A Fishing Mecca Ruled By Cats : On Yokji Island, There Are Nearly As Many Felines As Humans
Kedilerin Hüküm Sürdüğü Bir Balıkçı Mekanı : Yokji Adasında Neredeyse İnsan Sayısı Kadar Kedi Var
![[Resim: EgNr0z.jpg]](http://i.hizliresim.com/EgNr0z.jpg)
Zamanında Tonyeong şehri, Yokji Adasına çiftçilerin ürünlerini mahveden fareleri öldürmek için kediler getirildiğinden şu an her yer kedi dolu[IM HYUN-DONG].
Hayvan severler sokakta sevimli bir hayvan gördüklerinde neşelenirler. Arkalarında hayvanı bırakıp, gidecekleri yere yöneldiklerinde ise hemen hüzünlenirler.
Hayvan severler, özellikle de kedi severler için işte cennet gibi bir yer. Güney Gyeongsang’da, Tongyeong şehrinin bir bölgesi olan Yokji Adasında yaklaşık 1,000 adet kedi mevcut. Yani adada kaldığınız süre boyunca birini geçince bir diğerine rastlamak oldukça mümkün.
Yokji Adası sayısı 570 olan Tongyeong adalarından biridir. Adaların sadece 43’ünde insan yaşamaktadır ve Yokji adası da bunlardan biri. 10 kilometre kare alanı kaplayan adada yaklaşık 1,500 insan yaşamakta ve yerlerini kedilerle paylaşmaktadır. Kendileri buraya nasıl geldiklerini daha iyi anlatacaklarından sözü onlara, yani kedilere bırakalım.
![[Resim: JaNqmj.jpg]](http://i.hizliresim.com/JaNqmj.jpg)
Burada kedi konuşuyor
Öncelikle size adamızdan biraz bahsedeyim. Yokji Adası Tonyeong adalarının arasında üçüncü en büyük adadır. Buraya 1960 yıllarında geldik. Bana atalarımın bütün yolu yüzerek mi geldiğini soruyorsunuz? Tabiî ki hayır. Tüylerimizin ıslanmasından nefret ederiz. Tonyeong Adası kedi yaşam alanı olarak tasarlandığında tabiî ki bizde insanlar gibi vapura bindik.
İnsanlar adadaki farelerden kurtulmak istiyorlardı. Burası bir ada fakat burada balıkçıdan çok çiftçi vardır. Tepe yamaçlarında birçok tarla alanı bulunmaktadır. Buralarda çiftçiler çoğunlukla tatlı patates yetiştiriyorlar. Görünen o ki adadaki fareler çiftçilerin aylarca büyütmeye uğraştıkları bu tatlı patatesleri fazlaca tüketmiş. Farelerin düşmanı kimdir biliyorsunuz değil mi? Kediler! Böylece biz devreye girdik. Duyduğuma göre büyük büyük dedelerimizin çoğu Kuzey Jeolla’dan gelmiş. Adadaki fareleri tükettik ve burada çok sevildik.
Fakat insanlarda pek bir sinsi. Nüfusumuz arttıkça bizi sevmemeye başladılar. Yerleştirildiğimiz fakat hoş karşılanmadığımız yerlerde kalmak zorunda değildik.
Çiftliklerden kaçtık ve deniz yakınlarında kendimize ev bulduk. Denizin yakınlarındaki dalgakıranlar, ormanlar evimiz oldu. İşte bu şekilde bu adaya geldiğinizde bizi çokça görebiliyorsunuz. Uzak yerlerden bizi görmek için gelenler dalga kıranlara yatıyorlar. Kimi nazik insanlar bize sosis verirken kimi kaba insanlar da bizi öğle uykumuzdan uyandırıyorlar.
Mokgwa köyünde bizden çok var. Ben de burada yaşıyorum. Uskumru tuttukları için köydeki dalgakıranda birçok balıkçı bulunur. Oltalarını çektiklerinde koşar, taze balıklarını kaparız. Kimi rahat balıkçılar da balıklarını kapmamızı önemsemiyorlar.
Bu adada yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Seoul’daki ortalama sıcaklık geçen yıl 13.6 derece iken, Tonyeong’da geçen yıl sıcaklık 14.7’yi buldu. Hem burada kimse bize zarar vermeye kalkışmıyor. Bu adada insanlar ve kediler uyum içinde yaşarlar.
