yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A fishing mecca ruled by cats : On Yokji Island, there are nearly as many felines as
#1
A Fishing Mecca Ruled By Cats : On Yokji Island, There Are Nearly As Many Felines As Humans

Kedilerin Hüküm Sürdüğü Bir Balıkçı Mekanı : Yokji Adasında Neredeyse İnsan Sayısı Kadar Kedi Var

[Resim: EgNr0z.jpg]
Zamanında Tonyeong şehri, Yokji Adasına çiftçilerin ürünlerini mahveden fareleri öldürmek için kediler getirildiğinden şu an her yer kedi dolu[IM HYUN-DONG].

Hayvan severler sokakta sevimli bir hayvan gördüklerinde neşelenirler. Arkalarında hayvanı bırakıp, gidecekleri yere yöneldiklerinde ise hemen hüzünlenirler.

Hayvan severler, özellikle de kedi severler için işte cennet gibi bir yer. Güney Gyeongsang’da, Tongyeong şehrinin bir bölgesi olan Yokji Adasında yaklaşık 1,000 adet kedi mevcut. Yani adada kaldığınız süre boyunca birini geçince bir diğerine rastlamak oldukça mümkün.

Yokji Adası sayısı 570 olan Tongyeong adalarından biridir. Adaların sadece 43’ünde insan yaşamaktadır ve Yokji adası da bunlardan biri. 10 kilometre kare alanı kaplayan adada yaklaşık 1,500 insan yaşamakta ve yerlerini kedilerle paylaşmaktadır. Kendileri buraya nasıl geldiklerini daha iyi anlatacaklarından sözü onlara, yani kedilere bırakalım.

[Resim: JaNqmj.jpg]

Burada kedi konuşuyor

Öncelikle size adamızdan biraz bahsedeyim. Yokji Adası Tonyeong adalarının arasında üçüncü en büyük adadır. Buraya 1960 yıllarında geldik. Bana atalarımın bütün yolu yüzerek mi geldiğini soruyorsunuz? Tabiî ki hayır. Tüylerimizin ıslanmasından nefret ederiz. Tonyeong Adası kedi yaşam alanı olarak tasarlandığında tabiî ki bizde insanlar gibi vapura bindik.

İnsanlar adadaki farelerden kurtulmak istiyorlardı. Burası bir ada fakat burada balıkçıdan çok çiftçi vardır. Tepe yamaçlarında birçok tarla alanı bulunmaktadır. Buralarda çiftçiler çoğunlukla tatlı patates yetiştiriyorlar. Görünen o ki adadaki fareler çiftçilerin aylarca büyütmeye uğraştıkları bu tatlı patatesleri fazlaca tüketmiş. Farelerin düşmanı kimdir biliyorsunuz değil mi? Kediler! Böylece biz devreye girdik. Duyduğuma göre büyük büyük dedelerimizin çoğu Kuzey Jeolla’dan gelmiş. Adadaki fareleri tükettik ve burada çok sevildik.

Fakat insanlarda pek bir sinsi. Nüfusumuz arttıkça bizi sevmemeye başladılar. Yerleştirildiğimiz fakat hoş karşılanmadığımız yerlerde kalmak zorunda değildik.

Çiftliklerden kaçtık ve deniz yakınlarında kendimize ev bulduk. Denizin yakınlarındaki dalgakıranlar, ormanlar evimiz oldu. İşte bu şekilde bu adaya geldiğinizde bizi çokça görebiliyorsunuz. Uzak yerlerden bizi görmek için gelenler dalga kıranlara yatıyorlar. Kimi nazik insanlar bize sosis verirken kimi kaba insanlar da bizi öğle uykumuzdan uyandırıyorlar.

Mokgwa köyünde bizden çok var. Ben de burada yaşıyorum. Uskumru tuttukları için köydeki dalgakıranda birçok balıkçı bulunur. Oltalarını çektiklerinde koşar, taze balıklarını kaparız. Kimi rahat balıkçılar da balıklarını kapmamızı önemsemiyorlar.

Bu adada yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Seoul’daki ortalama sıcaklık geçen yıl 13.6 derece iken, Tonyeong’da geçen yıl sıcaklık 14.7’yi buldu. Hem burada kimse bize zarar vermeye kalkışmıyor. Bu adada insanlar ve kediler uyum içinde yaşarlar.

