05-11-2008, Saat: 1:03
(Son Düzenleme: 29-03-2016, Saat: 23:30, Düzenleyen: kıday baksı.)
Mandu / 만두
Mandu, içi boş veya içine kıyma doldurulmuş baş parmağı uzunluğundaki hamura denir. Bu yemek Türk Mantısının bir benzeridir. Yemeğin kızartılmış haline ise „gummandu“ (군만두) denir.
Bu yemeğin bir de efsanesi vardır: „Bir zamanlar ünlü bir general savaştan evine döndüğünde, yolda bir dereyi geçmesi gerekiyordu. Ama bu, sadece fırtınayla ilgilenen ruhları yumuşatmayla mümkün olabilirdi. Ruhlara 99 adet insan kafası kurban etmesi gerekiyordu. General ise pamuktan insan kafaları yapıp, üstlerini beyaz kumaşla örterek ruhları kandırmış ve dereyi geçmeyi başarmıştır.“
Bu efsaneyle yola çıkarak, Mandu yemeği oluşmuştur.
Yemeğin hazırlanışının iki çeşidi vardır:
- Kızartarak pişirmek,
- Haşlayarak pişirmek.
Hamuru için:
- 250 gram un
- 175 ml soğuk su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı
- 1 yemek kaşığı bitkisel yağ
Bütün malzemeleri karıştırın ve hamuru iyice yoğurun. Hamuru kestane büyüklüğünde parçalara ayırın. Bu parçaları ince yuvarlak dilimler haline getirin.
İçindeki dolgusu için:
- 500 gram sığır kıyması
- 250 gram beyaz lahana
- 150 gram haşlanmış soya fasulyesi taneleri
- 1 adet orta büyüklükte soğan (ince doğranmış)
- 1 Tofu (Soya Fasulyesi Peyniri)
- Tuz, karabiber, susam yağı ve sarımsak (baharat için)
Kıymanın baharatı için:
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı susam yağı
- 1 yemek kaşığı ince doğranmış pırasa
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı ince doğranmış sarımsak
Hazırlanışı:
Önce kıymayı hazırladığınız baharatla karıştırın.
Tofu’yu içinden suyunu çıkarmak için bir mendile sarıp sıkın. Tofu’yu 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı susam yağı ve biraz karabiberle karıştırın.
Haşlanmış soya fasulyelerinin suyunu dökün ve fasulye tanelerini ince taneciklere kesin. Bu parçacıkları çeyrek çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı susam yağı ve bir tutam karabiber ile karıştırın.
Beyaz lahanaları tuzlu suda yaprakları yumuşayana kadar bekletin. Ardından ince parçalara kesin.
Sonraki aşamada kıymayı Tofu, doğranmış orta büyüklükteki soğan, ve hazırladığınız baharatlı soya fasulyeleri taneleriyle karıştırın. Kıymaya 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 yemek kaşığı doğranmış sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber ve bir tutam tuz ekleyin.
Daha sonra yuvarlak hamur tanelerine kıymadan birer tatlı kaşığı ekleyin ve kenarlarını büzüştürün.
Mandu tanelerini kızartın.
Tavsiye: Hazırlanmış Mandu tanelerini et suyuna koyup 4-5 dakika kaynatarak Mandu Çorbası elde edebilirsiniz.
English
Mandu are dumplings in Korean cuisine. The name is a cognate to the names of similar types of meat-filled dumplings in Central Asia, such as Turkish manti, Kazakh manty, and Uzbek manti.
If the dumplings are grilled or fried, they are called gunmandu (군만두). Mandu are usually served with a dipping sauce made of soy sauce and vinegar.
Cooking :
- Set out a small dish of water. Place several dumpling wrappers on a cutting board. Fill each with about 1 teaspoon of filling. Dip your finger in the water and run it over the edge of the dumpling skin. Fold the top over and press to seal, removing as much air as possible. Set the mandu on the prepared baking sheets while you stuff the remaining dumpling skins.
- 3. Heat a skillet with just enough vegetable oil to coat the bottom surface. (To speed up the cooking process, use two skillets.) When the oil is very hot, gently place a layer of stuffed mandu in the skillet, being careful not to overlap them. When the mandu are golden brown on the bottom, flip them over. Quickly add 2 tablespoons water to the pan, cover and steam the mandu until cooked through, about 2 minutes. Uncover the pan and place the mandu on a serving dish (you can keep them warm in a low oven while you cook the remaining mandu. Serve the mandu with dipping sauce.