Adada benimle buluşmak mı istiyorsun? O zaman Tonyeong’daki Samdeok limanına git. Bir vapura bin. Yaklaşık bir saat sürer. Denizi seyrederken bahar ve güneşin tadını çıkar. İstersen bizden birini görünce bir uskumru bırak.
![[Resim: JaNq1j.jpg]](http://i.hizliresim.com/JaNq1j.jpg)
Yokji Adasından bir görünüm.
Balık mı yürüyüş mü?
Ada 1,500 insandan oluşan küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, hafta sonu gezi beldesi olarak oldukça popülerdir. 2016 yılında yaklaşık 260,000 kişi ziyarete gelmiştir.
Nedeni mi? Burası bütün yıl boyunca her sezon birçok türden balığın bulunduğu ünlü bir balık tutma mekânıdır. Ziyaretçilerin yüzde sekseni ise büyük bir şey yakalamak isteyen ara sıra veya devamlı olarak balık tutan balıkçılardan oluşmaktadır. Adanın ön tarafındaki deniz balıkçıların ilkbaharda kayabalığı yazın uskumru, sonbaharda levrek ve kışın da iğne balığı yakalayabilecekleri bir deniz çiftliğidir.
Balık tutma kedilerin yanı sıra adayı ünlendiren asıl nedenlerden biri olmasının yanı sıra adada birçok manzara yerleri de bulunmaktadır. Ayakkabı bağlarınızı bağlayın ve yürüyüşe hazır olun.
Ada boyunca uzanan yaklaşık 32 kilometre yol bulunmaktadır. Bu yol sadece plajlardan değil aynı zamanda devlet tarafından tabiat anıtı olarak gösterilen kestane ağacı ormanlarından da geçmektedir.
Küçük bir adadasınız diye yürüyüşü küçümsemeyin. Yerel rehberlerin en çok tavsiye ettiği yollardan biri olan Bireong yolu, tepelerin kenarına döşenmiştir.
Yukarıdaki resim : Chulleung Köprüsü Yokji Adasında bir tepeyi diğerine bağlar. Alttaki resim: Sokak aralarındaki boyalı duvarlar[IM HYUN-DONG].
En zorlu kısmı ise yola girdiğiniz an başlamaktadır. Öncelikle iki tepeyi birbirine bağlayan Chulleong Köprüsünü geçmeniz gerek. Çoğu ziyaretçi köprüyü geçmeden önce durup fotoğraf çekip geri dönmektedir ancak adalı bir rehber asıl okyanus manzarasının köprünün arkasında olduğunu söylüyor.
Bu manzaranın Güney Denizindeki bir adadan görebileceğiniz birçok deniz manzarasından farkı suyla birlikte yüzen yüzlerce küçük adayı görmektir, burada Doğu Denizindeki manzaralar gibi çok net bir şekilde sadece okyanus ve ufku görebilirsiniz.
Yerel halkın dediğine göre insanlar bu denize Güney Denizi diyorlar çünkü burası Kore kıyı sularının bir parçasıdır. Fakat gördükleri şey aslında Güney Pasifik Okyanusuna akan sulardan başkası değildir. Diğer bir yerlinin söylediğine göre bir çok kişi önceleri buraya gelip açık denizlere açılmak için daha büyük bir gemiye binme hayali kurarmış.
Adanın beğenilenleri
Ada sakinleri geçimlerini deniz ürünlerinin yanı sıra tarım ürünleri ile de sağladıklarından, ada öğlen ve akşam yemeği için birçok seçenek sunuyor. Abur cubur ve içeceklerden bahsetmiyorum bile.
Buranın en ünlü yemeği çiğ uskumrudur. Taze olarak denizden büyük şehirlere lojistik taşınması sorun olduğundan çiğ servis edilen bu özel balık türünü denizden uzak yerlerde bulmak oldukça zor. Şehirde yaşayan insanlar her ne kadar uskumrunun ızgarasını, buğulamasını ve baharatlı sosla marine edilmiş şekline aşina olsa da, adalılar balığı daha çok çiğ yemeye alışmışlardır.
