yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yeot / 엿
#1
Yeot / 엿

[Resim: 3Y4VrM.jpg]

Bir hangwa çeşidi olan Yeot, Kore geleneksel şekerlemelerindendir. Bir şurup veya şeker halinde, katı veya sıvı halde yapılabilir. Yeot; haşlanmış pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan yarma, mısır, tatlı patates veya karışık tahıldan yapılır. Haşlanmış malzemeler hafifçe mayalanır ve sot adı verilen büyük bir tencerede uzun süre kaynatılır.
Daha kısa süre kaynatılan sıvı Yeot’a Jocheong (조청) denir. Bu yapışkan şurup benzeri Jocheong genellikle pişirmede bir çeşni ve diğer hangwaların boya katmanı veya Garae tteok ile beyaz silindirik tteok için bir daldırma sosu olarak kullandı.
Daha uzun bir süre kaynatılan Yeot, soğuduğunda katılaşır. Buna Gaeng Yeot denir. Gaeng Yeot’un kahverengimsi bir rengi olmasına rağmen gerildiğinde (taffy hazırlanışı gibi) rengi yumuşar. Tavada kızartılmış fasulye, fındık, susam, ayçiçeği tohumu, ceviz veya kavak Yeot’un içine eklenebilir veya soğutulup üzeri kaplanabilir.


Yeot Türleri

Ssallyeot (쌀엿) – Pirinçten yapılır.
Hobangnyeot (호박엿) - Ulleungdo yöresel uzmanlığıyla, kabak ile yapılır.
Hwanggollyeot (황골엿) – Pirinç, mısır ve maltdan oluşan bir karışım ile yapılır.
Kkaeyeot (깨엿) - Kkae (깨, susam) ile yapılır.
Dangnyeot (닭엿) – Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve tavukla yapılır.
Kkwongnyeot (꿩엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sülün eti ile yapılır.
Dwaejigogiyeot (돼지고기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve domuz eti ile yapılır.
Haneuraegiyeot (하늘애기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve haneulaegi bitkisi ile yapılır.
Boriyeot (보리엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, arpa ile yapılır.
Maneullyeot (마늘엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sarımsak ile yapılır.


Argo Olarak Yeot Kelimesi

Modern zamanlarda, İngilizcede kullanılan kelimeye benzer Korece ifade “Yeot yemek” (엿 먹어라) in kaba bir anlamı vardır. Bu deyim, 1964’te ki Orta Okula Giriş Sınavı Skandalı’ndan gelmektedir. Sınavda sorulan seçmeli sorulardan biri: “Aşağıdaki malzemelerden hangisi Yeot yapımında, Yeot yağı (엿기름, yani arpa maltı) yerine kullanılabilir?” Doğru cevap diyastazdı ama seçeneklerden bir diğeri “Mu Suyu” olduğundan birçok insan sadece bir doğru cevap olduğunu tartıştı. Bu sonuçtan zarar gören öğrencilerin velileri, hükümet eğitim büro ve ofislerinin önünü gösteri ve protestolarla işgal etti ve Yeot’un “Mu Suyu” ile de yapıldığını yetkililere bağırdı.


Çeviri: Mühürdar Mishil

Cevapla
#2
~~English~~


Yeot is a variety of hangwa, or Korean traditional confectionery. It can be made in either liquid or solid form, as a syrup, taffy, or candy. Yeot is made from steamed rice, glutinous rice, glutinous sorghum, corn, sweet potatoes, or mixed grains. The steamed ingredients are lightly fermented and boiled in a large pot called a sot for a long time.
Yeot boiled for a shorter time is called jocheong (조청), liquid yeot. This sticky syrup-like jocheong is usually used as a condiment for cooking and for coating other hangwa, or as a dipping sauce for garae tteok, white cylindrical tteok.
If boiled for a longer time, the yeot will solidify when chilled, and is called gaeng yeot. Gaeng yeot is originally brownish but if stretched (as taffy is prepared), the color lightens. Pan-fried beans, nuts, sesame, sunflower seeds, walnuts, or pumpkin can be added into or covered over the yeot as it chills. Variations of yeot are named for their secondary ingredients, as follows.


Types of Yeot

Ssallyeot (쌀엿) - Made from rice
Hobangnyeot (호박엿) - Made with pumpkin, local specialty of Ulleungdo
Hwanggollyeot (황골엿) - Made from a mixture of rice, corn, and malt.
Kkaeyeot (깨엿) - Covered with kkae (깨, sesame)
Dangnyeot (닭엿) - Local specialty of Jeju Island, made with glutinous millet and chicken
Kkwongnyeot (꿩엿) - Local specialty of Jeju Island, made with glutinous millet and pheasant meat
Dwaejigogiyeot (돼지고기엿) - Local specialty of Jeju Island, made with glutinous millet and pork
Haneuraegiyeot (하늘애기엿) - Local specialty of Jeju Island, made with glutinous millet andhaneulaegi herb
Boriyeot (보리엿) - Local specialty of Jeju Island, made with barley
Maneullyeot (마늘엿) - Local specialty of Jeju Island, made with glutinous millet and garlic


The Word Yeot as Slang

In modern times the Korean phrase "eat yeot" (엿 먹어라) has a vulgar meaning, comparable to using the f-word in English. The phrase originated from the middle school entry exams scandal of 1964. One of the multiple choice questions asked in the exam: "Which of the following ingredients can be used instead of yeot oil (엿기름, i.e. barley malt) to make yeot?" The correct answer was diastase, but another one of the multiple choices was mu juice, which many people argued was also a correct answer. The parents of the students whose grades suffered from this result held demonstrations and protests in front of government education bureaus and offices, holding up yeot made with mu juice and yelling to the officials to "eat yeot".


Kaynak 1 / Source 1
Kaynak 2 / Source 2
Cevapla
#3
Paylaşımlar için teşekkürler. ^^
시노시작
Cevapla
#4
Konu için teşekkürler. ^^
Cevapla
#5
Tanıtım için teşekkürler. Onay
Cevapla
#6
Konu için teşekkürler. Smile
Cevapla
#7
Teşekkür ederiz. Smile
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla
#8
Yeot / 엿
Translate: Mühürdar Mishil
Regulation: Olcay ATEŞ

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...1/?fref=ts
Cevapla
#9
Çeviri ve düzenleme için teşekkürler. Smile
Cevapla
#10
Yeot / 엿
Regulation: Olcay ATEŞ

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi