Yeot / 엿
![[Resim: 3Y4VrM.jpg]](http://i.hizliresim.com/3Y4VrM.jpg)
Bir hangwa çeşidi olan Yeot, Kore geleneksel şekerlemelerindendir. Bir şurup veya şeker halinde, katı veya sıvı halde yapılabilir. Yeot; haşlanmış pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan yarma, mısır, tatlı patates veya karışık tahıldan yapılır. Haşlanmış malzemeler hafifçe mayalanır ve sot adı verilen büyük bir tencerede uzun süre kaynatılır.
Daha kısa süre kaynatılan sıvı Yeot’a Jocheong (조청) denir. Bu yapışkan şurup benzeri Jocheong genellikle pişirmede bir çeşni ve diğer hangwaların boya katmanı veya Garae tteok ile beyaz silindirik tteok için bir daldırma sosu olarak kullandı.
Daha uzun bir süre kaynatılan Yeot, soğuduğunda katılaşır. Buna Gaeng Yeot denir. Gaeng Yeot’un kahverengimsi bir rengi olmasına rağmen gerildiğinde (taffy hazırlanışı gibi) rengi yumuşar. Tavada kızartılmış fasulye, fındık, susam, ayçiçeği tohumu, ceviz veya kavak Yeot’un içine eklenebilir veya soğutulup üzeri kaplanabilir.
Yeot Türleri
Ssallyeot (쌀엿) – Pirinçten yapılır.
Hobangnyeot (호박엿) - Ulleungdo yöresel uzmanlığıyla, kabak ile yapılır.
Hwanggollyeot (황골엿) – Pirinç, mısır ve maltdan oluşan bir karışım ile yapılır.
Kkaeyeot (깨엿) - Kkae (깨, susam) ile yapılır.
Dangnyeot (닭엿) – Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve tavukla yapılır.
Kkwongnyeot (꿩엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sülün eti ile yapılır.
Dwaejigogiyeot (돼지고기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve domuz eti ile yapılır.
Haneuraegiyeot (하늘애기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve haneulaegi bitkisi ile yapılır.
Boriyeot (보리엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, arpa ile yapılır.
Maneullyeot (마늘엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sarımsak ile yapılır.
Argo Olarak Yeot Kelimesi
Modern zamanlarda, İngilizcede kullanılan kelimeye benzer Korece ifade “Yeot yemek” (엿 먹어라) in kaba bir anlamı vardır. Bu deyim, 1964’te ki Orta Okula Giriş Sınavı Skandalı’ndan gelmektedir. Sınavda sorulan seçmeli sorulardan biri: “Aşağıdaki malzemelerden hangisi Yeot yapımında, Yeot yağı (엿기름, yani arpa maltı) yerine kullanılabilir?” Doğru cevap diyastazdı ama seçeneklerden bir diğeri “Mu Suyu” olduğundan birçok insan sadece bir doğru cevap olduğunu tartıştı. Bu sonuçtan zarar gören öğrencilerin velileri, hükümet eğitim büro ve ofislerinin önünü gösteri ve protestolarla işgal etti ve Yeot’un “Mu Suyu” ile de yapıldığını yetkililere bağırdı.
Çeviri: Mühürdar Mishil
![[Resim: 3Y4VrM.jpg]](http://i.hizliresim.com/3Y4VrM.jpg)
Bir hangwa çeşidi olan Yeot, Kore geleneksel şekerlemelerindendir. Bir şurup veya şeker halinde, katı veya sıvı halde yapılabilir. Yeot; haşlanmış pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan yarma, mısır, tatlı patates veya karışık tahıldan yapılır. Haşlanmış malzemeler hafifçe mayalanır ve sot adı verilen büyük bir tencerede uzun süre kaynatılır.
Daha kısa süre kaynatılan sıvı Yeot’a Jocheong (조청) denir. Bu yapışkan şurup benzeri Jocheong genellikle pişirmede bir çeşni ve diğer hangwaların boya katmanı veya Garae tteok ile beyaz silindirik tteok için bir daldırma sosu olarak kullandı.
Daha uzun bir süre kaynatılan Yeot, soğuduğunda katılaşır. Buna Gaeng Yeot denir. Gaeng Yeot’un kahverengimsi bir rengi olmasına rağmen gerildiğinde (taffy hazırlanışı gibi) rengi yumuşar. Tavada kızartılmış fasulye, fındık, susam, ayçiçeği tohumu, ceviz veya kavak Yeot’un içine eklenebilir veya soğutulup üzeri kaplanabilir.
Yeot Türleri
Ssallyeot (쌀엿) – Pirinçten yapılır.
Hobangnyeot (호박엿) - Ulleungdo yöresel uzmanlığıyla, kabak ile yapılır.
Hwanggollyeot (황골엿) – Pirinç, mısır ve maltdan oluşan bir karışım ile yapılır.
Kkaeyeot (깨엿) - Kkae (깨, susam) ile yapılır.
Dangnyeot (닭엿) – Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve tavukla yapılır.
Kkwongnyeot (꿩엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sülün eti ile yapılır.
Dwaejigogiyeot (돼지고기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve domuz eti ile yapılır.
Haneuraegiyeot (하늘애기엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve haneulaegi bitkisi ile yapılır.
Boriyeot (보리엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, arpa ile yapılır.
Maneullyeot (마늘엿) - Jeju Adası yöresel uzmanlığıyla, yapışkan darı ve sarımsak ile yapılır.
Argo Olarak Yeot Kelimesi
Modern zamanlarda, İngilizcede kullanılan kelimeye benzer Korece ifade “Yeot yemek” (엿 먹어라) in kaba bir anlamı vardır. Bu deyim, 1964’te ki Orta Okula Giriş Sınavı Skandalı’ndan gelmektedir. Sınavda sorulan seçmeli sorulardan biri: “Aşağıdaki malzemelerden hangisi Yeot yapımında, Yeot yağı (엿기름, yani arpa maltı) yerine kullanılabilir?” Doğru cevap diyastazdı ama seçeneklerden bir diğeri “Mu Suyu” olduğundan birçok insan sadece bir doğru cevap olduğunu tartıştı. Bu sonuçtan zarar gören öğrencilerin velileri, hükümet eğitim büro ve ofislerinin önünü gösteri ve protestolarla işgal etti ve Yeot’un “Mu Suyu” ile de yapıldığını yetkililere bağırdı.
Çeviri: Mühürdar Mishil