![[Resim: nRpj45.jpg]](http://i.hizliresim.com/nRpj45.jpg)
Birçok insan balık restoranına soldaki resimde görüldüğü gibi çiğ uskumru yemek için gidiyor.[IM HYUN-DONG]
Ada bu tür balığı yetiştirmeyi başaran ilk adadır ve hala üzerlerinde “Kore’de yakalanmıştır” etiketi bulunan uskumruların temel kaynak yeridir. 2016 istatistiklerine göre Kore’de yakalan 16 uskumrudan 12’si ada yakınlarındandır.
Buradaki restoranlar çiğ balığı sirkede 10 dakika bekleterek istenmeyen kokulardan
kurtulurlar daha sonrada dilimleyerek servis ederler.
Tadılması gereken başka bir yemek ise tatlı patatesle yapılmış lapadır. Bbaeddegi lapası kırmızı fasulye ve diğer kırmızı renkli fasülye türleri ile yapılan bir yemektir. Tatlı patates latte ve aromalı hamur işleri yapımında da kullanılmaktadır.
Makgeolli adada yapılan fermente edilmiş pirinç içkisidir. Tabiî ki tatlı patates aromalıdır, balık şekilli kırmızı fasulye atıştırması satan bir sokak satıcısı bu içeceği de satmaktadır. Satıcı ev yapımı ve her litrede bir kilo tatlı patates kullanılarak hazırlanan makgeolliyi gösterdi.
![[Resim: kbpGly.jpg]](http://i.hizliresim.com/kbpGly.jpg)
Hanyang Sikdang’da bir kase jjambbong,adadaki tek Çin lokantası. [IM HYUN-DONG]
Çin yemekleri şaşırtıcı derecede popüler. Adada sadece bir tane Çin lokantası var fakat müşterileri daima kuyruk oluyorlar. Hanyang Sikdang restoranı deniz ürünleriyle karışık Çin makarnası çorbası olan jjambbong ve sezona özgü deniz ürünleriyle dolu Çin makarnası yemeğini servis etmektedir. Yemekte kışın istiridye yazın ise midye bulunmaktadır. Bu mekan 14.30 da kapanıp, sabah 9.30 da açılmaktadır. Yemeklerini mutlaka deneyin derim.
Kaynak
Kedilerin Hüküm Sürdüğü Bir Balıkçı Mekanı : Yokji Adasında Neredeyse İnsan Sayısı Kadar Kedi Var
![[Resim: EgNr0z.jpg]](http://i.hizliresim.com/EgNr0z.jpg)
Zamanında Tonyeong şehri, Yokji Adasına çiftçilerin ürünlerini mahveden fareleri öldürmek için kediler getirildiğinden şu an her yer kedi dolu[IM HYUN-DONG].
Hayvan severler sokakta sevimli bir hayvan gördüklerinde neşelenirler. Arkalarında hayvanı bırakıp, gidecekleri yere yöneldiklerinde ise hemen hüzünlenirler.
Hayvan severler, özellikle de kedi severler için işte cennet gibi bir yer. Güney Gyeongsang’da, Tongyeong şehrinin bir bölgesi olan Yokji Adasında yaklaşık 1,000 adet kedi mevcut. Yani adada kaldığınız süre boyunca birini geçince bir diğerine rastlamak oldukça mümkün.
Yokji Adası sayısı 570 olan Tongyeong adalarından biridir. Adaların sadece 43’ünde insan yaşamaktadır ve Yokji adası da bunlardan biri. 10 kilometre kare alanı kaplayan adada yaklaşık 1,500 insan yaşamakta ve yerlerini kedilerle paylaşmaktadır. Kendileri buraya nasıl geldiklerini daha iyi anlatacaklarından sözü onlara, yani kedilere bırakalım.
![[Resim: JaNqmj.jpg]](http://i.hizliresim.com/JaNqmj.jpg)
Burada kedi konuşuyor
Öncelikle size adamızdan biraz bahsedeyim. Yokji Adası Tonyeong adalarının arasında üçüncü en büyük adadır. Buraya 1960 yıllarında geldik. Bana atalarımın bütün yolu yüzerek mi geldiğini soruyorsunuz? Tabiî ki hayır. Tüylerimizin ıslanmasından nefret ederiz. Tonyeong Adası kedi yaşam alanı olarak tasarlandığında tabiî ki bizde insanlar gibi vapura bindik.