Adada benimle buluşmak mı istiyorsun? O zaman Tonyeong’daki Samdeok limanına git. Bir vapura bin. Yaklaşık bir saat sürer. Denizi seyrederken bahar ve güneşin tadını çıkar. İstersen bizden birini görünce bir uskumru bırak.

[Resim: JaNq1j.jpg]
Yokji Adasından bir görünüm.

Balık mı yürüyüş mü?

Ada 1,500 insandan oluşan küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, hafta sonu gezi beldesi olarak oldukça popülerdir. 2016 yılında yaklaşık 260,000 kişi ziyarete gelmiştir.

Nedeni mi? Burası bütün yıl boyunca her sezon birçok türden balığın bulunduğu ünlü bir balık tutma mekânıdır. Ziyaretçilerin yüzde sekseni ise büyük bir şey yakalamak isteyen ara sıra veya devamlı olarak balık tutan balıkçılardan oluşmaktadır. Adanın ön tarafındaki deniz balıkçıların ilkbaharda kayabalığı yazın uskumru, sonbaharda levrek ve kışın da iğne balığı yakalayabilecekleri bir deniz çiftliğidir.

Balık tutma kedilerin yanı sıra adayı ünlendiren asıl nedenlerden biri olmasının yanı sıra adada birçok manzara yerleri de bulunmaktadır. Ayakkabı bağlarınızı bağlayın ve yürüyüşe hazır olun.

Ada boyunca uzanan yaklaşık 32 kilometre yol bulunmaktadır. Bu yol sadece plajlardan değil aynı zamanda devlet tarafından tabiat anıtı olarak gösterilen kestane ağacı ormanlarından da geçmektedir.

Küçük bir adadasınız diye yürüyüşü küçümsemeyin. Yerel rehberlerin en çok tavsiye ettiği yollardan biri olan Bireong yolu, tepelerin kenarına döşenmiştir.

[Resim: BrNvlG.jpg]
Yukarıdaki resim : Chulleung Köprüsü Yokji Adasında bir tepeyi diğerine bağlar. Alttaki resim: Sokak aralarındaki boyalı duvarlar[IM HYUN-DONG].

En zorlu kısmı ise yola girdiğiniz an başlamaktadır. Öncelikle iki tepeyi birbirine bağlayan Chulleong Köprüsünü geçmeniz gerek. Çoğu ziyaretçi köprüyü geçmeden önce durup fotoğraf çekip geri dönmektedir ancak adalı bir rehber asıl okyanus manzarasının köprünün arkasında olduğunu söylüyor.

Bu manzaranın Güney Denizindeki bir adadan görebileceğiniz birçok deniz manzarasından farkı suyla birlikte yüzen yüzlerce küçük adayı görmektir, burada Doğu Denizindeki manzaralar gibi çok net bir şekilde sadece okyanus ve ufku görebilirsiniz.

Yerel halkın dediğine göre insanlar bu denize Güney Denizi diyorlar çünkü burası Kore kıyı sularının bir parçasıdır. Fakat gördükleri şey aslında Güney Pasifik Okyanusuna akan sulardan başkası değildir. Diğer bir yerlinin söylediğine göre bir çok kişi önceleri buraya gelip açık denizlere açılmak için daha büyük bir gemiye binme hayali kurarmış.

Adanın beğenilenleri

Ada sakinleri geçimlerini deniz ürünlerinin yanı sıra tarım ürünleri ile de sağladıklarından, ada öğlen ve akşam yemeği için birçok seçenek sunuyor. Abur cubur ve içeceklerden bahsetmiyorum bile.

Buranın en ünlü yemeği çiğ uskumrudur. Taze olarak denizden büyük şehirlere lojistik taşınması sorun olduğundan çiğ servis edilen bu özel balık türünü denizden uzak yerlerde bulmak oldukça zor. Şehirde yaşayan insanlar her ne kadar uskumrunun ızgarasını, buğulamasını ve baharatlı sosla marine edilmiş şekline aşina olsa da, adalılar balığı daha çok çiğ yemeye alışmışlardır.

[Resim: nRpj45.jpg]
Birçok insan balık restoranına soldaki resimde görüldüğü gibi çiğ uskumru yemek için gidiyor.[IM HYUN-DONG]

Ada bu tür balığı yetiştirmeyi başaran ilk adadır ve hala üzerlerinde “Kore’de yakalanmıştır” etiketi bulunan uskumruların temel kaynak yeridir. 2016 istatistiklerine göre Kore’de yakalan 16 uskumrudan 12’si ada yakınlarındandır.

