yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yi Su-gwang / 이수광 (Scholar-Bureaucrat, Encyclopedist, and Diplomat)
#1

Yi Su-gwang / 이수광 (Scholar-Bureaucrat, Encyclopedist, and Diplomat)

[Resim: 171ts.jpg]

Lee Sugwang olarak da bilinen Yi Su-gwang (1563-1628) Joseon Hanedanlığı'ndan Koreli bir bilgin-bürokrat, bir askeri yetkili ve bir uluslararası ilişkiler uzmanıydı. Aynı zamanda bir öğretim üyesi ve ilk Korece ansiklopedi olan Jibong yuseol'u oluşturan bir ansiklopedistti.

Yaşamının ilk zamanları: 1563'te varlıklı, soylu bir ailede dünyaya geldi ve anne babasının gücünün yetebildiği en iyi eğitimi aldı. 1585'te devlet hizmeti sınavını geçti ve bir subay oldu.

Askerlik hayatı: Yedi Yıl Savaşı'nın ardından, küçük bir ordu birliğinin yönetimine verildiği yer olan Gyeongsang Eyaleti'ndeki Jogyeong'a atandı. Gyeonggi Eyaleti'ndeki Yongin'de bir Japon akıncı birliğiyle çarpıştı ve kaybetti. Üstleri onu daha fazla Japon birliğiyle çarpıştığı yer olan Hamgyeong Eyaleti'ndeki Eiju'da yeniden görevlendirdi. Bu dönemdeki çalışmaları terfi etmesine yetecek kadar başarılıydı.
1614'te, Joseon birliklerinin "çok fazla sayıda sajok (yangban ya da bilgin memur aileleri), işsiz, başıboş ve çok az sayıda hizmetten sorumlu kişiden" oluştuğunu belirterek, kendi askeri deneyimlerini yazdı. Bu kitap, Silhak okulunun temeli kabul edilir.

Bir elçi olarak kariyeri: Savaştan sonra, Ming Hanedanlığı'na bir elçi olarak gönderildi. Ming Çini'nde, o dönemde Çin'de yaşamakta olan İtalyan bir rahip olan Matteo Ricci'ye göre Katoliklik üzerine yazılmış birkaç kitap edindi. Onları Kore'ye geri dönerken yanında getirdi, bu Batı Edebiyatı'nın Kore'ye ilk kez getirilmesiydi. O Batı dünyasına büyük bir ilgi duyuyordu. Çin'de yaptığı üç görevi sırasında ilerlettiği araştırmalarından sonra, Jibong yuseol başlığıyla 20 ciltlik bir ansiklopedi oluşturmayı başardı.
Jibong yuseol, yalnızca Katoliklik ve Çin üzerine değil, aynı zamanda Japonya, Vietnam ve Tayland üzerine bilgiler de içeriyordu. Ayrıca, İngiltere'nin coğrafyası ve iklimini, batı yemekleri ve batı silahlarını içeren, Batı dünyasıyla ilgili temel bilgilere de yer veriyordu. Aynı zamanda Çin'de kaldığı sırada İtalyan rahipten edindiği gökbilimsel bilgiler hakkında da yazdı. Çin'i birkaç kez ziyaret etti ve hatta Çin'de Tayland (sonraları Korelilere göre Seomra insanları olarak bilinen) elçileriyle bile karşılaştı. Taylandlılara büyük ilgi duyarak, Taylandlı insanların geleneklerini sıkı sıkıya kaydetti. Ayrıca Vietnam ve Okinawa Adaları'ndan elçilerle de temasa geçti.

Devlet memurluğu: Kore'ye geri döndüğü zaman, Ijo (吏曹, Çalışma Bakanlığı)'da üst düzey devlet memuru, Ijo Panseo (Hangul: 이조판서) oldu. Sonraki eserlerinde -Jibong jib (Hangul: 지봉집) ve Chaesin Jablock (Hangul: 채신잡록)- Konfüçyüsçülüğün üzerinde daha az durdu ve ulusu güçlendirmek için batı bilimini benimseyerek vurguladı. Ayrıca eserleri, Yedi Yıl Savaşı'ndan sonra kötüleşmiş olan köylülerin ve devlet memurlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için ılımlı siyasi ve ekonomik devrimler gibi konuları ele aldı. Aynı zamanda, Cennet Yolu'nun insanlar arasında bulunduğuna ve en asil çabanın yoksulu doyurmak ve giydirmek olduğuna inanarak, dayanışma siyaseti uyguladı. Refah devleti düşüncesi hem Konfüçyüsçülük, hem de Katoliklikten esinlendi. Bu kitaplar Gyeonggi Eyaleti'nde Suwon'daki Changsu Seowon (Changsu Konfüçyüsçü Okulu)'nda saklanmaktadır.
Erken 17. yüzyıl düşünürlerinden Yu Hyeong-won (1622-1673) ve Yun Jeung (尹拯, 1629-1714)'u kapsayan bazı kimseleri etkilediği söylenmektedir.
1628'de öldü. Ölümünden sonra resmi adı Yeonguijeong olan Danıştay Baş Meclis Başkanlığı adı verildi.