İnsanlar adadaki farelerden kurtulmak istiyorlardı. Burası bir ada fakat burada balıkçıdan çok çiftçi vardır. Tepe yamaçlarında birçok tarla alanı bulunmaktadır. Buralarda çiftçiler çoğunlukla tatlı patates yetiştiriyorlar. Görünen o ki adadaki fareler çiftçilerin aylarca büyütmeye uğraştıkları bu tatlı patatesleri fazlaca tüketmiş. Farelerin düşmanı kimdir biliyorsunuz değil mi? Kediler! Böylece biz devreye girdik. Duyduğuma göre büyük büyük dedelerimizin çoğu Kuzey Jeolla’dan gelmiş. Adadaki fareleri tükettik ve burada çok sevildik.
Fakat insanlarda pek bir sinsi. Nüfusumuz arttıkça bizi sevmemeye başladılar. Yerleştirildiğimiz fakat hoş karşılanmadığımız yerlerde kalmak zorunda değildik.
Çiftliklerden kaçtık ve deniz yakınlarında kendimize ev bulduk. Denizin yakınlarındaki dalgakıranlar, ormanlar evimiz oldu. İşte bu şekilde bu adaya geldiğinizde bizi çokça görebiliyorsunuz. Uzak yerlerden bizi görmek için gelenler dalga kıranlara yatıyorlar. Kimi nazik insanlar bize sosis verirken kimi kaba insanlar da bizi öğle uykumuzdan uyandırıyorlar.
Mokgwa köyünde bizden çok var. Ben de burada yaşıyorum. Uskumru tuttukları için köydeki dalgakıranda birçok balıkçı bulunur. Oltalarını çektiklerinde koşar, taze balıklarını kaparız. Kimi rahat balıkçılar da balıklarını kapmamızı önemsemiyorlar.
Bu adada yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Seoul’daki ortalama sıcaklık geçen yıl 13.6 derece iken, Tonyeong’da geçen yıl sıcaklık 14.7’yi buldu. Hem burada kimse bize zarar vermeye kalkışmıyor. Bu adada insanlar ve kediler uyum içinde yaşarlar.
Adada benimle buluşmak mı istiyorsun? O zaman Tonyeong’daki Samdeok limanına git. Bir vapura bin. Yaklaşık bir saat sürer. Denizi seyrederken bahar ve güneşin tadını çıkar. İstersen bizden birini görünce bir uskumru bırak.
![[Resim: JaNq1j.jpg]](http://i.hizliresim.com/JaNq1j.jpg)
Yokji Adasından bir görünüm.
Balık mı yürüyüş mü?
Ada 1,500 insandan oluşan küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, hafta sonu gezi beldesi olarak oldukça popülerdir. 2016 yılında yaklaşık 260,000 kişi ziyarete gelmiştir.
Nedeni mi? Burası bütün yıl boyunca her sezon birçok türden balığın bulunduğu ünlü bir balık tutma mekânıdır. Ziyaretçilerin yüzde sekseni ise büyük bir şey yakalamak isteyen ara sıra veya devamlı olarak balık tutan balıkçılardan oluşmaktadır. Adanın ön tarafındaki deniz balıkçıların ilkbaharda kayabalığı yazın uskumru, sonbaharda levrek ve kışın da iğne balığı yakalayabilecekleri bir deniz çiftliğidir.
Balık tutma kedilerin yanı sıra adayı ünlendiren asıl nedenlerden biri olmasının yanı sıra adada birçok manzara yerleri de bulunmaktadır. Ayakkabı bağlarınızı bağlayın ve yürüyüşe hazır olun.
Ada boyunca uzanan yaklaşık 32 kilometre yol bulunmaktadır. Bu yol sadece plajlardan değil aynı zamanda devlet tarafından tabiat anıtı olarak gösterilen kestane ağacı ormanlarından da geçmektedir.
Küçük bir adadasınız diye yürüyüşü küçümsemeyin. Yerel rehberlerin en çok tavsiye ettiği yollardan biri olan Bireong yolu, tepelerin kenarına döşenmiştir.
![[Resim: BrNvlG.jpg]](http://i.hizliresim.com/BrNvlG.jpg)
Yukarıdaki resim : Chulleung Köprüsü Yokji Adasında bir tepeyi diğerine bağlar. Alttaki resim: Sokak aralarındaki boyalı duvarlar[IM HYUN-DONG].