Buradaki restoranlar çiğ balığı sirkede 10 dakika bekleterek istenmeyen kokulardan
kurtulurlar daha sonrada dilimleyerek servis ederler.

Tadılması gereken başka bir yemek ise tatlı patatesle yapılmış lapadır. Bbaeddegi lapası kırmızı fasulye ve diğer kırmızı renkli fasülye türleri ile yapılan bir yemektir. Tatlı patates latte ve aromalı hamur işleri yapımında da kullanılmaktadır.

Makgeolli adada yapılan fermente edilmiş pirinç içkisidir. Tabiî ki tatlı patates aromalıdır, balık şekilli kırmızı fasulye atıştırması satan bir sokak satıcısı bu içeceği de satmaktadır. Satıcı ev yapımı ve her litrede bir kilo tatlı patates kullanılarak hazırlanan makgeolliyi gösterdi.

[Resim: kbpGly.jpg]
Hanyang Sikdang’da bir kase jjambbong,adadaki tek Çin lokantası. [IM HYUN-DONG]

Çin yemekleri şaşırtıcı derecede popüler. Adada sadece bir tane Çin lokantası var fakat müşterileri daima kuyruk oluyorlar. Hanyang Sikdang restoranı deniz ürünleriyle karışık Çin makarnası çorbası olan jjambbong ve sezona özgü deniz ürünleriyle dolu Çin makarnası yemeğini servis etmektedir. Yemekte kışın istiridye yazın ise midye bulunmaktadır. Bu mekan 14.30 da kapanıp, sabah 9.30 da açılmaktadır. Yemeklerini mutlaka deneyin derim.


Kaynak

Cevapla
#2
A Fishing Mecca Ruled By Cats : On Yokji Island, There Are Nearly As Many Felines As Humans

[Resim: EgNr0z.jpg]
Cats are found everywhere on Yokji Island in Tongyeong, since they were brought to the island to kill mice which harmed farmers’ crops. [IM HYUN-DONG]

Animal lovers often find themselves brightening up when they see cute animals on a random city street. They quickly sadden when they have to keep heading to where they were going, leaving the animal behind.

There is a paradise for these animal loves, especially those who love cats. There are about 1,000 felines on Yokji Island, part of Tongyeong city, South Gyeongsang, so it’s easy to see one after another during a stay on the island.

Yokji is one of the 570 islands of Tongyeong. Only 43 islands are populated with people and Yokji Island is one. About 1,500 people live on the island that’s about 10 square kilometers (3.8 square miles), sharing their space with cats. Meet the cats here as they can better tell the story of how they got there.

[Resim: JaNqmj.jpg]

Here is a cat speaking

Let me tell you a little bit about my island. It is the third largest of all of them in Tongyeong. We got to this island around 1960. You ask me if my ancestors swam all the way here? No way. We detest getting our hair wet. Or course, we got on a ferry just like all other humans do after Tongyeong designated this island a cat habitat.

The humans wanted to rid the island of the mice. This is an island, but there are more farmers than fishers here. There are many fields on every slope on hills, and the farmers mostly grow sweet potatoes. Apparently mice on the island munched too much on these sweet potatoes after farmers spent months trying to grow them. You do know the archenemy of mice? Cats! So we enter. Apparently our grandparents of grandparents came mostly from North Jeolla I hear. We depleted the island of mice and were very loved.

But humans also are sly. As we grew in population, humans started to not like us. We didn’t need to stay put in towns where we were not welcomed.

We ran away from farms and found our homes near the sea. Breakwaters or forests near the sea have become our home. So that’s how you get to see a lot of us when you get on this island. Some people come from somewhere long to see us lying on breakwaters. Some nice people give us sausages while some mean people wake us up from our midday naps.

There are a lot of us in Mokgwa Village. I also live here. There are many fishermen on a breakwater in the village as they fish for mackerel. When they pull up their fishing rods, we sprint and then snatch that fresh fish away. Some really relaxed fishermen don’t seem to mind much that we take their fish.

I feel lucky to live on this island. It’s warm. The average temperature in Seoul was 13.6 degrees Celsius (55 Fahrenheit) last year, but the temperature in Tongyeong hit 14.7 degrees last year. And here no one tries to hurt us. This is the island where humans and cats live harmoniously.

