerinde ve yılbaşı günlerinde yeni bir bojagi sipariş edilmek zorundaydı.
Halk İçinde Bojagi Kullanımı
Bojaginin çeşitleri olarak bilinen Min-bo ya da Chogakbo, İngilizce kaynaklarda sürekli birbirlerinin yerine kullanılmaktadırlar. Bu kumaşlar, ev kadınları tarafından dikişten geriye alan kumaş artıkları ile oluşturulurdu. Simetrik “düzenli” ve rastgele gibi görünen “düzensiz” desenli kumaşlar, büyük olasılıkla bireysel olarak kadınların estetik zevklerine göre dikilmişlerdi.
Yiyecek Kaplamasında Kullanımı
Yama işi ya da chogak bo sarma kumaşları, hemen hemen yiyecek kaplamaları ile ilişkilidir. Bu kumaşlar, 19.yüzyılın ortalarından 20.yüzyılın başlarına kadar uzanır ve yiyecekleri taşımaya yardımcı olmak için karenin merkezine küçük bir ilmik ile bağlanır. Masa boyutundaki bojagi, genellikle köşelerini birleştirilen askılara sahiptir, böylece masa taşınırken parçaları yerine sabitlemek için bu askılar masaya tutturulabilir.
Farklı mevsimlerde ve farklı yiyecekleri kaplamak için çeşitli bojagiler kullanılmıştır. Hafif kumaşlar, yaz aylarında havanın sirkülasyonuna yardımcı olurken, kışın yiyecekleri soğuktan korumak için kullanılan bojagi, astarlı olmasının yanı sıra keçe ile kaplanmış olabilirdi. Yiyeceklerin kirlenmesini önlemek amacıyla kullanılan bojagilerin alt kısmına genellikle yağlı kağıt doldurulurdu.
Eşya Taşımak İçin
Bojagi, eşyaları örtme ve korumanın yanı sıra, onları taşımak için de kullanılmıştır. Bunun bir örneği, eşyaların güvenli olarak bağlanabildiği “sırt çantası” düzenlemesidir.
İşlemeli Bojagi
İşlemeli bojagi ya da subo –su ön eki “nakış” anlamına gelir.”- dekore edilmiş kumaşın diğer bir şeklidir. Ortak süslemeleri, stilize ağaçlardan, çiçek, meyve, kuş ve iyi şans veren sembollerin detaylı tasvirlerinden oluşmaktadır. Bu kumaşlar, nişan ve düğün gibi coşkulu günler ile ilişkilidir. Damadın ailesi tarafından geline verilen hediyeler ve ahşap düğün kazını sarmak amacıyla kullanılırdı. İşlemeler, polyester iplik ile pamuk ya da ipekli zemin üzerine yapılırdı. Subo kumaşı, daha sonra astarlanır ve büyük olasılıkla içi doldurulurdu.
Kaynak