En zorlu kısmı ise yola girdiğiniz an başlamaktadır. Öncelikle iki tepeyi birbirine bağlayan Chulleong Köprüsünü geçmeniz gerek. Çoğu ziyaretçi köprüyü geçmeden önce durup fotoğraf çekip geri dönmektedir ancak adalı bir rehber asıl okyanus manzarasının köprünün arkasında olduğunu söylüyor.
Bu manzaranın Güney Denizindeki bir adadan görebileceğiniz birçok deniz manzarasından farkı suyla birlikte yüzen yüzlerce küçük adayı görmektir, burada Doğu Denizindeki manzaralar gibi çok net bir şekilde sadece okyanus ve ufku görebilirsiniz.
Yerel halkın dediğine göre insanlar bu denize Güney Denizi diyorlar çünkü burası Kore kıyı sularının bir parçasıdır. Fakat gördükleri şey aslında Güney Pasifik Okyanusuna akan sulardan başkası değildir. Diğer bir yerlinin söylediğine göre bir çok kişi önceleri buraya gelip açık denizlere açılmak için daha büyük bir gemiye binme hayali kurarmış.
Adanın beğenilenleri
Ada sakinleri geçimlerini deniz ürünlerinin yanı sıra tarım ürünleri ile de sağladıklarından, ada öğlen ve akşam yemeği için birçok seçenek sunuyor. Abur cubur ve içeceklerden bahsetmiyorum bile.
Buranın en ünlü yemeği çiğ uskumrudur. Taze olarak denizden büyük şehirlere lojistik taşınması sorun olduğundan çiğ servis edilen bu özel balık türünü denizden uzak yerlerde bulmak oldukça zor. Şehirde yaşayan insanlar her ne kadar uskumrunun ızgarasını, buğulamasını ve baharatlı sosla marine edilmiş şekline aşina olsa da, adalılar balığı daha çok çiğ yemeye alışmışlardır.
![[Resim: nRpj45.jpg]](http://i.hizliresim.com/nRpj45.jpg)
Birçok insan balık restoranına soldaki resimde görüldüğü gibi çiğ uskumru yemek için gidiyor.[IM HYUN-DONG]
Ada bu tür balığı yetiştirmeyi başaran ilk adadır ve hala üzerlerinde “Kore’de yakalanmıştır” etiketi bulunan uskumruların temel kaynak yeridir. 2016 istatistiklerine göre Kore’de yakalan 16 uskumrudan 12’si ada yakınlarındandır.
Buradaki restoranlar çiğ balığı sirkede 10 dakika bekleterek istenmeyen kokulardan
kurtulurlar daha sonrada dilimleyerek servis ederler.
Tadılması gereken başka bir yemek ise tatlı patatesle yapılmış lapadır. Bbaeddegi lapası kırmızı fasulye ve diğer kırmızı renkli fasülye türleri ile yapılan bir yemektir. Tatlı patates latte ve aromalı hamur işleri yapımında da kullanılmaktadır.
Makgeolli adada yapılan fermente edilmiş pirinç içkisidir. Tabiî ki tatlı patates aromalıdır, balık şekilli kırmızı fasulye atıştırması satan bir sokak satıcısı bu içeceği de satmaktadır. Satıcı ev yapımı ve her litrede bir kilo tatlı patates kullanılarak hazırlanan makgeolliyi gösterdi.
![[Resim: kbpGly.jpg]](http://i.hizliresim.com/kbpGly.jpg)
Hanyang Sikdang’da bir kase jjambbong,adadaki tek Çin lokantası. [IM HYUN-DONG]
Çin yemekleri şaşırtıcı derecede popüler. Adada sadece bir tane Çin lokantası var fakat müşterileri daima kuyruk oluyorlar. Hanyang Sikdang restoranı deniz ürünleriyle karışık Çin makarnası çorbası olan jjambbong ve sezona özgü deniz ürünleriyle dolu Çin makarnası yemeğini servis etmektedir. Yemekte kışın istiridye yazın ise midye bulunmaktadır. Bu mekan 14.30 da kapanıp, sabah 9.30 da açılmaktadır. Yemeklerini mutlaka deneyin derim.
Kaynak