Çeviri: FiLiZz53
![[Resim: lvOj1gN.jpg]](http://i.imgur.com/lvOj1gN.jpg)
Mandu, içi boş veya içine kıyma doldurulmuş baş parmağı uzunluğundaki hamura denir. Bu yemek Türk Mantısının bir benzeridir. Yemeğin kızartılmış haline ise „gummandu“ (군만두) denir.
Bu yemeğin bir de efsanesi vardır: „Bir zamanlar ünlü bir general savaştan evine döndüğünde, yolda bir dereyi geçmesi gerekiyordu. Ama bu, sadece fırtınayla ilgilenen ruhları yumuşatmayla mümkün olabilirdi. Ruhlara 99 adet insan kafası kurban etmesi gerekiyordu. General ise pamuktan insan kafaları yapıp, üstlerini beyaz kumaşla örterek ruhları kandırmış ve dereyi geçmeyi başarmıştır.“
Bu efsaneyle yola çıkarak, Mandu yemeği oluşmuştur.
Yemeğin hazırlanışının iki çeşidi vardır:
- Kızartarak pişirmek,
- Haşlayarak pişirmek.
Hamuru için:
- 250 gram un
- 175 ml soğuk su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı
- 1 yemek kaşığı bitkisel yağ
Bütün malzemeleri karıştırın ve hamuru iyice yoğurun. Hamuru kestane büyüklüğünde parçalara ayırın. Bu parçaları ince yuvarlak dilimler haline getirin.
İçindeki dolgusu için:
- 500 gram sığır kıyması
- 250 gram beyaz lahana
- 150 gram haşlanmış soya fasulyesi taneleri
- 1 adet orta büyüklükte soğan (ince doğranmış)
- 1 Tofu (Soya Fasulyesi Peyniri)
- Tuz, karabiber, susam yağı ve sarımsak (baharat için)
Kıymanın baharatı için:
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı susam yağı
- 1 yemek kaşığı ince doğranmış pırasa
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı ince doğranmış sarımsak
Hazırlanışı:
Önce kıymayı hazırladığınız baharatla karıştırın.
Tofu’yu içinden suyunu çıkarmak için bir mendile sarıp sıkın. Tofu’yu 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı susam yağı ve biraz karabiberle karıştırın.
Haşlanmış soya fasulyelerinin suyunu dökün ve fasulye tanelerini ince taneciklere kesin. Bu parçacıkları çeyrek çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı susam yağı ve bir tutam karabiber ile karıştırın.
Beyaz lahanaları tuzlu suda yaprakları yumuşayana kadar bekletin. Ardından ince parçalara kesin.
Sonraki aşamada kıymayı Tofu, doğranmış orta büyüklükteki soğan, ve hazırladığınız baharatlı soya fasulyeleri taneleriyle karıştırın. Kıymaya 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 yemek kaşığı doğranmış sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber ve bir tutam tuz ekleyin.
Daha sonra yuvarlak hamur tanelerine kıymadan birer tatlı kaşığı ekleyin ve kenarlarını büzüştürün.
Mandu tanelerini kızartın.
Tavsiye: Hazırlanmış Mandu tanelerini et suyuna koyup 4-5 dakika kaynatarak Mandu Çorbası elde edebilirsiniz.
English
Mandu are dumplings in Korean cuisine. The name is a cognate to the names of similar types of meat-filled dumplings in Central Asia, such as Turkish manti, Kazakh manty, and Uzbek manti.
If the dumplings are grilled or fried, they are called gunmandu (군만두). Mandu are usually served with a dipping sauce made of soy sauce and vinegar.
Cooking :
- Set out a small dish of water. Place several dumpling wrappers on a cutting board. Fill each with about 1 teaspoon of filling. Dip your finger in the water and run it over the edge of the dumpling skin. Fold the top over and press to seal, removing as much air as possible. Set the mandu on the prepared baking sheets while you stuff the remaining dumpling skins.
- 3. Heat a skillet with just enough vegetable oil to coat the bottom surface. (To speed up the cooking process, use two skillets.) When the oil is very hot, gently place a layer of stuffed mandu in the skillet, being careful not to overlap them. When the mandu are golden brown on the bottom, flip them over. Quickly add 2 tablespoons water to the pan, cover and steam the mandu until cooked through, about 2 minutes. Uncover the pan and place the mandu on a serving dish (you can keep them warm in a low oven while you cook the remaining mandu. Serve the mandu with dipping sauce.
Çeviri: FiLiZz53
![[Resim: lvOj1gN.jpg]](http://i.imgur.com/lvOj1gN.jpg)
When you feel you've lost it all
When you don't know who's your friend or foe
You wonder why you're so alone
Worry ends when faith begins.