Çeviri: S.T.

English


Yi Su-gwang (1563–1628), also known as Lee Sugwang, was a Korean scholar-bureaucrat, a military official, and a diplomat of the Joseon Dynasty. He was also an academic and an encyclopedist who created Jibong yuseol, the earliest Korean encyclopedia.

Early life: He was born to a wealthy, aristocratic family in 1563, and was offered the finest education his parents could afford. In 1585, he passed the civil service exam and became a military officer.

Military career: In the wake of Seven-Year War, he was stationed in Jogyeong, Gyeongsang province, where he was given command of a small army contingent. He encountered a Japanese expeditionary contingent in Yongin, Gyeonggi province and lost. His superiors restationed him in Eiju, Hamgyong province, where he encountered more Japanese forces. His actions during this period were sufficiently successful for him to be promoted.
In 1614, he would write about his military experience, noting that the Joseon forces had "too many sajok (families of yangban or scholar officials), idlers, vagrants and too few people liable for service." The book is considered to be the foundation of the Silhak school.

Career as an emissary: After the war, he was dispatched as an emissary to the Ming Dynasty. In Ming China, he acquired several books written on Catholicism by an Italian priest, Matteo Ricci, who was living in China at this time. He brought them back to Korea, which was the first time Western literature had been brought into Korea. He took great interest in the Western world. From the research he developed during his three missions to China, he was able to create a 20-volume encyclopedia, with the title Jibong yuseol.
Jibong yuseol contained not only information on Catholicism and China, but also on Japan, Vietnam, and Thailand. It also contained basic information on the Western world, including the geography and weather of England, western food, and western weapons. He also wrote about the knowledge of astronomy that he had acquired from an Italian priest staying in China at the time. He visited China several times, and even met Thai (known then to Koreans as Seomra people) emissaries in China. Taking a great interest in the Thais, he closely recorded the customs of the Thai people. He also had contact with emissaries from Vietnam and the Okinawan Islands.

Government official: When he came back to Korea, he became the high-ranking government official of Ijo (吏曹, Ministry of Personnel), the Ijo Panseo (Hangul: 이조판서). In his later works -Jibong jib (Hangul: 지봉집) and Chaesin Jablock (Hangul: 채신잡록)- he placed less emphasis on Confucianism and emphasized adopting western knowledge to strengthen the nation. His work also dealt with the subject of moderate political and economic reforms to improve the living standards of the peasants, which had deteriorated following the Seven-Year War, and the bureaucracy. He also implemented welfare policies, believing that the Way of Heaven was found among the people and the most noble endeavour was to feed and clothe the poor. His idea of a welfare state was inspired by both Confucianism and Catholicism. These books were stored in Changsu Seowon (Changsu Confucian Academy) in Suwon, Gyeonggi province.
Those whom he is said to have influenced include the early 17th century thinkers, Yu Hyeong-won (1622-1673) and Yun Jeung (尹拯, 1629-1714).
He died in 1628. He was given the posthumous official title Yeonguijeong, the Chief State Councillor of the State Council.

Kaynak/Source
Cevapla
#2
[Resim: jibongyuseol.jpg]
A sample pages from the Jibong yuseol./Jibong yuseol sayfalarından bir örnek.

[Resim: chaesin.gif]
Chaesin Jablock (채신잡록)

[Resim: jibongjib.jpg]
Jibong jib (지봉집)
Cevapla
#3
Gerçekten meraklandıran biri, o kitapları incelemek çok isterdim.
Jibong Yuseol'u oluşturan biri olması zaten ayrı bir dikkat çekiyor. Rolleyes
~
Bizimle bu bilgileri paylaştığın için teşekkür ederiz abla. Smile

Cevapla
#4
Konu için S.T.'ye teşekkür ederiz...

>>> http://www.facebook.com/pages/korea-fans...2387364063
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi