24-04-2010, Saat: 20:16
(Son Düzenleme: 25-07-2012, Saat: 13:39, Düzenleyen: haneul-mul.)
Andong jjimdak / 안동찜닭
Andong jjimdak bir tür Kore buhulaması ve güvecidir. Tavuk ve bir tür soya sosu olan ganjang'a batırılmış sebzelerle yapılır. Adının anlamı ''Andong'un haşlanmış tavuğu''dur.
Hazırlanışı:
Andong jjimdak yüksek ateşte pişirildiği için az yağlıdır ve yemek tarifine bağlı olarak çeşitli malzemelerin eklenmesiyle değişik tatlar elde edilebilir.
Yemeği hazırlamak için, öncelikle et suyu temizlenmiş ve doğranmış tavuğun, bir bütün sarımsağın, soğanların, zencefilin ve "Cheongyang gochu" isminde bir tür taze acı yeşil biberin bir tencerenin içinde kaynatılmasıyla hazırlanır. Daha sonra erişteler suda ıslatılır. Pişirilen tavuk, et suyundaki ganjang, mulyeot, şeker ve kara biber'den oluşan bir sosla kaynatılır. Sitaki mantarı parçaları ve küp küp kesilmiş havuçlar, patatesler ve diğer sebzeler tencereye eklenir ve yüksek ateşte 10 dakika pişirilir. Havuçlar ve patatesler pişmek üzere olduğunda, biraz un ve ıspanak, doğranmış salatalık, yeşil soğan ve makarnalar da tencereye eklenir. Pişirmeden sonra, yemek bir tabağa konur ve üzerine susam parçaları serpiştirilir.
Afiyet olsun.
ENGLISH
Andong jjimdak is a Korean steamed or boiled dish and is made with chicken, various vegetables marinated in a ganjang (Korean soy sauce) based sauce. The name literally means "steamed chicken of Andong."
Preparations:
Since Andong jjimdak is cooked over high heat, it has less fat and can have various tastes by adding diverse ingredients according to recipe.
To make the dish, the broth is prepared first by boiling a cleaned chopped chicken, whole garlic, onions, ginger and a type of fresh green chili pepper called "Cheongyang gochu" altogether in a pot. Cellophane noodles are soaked in water. The cooked chicken is simmered with a sauce made from ganjang, mulyeot, sugar, and pepper in the broth. Slices of shiitake, and diced carrots, potatoes, and other vegetables are added in the pot and boiled over high heat for ten minutes. Whilst the carrots and pototos are almost getting cooked, a little amount of wheat flour and spinach, sliced cucumber, scallions and the noodles are added to the pot as well. After cooking, the dish is put on a plate and sesame seeds are spread over it.
Andong jjimdak bir tür Kore buhulaması ve güvecidir. Tavuk ve bir tür soya sosu olan ganjang'a batırılmış sebzelerle yapılır. Adının anlamı ''Andong'un haşlanmış tavuğu''dur.
Hazırlanışı:
Andong jjimdak yüksek ateşte pişirildiği için az yağlıdır ve yemek tarifine bağlı olarak çeşitli malzemelerin eklenmesiyle değişik tatlar elde edilebilir.
Yemeği hazırlamak için, öncelikle et suyu temizlenmiş ve doğranmış tavuğun, bir bütün sarımsağın, soğanların, zencefilin ve "Cheongyang gochu" isminde bir tür taze acı yeşil biberin bir tencerenin içinde kaynatılmasıyla hazırlanır. Daha sonra erişteler suda ıslatılır. Pişirilen tavuk, et suyundaki ganjang, mulyeot, şeker ve kara biber'den oluşan bir sosla kaynatılır. Sitaki mantarı parçaları ve küp küp kesilmiş havuçlar, patatesler ve diğer sebzeler tencereye eklenir ve yüksek ateşte 10 dakika pişirilir. Havuçlar ve patatesler pişmek üzere olduğunda, biraz un ve ıspanak, doğranmış salatalık, yeşil soğan ve makarnalar da tencereye eklenir. Pişirmeden sonra, yemek bir tabağa konur ve üzerine susam parçaları serpiştirilir.
Afiyet olsun.
ENGLISH
Andong jjimdak is a Korean steamed or boiled dish and is made with chicken, various vegetables marinated in a ganjang (Korean soy sauce) based sauce. The name literally means "steamed chicken of Andong."
Preparations:
Since Andong jjimdak is cooked over high heat, it has less fat and can have various tastes by adding diverse ingredients according to recipe.
To make the dish, the broth is prepared first by boiling a cleaned chopped chicken, whole garlic, onions, ginger and a type of fresh green chili pepper called "Cheongyang gochu" altogether in a pot. Cellophane noodles are soaked in water. The cooked chicken is simmered with a sauce made from ganjang, mulyeot, sugar, and pepper in the broth. Slices of shiitake, and diced carrots, potatoes, and other vegetables are added in the pot and boiled over high heat for ten minutes. Whilst the carrots and pototos are almost getting cooked, a little amount of wheat flour and spinach, sliced cucumber, scallions and the noodles are added to the pot as well. After cooking, the dish is put on a plate and sesame seeds are spread over it.