You want to meet me on the island? Then go to Samdeok Harbor in Tongyeong. Get on a ferry and it takes about an hour. Enjoy the sun and spring breeze here while watching the sea. Maybe leave a mackerel when you see one of us.

[Resim: JaNq1j.jpg]
A view of Yokji Island. [IM HYUN-DONG]

Fish or walk?

Although the island has a small population of 1,500 people, it’s often a quite popular travel destination on weekends. About 260,000 people visited in 2016.

The reason? It is a known fishing mecca with a sea that houses many types of fish each season throughout the year. Up to 80 percent of the visitors are speculated to be occasional or committed fishermen who want to catch something big. The sea in front of the island is a farm where fishermen can get rockfish in the spring, mackerel in summer, sea bass in fall, and pipefish in winter.

While fishing is definitely one of the reasons that made the island famous alongside its cats, the island also has some scenic spots. Tighten up your shoe laces and get ready to walk.

There is a trail of about 32 kilometers along the island and that passes not only some beaches but also forests of chestnut trees that are designated as a natural monument by the government.

Don’t underestimate your hike just because you are on a small island. Bireong Trail, one of the most recommended hikes by local guides, is paved along the cliffs. Bireong, in the dialect of the area, means cliff.

[Resim: BrNvlG.jpg]
Top: Chulleung Bridge connects one cliff to another on Yokji Island. Bottom: Painted walls are found in the alley. [IM HYUN-DONG]

The most challenging part comes as soon as you enter the trail. You need to cross Chulleong Bridge that connects one cliff to another. Most of the visitors usually stop before crossing the bridge, take photos and turn around, but a local guide says the real ocean view comes behind the bridge.

Different from the most sea views one gets on the island in the South Sea, which is a view of water with hundreds of small islands floating, there you can get a very clear view of just ocean and the horizon, like the scene in the East Sea.

Locals said that people call it the South Sea because it is part of Korean waters, but what they are seeing is water going into the South Pacific. Another local said many men back in the day came here and dreamt about getting onto bigger ships to get to the open sea.

Island favorites

Since residents on the island not only make a living of their gatherings from the sea but also from farmed goods, the island offers a variety of options for lunch and dinner, not to mention snacks and drinks.

What’s most famous here is raw mackerel. The particular type of fish served raw is difficult to find inland due to the logistics of transporting it fresh from the sea to metropolitan cities. While those who live in the cities are more familiar with mackerel grilled or steamed and marinated with spicy sauce, locals on the island are more used to eating the fish raw.

[Resim: nRpj45.jpg]
Many go for raw mackerel, pictured left, at seafood restaurants. [IM HYUN-DONG][IM HYUN-DONG]

The island is the first island that succeeded in farming this particular fish and is still the major source of mackerel that’s marked “Caught in Korea” on their labels. Based on 2016 statistics, 12 out of 16 mackerel farms in Korea are near the island.

Here, restaurants put the raw fish into vinegar water for about 10 minutes to get rid of any unpleasant smell and then cut it and serve.

Another must-try dish is porridge made with sweet potatoes. Called bbaeddegi porridge, the dish is made with red beans and other red-colored beans. Sweet potatoes are also used in making lattes and flavored pastries.

Makgeolli, a fermented rice drink, also is made on the island. Of course it is sweet-potato-flavored, and one street vendor that sells fish-shaped red bean snacks sells one. The owner brings out the homemade makgeolli, which is made with a kilogram of sweet potatoes in every liter.

[Resim: kbpGly.jpg]
A bowl of jjambbong at Hanyang Sikdang, the only Chinese restaurant on the island.[IM HYUN-DONG]

Chinese food is surprisingly popular. There is only one Chinese restaurant on the island, and visitors always line up there. The restaurant, Hanyang Sikdang, serves jjambbong, a spicy noodle soup with seafood, and the noodle dish is filled with seasonal seafood. In winter, there are oysters, and in summer there are mussels. This place closes at 2:30 p.m. so go when it opens at 9:30 a.m. to make sure you get a bowl.


Source

Cevapla
#3
Teşekkür ederiz. ^^
Cevapla
#4
A fishing mecca ruled by cats : On Yokji Island, there are nearly as many felines as humans
Translated by Elif DEMİRCİ

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#5
Teşekkürler. Smile
☆♡ Duygu ♡☆
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi